När jag ramlade över My New Roots recept The life changing loaf of bread kunde jag inte motstå att provbaka det här hemma. Dels för att titeln är minst sagt lockande, men också för att brödet är glutenfritt (jag är glutenkänslig, får lätt ont i magen) och för att det inte kräver någon knådning. Det är så lättbakat. Och mättande. Eftersom vissa av er har sagt att ni tycker att det är jobbigt med recept på engelska så ska jag inte nöja mig med att länka originalreceptet den här gången, utan tänkte översätta det här på bloggen.
Du behöver:
2,5 dl solroskärnor
1,25 dl linfrön
1,25 dl hasselnötter eller mandlar
3,75 dl havregryn
2 msk chiafrön
3 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk lönnsirap (agavesirap eller honung funkar också)
3 msk smält kokosfett
3,75 dl vatten
Gör såhär:
1. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda ihop lönnsirap, vatten och kokosfett i en liten skål. Blanda samman med de torra ingredienserna så att allt blir uppblött. Degen blir väldigt tjock.
3. Smörj en långsmal brödform och klicka över degen i formen. Platta till ovansidan.
4. Låt stå i minst två timmar men gärna över dagen eller natten. När det är klart:
5. Sätt ugnen på 175 °C.
6. Placera formen i mitten av ugnen och grädda i 20 minuter. Ta sedan bort brödet från formen, lägg brödet upp och ner på ett galler och grädda i 30-40 minuter till. Brödet är klart när du knackar på det och det låter ihåligt. Det ska även få lite färg.
7. Låt brödet svalna innan du skär upp det. Klart!
Vi har ingen brödrost just nu men jag tror att det är helt amazing att rosta. Brödet håller sig i typ fem dagar och går bra att stoppa i frysen.
Translation: The life changing loaf of bread by My New Roots.
Var köper du din chiafrön?! <3
Olika ställen, men oftast risentas. Men jag brukar försöka passa på att köpa med mig när jag är utomlands (typ uk eller usa).
Hej Flora! Jag provade brödreceptet och skrev om det i min blogg, hoppas det var okej att jag länkade till dig! Tack för inspirerande läsning.
Såklart!!! Glad att du gillar receptet och att du läser min blogg!
Kan man använda kokosolja istället för kokosfett? :)
Ja det är väl samma sak? :)
Åh tack för tipset! Det är precis ett sådant här recept jag letat efter. :) <3
det är så jäkla gott och lättbakat, bäst med ägg/avocado/hummus/grönsaker!
Åh måste prova bums!!
kanske bra att understryka att kokosfett och kokosolja inte bör förväxlas, för jag antar att du inte använt det silvriga paketet med kokosfett? kokosolja ska helst vara ekologisk kallpressad, den är väldigt nyttig och kan användas till såå mkt!! det silvriga paketet med kokosfett är väldigt dåligt för kroppen! :)
Detta måste jag verkligen prova! Med en mage med IBS strejkar den ofta när gluten och kolhydrater är inblandade i bilden. Detta bröd känns som ett bra alternativ när en blir paniksugen på mackor!
Tack för detta tips!! Och för att du översatte :) ska det stå i rumstemperatur över natten?
åh, det ska jag testa! låter himla gott..
Älskar det här receptet! Tips: det går att variera smaken genom att använda typ vilka fröer och nötter och även byta ut en del av vätskan mot t.ex. banan. Gör nya varianter varje gång och det blir alltid lika fantastiskt gott och mättande.
This looks incredible! I need to give it a try x
Gjorde det också för några år sedan, urgott. Extra gott med havsalt-saltat smör på. Hett tips. Behövs inget mer.
inte heller någon brödrost men tips tips för lite torrt, tråkigt bröd är att rosta i stekpanna. funkar ändå helt ok
jesus!!! skal laga det her. ps: me har heller ingen brødristar, men me ristar brød i ovnen kvar morgon. :)