Frågor och svar #4

0e0b63cb3eb51ea549d6e855f4f17695_980x0_c_85_ns_v4

Hej Flora! Vill börja med att säga att jag tycker du verkar som en mycket härlig och vettig person!
Undrar: hur tänker du kring att köpa kläder från American Apparel? Visst har de fina grejer osv, men alltså deras sexistiska jäkla skitreklam är ju under all kritik. Hur motiverar du klädköp därifrån? Kram! /medsyster

Hej kära medsyster! Jag äger två par braxor och en blus från AA och allt är fyra år gammalt. Med andra ord har jag inte köpt något därifrån på flera år, och tänker inte göra det heller, om de inte beslutar sig för att lära av sina misstag. Men än så länge verkar det ju inte ha hänt särskilt mycket, förutom att chefen fick kicken.

Hej Flora! Du är så himla klok och bra, på alla sätt och vis. Jag har en fråga till dig angående problem med hyn. Jag har fått ganska mycket problemas den senaste tiden och det är inte alls kul framförallt eftersom att jag inte vet vad det beror på. Du nämnde för ett tag sedan att du planerade att gå till en hudterapeut. Har du någon speciell klinik som du går till som du skulle kunna rekommendera? Det vore himla snällt. Tack för allt det braiga. Kram!

Hej gulliga fina människa <3 Jag bokade tid hos en hudterapeut men sedan fick jag råd av en bloggläsare att gå till en hudläkare i stället, så det ska jag göra i början av januari! Återkommer med en uppdatering då förstås. Kom ihåg att hud bara är hud och den enda som egentligen bryr sig är du själv. När jag var yngre hade jag supermycket ångest över min acne men nu för tiden rycker jag mer eller mindre på axlarna åt det. Det är inte rimligt att lägga så mycket värdefull energi åt några himla pluppar på huden. Puss och pepp!

Jag hörde i podcasten Källan att du ska söka grafisk design-utbildningar till hösten. Har du börjat spåna på idéer än?

Vet du? Jag har bestämt mig för att söka år 2016 i stället. Jag insåg att det är helt absurt att jag ska skriva klart mitt skönlitterära projekt PLUS driva den här bloggen PLUS göra svinbra arbetsprover på samma gång. Felix ord du behöver inte stressa hjälpte mig.

Hej det vore så kul om du kunde göra ett julklappstipsinlägg! <3

Det har jag redan gjort! Här hittar du det.

HEJ FLORA! Du är bäst. Har för mig att du la upp något tips på någon hemsida där man kunde beställa fina personliga smycken? Typ små söta hjärtan/FIsymboler? HITTAR INTE. Julklappspanik, help me.

Men Å tack!!! Det måste vara Etsy.com du menar! Sök på ”venus charm” eller ”feministsmeden” eller ”heart charm” eller vad du nu är ute efter. Lycka till!

0517d4cc06630c9ab376700e27a97cd0

Flora, urban outfitters-mattan, hur är den? ska den med till nya lägisen? funderar själv på att köpa den, men skulle gärna höra vad du tycker om den först. är det värt pengarna? är det den stora du har? ha en fin tisdag. din blogg inspirerar mig och skänker välbehövlig vardagsglädje.

Tack fina rara snälla du <3 Jag tycker att det är svinjobbigt med mattor. Det är så svårstädat och dammigt? Dock är det ju asfint. Så om du gillar mattor så är det absolut värt pengarna, dock blir den skitig ganska fort så du får räkna med att tvätta den då och då. Jag ska skänka min matta (det är den stora) till min storebror som bor i ett hus!

Hej Flora, Har en fråga till dig som behandlar prestationsångest och allt som hör därtill. Jag undrar nämligen om du ibland kan komma på att sätta dig under för mycket press? Du studerar och frilansar, bloggar på heltid samtidigt som du läser en drös med creddiga böcker och har tid att umgås med flera vänner om veckan och umgås med din kille. Du äter en vegetarisk, bra, kost och intresserar dig för konst, politik och andra viktiga frågor, och ja – är allmänt ”duktig”. Känner du aldrig att du bara vill skriva ”amen durå jävla pucko” till idiotiska kommentarer som ska tycka så JÄVLA mycket om allt, eller äta hawaii-pizza från billys bara för att det kan vara så himla gott och opretentiöst eller ha på dig den där maskaran från ett billigare märke, trots att de testat på djur, för att ögonfransarna blir så himla fina och långa? Eller är allt det som jag ibland tycker känns som måsten eller prestation helt naturligt för dig? Hur tänker du kring det? Det känns som att det är så himla mycket press på oss tjejer, och väldigt ofta tycker jag att du kan få lite osköna kommentarer som försöker fylla något syfte att lära ut samtidigt som de trycker ner, just eftersom dina läsare tycks ha så höga krav på “good-girl Flora”. Hänger du med? Förlåt för rörig och skitlång kommentar, men behövde fråga. Du är bäst, förresten. Allt gott! (ps. förstår såklart att det ena inte behöver förta det andra, men nu syftar jag på det som vi som läsare får läsa om i bloggen just. ds.)

Hej! Så himla vettig fråga tycker jag, för det här är precis sådant som jag funderar på mycket. Jag är, som du skriver, så kallat duktig. Jag avskyr duktig-flicka-syndromet (Hej Blekk har skrivit om det här, SÅ SPOT ON) och jag önskar att det här jäkla samhället skulle släppa pressen på oss unga tjejer. Samtidigt ska jag inte förneka att jag även njuter av att vara disciplinerad och ordningsam på olika sätt.

Självklart gör jag saker som inte är PK, det tror jag ni märker här på bloggen också. Jag flyger flygplan flera gånger om året, jag köper verkligen inte alltid ekologisk mat, då och då använder jag av okunskap begrepp som inte är okej, jag köper ibland linnen från H&M som är gjorda av barnarbetare osv osv. Ni fattar. Jag är ingen supermänniska. Men jag försöker att vara en god medmänniska genom att aldrig backa för feminismen, skänka pengar till välgörenhetsorganisationer så väl som till tiggare på gatan, äta vegetariskt och bry mig om mina vänner och min familj.

Jag får ganska ofta uppläxande kommentarer här på bloggen. Det är lätt att kritisera någon som ”bara finns på internet”. Lättare än att kritisera din bästa kompis eller dina föräldrar. Därför tycker jag att ni ska tänka en gång till innan ni skickar iväg en kommentar som ifrågasätter varför jag äter ägg eller varför jag använder hårspray trots att det är dåligt för ozonlagret. Många kommentarer är helt rimliga, men det är klart att alla dessa måsten och förbud ökar pressen på mig. Ibland blir det svinjobbigt. Ibland förstår jag inte hur jag ska kunna pleasa alla (det kan jag inte heller). Men oftast känner ja mig glad för att jag hela tiden lär mig nya saker och därmed växer som medmänniska. Är det ett svar på din fråga?  Puss!

Om en älskarälskar hur Amanda Svensson skriver och vill ha fler böcker med samma(liknande) språk/stil/form, vem är författaren som ligger närmst?

Mina tips är Sanne Näsling, Sara Stridsberg, Jenny Jägerfeld, Jonas Hassen Khemiri och Gunnar Ardelius. bra författare hela bunten!

Hej Flora! Jag studerar litteratur sen flera år tillbaka och tycker så mycket om dina boktips! Bor inte i Sverige nu så det hjälper mig att hänga med lite på vad folk läser där hemma också. Men! Undrar om du tänkt på en sak! Den kritiken som du har absolut oftast när det gäller böcker är att du undrar om man inte kunde ha gjort boken kortare. ”Hade den kunnat vara 100 sidor kortare?” etc. Jag kan tycka att det är fel fråga att ställa sådär helt utan kontext för varenda bok hade ju kunnat vara kortare liksom. Men ofta så finns det ju en poäng med långa stycken text även om de verkar lite tråkiga, nämligen känslan den tradigheten/långsamheten/upprepandet försöker förmedla. Jag har också läst Maken och tycker mycket om den, men jag uppfattar det som att längden på boken har med själva temat att göra. Mycket modernistisk litteratur tex James Joyce använder sig av detta, alltså helt medvetet. Poängen med en bok är ju inte alltid att man ska vara konstant tillfredsställd, ibland vill man ju känna något mer än bara snabba tårar snabbt skratt vackra meningar. Ibland vill man känna sig uttråkad desperat eller frustrerad tex. Så, ursäkta detta svamlande (på tal om- haha) men tycker att det här är så intressant! (OBS. Finns självklart böcker där långa långa stycken är helt onödiga och bara förstör flowet och sådär. Tycker bara inte att Maken är en utav dom!)

Halloj! Det stämmer att jag ofta tycker att tjocka böcker skulle kunna vara tunnare. Och jag står fast vid det. Jag gillar prosa som är koncis, som inte spinner iväg i onödan. Så om en författare behöver 500 sidor för att få fram sin berättelse finns det med största sannolikhet en hel del sidor som inte tillför nämnvärt till historien – om det nu är historien du är ute efter och inte i första hand språket. Du skriver ”Jag kan tycka att det är fel fråga att ställa sådär helt utan kontext för varenda bok hade ju kunnat vara kortare liksom.”, men jag har ju inte tagit det utanför sin kontext?? Maken var FANTASTISK, men jag tror verkligen att den hade vunnit på att vara lite kortare. Det här är en smaksak förstås. Jag gillar helt enkelt romaner som har vackert språk men som även har en träffande (och ganska koncis) historia.

Jag smäller av. så tungt och befriande. vad tycker du? (om trailern ovan)

Jag tror att det skulle kunna bli en så sjuuukt fet serie! Det är alltid spännande när något dras till sin spets sådär, och den här serien ligger ju helt rätt i tiden. Den kommer garanterat att bidra till viktig debatt. Så mycket girlpower alltså <3 Dock trisst att typ alla karaktärer förutom en är vita. :( Här kan du skänka pengar för att serien ska bli verklighet!

666b92c905e77cd812b7eef93728acfe_980x0_c_85_ns_v4

Ooo vilket smart tips! Det där med puder på, hjälper det så att det inte kletar ut sig lika mycket också? (angående puder över läppstiftet)

Precis! Mycket mer kyssvänligt med andra ord. Jag brukar även applicera läppstiftet med en pensel. Då blir resultatet ännu skarpare och finare!

Du har en sååå fin frisyr tycker jag! funderar på att skaffa mig något liknande själv. har dock lockigt hår och ett ganska runt ansikte, kan det funka ändå?? vill liksom åt den där 60-taliga malin i saltkråkan-fisyren! dör vad fint!!! tack för en superblogg för övrigt. puss <3

Tack snälla! Lockigt kort hår är ju typ det finaste på denna jord, klart du ska klippa av dig det! Här och här och här och här har du inspiration. Men om du vill ha expertråd borde du fråga din frisör. Puss!

Bara undrar vad som var dåligt med den sista boken eftersom den fick 2/5 stjärnor? Fick ju lust att läsa den men du skrev inte vad som var negativt, vad jag kunde se. Kanske jag har misförstått något? (angående Jinx som jag skrev om här).

Ibland har jag tydligen lite svårt att formulera mig tydligt. Boken är stark men formen är ganska banal och språket är kanske lite väl lättläst. Om jag hade varit några år yngre hade den troligtvis fått en trea eller fyra!

IMG_3387

Hej, vilken dr martens modell ær det om man får fråga?!

1460 boot, colour aztec.

Låter jättegott!<3 men du vet väl att linfrön blir giftigt i för stora mängder? 2 matskedar är nog lite mycket.. (angående morotsgröten)

2 matskedar är lugnt, men mer än så bör en inte äta. Såhär står det på fröguiden.se: Ät inte mer än 1-2 matskedar (10-20g) oupphettade hela linfrön om dagen. 3-10 matskedar om dagen ger upphov till en långsiktigt giftig mängd vätecyanid, vid upprepad förtäring. Undvik helt oupphettade krossade eller malda linfrön Fröets gifter tas mycket lättare upp av kroppen när det är krossat. Värm helst upp linfrön innan konsumtion. Linfröens giftiga egenskaper försvinner vid upphettning till 175-250 grader Celsius. Förutsatt att alla vätecyanidproducerande glykosider försvinner kan de sedan ätas i valfri mängd. Bakning är alltså den rekommenderade användningen för linfrön. Följer man ovan rekommendationer är man enligt Livsmedelsverket helt säker från, och behöver därför inte oroa sig alls, om linfröets ohälsosamma påverkningar.

Vad gör man egentligen när någon inom familjen dör? Hur fortsätter man att andas? Fick beskedet för två timmar sedan. Hur gjorde du, Flora?

Åh hej och heja dig <3 Det finns inte ett sätt att sörja på, bara ditt sätt. Allt är fortfarande så nytt för min del, men det jag kan säga är att vara nära de du älskar, tillåt dig själv att vara glad när du känner dig glad och detsamma när du känner dig ledsen. Prata om den som dött, skratta och gråt. Jag tror att det viktigaste är att utagera dina känslor. Och att inte vara ensam. Tänker på dig.

Hej! Kan inte du publicera lite av dina texter på bloggen? Hade varit så roligt att se vad du skrivit under din utbildning och/eller privat eller nåt. Det hade varit roligt att se mer av de grejer som du skapar. Kram!

Det jag skriver på nu för tiden är ett längre projekt (hemligt än så länge), men visst kan jag lägga upp några kortare texter! Kram!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
  • Hej Flora! Vad mycket kul du har på din blogg

    Jill 2015-01-04 21:25:47 http://www.reklammorsan.blogg.se
    Svara
  • Hej Flora. Jag måste bara säga att jag tycker att du är bäst i universum på precis allt. Du har så mycket på gång och gör så mycket bra grejer och ändå får du kommentarer för att du typ skämtar om att du måste vinna på lotto för att ha råd med möbler. Ibland förstår jag inte att du orkar.
    Jag är oerhört imponerad över att du håller igång som bloggar konstant om allt som händer i ditt liv. Du skriver så bra grejer, lagar mat som verkar supergod och tar så fina bilder att jag typ smäller av. Jag har följt dig i lite drygt ett år och blir fortfarande imponerad över hur bra du skriver.
    Men. Jag vet inte om du fortfarande har igång din ”frågor och svar”-sak, men jag måste fråga dig hur du gjorde när du började blogga för att nå ut till en bredare ”publik” eller läsarskara. Jag bloggar själv, men varken lika mycket eller på långa vägar lika bra som du, men jag bara undrade om du har några generella tips?
    Tusen kramar.
    Matilda

    Matilda 2014-12-23 23:10:13 http://www.taftologi.blogspot.se
    Svara
  • Åh vilka fina och inspirerande svar. Jag har alltid ätit Linfrön till musli, för ett tag sen tyckte jag det var så gott så jag konsumerade betydligt mer än 20g linfrön per dag. Nu vet jag att det är bra att begränsa sig lite. Haha. Tänk vad du lär oss läsare mycket. Allt från menskoppar, feminism, konst, litteratur, linfrön…. Kram!!

    Agnes 2014-12-22 23:21:32 http://agnesblixa.devote.se
    Svara
  • Hej!
    Jag har tänkt lite angående hur du och Felix ser på svartsjuka i ert förhållande. Det verkar utåt sett som ni inte är svartsjuka av er alls, stämmer det? Tänker exempelvis på bilden när ni hade satt upp ett photo booth på toan och Felix sitter med någon av dina (hans?) vänner i sitt knä. Om jag hade sett en sådan bild (oavsett faktumet att jag verkligen litar på min pojkvän, och att tjejen är min vän) hade jag blivit jätteavundsjuk. Det är jobbigt såklart ibland, så tänkte bara fråga dig; är det helt irrationellt att bli svartsjuk över sånt? Känner du inte någonting liknande när du exempelvis ser en sån bild? Förlåt för en jobbig och kanske konstig fråga haha, tycker jättemycket om din blogg! :)

    Anna 2014-12-19 16:01:13
    Svara
  • Tack för ett superbra svar på min fråga! Som du säger går det ju faktiskt inte att pleasea alla. Kul att du också har tänkt på det i alla fall, så jävla tjötigt med alla måsten hela tiden. Tack för världens bästa blogg (och bloggare). Kram

    Olivia 2014-12-19 13:22:45
    Svara
  • Tack för svaret Flora! (Ångående långa-böcker-frågan!). Menade inte att du frågade det ur kontext med just Maken kanske, men typ att du ofta ställer den frågan när det gäller böcker och att det ibland kanske är lite orättvist! Men jag förstår vad du menar och det är såklart mycket en smakfråga också. :) Tack för svar och alla fina tips och skriverier du publicerar här! Tror du kommer gå himla långt med ditt skrivande!

    Stella 2014-12-19 12:58:06
    Svara
  • Hej Flora! Först och framst ursäkta mitt dåliga svenska, jag har bara varit här i 2 månader. Men jag läser bloggen din sedan typ 2011, och jag tror att det har hjälpt mig ganska mycket både med språket och livet/att må bättre. Så tack för det. Men här är mitt egentliga fråga till dig: Ska lag skaffa mig en piercing? Jag vill gärna ha en septum och jag är 18, så jag kan göra vad jag vill men jag är också himla rädd för att vad mina föräldrar (och folk i övrigt) ska säga om det när jag kommer hem. Har du lite råd för mig?

    Nadir 2014-12-19 12:38:15
    Svara
  • Hei! Jeg vil bare si tusen takk for dine tips om Stockholm! Min bror og jeg gjorde en del av dem, og hadde en veldig bra ferie! Liker bloggen din! Du har noen fans i Bergen (som jeg vet om, så trolig flere en bare noen fans)!

    Ane 2014-12-19 01:14:38
    Svara
  • Hm och Unicef håller på med ett pågående projekt för att motarbeta just barnarbete, så du behöver verkligen inte ha något dåligt samvete för linnena! :) https://unicef.se/projekt/utbildning-och-halsovard-till-barn-i-indien

    (Tips på bra och kyssvänligt läppstift förresten: Mabelline Superstay 24hr. Bästa!)

    Amanda 2014-12-19 00:47:05
    Svara
  • Hej! På tal om böcker så undrar jag om du läst något av Johanna Nilsson? Då kanske särskilt De i utkanten älskande och Konsten att vara Ela som är två av de bästa böcker jag läst. Hon går genom tavlan och ut ur bilden är nog Johannas mest kända, och den är såklart också fin.

    Matilda 2014-12-18 22:18:49
    Svara
  • Jag läste tidigare idag en text hos http://emmasveamatilda.blogg.se/ gällande AA. Hon skriver en del bra saker som jag tycker man ska tänka på när man tar ställning i frågan:

    ” Angående AA’s extremt tröttsamma reklam: Den är omordern, ofräsh och så fucking onödig. Den görs dock i USA som är ett land som inte ens är i närheten så jämställt som Sverige är, i USA är det fortfarande coolt med halvnakna hipsterbrudar, vilket gör det svårt när deras reklam lanseras internationellt.

    Ja, det är extremt töntigt och onödigt att visa en unisex-skjorta med en naken tjej och en påklädd snubbe.

    Men, till skillnad från många andra klädmärken så är American Apparel ett av få politiska klädmärken. De retuschar aldrig sina modeller. Modellerna har olika kroppstyper och har alla former och storlekar, visar hår under armarna och könshår. De flesta av deras modeller har ett ”avvikande” utseende (som typ ett jättestort födelsemärke) och speciella drag som ändå är ett intressant och fint grepp inom sin genre.

    AA är ett av få större klädmärken som gått ut och gjort reklamkampanjer enbart för att stödja Homosexuellt äktenskap i USA. De är aktiva under Pridefestivalen varje år. De går i första maj-tåget och de har flera gånger stängt ner sina fabriker och affärer under första maj så att alla som jobbar för dom ska kunna gå ut och demonstrera. De har ett smart och bra miljötänk – 80 % av deras kläder är organisk bomull. (T.ex. H&M har gjort detta någon enstaka gång). Av tyg som blir över från större klädesplagg gör de mindre grejer, så som tofsar och bikinis. Inget släng. De donerar otroligt mycket pengar och kläder till välgörenhet. Alla deras kläder tillverkas i i en fabrik i Kallifornien, vilket innebär att deras skräddare och sömmerskor har bättre villkor och relativt höga löner.

    Bojkotta gärna AA men ifrågasätt varför du egentligen gör det. Om du nu ska bojkotta AA, varför inte bojkotta all skit när du ändå håller på? Exempelvis H&Ms barnarbete, Alexander Wangs kollektion som bara släpptes i de minsta storlekarna, eller Urban Outfitters val att trycka tröjor med tryck som ”Eat less” och ”Depression” på. Eller du kanske bara kan bojkotta en sak? Är ”bojkott” kanske bara en anledning för dig att gå och handla någon annanstans? ”

    brittavilde 2014-12-18 19:53:15
    Svara
  • Angående acnefrågan kände jag att jag måste tipsa om vitamin B5-pulver (kan beställas här: http://www.vekk.se/art/vekk-vitamin-b5-pulver-300g) Det har verkligen gjort underverk för min hud och jag känner nästan att detta vitaminpulver är något av det bästa som hänt mig! Jag upptäckte dessutom för något år sedan att jag får massor med finnar av laktos, så ett tips är att även prova att äta laktosfritt om man har problem med huden, hjälpte för mig iallafall!

    Frida 2014-12-18 15:43:36
    Svara
    • Svar på Fridas kommentar.

      Inte för att såga ditt tips men: Wuäääk det där drack jag i typ ett års tid när jag var typ femton. Hjälpte inte ett smack för mig och var dyrt och gav mig kväljningar varje gång. Men kul att det funkade för dig :) Kram!

      Flora Wiström 2014-12-18 15:54:17
      Svara
  • Så himla bra! Flora, jag har läst mycket om allergier, och intoleranser och acne kan vara en åkomma som vi får av att äta mjölkprodukter. Kan ju vara värt att läsa om, om du nu skulle vara villig att ändra dina matvanor!

    & till dig som förlorat någon. Jag åkte till andra sidan jordklotet, själv. Det var tufft ibland, men det bästa jag gjort. Träffade så många mysiga människor, däribland min pojkvän, och kände att livet var verkligen värt att leva trots saknaden.

    ES 2014-12-18 15:35:28
    Svara
  • Jag har inte problem med huden som i acne eller finnar men har haft sjukt mycket eksem och har jättemycket kontaktallergier och har fått SÅ bra hjälp hos min hudläkare. Så vill uppmana alla att söka hudhjälp! Mitt liv har förändrats för innan var jag mer eller mindre ett vandrande sår. Nu har jag iallafall hel hud. :)

    Maria 2014-12-18 14:32:07 http://dreamsof.se/
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!