Frågor och svar #8

e36bc8e18e6c206ddd539d2aee423985_980x0_c_85_ns_v4

Åh! Var har du köpt din jättefina baddräkt?

Den är från Monki!

Åh jag älskar pinterest verkligen bäst för snabb inspiration. Hur installerar jag pin it knappen? Kram! :)

Klicka in här så hittar du! Kramis.

Hej! Jag har en fråga. Jag är 17 år och har en kompiskrets med politiskt aktiva vänner. Jag har aldrig kunnat finna ett intresse för politik i mig själv, förutom ett mycket stort intresse för feminism (dock endast den kulturella delen). Mina vänner pratar mycket om politik men mina kunskaper består ungefär av att det finns vänster och höger och partier med tråkiga namn och att SD är dåligt. Hela tiden slänger de runt på namn och olika ministrar och grejer om andra länders politik och trots att jag är en intelligent person så får det mig att känna mig så smärtsamt liten och dum och okunnig när detta händer. Hur lär man sig fatta politik? Var ska man börja? Jag har aldrig lärt mig om det i skolan och det finns så mycket att jag blir helt överväldigad. Är det okej att inte vara intresserad av politik?

Gudars vad jag kan relatera till det här. Jag förstod ganska sent att politik handlar om ett engagemang för mänskliga rättigheter, att hjälpa de som ligger ner, snarare än att kunna namnen på olika ministrar och specifika partifrågor. Innan visste jag knappt vad skillnaden mellan höger- och vänsterpolitik var, men jag tycker att skattefrågan är ett typiskt bra exempel på hur den svenska politiken är uppbyggd. I korta drag innebär den röda ideologin höga skatter och statligt ägda insatser så att alla ska kunna ha ett bra uppehälle, även de som har svårt att arbeta, medan högerns ideologi är en politik med lägre skatter, privat ägda insatser och en tro på den fria individen där de som anstränger sig ska få valuta för sitt arbete. Kanske det kan få dig förstå lite lättare? Att du är intresserad av feminism betyder i allra högsta grad att du är politiskt intresserad! Det var min första ingångspunkt med, sedan började jag fundera mer kring exempelvis klass. För mig är politik klasskamp och solidaritet, att hjälpa de som ligger ner och att sparka uppåt. Inte att kunna namedroppa namn på politiker eller veta prick allt som händer runtom i världen. Ett bra tips kanske kan vara att läsa serier, typ av Liv Strömquist? Och att läsa tidningen, om så bara rubrikerna, eller att titta på tv-nyheterna/lyssna på radionyheterna. Och kanske att gå med i ett politiskt ungdomsförbund?

Flora&Sara (68 av 123)

En fråga! Jag är på glasögonjakt och Marias glasögon var jättefina, vet du möjligtvis var hon har köpt dem? Mycket tacksam för svar :)

Det är i själva verket Saras glasögon. Hon hälsar att de är från Synsam, märket är Robert la roche.

Men åh! jag har också det där himla problemet med bilderna på bloggen. har aldrig haft det innan och gör på precis samma sätt som alltid, men den senaste tiden blir det såååå dååååålig kvalité när jag laddar upp dom i blögga. provade nu att ”savea for web” istället, men det hjälpte inte :( VAD KAN MAN GÖRA DÅ, TRO?! snälla snälla snälla, hoppas du kan svara :) puss, du är bäst

Har du testat att förminska bilderna innan du laddar upp dem? Jag laddar upp alla bloggbilder i 900px så att inte bloggverktyget måste komprimera dem åt mig. Puss fino!

Hej Flora ! Har också varit sugen på hormonfritt preventivmedel typ Pearly och Natural Cycles etc men sedan fick jag reda på av min barnmorska att de inte alls är godkända preventivmedel i Sverige och att 99% säkerhet bara är bullshit i princip. Därför har jag inte vågat prova pga vore sån ångest att bli gravid. Har du hört ngt om detta??

Hej! Nej, detta har inte jag hört något om :S Men jag det här svaret skrev en annan läsare:

Pearly och lady-comp är godkända som preventivmedel i Sverige, det är däremot inte Natural Cycles, så vitt jag förstått!

florasblogg.se_files_2010_12_dsc_0097

Åh, Floraa! Du gick väl på Viktor Rydberg Jarlaplan? För jag behöver liksom din hjälp! Det är rätt snart gymnasieval och jag har funderat på Viktor Rydberg Jarlaplan (sång). Det är bara det att jag tvekar och velar hela tiden.. Det verkar vara så enormt mycket plugg och jag vet inte om jag klarar det. Hinner man med något annat än plugg? Att lektionerna är delvis på engelska får mig också att tveka lite, det känns lite läskigt och osäkert för mig.. Men stämningen på skolan verkar så himla härlig! Då kanske det blir värt allt pluggande om det nu är sådär extremt mycket.. Skulle du kunna skriva lite allmänt om skolan? Det skulle vara jättebra! Superfin blogg förresten! Ha det bra!/Ella

Hej Ella! Här är några frågor och svar om VRG Jarlaplan som jag skrev under mitt första år där, alltså 2009. Jag tycker absolut att du ska söka den skolan! Det ÄR mycket plugg men i tvåan och trean kan du välja kurser själv (jag valde typ filmkunskap och teater och sånt som sänkte den akademiska nivån liksom). Du kommer in i att prata engelska jättesnabbt, jag lovar. Den enda kursen som jag hellre hade haft på svenska var filosofi (förstod ju inte ens begreppen på svenska). Jag hade verkligen tre helt sjukt fina år och jag tror att jag hade väldigt tur med min årskurs, men det jag vill att du ska ha i åtanke är att VRG jarlaplan är en helt crazy homogen skola. Alla var vita förutom typ tre personer, jättemånga har svinrika föräldrar och bor i typ Saltis eller på Östermalm och det finns (fanns? nu var det ändå 2,5 år sedan jag tog studenten) ingen klassanalys what so ever. De förutsatte till exempel att du skulle kunna betala för din skoldator och rekommenderade typ bara Harvard och Handelshögskolan som utbildningar efter studenten. Men nu har det ju startat en feministisk förening på skolan vilket är jättefint, och det kanske har blivit bättre sedan jag gick där? Men i övrigt: superengagerade lärare, mysig skolbyggnad, lärorikt, bra estetutbildning och fina människor! Lycka till! Såhär svarade en annan person i kommentarsfältet:

Hej! jag har också gått på jarlaplan! och alltså det ÄR mycket plugg, jag gick samhälle och vissa gånger var det ju verkligen ASMYCKET. men det är det ju på de flesta skolor? upplevde att mina kompisar som gick på andra ställen hade lika mycket att göra som jag. visst, du får kämpa för höga betyg pga hög ambitionsnivå bland både lärare och elever, kanske mer än på vissa andra skolor, men jag tyckte definitivt(!!!) att det var värt det. lärarna (de flesta då) och utbildningen är extremt bra, en känner liksom att det en håller på med är viktigt?? ang engelskan behöver du inte alls vara orolig! alla lärare förstår svenska så du behöver aldrig tex svara på engelska när du räcker upp handen om du ej vill (utom på engelskan då hehe). lovar att en kommer in i det supersnabbt, och lär sig massor av det! MEN! en sak som jag skulle ha velat veta innan jag började jarlaplan är att det krävs en del social skillz, i alla fall i början… eftersom alla personer har ett mer eller mindre individuellt schema, och du bara har några lektioner i veckan med din klass, gäller det liksom att skapa sig sina egna grupper. och det är såklart bra på massor av sätt – en slipper vara fast i en klass en inte trivs i dag ut och dag in tex – men kan också vara lite stressigt att känna att en måste hitta nya att hänga med på varje lektion, hinna komma med i något gäng innan alla har blivit för tajta osv… det kunde helt enkelt vara ensamt då och då, och även om alla ju till slut hittade till sina grupper var det liksom en del som föll emellan ibland. så upplevde i alla fall jag det. men tror det är lättare att gå en estetisk linje, då får en ju automatiskt tillhörighet till en grupp som är lite mindre och där alla åtminstone har en sak gemensamt. hoppas du fick någon hjälp av detta och SÖK för guds skull, så kan du ju bestämma dig sen. sångutbildningen verkar fantastisk och jarlaplan är en grym skola. lycka till!!!

Åh vad bra tips! Skaffade pinterest för ett tag sen, men har inte tagit tag i att lära mig det. Men en fråga: vet du (eller om någon annan som läser denna kommentar) några bra tumblrs (om du använder det)? Kanske särskilt som innehåller bilder på alla typer av människor (tycker mig mest se personer som faller inom ramen för samhällets normer), och tror ju det behövs en större öppenhet för att vi alla är olika oavsett om du kan kategorisera dig som norm eller inte. Sen tycker det hade varit kul med lite inspobilder med viktiga innebörder och budskap, typ sånna bilder du länkat till på pinterest fast tumblr.

Alltså jag har iiiingen koll på tumblr förutom When you are a feminist. Någon läsare kanske har?

016a66029bde421d49960eda87b638b4_980x0_c_85_ns_v4

Hej Flora! Jag har äntligen blivit vegetarian (inte vågat förrän nu pga människor i min omgivning som tycker det är så jobbigt och omständigt och töntigt och ska hålla på och hacka på en). Men ju mer jag lär mig ju mer vill jag sluta äta allt animaliskt. Jag är vegetarian med målet att bli vegan till nästa år. Hur tänker du kring att utveckla din vegetarianism? Även om en äter ekologiska animalier är det dåligt för både djur och miljö! Djurhållning är ju 1/5 av alla koldioxidutsläpp och av de är det 1/2 från köttindustri och 1/2 från ägg och mejeri. Plus att man utnyttjar djuren. Att vara vegan är ju ännu mer normbrytande, jobbigt enligt omgivningen och gör det mycket svårare att bli bjuden på mat och att gå på restaurang. Nöjer du dig med att vara vegetarian eller vill du bli vegan? Bara intresserad av dina tankar menar inget dömande eller så! Är ju själv ”bara” vegetarian.

Vad grym du är! Jag äter rätt så mycket veganskt faktiskt, och tänker aktivt på det. Köper havremjölk i stället för mjölk, steker i olja eller kokosfett i stället för smör, beställer sojalatte i stället för vanlig latte, använder kokosmjölk i stället för matlagningsgrädde osv. Men precis som du säger är det knixigt att vara vegan i typ restaurangsammanhang. I nuläget nöjer jag mig med att vara vegetarian och vegan ibland, men i framtiden kanske jag ställer om helt och hållet. Jag har exempelvis inte tittat på några dokumentärer om mjölkindustrin än, men när jag gör det så vet jag ju att det kommer bli svårt att stödja den industrin.

Hei! du nevnte for en stund siden at du har tappat mye hår (i samband med p-pilleslutt?). jeg bare undrer om det har stabilisert seg nå? eventuelt om du har noen tips i forbindelse med det? jeg har også tappat utrolig mye hår i høst, uten at jeg helt vet hvorfor. håper det er noe forbigående. ps: takk for alt du er og gir

Hejsan! Jag tappar fortfarande hår tyvärr, som ett resultat av hormonomställningen i kroppen. I ditt fall kanske det beror på stress? Annars tycker jag att du ska gå till vårdcentralen och fråga. Jag tror dock att det kan hjälpa med kosttillskott, typ detta. Kram!

DSC_0966

Åh, har du tips på var en kan hitta en fin och inte alltför dyr ljusslinga, jag tycker det är omöjligt! Var har du köpt din till exempel? :) Tack för underbar blogg

Tack för att du läser <3 Min är från Granit, så kika där! Billigare varianter kan du hitta på exempelvis Ikea eller TGR.

Hej Flora! Förstår att ni inte kan ha kommit så långt i lägenheten ännu men det vore super kul att få följa med i processen sen när ni kommit igång!! Jag och min kille bor på 25kvm i en lägenhet med världssämst planlösning och köksvägg i hallen typ, så är så nyfiken på hur ni tänker kring att möblera så platseffektivt som möjligt etc…? Tycker alltid att du gör allting så fint och är så konstnärlig så det ska verkligen bli inspirerande att se hur ni väljer att göra:) Hoppas du får en fin onsdag! Kram Hanna

Hej hopp! Det ser ut som ett bombnedslag hos mig men det är klart att jag kan visa processen. Vi har också köket i hallen! Lovar att komma med en massa bara platseffektiva tips :) Vad kul att du tycker om det jag gör!! Kram och ha en festlig lördag <3

Vad gör man när ens kompisgäng startar ett nytt kompisgäng och lämnar ute en själv? När de är elaka och uteslutande. Vad gör man när man är helt ensam i klassen och inte kan byta klass och inte har råd att åka på ett utbytes år? Vad gör man när man inte ens vill ha tillbaka sina gamla vänner för att de har varit så jävliga mot en? Jag har så himlahimla mycket ångest för skolan och jag mår illa bara jag tänker på det. Jag är ledsen nästan jämt. Jag har några vänner utanför klassen, men de är lixom i ett annat sammanhang och de har sitt, så när man väl träffas så är man lite som ett undantag från deras vardag. Jag har ingen tillhörighet. Mitt självförtroende är helt förstört och det känns som att jag inte kan göra någonting för att allt ska bli bättre.

Fyfan vad jävligt detta låter. Blir så ARG. Skit i dessa bedrövliga människor och försök hitta nya. Skriv till någon gammal barndomskompis, kompisdejta en instagramfollower, skriv till någon i det här blogginlägget, gå med i en politisk organisation eller börja i en dansgrupp. Nu vet jag inte varför du inte kan byta skola, men du borde överväga det igen. För att få börja om. Och gå och prata med någon, någon professionell, för det är uppenbart att du mår dåligt. Hejar på dig, så himla mycket <3

DSC_0844

ALLTSÅ. din mammas hus kan du snälla göra ett ”hemma hos” inlägg där??? vill bara *copy paste* till mitt framtida vuxenhem!!!!!! hälsa henne att det är superfint!!

Det ska jag hälsa henne :) Japp, jag kan fixa en rundtur! Så länge kan du spana in detta inlägg!

Hej! Du tar ju väldigt mycket bilder, undrar om du gör någonting mer med dom? Att exempelvis göra en fotobok istället för att de bara ligger på datorn! Hade varit kul att se vad isåfall :) Och om du inte gör det, varför inte?

Hejsan! Ibland gör jag fotoböcker (typ efter min storebrors bröllop, jag kan visa den någon gång), men oftast stannar bilderna på datorn. Jag hade gärna gjort fotoböcker med alla mina bilder, men det skulle ta hundra år eftersom jag har närmare 40.000 bilder på datorn (true story).

Hej jag behöver råd/tips från någon som inte känner mig, pga orkar inte besvära min krets med detta mer hehe. Plus du är fin + smart + relations vettig <—— SÅ BRA GREJ ATT VA vill också. Det finns en kille jag blev involverad med i somras från absolut ingenstans. Har aldrig varit så kär, känt mig så töntigt menad för en annan person, eller så förstådd eller sedd. Han hade ganska nyligen blivit dumpad, men jag visste det här från början. Hade ju dock inte tänkt bli kär i han, men lol på det. Hon blev arg för att han hade träffat någon ny, och ville ha tillbaka honom, så han lämnade mig. Men gjorde det på ett sådant ickesätt, att jag blev så förvirrad och har inte kunnat släppa det, för jag tänkte att han förmodligen skulle höra av sig senare. Vilket han gjorde nu i julas och i nyår. Han skrev att han saknade mig och att han tänker på mig, jag skrev samma tillbaka, men nu har vi inte skrivit något mer, och jag vet inte vad jag ska göra. Jag är verkligen fortfarande så jävla överkär och vet att skit händer och så vidare, men vet verkligen ingenting. Min fråga är egentligen lika förvirrad som hela texten; vad är det som händer, vad ska jag göra. Jag vet att jag inte borde ta upp kontakten för att det var han som var äcklig, men det försvinner inte. Och jag tror verkligen att han kan bli så otroligt viktig för mig i framtiden. vet inte. ja. puss till den som orkade läsa, hade jag aldrig gjort <3

Meeen tack för peppen du fina person <3 Har du förklarat för honom att du tycker att han har agerat fel, och att det gjorde dig ledsen? Det tycker jag att du ska göra! Om du är så överkär i honom som du verkar så kanske du inte vill höra det här men jag testar ändå: ska du inte kolla runt efter andra personer som skulle kunna vara intressanta? Ibland kan ett rebound verkligen tämja de där stickande, ettriga kärlekskänslorna som inte vill lämna kroppen. There’s plenty more fish in the sea och så vidare. Önskar dig all all all lycka <3

DSC_1033

Ditt skrivprojekt som du håller på med,( visst är det en bok?); hur kommer du på vad du ska skriva om? Jag skriver mycket men mest om mig själv (hahha), som någon slags dagbok i prosa, men skulle så gärna vilja skriva något större men vet inte om vad.

Vad jag skriver på är hemligt. Så det så. Men SJÄLVKLART kan du skriva om dig själv. Det gör ju alla författare mer eller mindre! Om du blir generad av innehållet kan du ju bara byta perspektiv eller byta namn. Gräv där du står! Om du har svårt att komma på vad du ska skriva om kan du slå upp en sida i en bok, sno den första raden och sen fortsätta. Eller skriva om någon du ser på stan. Eller skriva ner ett minne du har men börja fiktivisera det genom att lägga till nya detaljer. Eller skriva om något som upprör dig. Skriv, bara skriv!

Hej kloka Flora! Hoppas jag skulle kunna få lite råd av dig, du som är vegetarian. Jag har verkligen problematiserat min köttkonsumtion och vill bli vegetarian på heltid. Det är något jag funderat på länge och jag har länge varit väldigt intresserad av vegetarisk mat. Jag väljer alltid vego om jag själv lagar mat eller får välja själv. Men som sagt, jag vill bli vegetarian på heltid men vet inte hur jag ska bära mig åt.. Jag är 16 år. När jag la fram min idé och anledningar varför (miljö framförallt) så bara viftade mamma bort det och skrattade åt mig. Hon sa, med pappa som instämde, att jag får inte bli vegetarian. Varför vet jag inte. ”Ät vad som bjuds!!!” Vad tycker du jag ska göra? Hur ska jag prata med dem? Kram och tack för fina lässtunder!

Hej där! Jag tycker detta svar från från en läsare var jättebra:

Hej! Fattar verkligen problemet, hade samma grej från min mamma och pappa när jag var yngre. Har två tips: 1. Googla massa vegetariska recept som du kan sätta in i en pärm eller liknande och ge till dina föräldrar (kanske till och med i present?). Gärna recept med mycket köttsubstitut, eftersom detta tenderar att uppröra mindre, känns det som? Poängtera även att det inte handlar om att du inte är tacksam för att de lagar mat till dig! 2. Förstår verkligen verkligen att du vill föra din kamp NU men glöm inte bort att det bara är två år kvar till du är 18 och får bestämma själv och kanske flyttar hemifrån. Det är liksom inte en såååå lång tid, så om dina föräldrar ABSOLUT vägrar förstå, så kanske det är värt att fortsätta laga veg själv, och endast välja det i skolan och ute men att stå ut med föräldrarnas kött hemma, ist för att ”förstöra” relationen?

DSC_0929

Jag är så nyfiken på om någon av alla de barnen du hänger med (verkar vara RÄTT många!) har snackat med dig om att äta djur, eller om du har snackat med dem? Tänker att det kanske vore lite fint om du liksom kunde vara en inspiration för dem! Alltså haha detta lät som att jag vill att du ska hjärntvätta dem med vego-propaganda men hoppas du förstår! :) Barn är ju intressant nog ofta skeptiska till det här med kött ett tag, innan de liksom ”stänger av” sin moralkompass.

Haha japp jag hänger med sjukt många barn. Jag har nog sagt ”jag vill inte äta djur” någon gång när det har frågat varför jag inte äter samma mat som dem, men mer än så har jag inte pratat om det med dem. Jag tänker att det är något som jag tar med föräldrarna, som faktiskt kan påverka vad som hamnar på bordet. Och det gör jag!

Asså dina framstå-som-pk-ambitioner?? du behöver inte motivera allt du gör för att verka bra inför andra. din sanning om vilka val som är mest etiska är inte nödvändigtvis den sanna sanningen och det bästa för alla. därför är det ev. lite drygt att blamea alla andra livsstilar, vilket jag ofta får känslan av att du gör. tycker att det du gör ofta är jättebra. men det betyder inte att allt alla andra gör är jättedumt. :———–) 

Jag antar att du syftar på min vegetarianism här? Jag kritiserade min egen familj för att julbordet flödade av kötträtter. Och ärligt talat: hur kan du ens påstå att det är mer etiskt att äta kött än att inte göra det? Jag förstår inte logiken i det :—-)

Det är jättebra att du bestämt dig för att vara vegetarian. För både miljön och dig själv. Andra, som jag, tycker om kött och har valt att äta det men att hålla det till ett minimum, och endast ekologiskt kött när det äts. Det är en ganska otrevlig grej att visa hur äcklad en blir av kött bara för att man själv gjort ett val att inte äta det, de som vill får äta kött och ska inte meatshameas för det. Dra kopplingar till slutshaming så förstår du att det inte är helt rätt. Kanske lite väl hård koppling men jag tycker det är värt att fundera på. Kan också kopplas ihop med socioekonomisk bakgrund och finkultur att du gör såhär. Alltså – det verkar som du försöker framställa dig som bättre än alla de som äter kött – även om de äter BRA kött och gör massor för miljön. Tänk tänk tänk på hur du skriver och reflektera över det!

Jag är mycket väl medveten om att jag som är utbildad och privilegierad lättare kan ta beslutet att bli vegetarian, och det har jag skrivit på bloggen megamånga gånger. I det här fallet så uttryckte jag avsmak gentemot mina föräldrars köttiga julbord och det måste jag väl ändå kunna göra? De har ju i allra högsta grad ekonomi och utbildning att veta bättre. Och alltså, jämförelsen mellan slutshaming och ”meatshaming” är faktiskt jättekonstig. Alla får äta vad det vill, men det enda jag pushar för är att människor ska problematisera sitt köttätande. Sedan kan en frågasätta vad ”bra kött” är för något. Det är klart att det är bättre att köpa ekokött än något annat kött, men hur ofta går det att äta ekokött på pizzan? I thaimaten? I korven? I sådana sammanhang propsar jag för att ta vegoalternativet i stället.

DSC_7917 kopia

Men åh vad glad jag blir för såna här inlägg! Just att du tagit dig tiden att gå igenom allt så noggrant! Jag är väldigt ny med mitt fotande och började röra mig utanför autofunktionen för ungefär ett halvår sen! Min fråga till dig är: har du något bra tips angående prisvärd fullformatskamera? Jag fotar just nu med en kompakt systemkamera och har kärat ner mig lite i sony a7 men 13000 för en kamera känns en aning dyrt att lägga på sin andra kamera.. (angående stora fotoinlägget).

Hej hopp och vad fint att du gillar inlägget! Jag kan verkligen ingenting om Sony, men såhär är det: fullformatskameror ÄR dyra, men du kanske kan hitta någon på Blocket? Nikon D600 kanske? Men egentligen tycker jag att du ska satsa på en billigare kamera och lära dig den ordentligt innan du går vidare till den högre prisklassen. Ett hopp från kompakt systemkamera till vanlig systemkamera känns rimligt!

Flora du är nog den klokaste personen jag vet, även fast jag inte känner dig. Dina texter är så fina och går rakt in i hjärtat. Jag har ett problem (?). Jag vågar ingenting. Jag är 17 år och har aldrig gått bakom ryggen på mina föräldrar. Jag festar aldrig utan sitter istället hemma och kollar på serier och lyssnar på musik i min ensamhet. Många av mina kompisar dricker men jag gör inte det för jag har LOVAT mina föräldrar att jag inte ska göra det innan jag fyller 18 och jag mår skit om jag ljuger eller bryter löften. Jag vågar inte bryta mot några regler. Jag vågar inte alltid stå upp för mig själv. Jag vågar nästan aldrig ta några risker. Jag vågar inte gå fram till den jag gillar. Jag vågar ingenting. Men jag VILL våga. Jag vill leva livet till fullo. Jag vill ha galna berättelser att berätta för mina barn och barnbarn från min tonår. Men jag har ingenting att berätta. Jag har inte gjort något speciellt och jag mår inte bra av det när jag tänker så. Jag vill ha gjort något som betyder något, som jag minns. Om jag kollar folk som är kända i min ålder, som har förändrat världen osv… Jag vill också, men jag kan inte??! Vad ska jag göra för att våga mer? Vad är det för fel på mig?

När jag läser vad du skriver så känner jag: du är 17, du är fortfarande ung, det är OKEJ att inte ha gjort en massa galna saker. Det är inget fel på dig. Det är okej att föredra att vara hemma framför att smyga ut. Klandra inte dig själv för det. Dessutom är det bara ett år kvar tills du blir 18 och då kan du dricka alkohol med gott samvete (om du nu skulle vilja det). Men du skriver att du VILL våga, att du känner dig begränsad, och i sådana fall tycker jag att du ska utmana dig själv med små steg i taget. Du behöver inte ljuga, du behöver inte gå bakom ryggen på dina föräldrar, men du kan utmana dig själv att argumentera för din sak om det så handlar om vad du vill äta till middag eller att le till någon i skolkorridoren som du vanligtvis inte skulle våga titta på. Jag tror säkert att det går att få hjälp med sånt här också, fråga efter en kurator på ungdomsmottagningen! Puss <3

DSC_0702

Hej flora, jag vet att du inte är någon expert och så men du är en jäkligt klok tjej så jag tänkte att jag kanske kunde fråga dig.
1. Du har ju ett rätt stort ”socialt nätverk” med många vänner. Hur gör man för att våga ta steget och inleda en vänskap? Varje gång jag försöker prata med någon så blir konversationerna alltid så korta och platta och efter ett tag så har man inte mer att säga. Och varje gång jag är med mina vänner så har jag någon dum jäkla vana att hålla på med mobilen hela tiden så vi är inte alls sociala. Är rädd för att livet inte är mer än såhär och att det alltid kommer att vara såhär tröttsamt bland mina kompisar.

Hej gullo. Internet är mitt bästa tips för att få nya vänner. Instagram, bloggar, twitter eller bekanta på facebook. Skriv ”hej, vill du ta en kaffe?”. Ja, det är läskigt att gå på kompisdejt, men det är också en sådan kick! Det är inte en dum idé att samla på sig ett gäng samtalsämnen. Ställ frågor, det är megaviktigt för att föra samtalet framåt, och våga berätta om dig själv. Anekdoter, vad du har gjort tidigare under dagen, vad som helst. Det fina med det hela är att social kompetens, eller vad jag nu ska kalla det, går att öva upp. Du kan helt enkelt räkna med att det kommer bli lättare med tiden, det gäller bara att du exponerar dig för sådana sammanhang och inte flyr dem. Och du, den där dumma vanan med mobilen, nu när du är medveten om det – försök att jobba bort det! Låt mobilen ligga kvar i väskan!  Hejar på dig.

2. Hur gör man för att få en blogg med många följare? Har tänkt tusen gånger att jag vill skaffa en blogg men är så rädd för att misslyckas, tappa lusten och sen bara ta bort den. Har du några tips på hur man tar sig framåt i bloggvärlden?

Jag svarade på en liknande fråga för någon vecka sedan, läs svaret här.

Flora, I love your blog, it’s one of the highlights of my day! But how comes that you, who’s so engaged in the climate and in social indifferences, flew Ryanair to Paris??

I didn’t have money to go with another airline unfortunately :/ Hopefully I do other things to make my carbon footprint smaller.

DSC_6485

Så bra med så mange spørsmålsrunder! Det er gøy. Jeg vet du har skrevet masse om turen til Calefornia, men lurte mer på hvilken kjørerute dere hadde? Om du kunne sagt rekkefølgen på stedene dere var? Skal på roadtrip i USA til sommeren, en utvida west coast-tur, men noen av bildene fra turen deres ser helt fantastisk ut, så ville gjerne hatt noen tips! Du trenger ikke lage et innlegg, har jo alle du skrev i høst, men bare en kort kommentar på stedene! Ha en fin søndagskveld! (Blir så glad av å lese bloggen)

Hej och tack för jättefina ord <3 Vad roligt att du ska till Kalifornien! Såhär såg vår rutt ut: San Francisco -> Petaluma -> Fort Bragg (längs med kusten, route 101) -> Miranda -> Eagleville -> Truckee -> San Francisco. Anledningen till att vi åkte just den här rutten var för att vi skulle hälsa på Danas pappa i norra Kalifornien. Du måste absolut åka längs med Route 101, och norra Kalifornien var verkligen dödsvackert.

Hej flora! först och främst vill jag bara säga att du är en grymt klok människa och att du är väldigt inspirerande och en stor förebild. men nu till frågan. jag vet att du skriver en istället man, men känner du verkligen att det förändrar så mycket? jag menar det bidrar ju inte så mycket till kvinnans rättigheter och kvinnans plats i samhället. eller? jag tänker liksom att det är bättre att agera fysiskt än att säga en istället för man etc? nu låter jag säkert som att jag tycker det är helt idiotiskt och fel att säga en, hen osv, men så menar jag naturligt vis inte. jag undrar bara och det skulle vara jätteintressant att få höra hur du tänker! tacksam för svar fina flora! kram <3

Hej! Tack så himla mycket! Nja, alltså det är klart att det inte förändrar sådär jättemycket, men jag hoppas att det får människor att reflektera över språkets begränsningar och hur exkluderande det ofta är. Jag utagerar min feminism på flera plan, både i praktiken och teorin, och jag tror att även småsaker kan få människor att ta analysen ett steg längre. Angående ordet ”hen” så är det ett jätteviktigt pronomen. Dels för att många människor varken kan identifiera sig som en han eller en hon, så det handlar återigen om inkludering, men det är också ett ord som tar bort könsangivelsen i sammanhang där det inte behövs. En person är ju en persons i första hand, inte sitt kön. Kram!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
44kommentarer
  • Hi Flora, I’m wondering if you’d like to make a video- or picture-tour of your and felix new apartment? And I’m also very curious about your future plans. Do you think you will keep the blog as a full time job (as it is now – i suppose) or do you want to study and begin a carrier in something entirely new? Or are you planning to concentrate more on your art? I’m at a point where I feel like the world is open to me and I have to decide what to do with it. I would be delighted to get an answer from you and maybe a bit inspiration – i love hearing about others plans, it’s encouraging! Svea (Germany, 19)

    Svea 2015-01-17 23:48:48
    Svara
  • Fina Flora, jag skulle behöva tips. Så här är det: jag har inga problem att lära känna nya personer eller fråga kompisdejt och har nära vänner + bästis. Det är inte det att jag är ensam eller rädd för att ta kontakt, men jag har inget kompisgäng och känner mig ofta rätt ensam ändå. Jag har inte människor som jag hänger med dagligen eller träffar ofta, och inte heller att det är flera i grupp utan för mig blir det att jag har kompisrelationer en och en. Jag hade ett kompisgäng tidigare men vi har splittrats pga *livet*. Har du några tips på hur jag kan börja hänga med någon/några mer?

    Lisa 2015-01-16 20:36:55
    Svara
  • Hallå där fina, fina Flora! Jag funderar över frågan här ovan kring hur du tänker om att äta veganskt, och du svarade att du sett någon dokumentär om mjölkindustrin- min fråga är, vart? Hur får jag tag på den/dem? Kan du kanske publicera den/dem? För jag har googlat och sökt, och jag vet inte allt, efter detta om just mjölkindustrin, men hittar ingenting utom glada kor i gröna hagar… Skulle bli SÅ tacksam. Kramisar från Norrland

    Agnes 2015-01-12 18:22:55
    Svara
  • Men alltså, ”meatshaming”??? ibland undrar man ju vad folk tänker… förstår om du känner att du måste förklara alla dina val för det verkar ju inte finnas någon hejd på vad folk kan uppröras över.

    hanna 2015-01-12 17:58:09
    Svara
  • ————————————————————————————————————————————————————————
    ————————————————————————————————————————————————————————-
    Det här får representera en vägg som jag bygger upp till dig Flora. En vägg som ska skydda dig
    från alla dumheter som kallas meatshaming och diverse argument till varför det skulle vara ok att
    äta djur. Det du gör är bra och grundar sig i en godhjärtad känsla för moral. Och jag ser att du
    bidrar varje dag till att flera hoppar på tåget.

    Fortsätt vara stark. Du är en röst åt alla som inte kan tala.

    Jonna 2015-01-12 13:27:54
    Svara
  • ang det om Jarlaplan.
    Jag förstår vad du menar och jag hör vad du säger. Men jag tycker att det blir hyckleri från din sida. Du säger och promotar att alla har lika värde och jämställdhet. Att det ska blandas klasser för att alla helt enkelt är lika värda. SANT. Men i ditt post om Jarlaplan är det som att du hänger ut överklassungarna med rika föräldrar. På samma vis som att vissa är födda i Syrien eller är svarta är vissa födda i rikare familjer. Det behöver inte göra en till en sämre människa. Det finns säkert goda överklassungar liksom det finns goda invandrare.

    Tänk på hur du skriver saker och dömer. du dömer så mycket. Jag älskar din blogg och jag förstår att det är DIN blogg, dina ord, dina känslor och det kan ingen ta ifrån dig. du har rätt att utrrycka dig som du vill men bara en tanke.

    maria 2015-01-11 19:52:03
    Svara
  • Hej Flora, kan börja med att säga att din blogg är utan tvekan min favorit och läser den varje dag! Har i alla fall en till liten fråga som jag hoppas du får tid att svara någon gång: Vad är de bästa vegetariska mattipsen tycker du som är enkelt att hitta/laga, studentvänligt (billigt alltså…) samt SOYA-fri. Är nämligen extrem nötallergiker och soya är släkt med jordnötter vilket gör att det är en omöjlighet. Men vill börja äta mer vegetariskt, känner bara att jag har så lite idéer och problemet kring soya.
    Hoppas du får en fin vecka, kram! <3

    Matilda 2015-01-11 17:59:42
    Svara
    • Svar på Matildas kommentar.

      Ribollita! Billig, god och vegansk. http://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-kitchens/vegetarian-ribollita-recipe.html

      Jonna 2015-01-12 13:34:25
      Svara
  • Hej Flora! Skulle du inte kunna göra ett inlägg där följare kan hitta varandra och börja brevväxla/mailväxla? Jag vet att Sandra Beijer har gjort ett sådant inlägg men jag tror du har en liten annan krets av följare! Kram!

    Daisy 2015-01-11 16:43:14 http://vinylbrus.blogspot.com/
    Svara
  • din blogg är bäst!

    skänker du pengar till ngn organisation?
    har du någonsin funderat på det? att kanske skippa att köpa den där jackan för att skänka pengar för att hjälpa flyktingar/kvinnor som inte får göra abort/ebolasjukdomen/det finns hundratals problem i världen. människor i nöd. jag skriver för att förändra vår pengaberoende värld och för att låta alla leva i frihet!! tillsammans förändrar vi! kram från mig!

    greta 2015-01-11 16:12:21
    Svara
  • apropå kameror så köpte jag en digital systemkamera för några år sedan då jag tänkte lära mig fota, men livet kom emellan och jag har aldrig använt den. bad dock en kompis kolla så att den funkar som den ska vilket den gör. så om någon är intresserad av att köpa en Canon EOS 400D samt tusen tillbehör (kamerahus, canon zoom lens 35-80mm, 2st batteriladdare, 2 st minneskort, (1024 mb + 4 gb) 3 st batterier, usb-kabel, manual samt fickhandbok, batterigrepp, rejäl väska med tillhörande axelrem) så är det bara att mejla mig! Vad jag förstår så är det en perfekt nybörjarkamera som man kan komma långt med. [email protected] är adressen.

    Isabelle 2015-01-11 14:25:53
    Svara
  • Men Flora, jag tycker verkligen att du är en grym tjej och vanligtvis väldigt vettig men jag blir verkligen trött på ditt politiska resonemang kring skattefrågan. Det verkar som att du, som annars verkar så otroligt intelligent och påläst, på riktigt tror att borgarna/högern inte vill alla i samhället väl utan enbart de som ”kämpar” för det? Klart att högern vill att alla ska ha det väl, och att välfärden i Sverige ska vara stark, bara att den ska se annorlunda ut än vad den har gjort tidigare. Exempelvis genom att ge folk möjlighet att skapa sig ett liv på olika sätt, där staten inte enbart är den enda lösningen på folks problem. Jag tycker ditt resonemang är väldigt generaliserande och förhoppningsvis har jag missuppfattat dig för annars är du inte så öppensinnad och tolerant som jag trott.

    Klara 2015-01-11 01:06:37
    Svara
  • Alltså flora du är ju bara så himla grym!! Älskar domhär frågeinläggen där man verkligen får höra lite av vad du tänker och så, känns mer som en dialog mellan oss läsare och dig än vad det vanligtvis gör (även om det till viss del känns så då också ju). Jag brukar inte kommentera så ofta så nu tänker jag att jag smäller på med lite allt möjligt som jag tänkt kommentera (men inte riktigt vågat? dumt att det ska vara så och beror bara på min feghet och kanske lite lathet..:/) innan.
    1. Har tittar igenom din Pinterest efter vegetariska recept, och häromdan printade jag ut ett helt gäng som jag ska göra snart när det finns tid. Bor hemma och lagar inte mat sådär superofta (är 16) men är så peppad på att lära mig!
    2. Angående maten så vill jag bara skriva till dig att du verkligen inspirerar med dina bilder och recept och texter. Många gånger skriver folk just om den vegetariska biten, men oavsett det så blir man så himla inspirerad till att laga själv.
    3. Önskar dig verkligen all lycka till med det som du håller på och skriver på!!! Om det blir nåt som du vill dela med dig av i framtiden ska det bli så spännande att få ta del av det…:))
    4. Tänkte också på att det skulle vara så kul att läsa en kokbok fotograferad och författad av dig!!
    Och lycka till med lägenheten och allt jobb och allting annat!! Du är verkligen en förebild flora och verkar vara en supermegabra person!!
    Kram<3
    P.s får alltid en himla prestationsångest när det kommer till kommentarer, vill skriva rätt och inte låta tyken eller så och inte skriva så dåligt. Känns ju lite läskigt att du faktiskt ska läsa nåt som jag har skrivit.. Så om det nu skulle låta så var det inte alls menat som det:)

    Tilde 2015-01-11 00:08:19
    Svara
  • Till ensamma tjejen. Jag bor i STockholm, mejla mig gärna [email protected]

    Elin 2015-01-10 22:40:12
    Svara
  • Apropå all kritik du får för att du står upp för vegetarianism. Skit i det. (eller alltså förstår att det är bra att ifrågasätta varandra, ha en dialog osv). Jag tycker att det du gör är G R Y M T bra, du har inspirerat mig att att bli vegetarian (och dina recept är liksom constant inspiration). Det jag tycker är konstigt (som jag märker själv som vego) är att människor så ofta tar illa upp och menar att en är ”moraliskt överlägsen, nedlåtande, osv” endast på grund av sitt val. Ibland informerar en andra, det är svårt att sitta på så mycket information och inte spricka av det, men ofta (tycker jag) räcker det med att en är tydlig med sitt val och egna tankar, för att folk ska ta illa upp. För mig känns det som så himla mycket Jante. Du ska inte tro att du är bättre än någon annan. För om jag skulle fälla en ganska ytlig, taskig kommentar, typ ”Gud vad hen klär sig fult” skulle mycket färre reagera än om jag sa ”gud vad jag är trött på köttindustrin och att alla äter kött”. Försöker en att göra rätt, då ska en inte vara så präktig, moralisk, men drar en ner andra eller skiter i allt, är ”moraliskt lat” – då kan en prisas, för en följer ju Jantelagen. Blir frustrerad. Skrev jättelångt nu, mest för att jag behövde skriva av mig men summan av kardemumman var att DU ÄR BRA OCH DET DU GÖR ÄR BRA JAG ÄR PÅ DIN SIDA.

    Fredrika 2015-01-10 21:44:50
    Svara
  • Hei, Flora!
    Første gang jeg kommenterer, syns bloggen din er superbra, og leser den hver dag! Et lite tips bare, siden du nylig har blitt vegetarianer og er opptatt av det etiske/uetiske aspektet: les boken ”The Vegetarian Myth” som er skrevet av Lierre Keith, en tidligere veganer. Den er utrolig bra, og et must å lese for alle som er opptatt av mat, dyr og sustainability. Fortsatt god helg til deg :) Hilsen Elise.

    Elise Sophie 2015-01-10 20:16:57 http://www.elisesophie.blogspot.com
    Svara
  • Till dig som vill våga: en kan ju faktiskt gå ut och festa utan att dricka! man kan gå in på systembolaget och köpa alkoholfri cider/öl/skumpa/vin när man är under 20, personalen ska inte ens fråga efter legitimation när man köper alkoholfritt. Så kan man ändå gå på fest och dricka och stå och snacka i grupper. Gå ut på balkongen med dom som röker för att man ”vill ta luft” eller vad som helst ju! Och du kan säga till dina föräldrar att du vill gå på fest för den sociala biten men fortfarande vill avstå från alkohol tills du är 18! Kram

    Linn 2015-01-10 19:38:48
    Svara
  • Jag går på VRG nu, och förstår absolut det du säger. Däremot har det ändrats otroligt mycket, det är fortfarande en otroligt homogen skola, men det finns en del av eleverna och lärarna som är otroligt medvetna och som aktivt kämpar. Det finns få POC, men jag är själv diskriminerad minoritet på de allra flesta plan, och har hittat den grupp som är medvetna, aktiva, och underbara. Många är precis som jag. Även klassfrågan, och smygsexismen lyfts nu (dock mindre bland sammarna, kanske har du hört talas om snopp-maffian?). Jag skulle inte kunna tänka mig att gå någon annan stans. Jarlaplan är hemma.

    relativt anonym jarlaplanare 2015-01-10 19:23:20
    Svara
  • Hejsan! Håller verkligen inte med om att du ”blamear” folk som inte äter kött, och OM du hade gjort det tycker jag att det är HELT OK att göra det. Med all respekt för att folk har olika mycket pengar och inte kan köpa ekologiskt kött eller dyra vegoalternativ, så kan ALLA äta mindre kött. Att äta mindre kött är det viktigaste en kan göra på ett personligt plan för klimatets skull. Att ”blamea” folk som äter mycket kött tycker jag därför en har rätt till, likväl som en har rätt till att kritisera folk som skräpar ner i naturen, struntar i att återvinna osv. Jag som vegetarian får ett bemötande i köttdebatter som kan låta ungefär såhär ”åh vad bra du är som inte äter kött, jag borde också äta mindre, jag håller med dig om att det är en fruktansvärd industri.” och så vidare i al oändlighet. Folk VET hur och varför köttätande är problematiskt och det är just denna vetskap som är anledningen till deras dåliga samvete. Detta måste en få lov att kritisera!

    lisa 2015-01-10 18:51:07
    Svara
  • Flora!

    I’ve been reading your past couple Q&A posts (both the English questions and their answers, as well as the Swedish ones, untranslated (I do speak and understand Swedish perfectly well, but have a hard time writing cohecently, hence my comment in English, fyi) and there have been some voices that have made me wonder and honestly speaking a tad irritated. You write in a post about how lux it feels to have a bathtub (do I remember correctly?), someone comments: ’Ohoh, bathtubs, I hope you use it responsibly, it’s such a waste of water’. You post about how convenient it’d be to have loads of money to buy lovely furniture for new appartment, accompanied with some Pinterest-inspiration, someone raises their voice ’How dare you think of buying stuff, buy second hand and re-use old stuff’. You travel to Paris by RyanAir and someone appears to have a problem with your choice of airline.

    In all three cases you have commented ’Taking a bath is something I do for special occasions, I do buy mostly second hand and yes, bad choice of airline but I try to compensate otherwise’. This appears, to me at least, like selfexplanatory behaviour, judging from what you put out on your blog.

    What I found irritating is the finger pointing that is being done. A crack in the perfection of a reflected and thoughtful life and people already detect near fatal misdemeanor and point it out.
    As this doesn’t affect me, it is not me that is being pointed at, it is you, I feel irritated and slightly angry about bored individuals lecturing other people on things that are selfexplanatory anyways. I ask myself, who do they think they are? Environmental saints? Do they think it’s all or nothing? Don’t they see that change happens from within and takes time? And that even the smallest contribution helps us all, as long as we all pull together, some more some less?

    How do you feel about comments or opinons? I hope you roll your eyes at them!

    I’d love to read your opinion on that, maybe in your next Q&A post?

    xxx and keep up the good work! Don’t forget it all counts!

    kj 2015-01-10 17:45:08
    Svara
  • Måste bara flika in en liten grej om sånglinjen (egentligen musiklinjen överhuvudtaget) på Jarlaplan. Jag gick på sånglinjen och upplevde tyvärr ganska mycket sexism och trötta könsroller. Mina tjejkompisar som spelade instrument vittnar om samma sak. Killarna fick ta så otroligt stor plats och uppmuntrades också att göra det. Vi var nio tjejer och två killar på sånglinjen och trots att tjejerna var mycket mer begåvade än killarna fick de alltid minst (!) dubbelt så många solon som oss t.ex. Lärarna upplevde jag var också extra hårda och kritiska mot tjejerna, framför allt bland musikerna. Självklart fanns det guldkorn och på det stora hela trivdes jag fantastiskt bra på vrg, lärarna är engagerade och eleverna underbara! Det kan såklart också vara så att det har blivit bättre/ att jag var i en konstig årskurs osv. Tycker ändå att en ska ha det här i bakhuvudet när en söker..

    Victoria 2015-01-10 17:11:12
    Svara
  • Jag tycker det är intressant angående personer som äter kött som blir irriterade/upprörda av att vegetarianer och veganer faktiskt öppet säger att de tycker det är fel att äta kött ur ett etiskt perspektiv. Är själv vegetarian sedan nio års ålder och ja, jag TYCKER att mitt och Floras val att inte äta kött ÄR bättre och mer etiskt än att välja att äta kött. Det har jag, och Flora, full rätt att tycka. Sedan skulle jag aldrig sitta och angripa/shamea familj och vänner som äter kött, men får jag frågor om mitt val så är jag ärlig med att jag tycker att det är just OETISKT. Inte enbart ur ett miljöperspektiv, men också för att jag anser det fel att döda andra varelser för min egen njutnings skull.

    Linnea 2015-01-10 16:56:11
    Svara
  • Hej Flora! Jag undrar vilka vegetariska bloggar du läser? Pinterest verkar ascoolt, tack för tipset!

    Skorpan 2015-01-10 16:15:25
    Svara
  • åå flora du är så himla bra!! en av mina förebilder typ <3
    i alla fall, jag undrar om du kan posta ett inlägg med läsarnas kommentarer om vad som händer i livet atm, tycker de är sååååå peppande, kram!

    hilda 2015-01-10 15:43:08
    Svara
  • Alltså sista frågan! Du är en sådan klok queen Flora! Hen är så viktigt!

    linnea 2015-01-10 15:01:05
    Svara
  • Ang. tumblr, här kommer ett helt gäng bra tips!! Peppigt och feministiskt och inte normigt :)))

    http://tumblr.girlgang.se
    http://novitell.tumblr.com
    http://sockermag.tumblr.com
    http://waterstain.tumblr.com
    http://socialjusticewar.tumblr.com
    http://nn-eka.tumblr.com
    http://transfeminazgul.tumblr.com
    http://shellsuitshelley.tumblr.com
    http://duskyandpainted.tumblr.com
    http://klubbmamarazzi.tumblr.com
    http://official-mens-frights-activist.tumblr.com
    http://klubb8sthlm.tumblr.com
    http://zadnama.tumblr.com

    Alexandra 2015-01-10 14:14:42 http://alexandramabon.com
    Svara
  • Hej! Apropå håravfall när en slutar äta p-piller så hände det mig också. Jag åt Prionelle 28 i knappt ett år, men fick galna humörsvängningar (grät typ varje gång jag missade bussen eller spillde vatten och andra småsaker) och slutade äta piller i oktober. Under november tappade jag hälften av mitt hår, varje gång jag duschade föll håret av bara jag nuddade det. I ett desperat försök att förhindra håravfallet började jag äta järntabletter, B-vitamin. Nu är håret på väg tillbaka! Jag tappar fortfarande hår men inte alls lika mycket.

    Ebba 2015-01-10 13:57:59
    Svara
  • Alltså jag blir bara så glad av att se hur du tar dig tid att svara på dina läsares frågor. ängel!

    Mirjam 2015-01-10 13:49:25 http://kortochgott.devote.se
    Svara
  • Hej Flora! Måste bara få peppa på dig ang ditt sätt att angripa och diskutera vegetarinism. Du tar säkert inte åt dig men jag tycker att ovanstående kommentarer om huruvida då ser ner på övriga livsstilar framstår som en aning absurda. Jag själv är inte heller vegetarian (än), och jag förstår att det finns bättre förutsättningar för vissa än andra att bli det, men ditt problematiserande är så oerhört viktigt och inspirerande. Liksom mycket annat kommer det alltid sticka i ögonen hos människor, som det också gör hos mig, när du föregår med gott exempel för något som det bara finns ett rätt sätt att göra det på (alltså att helt enkelt inte äta kött). Du får mig mer och mer att inse att jag inte har argument nog att äta kött och mitt nyårslöfte har blivit att äta mer vegetariskt, vilket åtminstonde är en början. Det långsiktiga målet är att bli vegetarian helt men jag vet att jag långsamt måste implementera det som en vana för att den ska stanna helt enkelt. I vilket fall är det klart att det är med sämre samvete jag tar mig igenom inläggen som berör detta, men du har en så otroligt positiv inställning och framstår inte som nedvärderande. Tvärtom är det väldigt intressant att läsa om, särskilt julbordssituationen som en kan relatera till så mycket. Verkligen eye-opener. Det var allt. You go!

    Alexandra Sidgwick 2015-01-10 13:45:09
    Svara
  • Du är bara så bra Flora! Svarar på vegan- och ekofrågor på ett riktigt moget och peppande vis. Jag blev själv vegetarian för ca 1 år sedan och övergick till helvegan i höstas när min sambo for till LA för att plugga. Nu är han tillbaka och för enkelhetens skull så äter jag mjölkprodukter de dagar som han lagar mat till oss, då han inte är vegetarian.
    Jag äter noll animaliska produkter när jag äter själv men när jag blir bjuden äter jag vegetariskt. Det systemet tycker jag funkar super! Ger bort böcker som ifrågasätter ätandet av djur i julklapp och tar upp ämnen som att en ko, släpper ut ca 500L metangas per dag och att metangas är en farligare gas för växthuseffekten än C02, till folk som hånar. Då brukar de tystna.
    Tack för en ekopeppande blogg! Kram

    Snöfrid 2015-01-10 13:31:16
    Svara
  • Här är en bra sida om mjölkproduktion om du är intresserad http://mjolken.se/

    u 2015-01-10 13:20:05
    Svara
  • Wow blev lite rörd nästan så himla många öppna fina frågor och så fina svar från dig Flora. Du blir som en storasyster, en handledare eller en riktigt bra vän till så många på en och samma gång. Du är verkligen super bra! Kram! :)

    Agnes 2015-01-10 13:19:24 http://agnesblixa.devote.se
    Svara
  • Till 16 åring som vill sluta äta kött: jag slutade äta kött stegvis som 17 åring och kommer ska jag nämna från en familj som äter kött varje dag och en pappa som jagar. Jag slutade äta kött i skolan för att sedan sluta hemma till mina föräldrars stora beklagande och alla talade om det som att det skulle vara något övergående tonårsbeetende. Det var det inte. Många (föräldrar) har en förlegat syn på vegetarisk mat som att man bara kan äta sojaprodukter, quorn och tofu med diverse linser när det finns massvis av goda recept att tillaga. Mina föräldrar gav med sig tillslut när dem insåg att det var lönlöst. Mitt tips är: Gör storkok på gryta, lasagne, soppa, linsbollar(recept finns på mitt instagramkonto Beleaguer) så behöver du inte tvinga på någon en kost dem inte vill äta 24/7.

    Vid 23 årsåldern började jag äta kött igen och mamma var lika bedrövad över det beslutet ”När ska jag nu få äta grönsaker??” :(. Faktum är att alla mina vänner var ledsna över det i och med att jag varit den enda som tagit ställning mot köttindustrin. Nu bor jag ju själv sen ett par år som student och äter en varierad kost med mycket grönt, mamma började som sagt uppskatta vegetarisk kost (och restaurang hermans) men i och med att hon tillhör en annan generation så får man kanske ha lite tålamod!
    Lycka till!

    Anna 2015-01-10 12:46:14
    Svara
  • Svar till dig som är ensam i klassen och övergiven av dina vänner: Jag har det typ som du, jag trivs inte alls bra i min gymnasieklass, känner mig inte hemma och är ensam, och kan inte få byta förrän till hösten. Mina vänner från högstadiet har inte varit elaka eller övergett mig, men de har gått vidare och skapat sig nya kretsar, medan jag är ensam kvar och olycklig typ. Det jag vill säga är: Jag går jättegärna på kompisdejt!! Om du vill alltså! Det känns som att vi båda skulle behöva prata med någon om detta. Jag bor i Göteborg, var bor du?
    (P.S gillar din blogg asmycket Flora! Du är asbra.)

    Saga 2015-01-10 12:00:42
    Svara
  • TIPS till du som laddar upp bilder o det blir dålig kvalle, SKAFFA FLICKR!!!! Där laddar du upp bilderna och sen kan man klistra in dem i ”bloggmallen” med en html kod!! e skitbra och förvarar all kvalitet som det va från början!!

    hedda 2015-01-10 11:12:41 http://hddahnx.tumblr.com
    Svara
  • Tänkte bara skriva ett svar till personen här ovan som är 17 år och inte tycker hen vågar någonting.
    För det första: man måste inte dricka alkohol för att göra galna grejer. Många av mina sjukaste roligaste upplevelser är ihop med mitt scoutgäng där vi av naturliga skäl inte brukade dricka. Det går också att följa med kompisar på fest utan att själv dricka. Såklart kan det vara svårt, så det kanske är bra med ett sammanhang du känner dig trygg i.
    Själv kan jag bli väldigt obekväm med påverkade människor, men som sagt – sök dig i så fall till andra sammanhang! Kanske genom ett nytt intresse – teater, någon sport, friluftsfrämjandet,en bokcirkel, cosplay eller vad du nu är intresserad av. De flesta föreningar är väldigt glada för nya medlemmar! Och folk som är lite nördiga i olika saker är väldigt spännande att umgås med!
    Och som Flora skrev: det är helt okej att vara 17 och inte ha en massa upplevelser i bagaget.

    molntant 2015-01-10 10:51:10
    Svara
    • Svar på molntants kommentar.

      Jaa, håller med. Jag har alltid druckit på fest fram till det senaste halvåret då jag började äta en medicin som inte gick att kombinera med alkohol. Först tänkte jag ”nääää vad trist nu ska jag inte gå på fest alls” fast det har jag såklart gjort ändå och det har varit SÅ skönt!! Alltså, jag tycker att det är kul att vara salongsberusad men inte SÅ kul att jag inte klarar mig utan. På nyår köpte jag massa alkoholfria (och goda) alternativ att dricka och hade jättekul och mådde jättebra dagen efter!! Denna insikt alltså. Önskar att jag hade förstått detta några år tidigare. Förstår att det kanske är svårare när man är 17 och alla kompisar dricker men du kanske inte behöver göra nån stor grej av det? Ta med annat som är drickbart och du behöver ju inte berätta det om ingen frågar. Och sen ang crazy grejer, du är snart 18 och då gör du vad du vill. Att vara crazy behöver ju inte innebära olagligheter osv. Lycka till!!!

      Kajsa 2015-01-10 11:32:55
      Svara
  • Angående tumblr. Det är generellt VÄLDIGT vitt, smalt och hipster men finns givetvis annat också! Ett tips är att söka på olika # och sen hitta bra tumblrs den vägen! Hittar du någon du gillar eller ett speciellt inlägg som är superbra så kolla vilken blogg det är reblogat från, den kanske också är skitbra. Man får vara lite detektiv! Jag länkade min egen, den är verkligen inte perfekt men jag försöker tänka på vad jag rebloggar!

    Emma 2015-01-10 08:58:24 http://Caoinim.tumblr.com
    Svara
  • Till dig som vill förstå politik bättre: börja lyssna på radio! ALLA program på P1 ger dig otrrrroligt mycket bättre allmänbildning, men skulle främst rekommendera att följa nyheterna (såklart), lyssna på kaliber, P1 dokumentär (även P3 dokumentär!), P1 morgon, ekots lördagsintervju osv. SR är en guldgruva!

    My 2015-01-10 08:27:12
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!