Häromdagen mötte jag upp Sara efter jobbet/skolan och så gick vi och handlade en massa middagsingredienser. Vi skulle laga tofu ramen utifrån det här receptet, men det slutade med att vi bytte ut typ en tredjedel av ingredienserna och förenklade tillvägagångssättet ganska rejält. Så här kommer vår version av rätten.
Ingredienser till 3-4 portioner:
250 g tofu
3 msk soya*
1 msk honung*
saften från en halv apelsin*
nudlar (i originalreceptet användes sobanudlar men vi hittade inga så vi tog vanliga)
olja till stekning
200g svamp (vi tog shiitake och kastanjechampinjoner)
röd chili
vattenkastanjer på burk
en liten bit vitkål (eller pak choi)
50 g groddar
3 svampbuljongtärningar
5 cm ingefära
1 stjärnanis
3 salladslökar
4 vitlöksklyftor
sesamolja1. Blanda soya, honung och apelsinsaft. Skär tofun i 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem i marinaden i ca 1 h. Vänd på dem då och då.
* i stället för att marinera tofun kan du köpa den färdigmarinerade varianten, för att spara tid.
2. Koka upp 1,5 liter vatten med svampbuljongtärningarna. Tillsätt 2 hackade salladslökar, skivad ingefära, vitlök (som du mosat med sidan av en kniv) och stjärnanis. Häll i lite sesamolja. Låt puttra i tio minuter och ställ sedan åt sidan.
3. Stek tofun i olja, ett par minuter på varje sida.
4. Skär upp svampen och vitkålen i skivor. Fiska upp salladslök, vitlök, ingefära och stjärnanis ur buljongen. Koka upp buljongen igen och lägg i svampen, vitkålen, nudlarna, vattenkastanjerna och groddarna. Låt småputtra i ca 4 minuter.
5. Servera rätten i skålar. Toppa med hackad salladslök och chili.
Såhär fint och gott blir resultatet! Om nom nom nom.
Och så drack vi bubbel. En helt vanlig tisdag japp.
Syftet med dejten var – förutom matlagning och varandras sällskap – att rensa våra datorer. Ni ba VA EH OK. Men att rensa sin dator är kanske det tråkigaste som finns på denna jord, så varför inte göra det tillsammans med en kompis och några glas vin? Visserligen hann jag bara gå igenom typ 200 bilder av 55 000 (true story), men det är ju alltid något.
Sedan tittade vi på New Girl (lyrrigt att sitta i en soffa och titta på en tv-skärm!) och åt chokladkrossglass med granatäppelkärnor på. Sicken fin liten tisdagskväll!
Translation: A couple of days ago, Sara and I made tofu ramen, inspired by this recipe but a bit easier. We cleaned our computers (so much better do do boring stuff together with someone), drank wine and watched New Girl while eating ice cream. Have you noticed that there’s a translate button on the blog now? It’s under the header. Of course the translation is not perfect, but maybe it’s better than nothing.