Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Egalias döttrar.

egalias döttrar

Jag läste en så grymt bra bok i somras. Inte bra i den bemärkelse att den var hutlöst spännande och att händelseförloppet är genialt, utan främst på grund av budskapet. Egalias Döttrar av Gerd Brantenberg handlar om ett landet Egalia där matriarkat råder (för er som inte vet vad det betyder så är det alltså att kvinnorna har högst politisk, ekonomisk och social makt, till skillnad från vårt samhälle som är ett patriarkat).

Boken är en parodi på patriarkatet där männen bär obekväma och utsmyckade kläder, äter p-piller, är fnissiga, skvallrande och omtänksamma, stannar hemma med barnen eller arbetar inom omsorgen. De flesta av kvinnorna har chefspositioner, kroppsarbetar, spottar, svär, dricker, är otrogna och våldsamma. Mens och barnafödsel ses som det vackraste av allt och firas med pompa och ståt där männen passar upp på kvinnorna.

I Egalia bor Petronius (ja, även namnen är omvända – kvinnornas namn är enstaviga medan männens är långa och vackert klingande) som vill göra uppror mot matriarkatet. Han bildar Mansligan (jämförbart med feminismrörelserna i vårt samhälle), med målet att alla ska respekteras som individer, oberoende av kön.

Egalias döttrar var faktiskt en ögonöppnare för mig: klyftorna mellan män och kvinnor i Sverige blev ännu tydligare när de stereotypa könsrollerna blev omvända. Läs, tycker jag.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Så himla viktig och läsvärd bok, kul att du läst den och gillade den. Och att du nu skrivit om den. Jag hoppas att alla tar följe och lägger tid och vikt vid detta fantastiska (men samtidigt sorgliga) opus.

  Nova 2013-10-06 18:56:06
  Svara
 • Åh, jag läste den boken som barn och minns att jag funderade över innehållet i flera veckor efteråt. Hade glömt vad den hette. Ska ta och läsa om den nu i vuxen ålder, för nu kan den nog ge mig ännu mer.

  Sara 2013-10-06 18:33:58 http://xara.devote.se
  Svara
 • En annan sådan bok, där samhället är styrt av kvinnor är Freija – Sagan om Valhalla. Utspelar sig under den nordiska bronsåldern och handlingen är en typisk girl meet boy-handlingen MEN samhället i boken är extremt intressant och matriarkat! Rekommenderas :)

  Sara 2013-10-06 15:30:06
  Svara
 • Oh, jag håller på att läser den boken just nu! Hur bra som helst. I början var jag tvungen att läsa om stycken en eller två gånger för att verkligen kunna ta in vad som stod, eftersom de omvända könsrollerna i Engalias Döttrar är något som jag – tyvärr – inte är van med. Detta är enligt mig bara ett bevis på hur vårt samhälle fortfarande till stor del styrs av partikatet.

  Fanny 2013-10-06 14:47:39 http://fannylovisa.webblogg.se
  Svara
 • Låter helt fantastisk! Måste läsa denna!

  beatrice 2013-10-05 22:36:26 http://klacksko.se
  Svara
 • åh den låter jättebra och väldigt ögonöppnande! tack för tipset!

  fanny darling 2013-10-05 21:47:22 http://fannydarling.devote.se
  Svara
 • Så gøy at du skriver om Gerd Brandtenberg! Hun er en av mine yndlingsforfattere. Anbefaler uppvekst-trilogien hennes (Sangen om St Croix, Ved fergestedet og For alle vinder) – hun beskriver forskjellige skjebner så bra.

  Caroline 2013-10-05 20:13:49
  Svara
 • den ska jag definitivt läsa!

  elin 2013-10-05 17:52:29 http://elinfelicias.blogg.se
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!