FRÅGOR OCH SVAR #14, OM BARNBOKSILLUSTRATION OCH ATT STÅ UPP FÖR FEMINISMEN

marikadelinHur blir man barnboksillustratör? Hur gick det till för din mor? Är jättejättenyfiken

(Illustrationerna ovan är ett litet urval av det mamma gjort, men nu jobbar hon som trädgårdsdesigner istället)
Såhär svarar hon:
”Mitt bästa ämne i skolan var teckning, som det hette då. Senare gick jag på Beckmans skola och hade en duktig illustratör som lärare, Fibben Hald. Han sa att han tyckte jag skulle bli illustratör och att jag skulle försöka få småuppdrag, typ korsord på Kamratposten. Jag följde hans råd och gjorde bl a pyssel- och knåpsidor.  Fibben sa bl a till oss: ”Studera er omgivning! Teckna av mycket, mycket. Lär er hur saker ser ut genom att teckna av föremål och människokroppar, hus, landskap. Ha blocket med er hela tiden”.

Jag håller med och lägger till: Måla akvarell och gouache, öva dig i layout och typografi, det hör ihop. Gå gärna konstskola. Man kan öva upp sig helt på egenhand och få snabba resultat. Men det är kul att gå i skola och få likasinnade kompisar. När du har gjort många bra arbetsprover, gå runt med din portfolio till olika förlag och pröva lyckan. När jag fick mitt första bokmanus från Rabén och Sjögren, var jag så glad att jag dansade krigsdans och hojtade Yes! Yes! Yes! i korridoren efteråt! När du blivit publicerad kan du gå med i svenska tecknare för att få fler jobberbjudanden och hjälp med arvode- och juridikfrågor. Lycka till! Marika”

Hej! Jag ska börja plugga ekonomi på handels i höst, för att jag tycker att det är _roligt_ med ekonomi och för att jag vill jobba med det. Men jag är lite rädd för att börja på skolan, man har ju hört mycket negativt om den, dessutom vet jag inte om jag skulle passa in med tanke på att jag kanske inte är en ”klassisk handelsstudent”. Jag älskar konst, jazz, röstar vänster och ja tycker om kultur helt enkelt och jag frågar mig hela tiden ifall jag 1. kommer att förvandlas till en bratig moderat, eller 2. kommer bli ”den konstiga” i skolan och bara göra det jag måste för att kunna fortsätta.. Hur ser du på detta? Tror du att det kommer ordna sig och vilka strategier skulle du använda för att palla? tack för bääst blogg!

Jag har ingen som helst personlig erfarenhet av Handels, men kör din grej bara! Hade jag varit du skulle jag försöka vara mig själv och inte panika. Med tiden skulle jag säkert inse att det fanns fler som jag. Heja! Jag har en kompis som går där som är minst lika kulturintresserad som jag själv, så du behöver inte oroa dig. Och tack för att du läser min bloggis <3

Jeg har en venninne som er enig i feminismens retningslinjer, men velger å ikke kalle seg feminist fordi hun ikke liker at ordet får det til å høres ut som at det kun angår kvinner. Hun sier at hun heller ikke vil bli assosiert med de som tar feminismen ut av kontekst og hater menn. Jeg er feminist selv, og er uenig med henne. Men noen ganger, når vi havner i diskusjoner, så føler jeg at jeg ikke har gode nok argumenter slik at hun kan forstå hvorfor jeg synes dette er dårlige grunner for å ikke kalle seg for feminist. Jeg lurte på om du har noen lure tanker rundt dette?

När jag hör någon säga ”jag vill inte associeras med ordet feminist, jag hatar inte män” brukar jag poängtera allt det som feminismen har gjort för oss. Kvinnlig rösträtt, abortlagar, högre lön, rätten till preventivmedel osv. Vi har feministerna att tacka för så oerhört mycket, och vi ska fortsätta kallas oss feminister för att vi är stolta över det vi har åstadkommit men också för att vi vill åstadkomma mer i framtiden. Att din kompis säger att feminismen bara angår kvinnor är ju också helt fel. Feminismen strävar efter att killar inte ska vara fast i en maskulinitetsnorm där de har svårt att uttrycka känslor och hela tiden måste leva upp till machoideal. Exempelvis är det ju tack vare feministerna som föräldraledighet för pappor finns. Feminismen behövs för att alla människor ska få spira, utan att vara begränsade av könsnormer!

Hur ser du på rökning? Röker du själv? Störs av att Felix gör det? Jag feströker och min kille röker på heltid vilket stör mig så mkt. Blir så himla orolig och vill fimpa hans cigg direkt men han tycker bara jag är jobbigt. Hur ska man se på saken?

Både Felix och jag röker ibland på fest, så vi stör oss inte på varandra. Jag förstår att det är irriterande att din kille röker så mycket eftersom det är fett omysigt att hångla med någon som alltid stinker rök, så jag tycker att du ska stå på dig. Han får väl undvika att röka så mycket när du är med, det tycker jag han kan ge dig. Sen så borde vi väl alla fyra sluta röka omedelbart, men det är en annan femma.

DSC_2418Det här är kanske en skum fråga, men jag undrar hur stor säng ni har? Och har ni ett varsitt täcke eller delar ni?

Vår säng har en bredd på 120 cm, vilket är lite för litet egentligen men en större säng hade tagit för stor plats i lägenheten. 140 känns ju som den ultimata bredden annars, liksom lagom gosvänligt men ändå så att en kan få space. Vi har varsitt täcke. KLARAR EJ AV ATT DELA TÄCKE DET ÄR TYP DET VÄRSTA JAG VET. Fast Felix envisas med att slinka in under mitt täcke varje natt i alla fall.

Superfint! Blir ju också lite nyfiken på hur det går till när/om man vill registrera en .se-adress, typ som din. Kan inte du berätta lite om hur du har gått tillväga? :)

Vad kul att du gillar min portfolio! Att registrera en egen domän är busenkelt, det är bara att gå in på exempelvis Binero och välja vilken adress du vill ha, och så kostar det typ 100 kr om året. Sedan kopplar du domänen till din blogg eller hemsida. Själva portfolion gjorde jag hos Cargocollective.com. Om du inte vill ha så många flikar och bilder är det gratis, men jag betalar typ 900 kr om året eller något i den stilen, och då får jag ladda upp hur mycket jag vill.

Hej floris! Älskar hur din blogg har utvecklats den senaste tiden <33 men har en liten fråga. Jag försöker äta mer vegetariskt nu, och har börjat äta mycket mer baljväxter, bönor linser osv. Det känns superbra, både för kroppen och samvetet. MEN. Jag har ett litet problem. Jag blir supergasig. Asså verkligen JÄTTESVULLEN. Min mage blåser upp som en ballong och jag går runt och fiser resten av dan :(( Jag har alltid tänkt att min mage behöver vänja sig, men det har gått ett tag nu och det blir inte bättre.. Hur tacklar du detta? Eller du kanske har en supermage som klarar allt??

Fan vad glad jag blir att du gillar bloggen! Asså haha åh din stackare </3 Jag blev också knasig i magen den första tiden, men det verkar ha lagt sig nu! För mig har vetemjöl varit den värsta boven när det kommer till att ha ont i magen, baljväxter har inte varit ett så stort problem. Men du kanske kan satsa på att få i dig protein på annat håll och minska lite på baljväxterna? Ät nötter, ost, ägg, tofu och broccoli i stället. Är det någon läsare som har tips vid magproblemz?

P1000703Hur hinner du träffa 6 personer på en dag!?! Älskar dig btw, du e min favvobloggare of aaaall time.

Hej du gulliga peppiga fina! Jag har alltid varit rätt så maxad när det kommer till att träffa folk. Jag har nog rätt många kompisar och är mån om att hinna vårda alla relationer, men det är klart att det kan bli lite mycket ibland och det kan vara stressigt att driva blogg + plugga på heltid + vårda min relation med Felix + vårda vänskapsrelationer + vårda familjerelationer. Men jag är en extrovert person också, så jag får energi av att träffa människor medan introverta personer samlar energi genom att vara ensamma. När jag gick på gymnasiet sa jag alltid typ ”jag kan ses mellan 14 och 16” när kompisar ville hänga, men nu när jag är frilans och pluggar på distans så har jag mer fritid. Skönt, för det är ju så himla mycket roligare att kunna vara spontan.

Vad tänker du angående att i princip alla dina vänner (som du visar på bloggen iaf) är vita? Har du någonsin reflekterat över att man kanske är isolerad i sin kompiskrets? Vet att man inte väljer vänner pga hudfärg men undrar bara om du tänkt på det förut?

Jag har absolut reflekterat över det, tanken är ju oundviklig. Mitt kompisgäng är framförallt människor jag lärde känna på gymnasiet, och som jag skrivit innan så gick jag på en skola (VRG Jarlaplan) som är väääldigt homogen. 99% vita medel- och överklasskids (inklusive jag själv). Så då har det blivit så. Det är liksom inget aktivt val jag gjort som du säkert förstår.

Untitled-1Jag har en fråga som jag har velat fråga dig ett litet tag! Det är nämligen så här att jag ska på ett Brittiskt bröllop i december (kanske planerar liiiite för tidigt,men jag är så pepp!) och jag vet inte riktigt vad jag vill ha på mig :S Eftersom du har världens finaste klädstil så tänkte jag då fråga dig: Vad hade du haft på dig på ett Brittiskt vinterbröllop?

Nämen åh, visst kan jag försöka svara på det. Det som är så kul med bröllop är ju att du verkligen har en chans att klä upp dig lite extra. Jag skulle satsa på en längre, vidare kjol och en magkort topp till i matchande tyg. Matchande sets är förövrigt det finaste jag vet i klädväg. Eller något med broderier kanske. Asos har en hel kategori som heter Dresses for weddings (passar er som ska på bal eller ta studenten också). Kika där! Här och här och här och här hittar du klänningarna ovan. Om du vill ha varma strumpbyxor kan du satsa på en lång klänning/kjol men om du kan tänka dig att ha tunna strumpbyxor kan du bära något kortare. Långärmat kanske är bra i december? Kostym är ju svinsnyggt också, och inte så kallt.

Hej Flora! Tack för en underbar blogg. Alltid så inspirerande och skoj. Jag kom på en random fråga som jag ville ställa till dig; Vad tycker du om tinder? Jag vet inte så mycket om det själv men förmodar att det mest används av singlar (så du har antagligen inget konto haha). Men själva principen att hitta människor att dejta via selfies vad tycker du om det? Vårlig kram!

Hej och tack snälla för att du kikar in här! Jag älskar Tinder och brukar sno åt mig mina kompisars mobiler för att kolla igenom ~*utbudet*~. Ja, det är ytligt, men ibland är ytligt härligt jö :) Sen så går det ju faktiskt att markera sina intressen (eller ja, sina likes från facebook är det va?) och politisk åskådning och sådär så då blir det ju lite djupare. Och så kan en ju alltid fråga ut de personer en har matchat. Kram!

IMG_7226Åh läser Bea en utbildning och fick praktik genom den på RFSU?

Nope, hon är bara världens grymmaste person och fick praktikplatsen för att hon ansökte om den. Hon har varit i Sydafrika med KFUM och engagerat sig mycket i F!, så jag antar att de såg hennes brinnande engagemang. Och nu är hon inte praktikant längre, nu är hon fått ett vikariat! Så stolt att jag kan dö :’)

Hej! Jag har precis börjat använda krämen acnatac och läste att även du använder den. Det skulle vara så himla snällt om du kunde ge en liten recension på krämen och typ hur du använder den osv! Tusen tack på förhand!

Jag har bara använt den i två månader (det brukar ta tre för att huden ska vänja sig), men min hy har blivit jättemycket bättre. Vågar dock inte ge en recension än, men lovar att göra det om någon månad eller så när jag vet bättre. Jag klämmer ut lite kräm på fingret (det står ”en ärtas storlek” men jag tar en kikärtas storlek hehe) och sedan masserar jag liksom in krämen på nytvättad hud, men bara på de ställen i ansiktet där jag har finnar. Även på vissa ryggfinnar. Detta gör jag varje kväll. Hoppas det funkar för dig med!

Jo jag bara undrar, hur rensar du din dator? Alltså har du kvar originalet av bilden, bloggbilden ev annan version av den? Rensar du alla dåliga bilder? Jag behöver också städa upp lite och undar liksom vart man ska börja :/

Såhär brukar jag göra. 1. Laddar in bilderna från kameran till iPhoto. 2. Raderar de som är dåliga (okej brukar ej orka göra detta men det är mitt nya löfte till mig själv!). 3. Väljer ut de som ska redigeras och sparar de färdigredigerade bilderna i en mapp på datorn som heter exempelvis ”mars 2015”. Då har jag alla originalbilder kvar och sedan bloggbilderna i enskilda mappar på datorn. Så när jag städar på min dator så försöker jag radera alla dåliga bilder jag tagit genom åren. Har som sagt 55 000 på min dator…. kul :))))

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
  • ååh gick du på vrg Jarlaplan? Har sökt dit och vill så gärna gå där så jag har lite frågor: antagningapoängen är väl rätt så jättehöga? De jag pratade med där hade typ A i alla ämnen och jag är inte en sån typ. Tar skolan mycket tid? Är det liksom läxor och prov osv hela tiden så att man inte har så mycket fritid? Är det svårare generellt sätt att få bra betyg där (lärarna kanske kräver mer osv eftersom det verkar vara en skola som siktar högt liksom)? Tack för en superfin blogg och för att du är så snäll, klok, medveten och hjälpsam. Puss på dig flora!

    Sigrid 2015-03-07 18:58:14
    Svara
    • Svar på Sigrids kommentar.

      Hej där! Läs svaren i den här frågestunden: http://flora.metromode.se/2015/01/10/fragor-och-svar-8-2/
      Puss och tack för pepp

      Flora Wiström 2015-03-17 13:03:23
      Svara
  • Älskar ditt svar om tinder – jag håller med dig till tusen, vem vill inte kolla på hotties ibland, vill en ha mer än yta är det ju bara att fråga!

    Linnea 2015-03-07 14:28:24
    Svara
  • Asså tack gullosar för alla tips <33 Tror det kan bero på att jag har slarvat lite med blötläggningen hehe, men ska göra om och göra rätt nu!
    //Tjejen med magbekymmer

    My 2015-03-06 20:07:45
    Svara
  • Men åh din mami är ju helt magisk på det där med illustrera! SÅ fina bilder!

    Evelina 2015-03-05 22:12:49 http://Www.evelinaronnback.blogg.se
    Svara
  • Hej Flora.
    Först: bästa bloggen!
    Nu, en fråga: Hur ser du på stor åldersskilnad i förhållanden? Jag är nämligen tillsammans med en man på 46 år sedan ett år tillbaka, jag är 22. Det är jävligt mycket, jag vet, men jag har aldrig varit så lycklig. Men, alla blir äcklade och anser att jag bör hitta nån på 25 bast istället. De förstår inte! Jag har EN vän som stöttar mig i detta. Det är något som förvånar mig, nu i tider när vi pratar så mycket om att kärleken inte har något kön, ras eller liknande, vilket är sååååå sant! Men borde den verkligen ha någon ålder då? Är det inte lite hyckleri av alla som påstår att de är så öppna för all kärlek, men så förkastar de min och min partners? Hur ser du på det? Man kan verkligen inte styra över kärleken, och nu är jag här och jävligt förälskad.

    Lotta 2015-03-05 12:45:09
    Svara
  • Din mammas illustrationer är fantastiska! Kram <3

    Lisa 2015-03-05 11:15:21
    Svara
  • Du som skrev om Handels:
    Snälla, skriv inte så om Modrater som om vi vore några känslokalla brats som inte kan se annat än pengar. Det finns säkerligen många bratiga Moderater, liksom att det finns många otrevliga vänsterpartister. Jag är själv aktiv moderat, pluggar på Handels, men dessa två utgör inte min personlighet. Jag är superflummig, konstälskare, snäll och jobbar extra ideellt med feministiska frågor. Vi lever i en demokrati, och du har inte rätt att döma ut en grupp på det viset. Blir ledsen.

    Lisen 2015-03-05 10:29:39
    Svara
  • Hej Flora!

    Jag har växt upp i en familj med mycket debatt. Min sjukskrivna mamma och hennes pojkvän är aktiva socialdemokrater. Min egenföretagande pappa är folkpartist och hans flickvän moderat. Min syster röstar på FI eller vänsterpartiet och min äldsta bror är partiordförande för ett åländsk borgerligt parti som förespråkar självstyre. Det här innebär att vi har haft möjlighet att forma våra egna åsikter utefter logik, diskussion och känsla. De många diskussionerna hemma och med politiskt engagerade vänner har lett mig till en progressivt högersinnad (nyliberal) åsikt.

    Mitt problem är att jag upplever att vi här i bloggosfären ofta förkastar borgerligheten med egoism och rikedom. För mig innebär det nämligen att betona det fria valet och det egna ansvaret, alltså demokrati. Jag får välja själv vad jag gör med mina pengar. I teorin får jag göra det genom att rösta, men om nu den kandidaten inte kommer in är det min granne som får besluta vad jag gör med mina pengar. Därför tycker jag det är viktigt att lägga valet i händerna på den lilla människan och inte i samhället. Stora, komplexa system tenderar nämligen att vara svårstyrda och ha en byråkratisk tröghet. Med min ideologi kan jag välja om jag vill donera pengar och servera soppa på gatan men om jag istället vill satsa pengarna på att låta mitt företag växa och skapa nya arbetsplatser kan jag göra det istället. Sedan finns det vissa val man inte styr över. Jag valde tillexempel inte att födas som vit, bisexuell, medelklass kvinna. Därför är HBTQ-lagstiftning, feministisk medvetenhet, gratis skola, sjukvård, medborgarskydd, rättsskydd och räddningsväsen frågor som är särskilt viktiga för mig.

    MEN i dagens samhälle med:
    – en stagnerande inflationstakt
    – skyhöga statsskulder som nästan alla bryter mot stabilitets och tillväxtpakten
    – ett desperat behov av strukturella reformer
    – en växande arbetslöshet
    är det extra viktigt att understöda företagen.
    Det är därförSveriges Riksbank säker styrräntan, ECB köper ABS-lån och statsobligationer och Mario Draghi vädjar till politikerna om reformer, men det är också därför jag kommer rösta blått.

    Till min fråga: Hur anser du att vi skall dra samhället framåt, utöka arbetsplatserna, höja inflationen och minska statsskulden genom en röd politik? Du kan alltid svara att det inte är frågor som är viktiga för dig eller inte svara på min fråga överhuvudtaget. Men det här är frågor som diskuteras bland toppolitikerna i både Sverige och EU, alltså det är extremt viktiga frågor inom politiken. Snälla om du inte svarar, fundera åtminstone över vad jag just skrev. Om du undrar något svarar jag gärna per mail.

    Kram Ida
    P.s. tycker fortfarande att du är amazeballs och att din blogg är fantastisk.

    Ida 2015-03-05 09:57:12
    Svara
  • Flora, I adore your blog! Thanks for posting such interesting posts!
    I understand Swedish but can’t properly write it, so I’m commenting in English. I have a tip for someone that has trouble with beans, which is to soak and sprout them (here’s a simple how-to: http://www.vegetariantimes.com/blog/how-to-soak-and-sprout-nuts-seeds-grains-and-beans/). I often do a big batch at once and freeze most of the sprouted beans after boiling. It may not be a complete solution but definitely helps beans be digested better (for anyone)!

    Kerttuli 2015-03-05 09:56:46 http://kerttulikareniina.blogspot.com/
    Svara
  • Hej du som frågade om Handels!!

    Jag kan förstå din skepsis och så kände jag också i början eller i alla fall INNAN jag började – trodde ärligt att alla skulle vara dryga brats med taggarna utåt. Men så är det inte!! Faktiskt. Klart det finns sådana människor men de finns lika mycket någon annan stans. Jag upplevde tvärtom(!!) att folk på Handels var mycket kulturmedvetna, roliga, ambitiösa. Med självdistans och distans till branschen. Pröva! Man är till en början i alla fall 300 personer i varje kull så någon likasinnad tror jag absolut du hittar. Kåren har dessutom många kulturella aktiviteter och utskott för sång, musik, konst mm! De trevligaste jag träffade på Handels var människor som var involverade i musik, konst, foto och teater. Det löser sig!!! Nu går jag inte kvar där men det var absolut inte för människorna utan snarare för att jag tycker ekonomi är så tråkigt. Nu läser jag till läkare istället och kan lova att man hittar självdistansierade, roliga och kulturella folk även där. Oroa dig inte!!! Stå på dig, var dig själv så ska du se att studietiden blir superkul. Du kan ju alltid ångra dig, som jag gjorde. Kram.

    Agnes 2015-03-04 23:01:47
    Svara
  • Hejhej! Jag undrar vad de är för tygmaterial din röda klänning är gjord av som du hade på din brors bröllop? Hehe, jag ska nämligen sy något liknande till min skolavslutning och behöver bestämma va de ska vara för tyg osv. Hoppas du svarar, hade varit till stor hjälp! P&K.

    Cornelia 2015-03-04 22:26:37
    Svara
  • åh vad fina bilder din mamma har gjort

    Lotta 2015-03-04 21:33:38 http://lottalindgren.com
    Svara
  • åh vad kul att din duktiga Mamma svarade på barnboksfrågan, är så intresserad av sånt!! Hur fina illustrationer som helst ju!!!

    hedvig 2015-03-04 21:03:08 http://hedvighedvig.devote.se
    Svara
  • Angående Handels!
    Jag går där nu och kan absolut förstå din bild av skolan, innan jag började så hade jag i princip samma bild. Det är absolut inte sant att alla är så som du beskriver, det finns alla typer av människor även om en del kanske stämmer in/försöker stämma in den nämnda stereotypen. Jag har träffat så många härliga personer här så tycker absolut inte att du ska tveka att börja! Dessutom går det ju att söka sig till människor som har samma intressen som dig genom skolans olika associationer osv. Det finns också en feminist-förening och Women’s network som gör bra grejer! Jag går på retail management och rekommenderar programmet starkt, som Milla nämnde så kommer vår utbildning flytta in till Stockholm i höst vilket kommer bli great! :) Hoppas du söker! Kram

    K 2015-03-04 20:46:35
    Svara
  • Flora! Jag läser din blogg varenda dag och inspireras av ca allt här, likväl av dig som av dina läsare som verkar va lika kloka!
    Så nu tänkte jag ta tillfället i akt och fråga om råd. Till påsk ska jag och min kära mamma och min lillebror åka till Köpenhamn för en weekend, extra kul för att vi alla bor i olika städer och att vi kan sammanstråla där. Nu har vi bestämt att alla ska få ansvara för varsin middag eller lunch, liksom leta upp ett ställe och bjuda resten av gänget på en måltid. Till saken hör den att jag sedan nyårsskiftet inte äter kött så jag tänkte ta med mina två familjemedlemmar på en restaurang med främst vegetarisk mat.
    Så frågan är; har du, eller kanske någon av dina läsare, något tips på bra vegetarisk restaurangmat i Köpenhamn? Kramkramkram och tack för en bra blogg!

    Madicken 2015-03-04 20:41:29
    Svara
  • whaat! har din mamma illustrerat i barnboken om prinsessan och guldäpplet (vad den nu heter…). det är typ min favvobok sen jag var liten pga SÅÅÅ fina illustrationer. har sparat den typ bara därför.

    ellen 2015-03-04 20:13:50
    Svara
  • Men alltså åh, jag känner ju igen flera av din mammas illustrationer från mina gamla barnböcker! Så roligt och nostalgiskt :)

    Cornelia 2015-03-04 19:18:45
    Svara
  • Åh, blev så pepp på din mammas svar.
    Nu vill jag bara teckna hela kvällen. <3

    Agnes 2015-03-04 17:50:55 http://agnesblixa.devote.se
    Svara
  • ang baljväxter och gasig mage, jag är uppväxt på i princip ris och svarta bönor och det min mamma (som typ är bönexpert?) gjorde var alltid att blötlägga bönorna minst 12 timmar och sedan BYTA vatten innan man kokar dem. Blötläggningen sköljer bort massa av de ämnena som ger gaser. Också bra att skölja bönor/linserna tills man ser att vattnet inte blir ”mjölkigt” liksom, som det gärna blir med typ linser.

    Och så en till grej. Vissa baljväxter kan ge mindre gas än andra och det är ganska individuellt. Typ min mage diggar kikärtor och svarta bönor medan pintobönor funkar lite sämre.

    Elizabeth 2015-03-04 17:10:40
    Svara
  • Hei, ang gass i magen av bønner – så er ikke dette unormalt. Det finnes en rekke karbohydrater som sammensatt gir ubehag for mennesker med irritabel tarm. Jeg spiste mye bønner, epler, rosiner, avocado, sopp, løk osv før og skjønnte ikke hvorfor jeg fikk så mye gass. Nå er jeg blitt utredet for ulcerøs colitt og det som har hjulpet meg helt ekstremt er å spise etter noe som heter Low Food map. Der er matvarene som har denne uheldige karbohydratsammensetningen listet ut og man kan se hva som er magevennlig. Obs. det er ikke sikkert man reagerer på alt, men det kan være lurt å kutte ut alt i begynnelsen. Så verdt det altså. Værste jeg gjorde var når jeg hadde mest gass og ikke forstod hva det kunne være så droppet jeg nesten å spise fordi da hadde jeg jo ikke mageproblem, men mat er så godt og viktig. Litt slitsomt å måtte passe sånn på hva jeg spiser når jeg er på vei ut av anoreksi/bulimi da. Kan godt hende det er bulimi som har påvirket frmveksten av min tarmsykdom uansett. Så ikke gå dit!!!

    Malene 2015-03-04 16:47:46
    Svara
  • Till Handels-tjejen!!

    Tror inte alls att du ska känna så! Handels rektor Lars Strannegård är världens ballaste kulturnisse (sitter/satt i kulturrådet och har drivit galleri osv…!!) som verkligen försöker införa mer kultur i skolan överlag! De har massa kul planer till nästa år och stämningen kommer nog bli väääldigt annorlunda nu när campus norrtälje också flyttar in till stan! :)))

    Milla 2015-03-04 16:37:56
    Svara
  • Assar Bubbla var ju typ min favoritbok som kid!! Så coolt att det är din mamma, hade ingen aning!

    Evelina 2015-03-04 16:24:58
    Svara
  • Tips angående bönorna: Jag fick också jättemycket gaser i magen av dem i början, men nu går det bättre! Det är väldigt viktigt att koka dem ordentligt, kanske det kan vara till hjälp?

    Anna 2015-03-04 16:20:29
    Svara
  • Älskar de här inläggen! Och vad roligt och inspirerande med svaret från din mamma! :)

    Anna 2015-03-04 16:18:21
    Svara
  • ”utan att vara begränsade av könsnormer”
    ändå lägger du in väldigt transfoba bilder ovanför?
    Vagina är inte lika med tjej och penis är inte lika med man.
    Det finns fler än två kön.
    Tack för mig.

    Jon 2015-03-04 15:43:21
    Svara
    • Svar på Jons kommentar.

      Menade absolut inte att vara transfobisk, bara girlpower-ig, men jag tänkte mig inte för. Tack för påpekan! Har tagit bort bilderna nu.

      Flora Wiström 2015-03-04 19:51:39
      Svara
  • ang. baljväxterna – det är faktiskt ganska vanligt att man till en början blir lite gasig i magen när man äter baljväxter. ex bönor innehåller oligosackarider som kan orsaka gaser. oligosackarider är vattenlösliga och lakas ut under blötläggning och det är därför man alltid ska kasta bort blötläggningsvätskan och koka bönorna i nytt vatten (för linser som inte behöver blötläggas bör man byta vatten efter 10-15 mins kokning). vid kokning lakas även lektiner, som finns i ex kidneybönor ut (som också kan ge magbesvär). även en del vattenlösliga vitaminer lakas ut och försvinner när man kastar vattnet :( men det brukar man få i sig ändå! :) sedan brukar en tillvänjning kunna ske som gör att gasbesvären minskar om man äter baljväxter regelbundet. om du redan blötlägger och kokar rätt kanske det är någonting annat i kosten som ställer tilll det? äter inte själv så mycket baljväxter men läser till dietist!

    linnéa 2015-03-04 15:11:28
    Svara
  • Jag rekomenderar att vinterbröllopsfrågaren ska kolla på Tradera! Det är så underskattat! Sök på en färg, typ grön eller typ spets eller fest i din storlek så kommer du hitta såå mycket fint (och mkt fult också men det behöver man ju inte se mkt på)! Såå många glömmer att Tradera har gömda (och inte så gömda) skatter <333

    Gabby 2015-03-04 15:02:35
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!