Höstläsning.

höstböckerEnkel vacker öm, boken om Monica Zetterlund av Klas Gustafson.
När jag hade sett Monica Z på bio blev jag som tokig. Filmen var fantastisk och jag ville ha mer mer mer om av Monica. Då läste jag den här boken som jag fått av Felix mamma i födelsedagspresent. Här är vartenda gig nedtecknat, det namedroppas hit och dit och detaljrikedomen flödar. Så mycket att det går till överdrift. Hade jag varit ett större fan kanske det hade varit mer intressant att veta exakt vart hon sjöng och exakt vilken låt det var, men jag saknade ett större perspektiv. Läs den här boken om du är fanatisk och vill veta allt om vad Monica har gjort i sin karriär, annars kan det kvitta. För min del så var det bästa med att läsa den här boken att jag kunde jämföra hennes livshistoria med den som porträtteras i filmen Monica Z. Nej, pappan var inte alls sådär hemsk. Nej, hon och Sture levde inte lyckliga i alla sina dagar.höstböckerTigrar i rött väder av Liza Klaussmann.
Åh, jag hoppades verkligen att den här boken skulle vara fantastisk, kanske eftersom omslaget och titeln låter så lockande. Och allt som har med 40- till 60-talets Amerika att göra brukar ju få mig på fall, men inte denna gång. Boken handlar om två kusiner, Nick och Helena, med sina respektive familjer. De möts, trots sina olikheter, varje sommar på familjeegendomen Tiger House, som ligger på USAs östkust. Allt ska dock förändras när barnen hittar ett lik nära sommarstället. Berättarperspektivet skiftar mellan Nick, Daisy, Hughes och Ed och kronologin pusslas ihop bit för bit. Det hade kunnat vara rysligt spännande och ibland biter det väl till lite i magen, men inte tillräckligt för att jag ska bli övertygad. Dessutom är översättningen slarvig. Om ni nu skulle få för er att läsa den här boken, läs den på Engelska så slipper ni bli irriterade på stavfel och svengelska ord.höstböckerKejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf.
En mycket läsvärd klassiker. Boken utspelar sig på 1860 eller 1870-tal och handlar om torparen Jan i Skrolycka och den gränslösa kärleken han känner till sin dotter. När hon blir äldre och flyttar till Stockholm och slutar höra av sig blir Jan djupt förtvivlad. Han flyr in i en drömvärld där dottern är kejsarinna av Portugallien, och därmed blir Jan kejsaren. Selma Lagerlöfs språk är så vackert i sin enkelhet och karaktärsskildringen i den här boken är strålande. Kejsarn av Portugallien är kanske lite långsam i vissa delar, men tragisk och djupt rörande i andra.

Translation: Three books that I’ve read this fall. A biography about the Swedish jazz singer Monica Zetterlund (not so good), Tigers in Red Weather by Liza Klaussmann (not so good either, I was really disappointed) and The Emperor of Portugallia by Selma Lagerlöf which i liked a lot. Amazing characters and moving story.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Gillar verkligen dina boktips/recensioner! Tänkte därför tipsa om några av mina senaste favoriter som jag tror även du gillar:
  Alltings början av Karolina Ramqvist Fantastisk bok om att växa upp med hög igenkänningsfaktor samtidigt som den är sjukt tänkvärd.
  Just kids av Patti Smith Sjukt fin självbiografisk som hennes relation till Mappelthorp samt fantastisk skildring av tiden.
  Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall Befriande trots att jag inte är en medelålders kvinna, älskat dessutom hennes språk och ska genast läsa mer av henne.
  Little Bee av Chris Cleve Så himla fin och tragisk, framförallt är den skriven på ett annorlunda och genialiskt sätt.
  NW av Zadie Smith Även denna skriven på ett annorlunda men fantastiskt sätt, en inblick i vanliga men ändå ovanliga människors liv och tankar.
  Stål av Silvia Avallone Bästa skildringen jag läst om samhällets baksida (i detta fall italiens), hopp och hopplöshet turas om på ett bra sätt i två unga tjejers liv.

  elise 2013-11-19 00:35:14
  Svara
  • Svar på elises kommentar.

   Hej och tack för fina tips! De två första har jag läst och fullkomligt älskat. Men de andra ska jag skriva upp! Stål står redan på min önskelista, åh vad peppad jag blir nu!! Kram

   Flora Wiström 2013-11-19 07:43:44
   Svara
 • Hej Flora!
  Vad heter tyget som är erat överkast?
  Jag vet att du köpte det på tradera, men vet du möjligtvis namnet på hen som gjort tyget eller något sådant?
  Det är så otroligt fint!
  Tack för en megabra blogg :)

  Alva 2013-11-17 18:26:25 http://Fjarilar.blogg.se
  Svara
 • Har länge tänkt läsa Kejsarn av Portugallien. Efter detta inlägg känns det som om idag kan vara den dagen! kram från Göteborg (:

  BELLA 2013-11-17 15:14:51 http://bellestuff.devote.se
  Svara
 • Det gjorde så ont i hjärtat när jag läste Kejsarn av Portugallien

  Sandra Leone 2013-11-17 10:51:24 http://lingers.blogg.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!