Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

SPARRISRISOTTO MED LÖKPURÉ OCH BÖNOR

DSC_5255 Sparrisrisotto med lökpuré och bönor

Okej, Felix gjorde en så sabla god risotto häromdagen, med en jäkla massa olika löksorter, bönor, sparris och ärtor. Den är söt och god och smakar SÅ mycket. Om du utesluter att servera risotton med ost på toppen (vilket går alldeles utmärkt) så är den dessutom helt vegansk! Men ändå sådär krämig och smarrig som risotto kan vara.

Receptet kommer från A modern way to eat av Anna Jones. Det tackar vi för!

Untitled-1

4 personer, tidsåtgång ca 1 timme

Till lökpurén:

1 grovhackad gul lök
olivolja
1 slev grönsaksbuljong
ett par nävar ramslök (eller spenat)

Till risotton:

1 skivad selleristjälk
1 skivad purjolök
2 grovhackade vitlöksklyftor
1 knippe sparris. Bryt av ändarna, håll topparna intakta och skiva stjälkarna.
200 g risottoris
1 glas vitt vin
1,5 liter varm grönsaksbuljong (blanda 3 buljongtärningar i uppkokat vatten)
2 nävar frysta ärtor
1 burk stora vita bönor

Servera med:

zest och saft från 1 citron
någon god ost, typ parmesan eller peccorino.

Gör såhär:

Fräs löken långsamt på låg värme i olivolja tills den är mjuk men inte brun. Tillsätt en slev grönsaksbuljong och blanda i ramslök. Ta av stekpannan från plattan när ramslöken har mjuknat. Låt svalna lite och mixa sedan blandningen i en matberedare, eller med en stavmixer. Ställ åt sidan.

Ta fram en gryta. Fräs selleri, purjolök och vitlök olivolja i 10-15 minuter tills de har mjuknat. Tillsätt de skivade sparrisstjälkarna och fräs dem i någon minut. Höj värmen, tillsätt riset och fräs det några minuter under omrörning. Häll på vinet och låt det avdunsta.

När allt vin har försvunnit är det dags att sänka temperaturen till medelhög värme och börja tillsätta grönsaksbuljongen en slev i taget. Låt riset suga upp buljongen innan du häller på nytt, men rör hela tiden. Fortsätt tills riset är mjukt men med en liten hård kärna. Det tar ca 25 minuter.

Tillsätt sparristopparna, ärtorna och bönorna och låt sjuda i ca 5 minuter.

Ta av risotton från plattan och tillsätt lökpurén och citronjuicen. Blanda. Servera med ost och citronzest (vi åt det med päronskivor och tomatsallad också) och ät upp, dö och äntra risottohimlen.

Sparrisrisotto med lökpuré och bönor

Psst. Testa även dessa skitsmarriga vegorecept:
Rödbetsburgare
Quinoabiffar med sötpotatispommes

Vietnamesiska vårrullar med jordnötsdipp
Pistagefalafel
Tofu ramen
Chilaquiles med svarta bönor

Translate: A couple of days ago, Felix made the Springtime wild garlic and lemon risotto from the book A Modern Way to eat by Anna Jones. It was crazy good.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Det såg helt galet gott ut, vad duktig han är! Ska verkligen prova detta inom snar framtid, tack för tipset!

    Bloggare hos fitnessguru, kika in:
    http://llisahedman.fitnessguru.com

    Lisa - bloggare hos fitnessguru 2015-05-26 09:50:45 http://llisahedman.fitnessguru.com
    Svara
  • Oh, perfekt! Vi som köpt risottoris men inte lagat någon ännu :)
    /Evelina

    Evelina - Evelinas Ekologiska 2015-05-26 09:27:06 http://www.evelinasekologiska.se/
    Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Home
Andrea Brodin
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström