Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

#1000ungafeminister

#1000ungafeminister

I natt täcktes manliga statyer runtom hela Sverige med rosa kläder. Det är en aktion av Unga Feminister som med kampanjen vill uppnå 1000 medlemmar innan årets slut.

#1000ungafeminister

De allra flesta statyer och minnesmonument som är upprättade föreställer män, och de kvinnor som är avporträtterade är nästan alltid nakna. Ett praktexempel på den patriarkala strukturen där män ses som handlingskraftiga och aktiva subjekt medan kvinnor ses som passiva objekt.

#1000ungafeminister

Unga Feminister är Feministiskt initiativs samarbetsorganisation, och här finns det möjlighet att bli medlem.

#1000ungafeminister

Feminism är så oerhört viktigt för att kvinnor ska få samma rättigheter som män. Vi har de äldre feministerna att tacka för till exempel kvinnors rösträtt, men fortfarande måste kampen tas för att vi kvinnor till exempel ska få samma lön som män, för att vi inte ska bli utsatta för sexism och för att bli bemötta med samma respekt som det motsatta könet.

#1000ungafeminister

Genom att gå in på #1000ungafeminister på Instagram och Twitter så kan ni läsa mer.

#1000ungafeminister

På Unga feministers blogg kommer även en serie blogginlägg publiceras, där en massa olika människor berättar varför de är feminister.

Avslutningsvis, titta på den här filmen! Jag babblar lite i slutet.

Translation: Unga Feminister is an organization in Sweden that advocate feminism. Last night, a campaign was held in the country, where male statues were covered with pink clothes. Statues are a perfect example of the patriarchal structures, as they almost always represent men in action. The female statues depicts passive, objectified women. Unga Feminister aims to get 1000 members in the end of the year.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • Haha så jäävla skön film! :D

  Vendla 2013-10-10 22:09:30 http://veendlaas.devote.se
  Svara
 • Jäklar vilken skön aktion! Men du, hur känner du kring att feministiskt initiativ och unga feminister använder rosa som ”sin” färg? Jag är engagerad i SSU och är ibland med på aktiviteter med S-kvinnor, och jag kan känna att det är lite töntigt när de kommer med sina rosa sjalar. Det känns lite som att bara för att det är kvinnor och tjejer så ska man använda ”tjejfärgen” rosa. Samtidigt så är det inget fel med att använda en speciell färg, för problemet sitter inte där och man kanske t.o.m. måste reclaima den rosa färgen, för att få den att innebära något annat att prinsessor och glittriga enhörningar. Jag vet inte riktigt, jag kan inte få ordning på mina tankar kring det här. Hur resonerar du?

  Anna 2013-10-03 17:39:09
  Svara
 • WOHOO :D Krossa patriarkatet! Du är kalasbra som engagerar dig Flora!

  Linnea 2013-10-02 15:51:44
  Svara
 • Så dåligt, inte alls samma blogg längre.. :/ Saknar myskänslan man fick när man kom in på din blogg, man blev verkligen glad av att klicka sig in hos dig Flora. De är väl designen som det är fel på för inläggen lär ju fortsätta i samma stuk (hoppas jag?) men din nya blogg känns så kall, färglös, tråkig och inte alls som du! (för du verkar så glad, positiv och varm) Åh :( aja kram bästa du!

  Izabella 2013-10-02 01:21:36
  Svara
  • Svar på Izabellas kommentar.

   Hej Izabella. Det är precis samma blogg, det lovar jag dig. Don’t judge the book by it’s cover, liksom. Ge det lite tid innan du bestämmer dig för ifall du gillar det eller inte, jag kommer ju fortsätta skriva om samma saker som förr (men två gånger om dagen i stället för en). Jag vet att designen kan uppfattas som tråkig, men du vänjer dig snart och då kommer du inte reflektera kring det. Detta byte är bra för mig så därför gjorde jag det, hoppas att du fortsätter läsa ändå! Kram!

   Flora Wiström 2013-10-02 08:25:32
   Svara
 • kreativt!

  ELINFELICIAS 2013-10-01 21:42:28 http://elinfelicias.blogg.se
  Svara
 • Hej, jag bara måste tipsa om det här talet! Så bra tankar han har!
  Det handlar om hur film och tv kan ge pojkar en felaktig bild om hur kvinnor och världen ser ut och hur föräldrar kan ändra på detta!
  Ha det fint!
  Kram Annicka

  Annicka 2013-10-01 21:08:19
  Svara
 • Big like!

  Jojo 2013-10-01 20:49:46
  Svara
 • Så himlahimlahimla najs att du peppar unga feminister så mycket :)) heja dig!!!

  Henrietta 2013-10-01 20:26:23 http://henriettaochjohanna.blogspot.se/
  Svara
 • så bra!! hoppas det finns något liknande här i jönköping!
  (älskade förresten din lilla filmsnutt i slutet!)

  Pauline 2013-10-01 20:23:57
  Svara
 • YEAH! HURRA!

  My 2013-10-01 18:25:15 http://myshorna.blogspot.com
  Svara
 • Kände sån systraskapspepp efter alla fina bilder under hashtaggen på instagram. Här skriver jag om varför jag är feminist: http://densannaromanen.blogg.se/2013/october/1000ungafeminister.html

  Sanna 2013-10-01 18:09:05
  Svara
 • okej fick rysningar av den videon!? Bra asså

  julia 2013-10-01 17:55:12
  Svara
 • heja heja!

  Jessica 2013-10-01 17:37:52
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!