Frågor och svar #3

Hej! Fina bilder! Och en tanke: tyckte ditt inlägg för att hitta kompisar i sin nya stad var världsfint, och skulle du inte kunna ha ett liknande framöver för de som vill hitta nya polare i sin gamla stad? Kanske för att liva upp livet lite om en kört på i samma gamla hjulspår ett tag. :)

Tack ska du ha! Sandra har gjort ett inlägg i den stilen här.

DSC_0522

Finns det några vegorätter som inte innehåller kokta/varma grönsaker eller nötter och svamp? Kan inte äta något av det utan kväljningar. :/

Såklart det finns! Du kan byta ut dina vanliga köttbullar och korvar mot vegetariska alternativ som finns i frysdisken. På så vis kan du äta klassisk husmanskost på vegetariskt vis (jag och My åt exempelvis stuvade makaroner med sojakorv häromdagen <3). Satsa på bönor/linser/quinoa så att du får i dig mycket protein, och sedan kan du göra goda sallader (eller pastarätter) med färska grönsaker eller tomatsås eller något i den stilen, och toppa med någon god ost som du gillar. Ägg är meganyttigt också! Här och här har jag gjort inlägg med samlade vegorecept. Kanske att du kan hitta något du gillar där?

Är själv vegetarian så dessa recept kom väldigt välbehövligt. Blir dock lite irriterad på hur du (i min uppfattning) skuldbelägger köttätare lite! Tänk på att du åt döda djur själv för vad – ett halvår sen?

Ja, för att det är megafel att äta djur. 1. Köttproduktionen är den största miljöboven. 2. En himla massa djur lever helt obegripligt fruktansvärda liv för att vi ska kunna äta dem utan att så mycket som blinka. 3. Dessutom sprids en mängd olika sjukdomar genom köttet. För ett halvår sedan hade jag inte de kunskaper som jag har nu, men önskar att jag hade haft det tidigare. Jag gillar inte köttätarFlora!

Skärmavbild 2014-12-04 kl. 10.41.15

Åh! Vad kommer den fina polotröjan ifrån?

Från Asos! Här är den, jag har storlek UK 8.

Var köper du dina värmespolar ifrån? Har letat och letat men hittar inga!

Mina kommer härifrån.

Hejhej! Eftersom du skrivit inlägg om att sluta äta kött osv så undrar jag hur du tänker på det här med dun? (Obs försöker inte sätta dit dig, är nyfiken). Ingen kan ju vara världens samvete osv, och det förstår jag, men när en har tagit beslutet att inte äta kött pga djuretik är det svårt att inte undra över användandet av djur i kläder, täcken osv. Förlåt, jag känner mig lite dryg just nu. Men när någon gått ut så tydligt med vikten av att äta vegetariskt osv så är det svårt att hålla undringarna inom sig. Kram

Jag vet att det inte är ett vattentätt argument, men kläder används ju om och om igen medan mat äts upp på en gång – och sedan behövs mer och mer och mer. Jag köpte ett par skinnskor för någon månad sedan som jag planerar att använda i flera år och samma med min dunjacka. Men det är klart att det är konstigt att jag plötsligt vurmar för en dunjacka när jag samtidigt förespråkar vegetarisk mat av etiska skäl, jag ber om ursäkt för det. Det funkar såklart lika bra med en fuskdunjacka också! Men såhär: jag tar ett steg i taget för att vegoprojektet inte ska bli oöverstigligt stort. Exempelvis sa jag ”jag kommer nog äta kött ibland” när jag beslutade mig för att bli vegetarian, men nu äter jag aldrig det (förutom fisk ett par gånger – men det kändes konstigt så framöver blir det nog helvegetariskt för min del). Med små steg håller jag på att förändra min livsstil, helt enkelt. Nästa steg blir kanske att skippa skinn och dun etc. Hur förhåller ni andra vegetarianer till detta? Vore så spännande att höra!

DSC_7253

Hej fina du! Vilken storlek har du i din blå, mönstrade tröja från Jumperfabriken? :)

Hej gullis! Storlek small.

Hejhej fina Flora! Vad tror du om extravalet? Skulle vara kul att läsa lite om dina tankar kring det :) kram

Jag blir helt matt av att tänka på det. SD lär ju växa och det känns fruktansvärt, men jag tror i alla fall på att rösta efter sitt hjärta (F! i mitt fall) och inte hålla på att taktikrösta. Tycker att den här bilden är så peppande:

tumblr_lz6fyxJLux1qexd82o1_r1_1280

Din gråa duffel är såå fin! Varifrån är den?

Gloverall :)

Kan inte du göra ett inlägg om presenttips där pengar går till välgörenhet osv? Vill så gärna köpa saker som inte bara gynnar kapitalet men de flesta välgörenhetssakerna kostar en del vilket är svårt som fattig skolungdom utan inkomst :/

I julklappsinlägget tipsade jag om några olika organisationer, men den här kommentaren var väldigt bra tycker jag:

Kolla in på helptohelp.se dom kommer släppa ”kunskapskort” snart. Du skänker då pengar till en students studieavgift i Tanzania. På så sätt hjälper man landet inifrån, tycker det är en sån himla bra ide! Jag ska tex hjälpa till med studieavgift till en lärarstudent och ge till mina släktingar som är lärare :)

Hej Flora! Jag tänkte på en grej häromdagen. Hur förhåller du dig till att du är så snygg? Det är ju ändå så att de om passar in i samhället som ”vackra” får kanske fördelaktig behandling, i karriär (särskilt din branch) men även i sina åsikter, i politiken, i allt egentligen. Och om en då ska se sig själv som priviligerad för att vara vit och att ha en viss bakgrund, borde man inte göra det om man är snygg också? Och i så fall; hur?

Hej! Som du skriver så anses det fördelaktigt att vara vit och smal i den här jäkla världen, och det är ju hemskt att det ska vara så. Men jag ser inte mig själv som snyggare än någon annan, så jag har inte funderat på detta mer än att jag just passar in enligt vithetsnormen och smalnormen. Jag har ganska mycket finnar (har någon slags hormonrubbning nu så det är rätt galet faktiskt), svettas mycket och får lätt skitigt hår, har dålig hållning etc och känner mig helt enkelt väldigt vanlig. Men jag tror att en person som exponeras mycket i media eller som folk ständigt ser på bild nästan automatiskt uppfattas som snygg för att en vänjer sig med den personens utseende. Tror du inte att det kan vara så? Att folk som blir lite kända automatiskt uppfattas som snyggare? Knäppt alltså.

DSC_9359

Åh, vill inte döda grötglädjen, men Nytorget 6 har varit ganska tjorviga med kollektivavtal till dem som jobbar där. Kan vara värt att veta så kanske man inte går dit lika ofta (eller alls) tills de skaffat de som arbetar där lite vettigare rättigheter! Älskar deras avokadomacka med chiliflakes men åh, vill ju ändå tro att konsumentmakt kan påverka! För övrigt, himla fint inlägg!

Va, åhnej jag som precis har tänkt att det ska bli mitt nya hängställe. Men jag vill också tro att konsumentmakt kan påverka!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
48kommentarer
  • Det här svaret är fucking briljant! Bra Flora.
    ”Hej! Som du skriver så anses det fördelaktigt att vara vit och smal i den här jäkla världen, och det är ju hemskt att det ska vara så. Men jag ser inte mig själv som snyggare än någon annan, så jag har inte funderat på detta mer än att jag just passar in enligt vithetsnormen och smalnormen. Jag har ganska mycket finnar (har någon slags hormonrubbning nu så det är rätt galet faktiskt), svettas mycket och får lätt skitigt hår, har dålig hållning etc och känner mig helt enkelt väldigt vanlig. Men jag tror att en person som exponeras mycket i media eller som folk ständigt ser på bild nästan automatiskt uppfattas som snygg för att en vänjer sig med den personens utseende. Tror du inte att det kan vara så? Att folk som blir lite kända automatiskt uppfattas som snyggare? Knäppt alltså.”

    Rymdis 2014-12-15 22:37:21
    Svara
  • Hallå Flora! Tycker du är så grym och älskar att följa din vegetarianutveckling, och att du låter den ta plats i bloggen. Känns som att vi gör exakt samma resa fastän jag påbörjade min lite innan dig, fast är ju 1 år äldre också så det är väl passande :D Körde på exakt samma som du – får äta kött nån gång och fisk nån gång blev att det blev 1 nötfärsburgare på ett halvår och kanske 4 ggr fisk. Sista gången va då jag skulle unna mig det i julas efter att inte ha ätit det på kanske 4 mån, men kände som du då att det va så konstigt. Som att den goda smaken inte kunde dölja bismaken av ett dåligt val. Blev alltså vegetarian och började kalla mig det istället för ”asså typ vegetarian men asså jag får äta kött om jag vill!!!”, precis som du wiho! Körde hårt på ost och ägg i början som du också verkar göra, till att bli kanske 90 % vegan hemma, men inte på restaurang och/eller om jag åt hos vänner. Nu är jag alldeles färsk vegan sen kanske 1 månad tillbaka, och känner att du sa det här så bra: ”För ett halvår sedan hade jag inte de kunskaper som jag har nu, men önskar att jag hade haft det tidigare. Jag gillar inte köttätarFlora!”
    För det handlar ju bara om kunskaper man inte haft! Och när man får dom fattar man inte hur man tänkte innan. Tycker det är jätteintressant att du börjar fundera kring skinn och dun innan du väljer bort mejeriprodukter och ägg, tror att många nog gör tvärtom, men det visar också på att du funderar en hel del vilket är superbra. För de allra flesta går det ju inte i ett nafs utan man behöver lite tid att vänja sig, så jag förstår om du inte känner dig redo, men jag tycker att det skulle va superintressant om du skrev hur du förhåller dig till mejeriprodukter och ägg. Vet du vad som krävs för att dessa ska nå till din tallrik? Själv visste jag inte det, förstod inte riktigt varför man var vegan och inte vegetarian men när jag fick mer koll bestämde jag mig nästan på direkten att bli vegan, och jag känner redan att det kan va det bästa beslutet jag tagit. Som att nån skulle ha berättat för mig om sexism feminism och jag inte hade vetat nåt om det, liksom WOW allt det här som jag inte tänkt på, hur kan jag inte gjort det? Och hur kan inte hela världen kämpa för det?

    SÅ ostrukturerad kommentar men vill mest ba säga du är grym, fortsätt vegoinspirera dina läsare, berätta supergärna hur du tänker kring ägg och mejeriprodukter, UNDERSÖK VEGANISM liksom läs på om VARFÖR man är vegan och pallar du inte så kommer mina bästa filmtips här:
    Earthlings – fått mångas ögon att öppnas! Djuren i fokus
    Cowspiracy – miljön, hållbarhet och det kapitalistiska samhället i fokus

    PUSS!

    Sofia 2014-12-11 23:50:07 http://www.sofiale.devote.se
    Svara
    • Svar på Sofias kommentar.

      Tack för dina fina peppande ord och bra råd också!!! Ska kolla på dessa filmer och återkommer sen med tankar kring det!!

      Flora Wiström 2014-12-18 13:46:08
      Svara
  • Jag äter kött men tror och tycker att vi borde äta mindre kött för vår hälsa – och miljöns bästa. När jag äter kött så väljer jag svensk köttt då vet jag att djuret har haft det bra då vi i Sverige har väldigt bra djurvälfärd och djurskydd. Väljer en ekologiskt så är det såklart ännu bättre med längre betesperioder osv. Men även på konventionella gårdar har våra kor det väldigt bra med moderna lösdrifter osv. Idag är det förbjudet att bygga stall med uppbindning av kor t.ex. Våra betande djur ser till så att vi har ett öppet landskap och bidrar till en ökad biologisk mångfald. Sedan är det dock stora arealer som går åt till att odla vall (djurfoder) på där vi hade kunnat odla människomat så som spannmål istället. Det går också åt väldigt mycket energi för att producera en bit kött när vi egentligen hade kunnat äta precis det som vi stoppar i kon. Jordbruket är en stor miljöbov men detta är något som forskas på hela tiden och jag hejjar på våra svenska bönder och alla bönder runt om i världen, det är de som ska föda vår befolkning i framtiden (vare sig de är veg eller icke) Tycker en får äta det som känns bäst för en själv :)

    Amanda 2014-12-09 16:25:13
    Svara
    • Svar på Amandas kommentar.

      Om du tror att djuren har det bra här i Sverige så får jag be dig läsa på lite mer. Djuren har det vidrigt och de plågas något enormt. Jag förstår inte varför folk tror att vi har så bra lagar för våra djur här i Sverige. Det har vi INTE! Köttindustrin är ett enormt djurplågeri. Det är en vidrig industri som jag önskar att folk kunde sluta stödja.

      A 2014-12-21 10:16:57
      Svara
  • Jag slår ett slag för att inte sluta äta kött helt men däremot äta närproducerat och bra kött från gårdar där grisarna och kossorna ändå haft ett bra liv. För vad händer med alla bönder som livnärar sig på sina djur om alla helt plötsligt slutar äta kött och dricka mjölk? Nej vad jag tror behövs är fler ekologiska bondgårdar som kan garantera att deras produkter kommer från djur som haft det bra. Sedan är det självklart inte bra att äta för mycket kött. Jag tror att många skulle må bra av att äta mer vegetariskt och hålla sig till kött kanske en gång i veckan istället för varje dag. Jag tror inte på att avstå animaliska produkter helt och hållet, för som sagt, vad skulle hända med alla bönder då?

    Alice 2014-12-09 16:24:43
    Svara
  • Blir så himla himla glad när folk skriver att de är veganer!!!!:D

    Sara 2014-12-09 14:20:19
    Svara
  • Jag har försökt bli vegetarian i flera år nu. Jag köper verkligen alla argument varför man inte ska äta kött, för djurindustrin är vidrig på så många sätt. Men jag känner att det kan vara viktigt att jag berättar här varför det hittills inte fungerat för mig.
    I princip det enda jag tycker om i matväg är tyvärr kött. Jag får kväljningar och spyreflexer av de flesta vegetariska rätter jag testat. Jag har aldrig gillat klassiska vegrätter som alla barn tyckt om, typ pannkakor. Jag tycker inte om kolhydrater, jag får bara inte i mig det, pasta potatis osvosv. Med mycket sås funkar potatis till typ köttbullar.
    Eftersom jag försöker att bara laga vegetarisk mat till mig själv leder detta till många bortkastade matlådor när spyreflexer tar över. Ångest över att aldrig kunna bli mätt, ångest över att kasta mat.
    Mina problem kanske är bara psykologiskt rotade. Jag försöker iaf att inte ställa för höga krav på mig själv. I vissa perioder har jag slutat äta helt pga hopplösheten. Tyvärr så håller mitt vegetariska experiment på att förstöra min syn på mat helt.
    Så alla ni vegetarianer som lyckats, fortsätt med er goda kamp och utmana köttnormen som fördärvar samhället och vår värld. Men var också förstående för de som av vissa skäl inte just nu kan gå över.

    Fanny 2014-12-09 13:50:59
    Svara
  • Hej :) Alltså så bra att vi snackar om detta!! Jag är vegan, började min resa av djuretiska skäl och sedan har miljöargument och hälsa blivit ytterligare vatten på min kvarn ;) Tycker att om man är vegan av etiska skäl får man ju ta med alla led, djur konsumeras ju inte endast i mat. Men det är en livsstilsförändring som tar lite tid. Det är ju okej. Vi kan inte sätta oss in i allt på en gång, eftersom utnyttjandet och tortyren vi har utsatt våra djur för fortsätter att vara normen. Men tycker egentligen inte att man kan göra skillnad på konsumtion av mat eller kläder eftersom att djur far illa i båda kategorierna. Peace :)

    lina 2014-12-09 12:02:09
    Svara
  • Jag är vegan, men bara sedan ett halv år tillbaka. Innan dess var jag vegetarian i 8 år och trappade på slutet ner mot en helt vegetabilisk kost. Tror på stegvis förändring för att det ska bli hållbart och inte endast en fas. Funkade för mig i alla fall:) Körde med lite vegan perioder innan jag gick över helt! Med skinn, dun osv har jag funderar än hel del med åren. Jag hade länge principen att om jag köpte skinn/djur-produkter skulle de vara begagnade. Unnade mig nya skinnkängor en gång och resonerade att det var okej om jag köpte ekologiska och naturgarvade, gladare ko och bättre mot miljön. Men genom att jag valde att gå över helt till vegan kände jag att jag vill gå hundra procent in och använder vegetarian shoes, håller bra och länge har jag hört!:) Men mammas gamla skinnryggsäck från 70-talet har jag inte kunnat släppa än, hoppas ingen blir inspirerad bara!! kram!

    Nadja 2014-12-08 18:35:45
    Svara
  • Just dun tycker jag är lika knepigt som päls, så nä, en ny dunjacka hade jag inte köpt. Men äh, det är svårt, jag äger t ex skinnskor (fast efter att ha fått höra om märket Vegetarian shoes slutar jag nog med skinnprodukter också). Hur som helst, alla gör ju som de vill. Jag kallar inte mig själv vegetarian men har ätit veganskt i minst ett år nu (och vegetariskt i många fler), det är bara så skönt att slippa etiketter, jag vet ju själv hur jag vill leva och vilka val jag vill göra. Börjar man propagera för hur andra människor ska leva så får man nog också räkna med att de kommer att ifrågasätta (t ex är det inte lika illa att stödja dunindustrin?). Bra diskussion!

    Kajsa 2014-12-08 18:31:25
    Svara
  • Hej!
    Din blogg är så inspirerande!
    När du skrev att din kropp är i någon form av hormonobalans, kunde jag inte låta bli att tänka, visst slutade du med dina p-piller för ett tag sedan? Det gjorde nämligen jag, och sen dess har jag haft väldigt mycket finnar. Något jag aldrig haft tidigare i mitt liv. Så kunde inte låta bli att tänka att det kanske blir så när man slutar äta hormoner/p-piller? Om det är så får vi hoppas det går över och att kroppen snart hittar balans igen.
    Kram

    Andrea Nordqvist 2014-12-08 17:54:50 http://andreanordqvist.se
    Svara
  • Råkade kommentera i fel inlägg, så här kommer det igen :)

    Jag har varit veggo i ca 6 år (minus fisk) och jag använder bland annat vintagepälsar och skinnprodukter. Min resonerande kring detta: 1. Jag har sparar in MYCKET djurkonsumtion genom att inte äta dem 2. Jag skulle aldrig köpa ny päls och på så sätt bidrar jag inte till att fler djur lider av den ytliga anledningen. Men visst har jag på allvar funderat på att helt skrota det och gå över till fakepäls endast. Ingen (förutom total-ekoveganer kanske) är perfekt och jag tycker ärligt att min variant är mycket vettigare än de som tycker att vintagepäls är förkastligt men sedan glatt trycker i sig utländskt kött vecka ut och vecka in.

    Emma 2014-12-08 17:21:36
    Svara
    • Svar på Emmas kommentar.

      Når du bruker vintagepels/fakepels så bidrar du indirekte til at pels fremdeles er på moten. Det er ikke helt uten grunn at du og andre synes det er fint. Nye motedesignere/designstudenter har ikke tilgang til mye matrialere, pga dyrt, og får dermed sponset pels av verdens største pelsprodusenter, og dermed holder pels seg på moten. HELT SANT. Så tenk på det. Din smak/ det du synes er fint er ganske så bestemt av hele moteindustrien. Hvis du likevel MÅ bruke pels, sats på en variant (som det finnes mange av) som åpenbart ser ekstremt fake ut, disse 90-talls fluffy jakkene, for eksempel. og ja, jeg er veggis :)

      Julie 2014-12-09 15:57:40
      Svara
      • Svar på Julies kommentar.

        Nja, fast det är väl bra att ta bort lyxstämpeln från päls? Nu när det finns bra alternativ så finns det ju ingen ”ursäkt” att köpa äkta päls. Dessutom förstår jag inte vad du menar med att det skulle vara dyrare. Ja kanske om man bara handlar Gucci och Stella McCartney, men de flesta köper nog varken äkta- eller fuskpälsar där. Det är väl inget märkligt i att tycka att pälsstruktur är ett mysigt material, kan det då framställas på ett schysst och etiskt sätt så ser jag inte problemet.

        Kajsa 2014-12-11 12:35:11
        Svara
  • Ang vegetarisk mat: Jättebra att folk väljer veg. alternativ, men tycker det är viktigt att lyfta klassperspektivet i denna fråga. Även om veg mat nödvändigtvis inte är dyrare än mat med kött, är det ändå en fråga om kapital, i olika former (socialt, kulturellt, etc). Kan vara värt att tänka på innan en som vit medelklasstjej bashar köttätare. Rekommenderar detta inlägg av Hej Blekk (även om just det handlar om veganism). http://hej.blekk.se/2014/07/02/ar-veganism-en-klassfraga/

    M 2014-12-08 17:10:44
    Svara
    • Svar på Ms kommentar.

      SÅ viktig kommentar. Alla köttätare är faktiskt inte dryga muf:are som värnar om sina cheeseburgare mer än allt (sorry not sorry). För att förstå hur kött kan ha en större klimatpåverkan kanske en måste förstå hur en näringskedja funkar, osv. Därför måste man kanske vara liiiite försiktig med att kritisera.

      Anna 2014-12-08 19:56:41
      Svara
      • Svar på Annas kommentar.

        Tyvärr är det ju så att medelklassen i mångt och mycket sätter tonen och ”trender” i samhället, även om det såklart finns undantag. Medelklassen har överlag råd att bekymra sig om djurs mående, sin hälsa osv i större utsträckning eftersom de inte har samma osäkerhet i tillvaron som någon från en lägre socioekonomisk grupp. Därför är det problematiskt att säga att alla borde bli vegetarianer hux flux. Prioriteringar schrioriteringar! Där medelklassen alltså har ”råd” att vara radikal och bryta normer, följer resterande grupper kanske med lite senare. Och det är ju helt okej.

        ellen 2014-12-08 21:19:22
        Svara
        • Svar på ellens kommentar.

          Men exakt. Av denna anledning är det viktigast att den norm som råder förändras, och det ska ske helt utan att folk ska bli föraktade eller kritiserade (viktigt! Många känner säkert igen hur jobbigt & tröttsamt det är att bli kritiserad och ifrågasatt som vego. För mig har det lett till att jag kanske blivit ännu mer drastisk och säker i min ställning till veganismen- låt det inte ske på samma sätt åt fel håll). För att människan ska ta ställning måste den vara medveten annars är det mest troligt att den följer normen. Heja utbildning & info

          Amanda 2014-12-09 00:03:48
          Svara
      • Svar på Annas kommentar.

        Håller med till viss del, men detta gäller väl väldigt många saker i samhället? Var gror rasism och invandringsfientlighet? Visst finns det Åkessonpajasar men i den lilla håla jag kommer ifrån (och väldigt många andra skånska hålor) kryllar av SD:are. Jag vill säga att detta också till viss del är en fråga om vilket socialt sammanhang en individ befinner sig i. Trots detta vill jag hävda att SD är ett skitparti (och att de som röstar stödjer en rasistisk agenda). Går ej att ursäkta men kanske _förstå_. Samma gäller väl för veganism etc? I min värld borde det vara självklart att bry sig om djuretik etc, och jag har svårt att tro att denna fråga har undgått någon oavsett klasstillhörighet. Sen spelar såklart soc.förhållande etc in men det behöver inte nödvändigtvis vara en ursäkt?

        Kajsa 2014-12-08 20:13:13
        Svara
        • Svar på Kajsas kommentar.

          Inte en ursäkt, men ett perspektiv som är värt att ha med när en diskuterar veganism. Och när du skriver att det väl inte har undgått någon, nä kanske har de allra flesta någon gång fått höra att djur behandlas illa eller att kött är dåligt för miljön. Men vet en inte hur eller varför så är det kanske inte skitlätt att förstå varför det är viktigt. För mig är det kanske självklart hur det kan hänga ihop, men har märkt på t.ex. kollegor (i ett yrke/sammanhang där de flesta har ganska låg utbildning och tillhör arbetarklassen) att de t.ex. inte har lärt sig hur en näringskedja funkar och därför inte vet varför det går åt mer energi vid tillverkning av kött. Bara en sån sak (och det finns tusen andra delar). Vem är jag då att förakta dem?

          Sorry för extremt rörig kommentar, hoppas min poäng gick fram.

          Anna 2014-12-08 23:31:13
          Svara
          • Svar på Annas kommentar.

            Din poäng gick fram! Och nä, förakt är aldrig en bra taktik men där tycker jag att det är ärligt som Flora skriver ”För ett halvår sedan hade jag inte de kunskaper som jag har nu, men önskar att jag hade haft det tidigare.”. En blogg är ju dessutom ett superverktyg att sprida kunskap och inspiration genom! Tack för intressant input!

            Kajsa 2014-12-09 10:34:40
            Svara
  • Jag äter helvegetariskt, alltså veganskt, och minns när jag var vegetarian att jag försökte kompromissa med mig själv, vegetariskt vs. veganskt. Att jag kanske ändå borde äta mejeri och ägg, men tyckte ungefär som du när det gäller fisk att det inte kändes rätt. För mig finns det liksom ingen återvändo o jag tror knappast att människan kommer ”gå tillbaka” i synsättet på att äta animalier, utan jag tror att veganvågen är här för att stanna <3
    Ang. kläder och prylar vill jag inte konsumera mer än nödvändigt men jag gillar att bära kläder i ull, och brukar istället för att handla nytt söka på Tradera och second hand efter kläder i rena material. Det går också att hitta lokala hantverkare som gör t.ex lammullströjor och via dem kan man ju bli varse om hur tröjan blir till/om fåren mår bra. Annars är det ju fantastiskt vackert och hållbart med kläder i lin och hampa.

    Amanda 2014-12-08 16:38:24
    Svara
  • Jag tycker att alla får göra sitt eget val. Jag är vegetarian och gör mina egna regler. Äter inget djur och är nöjd med det. Det finns inget argument som kan få mig att tycka att det är fel att jag äter kött när djuren behandlas som de görs. Vill du äta kött så satsa på kött från gårdar du känner till eller allra helst viltjagat. MEN ät inte kött varje dag till varje måltid. Kötthetsen är galen. Bara för att man är vegetarian tycker jag dessutom att man inte måste vara perfekt. Det finns såklart inget argument för att ha dunjacka, skinnskor och äta godis med gelatin. Men jag tycker det är viktigare att man gör något än att göra ingenting alls. Har man inte gjort valet vegan så är det ju så. Det är jättebra att man upplyser varandra och ifrågasätter, men tycker att peppa och informera varandra är bra mycket bättre än ifrågasätta och trycka ner varandra. Bara för att man gör något behöver man inte vara perfekt. Äter man inte djur på grund av miljön, får man inte heller flyga eller åka bil då (ok, sjukt dåligt för miljön och jag hejar på bättre kollektivtrafik än flyg, men ändå). Bra att man i alla fall gör NÅGOT

    Mal 2014-12-08 16:18:17
    Svara
  • Jag tänker lite såhär att jag (förutom att avstå från kött, gelatin och löpe) även avstår från ytliga saker som kräver djurliv. Det innebär för mig att helt undvika djurtestade skönhetsprodukter, skinn, dun och självklart päls. Second hand eller ej – jag undviker läder helt! Att ha bra skor är visserligen mer än bara en ytlig sak – ett par riktigt bra skor kan ju bära dig genom hela ditt vuxna liv i princip – men som någon skrev finns det fuskvarianter som faktiskt håller sjukt bra. Mina vinterkängor är från Vegetarian Shoes och de håller hur bra som helst (och är dessutom grymt snygga). Sedan får var och en avgöra var de drar sina gränser, men det kanske kan hjälpa någon i alla fall att tänka såhär.

    Jag hoppas att du hittar en väg som fungerar för dig. :) Tack för en grymt bra blogg!

    Saga 2014-12-08 15:30:30
    Svara
  • Ogillar du även köttätare som köper kött från bondgårdar där djuren har haft ett bra liv? Vad tycker du om älgjakt? Tycker du att det är fel att äta viltkött?

    C 2014-12-08 14:24:16
    Svara
    • Svar på Cs kommentar.

      läste för snabbt inser jag. sorry. men passar ändå på att fråga vad dina åsikter ligger kring viltkött?

      C 2014-12-08 21:42:36
      Svara
  • hm. jag tänker att det är svinbra att ta små steg i taget att bli veg om det innebär att en tror att en då kommer kunna vara det livet ut. jag kan förstå om en sparar äkta en köpt förut, som Johanna nämner, men är det verkligen att ta små steg att gå och köpa kläder med dun och skinn när du redan börjat äta veg? det finns hur mycket bra fuskkläder som helst, jag själv har t.ex. ett par kängor från Vegetarian Shoes som jag haft sedan 2012 och de håller än och kommer göra ett bra tag till. industrierna är i princip lika vidriga men att börja köpa fusk kan jag tycka inte är ett lika stort steg som att börja äta veg. för att gå över till veg innebär ju så himla mycket saker som blir en vanesak, som allt från att kolla på innehållsförteckningar till matlagningsmetoder till att samarbeta med kypare på restauranger. mat är knepigare eftersom det är livsnödvändigt, kläder är ju bara… kläder tänker jag. förstår du vad jag menar?

    Madeleine -PHOTOGRAPHY FEMINISM VEGANISM 2014-12-08 13:40:25 http://sisterdisco.blogg.se
    Svara
  • Vill bara skicka lite pepp och säga att du verkar vara så jäkla klok

    Frida 2014-12-08 12:46:19
    Svara
  • Hejsan! Jag läste dina inlägg om hur ni firade midsommar i somras. Det verkade otroligt trevligt och mysigt men jag undrar hur ni fick ihop logistiken. Var det knytkalas, bjöd ni eller fick alla lägga en slant? Hur gjorde ni för att de skulle bli ”rätt”? Hade ni planerat hela kvällen eller fick det bli som det blev? Var det vänner där alla kände varandra eller skapades nya bekantskaper? Det är alltid sånt här som krånglar till det när jag och mina vänner ska fira högtider. Vi är bara i 17 års åldern så riktigt samma möjligheter finns la inte men det hade ändå varit intressant och höra hur ni löste det :) Tack för en jättetrevlig blogg med kul läsning!

    Petra 2014-12-08 12:27:35
    Svara
  • Jag är vegetarian sedan 7 år tillbaka. Tycker att skinn- och pälsindustrin nästan är lika vidrig som köttindustrin, och därför köper jag aldrig saker med äkta skinn eller päls. Undviker också dun. Dock har jag kvar en del saker som jag köpte innan jag blev vegetarian, och dessa är gjorda av äkta skinn (handlar om typ ett par skor och en väska). Tycker att det känns onödigt att slänga något jag redan har köpt, för det första är ju studentekonomin inte den bästa och dessutom försöker jag tänka miljömässigt och vill dra ner på konsumtionen. Det är, precis som du säger, en livsstilsförändring att bli vegetarian. Till en början åt jag fisk men nu äter jag helvegetariskt. Jag tror inte att man kan ”omvända” personer till att bli vegetarianer/veganer bara över en dag, många blir nog avskräckta av det. Det är en process som faktiskt får ta tid!

    Johanna 2014-12-08 12:20:22
    Svara
  • Heja dig Flora! Tycker att det blir så skevt att du som valt att avstå kött ifrågasätts när att du använder skinnprodukter etc, när sällan en köttätare skuldbeläggs för samma sak.

    Ellen 2014-12-08 11:35:57
    Svara
    • Svar på Ellens kommentar.

      Jaa, fast det är väl motiverat att diskutera skinnprod. etc om man som Flora gått ut stenhårt med att vegetatiskt/veganskt är det rätta. Jag tycker att det är intressant och nyttigt att diskutera! Ingen skuldbelägger någon!

      Siri 2014-12-08 18:18:54
      Svara
  • Hej! Jag har varit vegetarian i typ 6(?) år, och i början tänkte jag inte så mycket på att undvika skinn. Nu mera undviker jag så gott som alla skinnprodukter (med undantag för ett par second hand-väskor jag köpt för flera år sedan), just för att det är så himla lätt. En BEHÖVER liksom inte skinn, för det finns i princip alltid andra alternativ? Har till exempel veganska Dr Martens istället för vanliga, köper väskor och plånböcker i andra material. Dun kanske är lite varmare än annan stoppning, men kan jag försvara att fåglar blivit flådda levande när jag lika gärna kan ta på mig en extra kofta istället? För mig är svaret nej, men det är ju liksom upp till var och en att bedöma (även om jag så klart tycker att alla borde tycka som mig, hehe…). Överlag tror jag att en måste börja se vilken jävla lyx vi lever i, och att vissa ”uppoffringar” är så extremt små om en jämför med lidandet andra varelser får utstå för att vi ska kunna ”unna oss”. Lite så tänker jag i alla fall! Kram!

    Tina 2014-12-08 11:29:25 http://tinavernon.blogspot.se
    Svara
  • Jag har varit vegetarian i några år nu och jag köper aldrig kläder där det är äkta skin eller äkta päls. Dom djuren lider lika mycket som köttindustrin och det tycker jag är lika illa. Vill inte ”sätta dit dig” men det känns konstigt när du svarar på en fråga att du inte gillar ”köttätarFlora” men sen säger att du ändå kommer äta kött ibland? Hur tänker du där? Tycker det är lite konstigt att du (som någon skrev) skuldbelägger köttätare men säger sen i nästa fråga att du kommer äta kött ändå.

    tine 2014-12-08 11:13:55
    Svara
    • Svar på tines kommentar.

      Fast nu missförstod du nog/läste inte ordentligt. Hon skrev ju: Exempelvis sa jag ”jag kommer nog äta kött ibland” när jag beslutade mig för att bli vegetarian, men nu äter jag aldrig det (förutom fisk ett par gånger – men det kändes konstigt så framöver blir det nog helvegetariskt för min del)”

      KOMMER (som du trycker på) = futurum, SA = dåtid. Hon skrev alltså inte att hon kommer äta kött. Hare fint!

      Majsan 2014-12-08 19:48:23
      Svara
  • Jag hade jättebra hy när jag åt p-piller. Sen slutade jag alldeles nyligen att äta dom för alla hemska förändringar dom gör på ens kropp och fick typ 20 finnar direkt, paniken.. Men över nåt dygn försvann allihopa och nu är min hy toppen igen! Vill bara säga att man kan få fin hy när man slutar med p-piller, för dom som funderar på att sluta. Rekommenderar det verkligen! <3

    ellen 2014-12-08 10:39:31
    Svara
  • Är veg sedan ett x antal år tillbaka, och har verkligen märkt vilken ”snobbism” som kan existera åt båda hållen. Ickevegeterianer som himlar med ögonen och säger typ ”hur ööverlever du”, och vegeterianer/veganer som ser ner på människor som äter kött. Som att de är finare och kan allt. Så fruktansvärt trött på det. Det är inte någon tävling. Jag önskar att fler var vegeterianer, det handlar inte om det… Aja, allmän tanke bara. Var inte riktad mot någon. Kanske finns det någon som förstår hur jag menar.

    Emma 2014-12-08 10:36:10
    Svara
  • jag fick också väldigt mycket acne när jag slutade på p-piller. optimistiskt det här med att hormonrubbningarna ”jämnar ut sig” efter 1-2 år. jag har varit utan p-piller nu i 2-3 år, tror jag… fortfarande acne-bekymmer. usch. men såå värt i jämförelse med övriga p-piller-biverkningar!

    elise 2014-12-08 10:25:52 http://singmyspring.blogspot.com
    Svara
  • fantastiskt fina svar

    Christine 2014-12-08 10:16:27 http://Frystahallon.devote.se
    Svara
  • Angående din akne. Jag vill minnas att du sade för ett tag sedan att du slutade med p-piller? Eller inbillar jag mig? Hursomhelst, när jag slutade med mina p-piller för ett år sedan så fick jag också enormt mycket problem med finnar. Trots att jag har haft felfri hy innan. Det visade sig att hormonell akne är väldigt vanligt när en slutar med p-piller, just på grund av hormonrubbningar. Vanligtvis tar det 1,5 år innan hormonbalansen i kroppen har stabiliserat sig, ibland upp mot 2 år.

    Sarah 2014-12-08 09:46:14
    Svara
  • Jag är vegan och har ett otroligt stort hjärta för djuren. Jag använder mig inte av dun, skinn, ull, päls m.m för jag tycker att det är lika fel som att äta djuren. De lider ju precis lika illa som inom köttproduktionen. Och för min del är det konstigt att vägra kött, men samtidigt äta fisk och mjölkprodukter eller köpa ett plagg som ett stackars djur fått lida för. Jag tycker att det är ungefär samma sak som att säga att man håller på ett parti men att rösta på ett annat. Jag tycker det är superbra att du är vegetarian, heja alla som vill stoppa djurplågeri, men jag skulle verkligen vilja försöka övertyga dig om att även ge upp fisk, ägg och mjölkprodukter. Jag dömer dig inte, när jag blev vegetarian som 14-åring åt jag också fisk, ägg och mjölkprodukter. Men efter några år när jag läst på på Djurens rätts hemsida så kunde jag bara inte fortsätta stödja detta djurplågeri. Fiskarna lider, hönsen lider inom äggindustrin och korna lider inom mjölkindustrin. Att ”bara” vara vegetarian är ungefär som att säga att man är djurvän och miljömedveten, men bara till 70 % Som sagt, jag dömer inte, jag har själv varit där, ovetandes om att djuren lider på fler områden än bara inom köttindustrin. Jag tycker att det är en himla dubbelmoral att bara välja att vara djurvän inom vissa områden. Heja er alla som har ett hjärta för djuren!

    A 2014-12-08 09:07:42 http://vinglamedvingar.blogg.se/
    Svara
  • Jag är vegetarian sedan kanske 7 år tillbaka och HERREGUD vad trött jag är på folk som vill ”sätta dit” en. Jag fattar inte att köttätare som aldrig funderat över sin kost kan tro sig veta mer om livsmedel än jag som läst på en massa i samband med valet att vara vegetarian. Dessutom är det helt upp till den fria viljan vad man vill exkludera och inte. Faktiskt. Ingen annan ska behöva lägga sig i det eller påpeka att man ”fuskar”. Som med politik behöver man inte subscribea helt till partiets åsikter bara för att man håller med om ideologin! Så jag avsäger mig kött med äter ost med löpe, godis med gelatin och bär läderskor. Inte reguljärt kanske, men om det bjuds. Jag ser det även som bättre att ha ett par skinnskor som håller en evighet än något i plast som går sönder efter en säsong.

    Och Flora, jag tycker det är superbra att du tar upp att kött är dåligt ofta. Det behövs! Det är därför man slutar äta kött, för att influera andra

    sophie 2014-12-08 09:03:19 http://sophistikerad.wordpress.com
    Svara
  • Hej! Angående detta med ull/dun/skinn: Jag är vegetarian sedan 10 år tillbaka och kör efter principen att inte köpa någonting där djuret fått sätta livet till eller blivit utnyttjat på något sätt i produktionen ifall det är helt nytt. Hittar jag en helt fantastisk ullkappa på second hand till exempel kan jag köpa den, men skulle samma ullkappa hänga på t.ex. H&M hade jag låtit den vara och sökt efter ett djursnällt alternativ. Jag vet dock att alla tänker och gör olika, detta fungerar för mig personligen.

    Henrietta 2014-12-08 08:53:37
    Svara
  • slutade äta kött för snart tio år sedan men åt fisk ett långt tag. körde en kort osäker veganperiod och sedan veg igen. nu efter så många år är jag ganska avslappnad med det hela – eller snarare, har några helt fasta principer (kött och gelatin tex) och några som jag tänker att jag får bryta om jag vill (fisk tex). skuldbelade mig själv först för att jag åt fisk nån gång ibland men det är ju bara dumt. alltså så länge man gör nånting är det ju fantastiskt, till och med om man skippar kött en gång i veckan. efter tio köttfria år vet jag tt jag dragit mitt strå till stacken iallafall och då kan det vara okej med fisk en gång i halvåret om kroppen känner att den behöver det.

    Vicky 2014-12-08 08:47:29 http://vickys.se/
    Svara
  • Tänker så här med läderprodukter osv (äter ej kött). Det är miljövänligare med skinnskor än fuskskinnskor då skinn, som du skriver, kan hålla i många år och därmed konsumerar jag mindre. Särskilt tycker jag detta är giltigt när det handlar om vinterkängor och typ lågskor till hösten, eftersom de måste vara varmare också (vilket skinn är). Skulle väl inte köpa flipflops i skinn direkt.. Däremot skulle jag inte köpa dun, men det är nog mer en känsla för djurens lidande som säger big no no i mig. Samma med päls såklart.

    Klara 2014-12-08 08:45:27
    Svara
    • Svar på Klaras kommentar.

      men, djuren lider inte när deras skinn används menar du? snälla tänk om <3 det finns jättejättemånga bra alternativ till skinn.

      anna 2014-12-09 13:14:00
      Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!