Frågor och svar #11

DSC_8513

Jag blev lite nyfiken på svaret där du skrev att du och felix är öppna för att vara särbos i framtiden. hur går tankarna kring det? jag förstår om det är privat och du inte vill svara, men om du hade någon tanke du kunde dela med dig av vore det väldigt intressant! KRAM

Hej. Jag undrar också om särbo-svaret. Jag kan liksom inte tänka mig att bli särbo med min sambo nu när vi bott tillsammans så pass länge! Det skulle ju ändå bli så att vi sov hos den ena hela tiden, att en person handlade mat till båda etc. Undrar bara hur tankegångarna går? Intressant att höra olika perspektiv på det hela :)

Som svar till er båda: Jag och Felix flyttade ihop och flyttade hemifrån i samma veva. Vi har bott tillsammans i över två år och även om det är underbart så har vi alltid haft inställningen att testa andra boformer. Att bo med en vän, i ett kollektiv eller att bo ensam. Det här betyder inte att vi ska göra slut, utan bara att vi ska testa att vara särbos. Vi tror att det är viktigt för den personliga utvecklingen, att inte bara utvecklas som ett vi utan även som ett jag. Att kunna ta hem kompisar när vi vill, ha folk som sover över, sprida ut sig utan att den andre kan klaga och gå efter sitt eget schema. Men det handlar också om att inte ta den andra för given. Att ses under andra omständigheter än att bra kollapsa i soffan efter jobbet, titta på en film och sedan somna. På det här sättet får vi längta efter varandra. Vi kommer såklart ses jätteofta ändå, men det blir på ett annat sätt. Vi ses för att vi vill ses och inte bara för att vi råkar bo i samma lägenhet. Vi pratar om att flytta isär hösten/vintern 2015. Men vi får se hur det blir! Jag älskar Felix obeskrivligt mycket och jag tror att det här kan bli hur bra som helst.

0cb07fe074ff87cdd30fdeff82a35eaf_980x0_c_85_s_v4

Hej finaste Floran. Hur ställer du dig kring ost osv? ”Löpe” som finns i de flesta ostar det vill säga. Det är inte särskilt vegetariskt nämligen. Kram

Jag vet att det här med ost är lite klurigt ur ett etiskt perspektiv, men i nuläget äter jag det och därmed även löpe (som är kalvmage). Kanske mest för att det känns olustigt att ta bort ett så fett- och proteinrikt livsmedel från min kost. Men sedan jag blev vegetarian har jag åtminstone skurit ner på min ostkonsumtion. Jag ska hålla utkik efter ost som inte innehåller löpe. Jag vet ju att det finns veganska ostar (typ cheezly), men någon av er kanske har förslag?

Vilken bloggportal skulle du tipsa nya bloggare att börja använda? Jag kommer att skriva en rolig och vardagsbetraktande blogg, främst för nära och kära i Sverige då jag bor i USA.

Blogg.se. På så vis kan du pilla i din bloggdesign hur mycket du vill (googla på designa din blogg). Om du vill nå ut till fler skulle jag tipsa om Devote.se, för där hamnar du inte lika mycket på ”en ö i havet”.

1541ca8303c459e481ad8735e7e5493e_980x0_c_85_ns_v4

HEJ! En fråga om vegetarianer och godis. Minns du när man var liten och alla sa ”usch, äter du dom där? Dom innehåller löss” efter att alla fått höra om ämnen som användes och gelatinet i godiset. Nu är det ju inte riktigt så farligt som man trodde som 10 åring men hur tänker du? Själv är jag typ 70% veggie och äter godis i stort sätt varje dag!

Fram till för typ en vecka sedan har jag ätit godis obehindrat, trots att många sorter innehåller gelatin. Men sist jag köpte godis valde jag bara gelatinfria varianter (r.i.p bärnappar och persikor </3). Det där med att det röda godiset är färgat med löss har jag lite svårare att bry mig om (även om det onekligen känns lite ofräscht). Sorry lössen men jag har svårt att känna empati för er. I framtiden kanske jag äter en gelatingodisbit här och där, men jag tänker satsa på att köpa de andra varianterna. Är ändå en chokladperson i första hand så jag går inte miste om så mycket!

Hej Flora! Hur tänker du gällande godis och andra sötsaker som innehåller diverse e-ämnen och icke-vegetabiliska produkter? Är du lika noga på det som med maten? Eller är det möjligtvis något du strävar efter att sluta med framöver?

Jag föredrar livsmedel fria från e-ämnen men när det kommer till plockgodis känns det ju typ oundvikligt? Jag älskar godis och kommer inte sluta köpa det bara för att det är e-ämnen i, men jag blir såklart glad om tillverkarna drar ner på det.

e0e8b824d43e40369a6ab37ca8769193_1670x1018_85_ns_v4

Superfint mobilskal! Var har du hittat det?

Rifle Paper Co. Älskar den hemsidan,  de har så mycket fina grejor.

Jag har ett problem Flora och jag har ingen aning om vem jag ska vända mig till. Jag älskar mitt kompisgäng (på fem tjejer, men vi är oftast fler än så när vi hittar på saker) men samtidigt kan jag känna mig så himla begränsad när jag umgås med dem. Jag är väldigt emotionell och kan gå från jätteglad till ledsen på några minuter. En tjej i kompisgänget (ledartypen rätt igenom) brukar oftast nonchalera mig totalt och vänder sig alltid i första hand till två andra tjejer i gänget (då de har bättre relation helt enkelt). Jag blir så illa till mods när detta händer, vilket blir i princip varje dag. Jag tror, eller vet snarare, att hon stör sig på mig och vill nog helst att jag bara ska försvinna från jordens yta och lämna henne ifred. Jag försöker stå ut för jag kan ha kanonfina stunder tillsammans med de andra tjejerna (även tjejen som stör sig på mig, när hon är på bra humör). Problemet är att jag har absolut ingen som jag kan prata med om detta! Jag skulle aldrig våga ställa henne mot väggen, och att prata med mina två bättre vänner går inte då de har alltför bra relation med tjej nummer ett. Den fjärde träffar jag bara på helgerna och jag känner inte henne tillräckligt bra för att våga säga vad jag tycker. Jag får panik då hennes attityd mot mig kan förstöra en hel kväll och att hon alltid, alltid ska behandla mig som skit! Det är inte så himla kul att sitta runt ett bord där bara mina kompisar blir tilltalade av henne medan jag sitter där som ett missfoster och inte får vara med i diskussionen av någon anledning. Om jag försöker bryta mig in i samtalet brukar hon bara avsluta det utan att kasta en blick på mig. Jag vet inte om de andra tjejerna i gänget känner av hennes kylighet mot mig då jag som sagt inte har vågat fråga dem om det. Tack för att du tog dig tid och läsa och du måste absolut inte svara med ett långt inlägg! Jag ville bara lätta på hjärtat hon någon och du verkar så otroligt snäll och underbar Flora! Du är en stor förebild för mig och jag tackar för dina finurliga och eminenta inlägg! Hoppas att du får en fin helg, kram

Hej och tack så hemskt mycket för fina ord <3 Alltså såhär. Jag tycker verkligen att du ska prata med henne. Jag VET att det är skitjobbigt att konfrontera någon, speciellt någon som är auktoritär, men hon behandlar dig svindåligt och du är inte värd det. Du ska inte umgås med personer som gör dig ledsen, även om ni även har dagar då det känns fint och kul att vara med varandra. Nästa gång hon kastar en blick eller utesluter dig från samtalet, ifrågasätt det då. Hur jobbigt det än är. För hon kommer antagligen fortsätta behandla dig illa tills någon säger emot. Eller prata med de andra (även om du skriver att du inte vågar), de kommer säkert förstå! För det den där tjejen håller på med är utfrysning och det är inte okej. Som sagt: du förtjänar så jävla mycket bättre. Kram och lycka till.

P1000172

Hur gör du när du fotar prylar inne i en butik? Frågar du först eller kör du bara? Har hört att vissa caféer och butiker inte vill vara med i tidningen, och tänker att en blogg också är publik på ett liknande sätt.

Ibland frågar jag, men oftast fotar jag bara. Jag tänker att det är bra publicitet att synas på min blogg och att de bör vara glada för att jag fotar deras ställe (hehe), men om de säger till (vilket nog aldrig har hänt) så tar jag såklart bort bilderna.

Hej hej! Jag har en fin familj, bra vänner, inte allt för mycket press i skolan, jag reser och har egentligen ingenting att klaga på. Men jag mår inte bra. Från en stund till en annan kan jag totalt storböla så jag skakar inne på toaletten, jag blir väldigt lättirriterad och överanalyserar det mesta. I bröstet trycker en panikkänsla och instängdhet. Det svåra är att jag inte kan förstå varför? Vad gör man när man mår riktigt jäkla kasst men inte har ett hum om vad som trycker ner en? Att tillägga är att jag alltid är den glada som aldrig är ledsen, och skulle jag mot förmodan prata om min nedstämdhet hade det varit på en skämtsamt vis. För första gången valde jag nu att söka någon slags hjälp i denna blogg, från dig eller en läsare! Tack för himla fina inlägg, peppande ord och en upplysande blogg. Kram kram!

Hej! Det du beskriver låter som panikångest, och du behöver gå och prata med en psykolog eller en kurator. Det spelar ingen roll att ”du inte har något att klaga på” för om du mår dåligt så måste du ta det på allvar. Jag förstår känslan av att vara sedd som en glad person och därmed ha svårt att identifiera sig med sina ångestkänslor, jag tror att det är jättevanligt. Gå till ungdomsmottagningen, skolsystern eller till vårdcentralen och be om att få en remiss till en psykolog. Om du är under 18 kan du höra av dig till BUP. Är du över 18 (och bor i Sthlm) så finns det ett samarbete mellan BUP och vuxenpsykiatrin med åldersspannet 16-25. Läs mer här. Jag vet även att Stockholms stadsmission har kuratorer. Önskar dig all lycka <3

florasblogg.se_files_images_2009_dsc_0012_29338329

Fina Flora, kan inte du skriva ett inlägg om Alla hjärtans dag-tips, vad ska t.ex du och felix hitta på? Och vad har ni gjort de tidigare åren?

Vi brukar typ gå ut och äta, men inte ge varandra presenter eller så. Jag tycker att alla hjärtans dag är en ganska mysig dag då en får ägna sig lite extra åt de en älskar. Det kan vara flickvännen, kompisen, lillebrorsan, vem som helst. Här är en bunt samlade inlägg från vad jag har hittat på den 14 februari de senaste sex åren (ÄLSKAR att ha ett bloggarkiv!).

Alla hjärtans dag 2014 åt vi på en dålig restaurang och promenerade genom stan.
Alla hjärtans dag 2013 åt vi krämig pasta på den mest romantiska restaurangen jag vet, Den gamle och havet.
Alla hjärtans dag 2012 var jag barnvakt till Felix småsyskon så att deras föräldrar skulle kunna gå ut och äta finmiddag. Gullig svärdotter I know. Bild här och här.
Alla hjärtans dag 2011 var jag singel och firade genom att fika med mina kompisar och äta middag med Hanna och Mathilda.
Alla hjärtans dag 2010 var jag ihop med Sebastian och vi var hopplösa romantiker och gav varandra presenter och rosor.
Alla hjärtans dag 2009 blev jag och Sebbe ihop. Jag har skrivit om det här (obs, var 15 när jag skrev blogginlägget, så klyschig men ändå GULLIG)

Hej! random fråga men jag undrar hur lång du är? var på eran bloppis och tyckte du verkade så lång (och fett snyggggg).

Haha MEN TACK. Jag är 170 cm!

10494717_10155093602095313_8194863430058641795_n

Din ryggsäck! snälla berätta om den! (den ser så fin ut)

Den är från The Whitepepper men den verkar vara slut i svart. Tyvärr ryms inte datorn i den, men det gör däremot min kamera!

Hej Flora! Har lite frågor och önskemål på kanske ett blogginlägg. Jag undrar om du någon känt en press att ha ett stort kontaktnät? Eller att synas på rätt ställen? På bloggen verkar det inte alls såhär och därför undrar jag, har du några strategier för att inte känna såhär? Jag följer ett antal bloggar (Vilka många är mina vänners) och på facebook visas ju mingelbilder osv. Och jag kan bli så stressad ibland över att andra männsikor syns på rätt ställen, är så ”lyckade”, är så sociala och ja du vet! Själv är jag social av mig men inte på det sättet att jag gillar att umgås med massvis med människor hela tiden. Helst en och en. Och ibland i grupper. Vet inte om jag lyckas beskriva detta på rätt sätt men ville ändå försöka! Framförallt handlar det väl om en stress att nå upp till nutidens ideal. Vilket jag känner att jag aldrig lyckas med! Och så blir jag stressad. Tack för en sjukt bra blogg!

Jag tror att det där är en ålders- och mognadsgrej. När jag var yngre och gick på gymnasiet var det jätteviktigt för mig att synas på festbilder på facebook och att liksom alltid vara med överallt. Men nu prioriterar jag häng med mindre grupper före stimmiga mingel alla dagar i veckan. Det är klart att jag fortfarande kan lida av fomo (fear of missing out) när mina kompisar gör något roligt eller om typ alla bloggare har varit på en viss fest, men inte alls i den grad jag kände när jag var 15-18 år. Nu är jag mer säker på mig själv och mitt kompisgäng och kan därför stanna hemma en  hel helg med chips och en film utan att känna hur det rycker spastiskt i hela kroppen.

DSC_8250

Hej! Jag och min pojkvän funderar också på att ta oss till london i april. Vi undrar om ni har några förslag på saker man borde se och uppleva? Superbra blogg förresten. Kram.

Hej och tack snälla! Mariell har gjort en bra Londonguide som du kan köpa för en hundralapp, spana in den! Och spana in blogginläggen som jag länkade här. Här kommer en miniguide:

Äta: Pizza på Story Deli på Bethnal Green Road 123, den vegetariska restaurangen Mildreds och hamburgare på Dirty Burger.
Göra: Tate Modern, lördagsmarknaden på Broadway market i Hackney, bio på någon av de gamla biosalongerna (typ Electric cinema), varuhuset Liberty, shopping i Soho (runt Carnaby street) och second hand på och runt Brick Lane (söndagsmarknaden är kul!).

Superfina bilder!! Älskar verkligen känslan i analoga bilder. Är själv sugen på att börja fotografera analogt. Vad har du för analog kamera och har du något tips på märken/modeller när det gäller analoga kameror?

Min kamera, som Felix har lånat, är en Nikon FE och den är toppen. Tyvärr kan jag inte så mycket om analoga kameror!

image_00016

Åh vad har du för gottigt i vårrullarna?? Ser ju himmelskt ut (speciellt det lila-aktiga)! Supertacksam för svar :D puss

Den här gången hade vi råa rödbetor (skalade och tunt skivade), äpple, sallad, morötter, gurka, avokado (viktigt!) och sockerärtor. M-hm!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
28kommentarer
  • tack för dina svar kring särbo-frågan! har dock en följdfråga jag är nyfiken på och det är varför ni valde att flytta ihop direkt då? hur kom det sig att ni eller du inte flyttade till en egen lägenhet först? kram :)

    Anonym 2015-02-09 16:46:55
    Svara
  • Till människan som mår dåligt ”utan anledning”. Du kan sakna ett visst ämne i hjärnan som gör att du känner så. Gå till Vårdcentralen och kolla Sköldskörteln. Hoppas du mår bättre snart, kramis!

    Izabelle 2015-01-30 23:56:17
    Svara
  • Angående ostar kolla här: https://ostboden.wordpress.com/vegetariska-ostar/ <3

    Alma 2015-01-30 14:09:44
    Svara
  • när det gäller ost kan jag tipsa om att Astrid & Aporna har flera olika ostar med olika smaker och efter vad en ska använda det till. till exempel cheddar, lättsmält osv. A&A’s ostar är myyyycket godare än gamla torra Cheeslys!

    Madeleine -PHOTOGRAPHY FEMINISM VEGANISM 2015-01-30 10:45:12 http://sisterdisco.blogg.se
    Svara
  • hej du! är ganska mycket av en tyst bloggläsare men kände ändå att jag ville kommentera detta med att folk har såna otroliga krav på att dina handlingar ska vara moraliskt fläckfria. förstår på dina svar att du själv förstår att du kan vara både feminist och vegetarian och vad du vill utan att att slå knut på dig själv i varje liten handling du gör. för då orkar man inte alls i slutändan, och så kan man kanske inte fortsätta vara något av det. du verkar ju ha koll på läget när det gäller detta, ville bara att du ska veta att det är fler av oss läsare som höjer ett ögonbryn över de som kommenterar för att projicera sin egen ångest över att alltid göra rätt/uttrycka avundsjuka på ett dåligt sätt. du är grym och din blogg är väldigt inspirerande! kram

    ps. jag och min kille bor på 29 och funderar också på att bli särbos för att inte slita på varandra för mycket = för att vi vill göra något bra för vårt förhållande och inte för att vi vill göra slut. tycker verkligen att man kan flytta ihop och flytta isär hur många gånger man vill utefter vad som känns bra för en själv. våga vägra sambonormen i de situationer den stjälper mer än hjälper!

    tove 2015-01-30 09:35:49
    Svara
  • Hej Flora! Vad kul, och skönt, att läsa om dina och Felix tankar kring gemensamt boende. Jag tror att det är viktigt att bo själv en tid i livet, dels ur det perspektivet du lyfter; att inte behöva ta hänsyn till någon annan, vara spontan, flexibel, prova sina vingar och styra helt över sin tid och sig själv. Dessutom tror jag att det är en bekräftelse på självständighet, vilket för mig varit och är superviktigt. Jag och min man pratar ofta om hur vi vill ha ett förhållande där vi väljer varandra, och inte är med varandra för att vi är gifta nu, för att det är bekvämt, eller för att det helt enkelt bara rullar på. Jag är inte med honom för att jag behöver honom, jag är med honom för att jag VILL vara med honom. Jag klarar mig själv, men väljer ett liv med honom. Jag vill aldrig hamna i en beroendeställning, inte ens när vi har vi levt ihop i tjugo år. Jag vill känna mig stark och självständig. För håller med om det du säger, det är viktigt att utveckla sitt jag även när en lever i ett vi. Så gör precis det ni känner är rätt för er!

    Mikaela 2015-01-30 09:31:30
    Svara
  • Min pojkvän bor den största delen av året på andra sidan jorden. Det är ju inte riktigt samma sak som att bo särbo i samma stad, men det har typ samma fördelar. Distans är ju superjobbigt ibland och då brukar jag tänka på de där fördelarna. Hur vi fått den här tiden att skapa sin egen vardag, hitta egna rutiner och ta reda på hur vi vill ha det. Hur viktigt det är att få vara själv för att veta vem man är, speciellt när man träffats relativt unga. Det är så himla lätt att bli bara vi istället för du och jag annars.

    Men nu har det snart gått två och ett halvt år och jag längtar ihjäl mig efter att flytta ihop igen, till och med efter eventuellt tjafs om städning och tvätt. Det hade ju inte hänt utan de här två åren ifrån varandra.

    Linnéa 2015-01-30 09:17:11 http://berglundlinnea.wordpress.com
    Svara
  • Åh, i varje nytt frågor-och-svar-inlägg imponeras jag av dig. Och det kändes SÅ himla sunt och skönt (och lite ovanligt) att läsa om dina och Felix tankar kring boende. Asså, känns som det verkligen vittnar om trygghet i en relation. Att man har varandra men samtidigt vill prova olika sätt, utvecklas som människa, både i sig själv och i sin relation, mm wow, hoppas jag kommer ha en relation med sån ”stämning” i framtiden.

    Louise 2015-01-29 23:15:52
    Svara
  • Leta efter ystenzym på förpackningen då är det vegetabiliskt. Och en god nyhet: nästan all fetaost är utan löpe :D veganost är inte så gott tycker jag, men med matberedare går det att göra själv av olika nötter och det är mums!! Googla för nice recept. Kram!

    fanny 2015-01-29 22:02:44
    Svara
  • Det där med att vara särbo tror jag så himla himla mycket på! Många tror att det tyder på en svacka eller att nåt skaver i förhållandet, jag tror helt tvärtom! <3

    Amanda 2015-01-29 21:23:45
    Svara
  • åh, jag trivs himla bra som särbo. jag får det bästa av båda världar och när jag och min pojkvän ses så gör vi bara roliga saker och slipper hela vardagsbiten. vi har varit både sambo och särbo om vartannat och nu bor jag i fjällen och han i stockholm. kram på er!

    Sara i Åre - traningsgladje.se 2015-01-29 20:57:27 http://www.traningsgladje.se
    Svara
  • vill tillägga: Jag visste inte att man kunde få hjälp med panikångest (trots besök på akuten osv). Hur som helst, i somras gick jag till vårdcentralen och frågade och helt plötsligt hade jag hur många alternativ som helst. Vid-behovsmedicin, KBT-terapi osvosv. Alltså insikten att vårdcentralen finns till för att hjälpa en <3

    Kajsis 2015-01-29 20:50:08
    Svara
  • Hallå du med ångestkänslor. Precis i den sitsen var jag för några år sedan (och nu till viss del). Så himla glad ”alltid” men ändå i en enda röra på insidan. Tillslut tog jag kontakt med um och fick gå i samtalsterapi. Vill tillägga att detta var efter att ha varit för ”stolt” för att gå dit i ca tre år (jättedumt. Istället mådde jag sämre och sämre tills jag inte klarade ens att diska längre, typ). Hur som helst, det blev bättre. Sen fick jag ett återfall i somras, käkar nu antidepp och går hos psykolog. Låter kanske dramatiskt och trist men det känns inte alls så nu!! Jag har lärt mig OTROLIGT mycket om mig själv under denna tid + känns bra att ha tagit mina känslor på allvar och investerat massa tid i mig själv. Är så mycket starkare nu än jag någonsin varit. OCH, jag har också en lycklig barndom bakom mig, rolig utbildning, fin pojkvän blabla du vet. Allt det där som borde göra en till världens lyckligaste. Men ibland hänger inte kroppen med ändå. Ledande frågor: lider du av prestationsångest? Är du högpresterande? är du OK med att må dåligt?

    Kajsis 2015-01-29 20:45:58
    Svara
  • Hej Flora!
    Tänkte bara skriva några rader angående den första frågan som du fick här.
    När jag var 19 flyttade jag hemifrån tillsammans med min dåvarande pojkvän. Vi bodde ihop i två år sen tog det slut. Bodde på min folkhögskola i ett år och flyttade sen in till min nuvarande pojkvän över sommaren. Denna hösten började jag plugga på HDK och min pojkvän på Chalmers, båda i Gbg alltså. Helt perfekt att vi kom till samma stad ju! Jag var så fruktansvärt envis på punkten att jag nu skulle bo själv. Folk tyckte att det var lite konstigt. ”Du har ju bott med din pojkvän, varför ska ni flytta isär? Har ni inget bra förhållande?” men det var verkligen inte det som det handlade om. Jag tror att det är superviktigt att man provar på att bo själv. Själv har jag gjort det i några månader nu och jag trivs så sjukt bra med det! Jag och min pojkvän har det prima och precis som du skriver så blir stunderna som man träffas extra fina bara för att man hinner längta lite extra efter varann. Kvällarna då man är trött och inte pallar med varann så träffas man inte helt enkelt.
    Sen hela grejen med att ha något som bara är ens eget är så bra tycker jag! Bor på 19 kvadrat men jag älskar min lägenhet!!
    Så kort och gott, gör det!! Det kommer stärka er! :) Kram

    Lisa 2015-01-29 20:43:15 http://www.lisarydqvist.tumblr.com
    Svara
    • Svar på Lisas kommentar.

      Din kommentar fick mig att tänka på hur min mamma hade som krav att för att hon skulle kunna tänka sig att gifta sig med min pappa så var han tvungen att bo själv ett år. Inte för att hon inte älskade honom utan för att hon ville att han skulle få klura ut hur han ville ha sin vardag på egen hand först.

      molntant 2015-01-29 22:59:11
      Svara
  • Åh vad peppande och härligt med sådana här inlägg. Tror verkligen super många kan känna igen sig. <3

    Agnes 2015-01-29 20:41:28 http://agnesblixa.devote.se
    Svara
  • ÄLSKAR denna typ av inlägg. Så intressant att läsa om hur du ställer dig till godis och ost och annat iom vegokosten, jag har nämligen samma dilemma. På något sätt känns det som folk är dömande iom ens kostvanor och då vill ”sätta dit en” för minsta lilla, exempelvis de som väljer att äta fisk. Känner liksom att ost och godis får vara okej i mitt liv, lite fuck it – det är gott.

    Ellen Lindberg 2015-01-29 18:38:20 http://lindbergellen.se
    Svara
  • Osttips: Astrid och apornas jeezly är nästan helt identisk med hushållsost, perfekt på mackan, även om den inte smälter som vanlig ost. Och deras tofeta är så nära man kan komma fetaost utan att behöva äta något animaliskt, den är jättebra.
    Sen angående löpe så finns nästan alla ostar i varianter med vegetabiliskt löpe, det är bara att ta sig tiden att kolla lite extra på innehållsförteckningen. Tror att den enda sorten jag inte hittat utan animaliskt har varit parmesan.

    Linnea 2015-01-29 18:13:01 http://poppyskins.blogspot.com
    Svara
  • Tack för att din blogg alltid muntrar upp en när en känner sig liten har har ett livsångestbultande hjärta <3

    Sigrid 2015-01-29 17:37:04
    Svara
  • Jeezly och Jeezly+ från Astrid & Aporna är världens godaste ostar! <3

    Edie 2015-01-29 17:26:27 http://edies.se
    Svara
  • Hej Flora!

    Vill främst säga att det är så uppfriskande att läsa en blogg som din idag. Sen angående särbo tycker du förklarade super! Jag och min sambo vi bodde ihop i två år i min skittrånga lägenhet för han var från en mindre stad. Hela tiden visste vi att vi skulle försöka bo särbos men det är ju inte det lättaste att skaffa sig ett boende idag så det tog lite längre än vad vi räknat med. Hursomhelst fixade han en lägenhet efter 2 år som sambos och alla omkring oss tyckte det var lite märkligt medan vi två var helt eniga. Detta beslut var det bästa ever för vår relation. Vi bodde isär i ett år och det var mest att vi i vintras pratade och sa ja men ska vi inte börja titta på något gemensamt. Med tanke på bostadsbristen tänkte vi att detta skulle ta längre tid men vi hade tur och fick en underbar lägenhet redan efter 4 månader. Flyttdagen vara en känslomässig katastrof för mig för jag skulle lämna min första lägenhet som jag bott i från och till i 7 år. Men nu är vi sambos och ja visst de här härliga tjafsen om tvätt och sånt kvarstår dock inte i den usträckning som vi hade förut. Så GO GO! Det är verkligen ett steg som jag tycker var absolut rätt för oss iallafall. Kram!

    Paola Capdevila 2015-01-29 17:05:25
    Svara
  • Hej Flora. Jag skulle bara vilja peppa dig till att vara ”särbo”. Eller ja, berätta att det finns fördelar med det också. Min pojkvän är i USA just nu och går på college. Det är något han har velat göra väldigt länge. Jag blev såklart ledsen och jätteglad på samma gång när jag fick veta att han fått stipendium och kommit in. Det är så svårt att ta ställning i en sådan fråga. Hur som helst så bodde han i North Carolina och jag i Örebro under hela hösten och nu även under vårterminen. Det gick faktiskt jättebra och jag har valt att se det positiva i det här. Att jag får fokusera på mig själv, mina vänner och vad jag verkligen vill göra. Det är så många människor som är negativa till att vara särbo/ha distansförhållanden, bara för att de inte är det ”normala”. Jag tycker att det är så tråkigt. Många människor glömmer bort sig själva i relationer och fokuserar bara på de som är ”vi” och inte på ”Jag och du”. Det är fint att ni vill prova att bo i sär. Alla människor mår nog bra av att bli lite självständiga. Är man säker på sin relation så vet man ju att vi kan leva tillsammans resten av livet.

    Tack för en fin blogg.

    Annie

    Annie 2015-01-29 16:52:38
    Svara
  • Angående löpe i ost så finns det ganska många ostar som inte innehåller det. Har inte superkoll då jag sällan äter det, men alla ostar från Valio ska vara fria från löpe. Likaså vassle tycker jag man bör hålla sig borta från eftersom det oftast framställs med hjälp av slaktavfall. Det finns i nästan alla chokladsorter dessvärre. Fick en chock när jag blev veggo och upptäckte hur mycket som innehåller eller framställs med hjälp av djur… Men det är ju för ett gott ändamål man gör dessa uppoffringar.

    Matilda 2015-01-29 15:45:52 http://www.matildigt.se
    Svara
    • Svar på Matildas kommentar.

      Matilda har helt rätt, har fått flera kommentarer gällande löpe på min blogg genom åren så kollade upp det rejält någon gång och då fick jag reda på att alla Valios ostar (och produkter generellt även tror jag) är fria från löpe! :)

      Emelie 2015-01-29 16:02:29 http://unvelo.se/
      Svara
  • Angående ostproblemet, som jag också insåg för några månader sedan:
    De vanligaste ostsorterna, t.ex. hushållsost eller gouda, kan ibland innehålla ystenzym istället för löpe. Ystenzym framställs syntetiskt så det krävs inga döda djur till processen. Det kommer faktiskt fler och fler ostsorter med ystenzym!
    Sedan finns det ju andra problem med alla mejeriprodukter gällande djurens förhållanden, att de ändå går till slakt när de inte längre är lika effektiva mm. så det är säkert generellt bra att skära ned på mejeriprodukter, men jag tycker att en gör vad en kan och känner att en orkar med och har råd med som vegetarian/vegan. Ju mer en gör desto bättre ju, men även små förändringar är steg i rätt riktning!

    Therese 2015-01-29 15:13:48
    Svara
  • Åh, kände samma kring löpe innan jag blev vegan! Det finns sjukt många dåliga vegan-ostar som kan avskräcka dig från veganska substitut, men Astrid och Apornas Jeezly (alltså inte Cheesly) är läskigt lik ”riktig” ost. Speciellt den som heter ”perfekt pizza”, den är grym på toasts. KRAM!

    Ebba Zingmark 2015-01-29 14:54:46 http://www.ebbazingmark.com
    Svara
  • Hej!
    ska i sommar tågluffa med ett par kompisar eftersom vi tar studenten.
    detta är något jag velat göra så himla länge så det ska bli super roligt.
    Jag undrar lite över hur du tänker med kameror i detta sammanhang?
    och när man reser över huvudtaget?
    jag har den nikon d7000 och det känns ju inte jättekul om den skulle
    gå sönder men samtidigt vill man ju ha fina bilder tills i framtiden!!
    kram

    Maja 2015-01-29 14:54:28
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!