Calle Forsberg hos Frantzén.

calle

DSC_1876

calle1

DSC_1949

DSC_2054

DSC_2067

Mamma och min låtsaspappa Calle träffades på G-studion, en ateljéförening där mamma satt i ena änden och illustrerade barnböcker varvat med att rita trädgårdar, medan Calle satt i den andra änden och drejade. De blev skitkära i varandra. Som sjuåring brukade jag få följa med till Calles verkstad för att få dreja. Han centrerade leran och sedan gjorde jag saltkar och vaser och äggkoppar i en rasande fart. Jag älskade det.

Calle är en av få svenska keramiker som kan leva på att dreja. Han levererar sin keramik till restauranger som Frantzén, Lilla Ego, Volt, Mistral och Köttbaren. Finkockarna, såväl som många andra, är som galna i hans tallrikar. Och jag kan ju inte bli annat än stolt.

Att vara keramiker är ett tufft jobb. Framgången betyder betydligt fler timmar i verkstaden. Calles keramik gjuts inte, den drejas för hand, vilket innebär att han aldrig kan luta sig tillbaka. Men det betyder också att varje bruksföremål har sin egen vackra karaktär.

Igår fotade jag den keramik som används på restaurang Frantzén. Ovan är ett urval av det färdiga bildmaterialet. Här är Calles hemsida. Där kan du se återförsäljare, anmäla dig till en kurs och läsa mer.

Om du blir sugen på att se hur det ser ut hemma hos mamma och Calle kan du kika här. 

Translation: My stepfather Calle is a genius when it comes to tableware. Plenty of Michelin-starred restaurants want his pottery. Yesterday I photographed his plates, bowls, teapots etc at restaurant Frantzén. Visit Calle’s website here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
  • gud vad fina!!

    Lotta 2015-02-01 22:36:17 http://lottalindgren.com
    Svara
  • Hej Flora!
    Jag är nyutbildad trädgårdsmästare/biolog. Vill så gärna också jobba med att formge utemiljöer och trädgårdar. Tror du din mamma behöver personal inför nästa säsong? Hon verkar så härlig! Får jag fråga efter hennes kontaktuppgifter? :) Tack för så fin blogg!
    Ps. Lagade rödbetsburgarna, wowowowow! /Anna

    Anna Dahlbäck 2015-01-30 20:16:34
    Svara
  • men ÅH, drömmen <3 <3 så jäkla fint allt ihopa, när jag blir stor och rik ska jag köpa alltihopa!!

    botellonz 2015-01-30 10:54:40 http://botellonz.blogg.se
    Svara
  • hej flora! jag undrar hur du håller inspirationen uppe till att fota varje dag och sedan sitta och redigera alla bilder du tagit? hur lång tid lägger du på redigerandet? du lägger alltid upp så många och fina bilder! själv trycker jag att det är tröttsamt att redigera mer än 5 bilder i photoshop. kramisar!

    Emma 2015-01-29 20:52:16 http://sevenseashells.blogg.se
    Svara
  • Tror kanske jag skrivit det någon gång tidigare men min mamma är också kermaiker på fulltid (eller nu är hon sjuk i den där hemska sjukdomen så hon har gått ner på halvtid). Jag tror Calle och hon är bekanta, Ulla Nilsson heter hon, från Värmland men säljer sina saker på Blås & Knåda och Svensk Slöjd. Hon har grejer på Blå Porten också. :)
    Calles grejer är superfina, är det stengods eller lergods?
    / Anna :)

    Anna 2015-01-29 11:46:23
    Svara
  • Åh, det är ju så fint! Vill verkligen ha alltihop!

    Agnes 2015-01-29 10:29:49 http://www.kapitulera.blogspot.se
    Svara
  • Hej! Tänkte fråga var de köpt fästet för glödlampan i köket i inlägget om deras hus: http://flora.metromode.se/files/2014/07/DSC_1325.jpg. Väldigt enkel och smart lösning! Tacksam för svar!

    F. 2015-01-29 10:19:08
    Svara
  • Han gör så otroligt fina grejer! Och inte är priserna helt jävla orimligt höga heller, ska solklart köpa in ett par tekoppar och kanske något annat fint!

    Beatrice 2015-01-29 09:38:17 http://herbariumet.blogg.se
    Svara
  • Så snygg keramik han gör! Wow. Har inte riktigt tänkt på vilket slit som måste ligga bakom allting. Sjukt imponerande, hälsa honom det!

    Amanda 2015-01-29 08:56:29 http://amandajnsn.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!