Hälsningar från feminister, del 3.

Ni är fantastiska. Jag ställde frågan varför är du feminist?, ni svarade:

♀ Jag är feminist för att jag är trött att få sexistiska kommentarer, för att mina tjejkompisar blir kallade horor när de ligger med någon medan killarna framställs som ”kungar”. Jag är feminist för att jag är så jävla rädd för min framtid som kvinna.

♀ För att jag hann fylla 20 innan jag insåg att all min självförakt och alla krav jag haft på mig själv är en produkt av en struktur som förminskar mig.

♀ Hur sjukt är det inte när man hänger med killar och plötsligt känner sig patetisk för man slås av känslan att man tar för mycket plats för att man har pratat länge eller varit aktiv i en diskussion? Jag ska väl visst få ställa krav, säga ifrån och dela med mig av mina tankegångar som slår mig precis här och nu.

♀ För att jag tränar några barn i klättring, och när papporna ska peppa sina barn uppmanar de sina söner att inte klättra som tjejer, trots att tjejen som klättrar bredvid är bäst i hela gruppen.

♀ För att fyra män kan våldta en kvinna och släppas på fri fot.

♀ Jag är feminist därför att det är min rätt att ha hår under armarna utan att någon tittar snett på mig, eller blir förvånade att jag har en pojkvän TROTS att jag har hår under armarna och bara rakar benen ibland.

collage3

♀ Citerar Gudrun Schyman: Jämställdhet är målet, feminism är verktyget vi måste använda oss av för att komma dit.

♀ Jag är feminist för att jag inte ska förväntas dra det där extra lasset åt killen i grupparbetet som aldrig gör ett skit, men som förmodligen kommer tjäna mycket mer än mig senare i arbetslivet.

♀ Jag är feminist för att jag vill slippa kraven på att vara ”en duktig flicka”.

♀ För att det är en självbevarelsedrift.

♀ Min mamma och pappa var med om tvångsäktenskap, allt började där för mig. Efter 21 års äktenskap älskar de fortfarande inte varandra, de inte fick vara med den dom älskade. Min syn om jämnställdighet, började när jag såg mammas och pappas sorg.

♀ Varför ska någon få tro att dom är bättre än mig bara för att jag är tjej?

♀ Because I hate all these strangers who touch me while I’m dancing. Just dancing with the aim to enjoy myself and nobody else.

♀ För att 87 % av Afghanistans kvinnor har blivit misshandlade av sin man, som de ofta inte själva valt att gifta sig med.

collage2

♀ För att mannen är normen.

♀ För att våldtäkt systematiskt används som ett krigföringssätt för att bryta ner samhället genom att våldta fiendens kvinnor, deras ”ägodelar”.

♀ För att en tioåring gifts bort och dör under bröllopsnatten efter att hennes nya make praktiskt taget har knullat ihjäl henne. För att våldtäktsoffret blir beskyllt och inte gärningsmannen, för att våldtagna flickor i många kulturer kastas ut ur familjen eftersom de ”är en skam” och har ”vanhedrat hela familjen” medan våldtäktsmännen lugnt kan fortsätta.

♀ För att en flicka från Kongo berättar om hur soldater kommit och brutalt våldtagit henne, hennes syster och hennes mamma. Mamman dog. Veckor senare kom de tillbaka och våldtog systern och henne igen. Denna gång dog systern och de spikade upp henne på väggen. Den lilla flickan på 13 år tvingades se allt. För att en annan flicka från Kongo, på bara åtta år, blev våldtagen så brutalt att hela hennes underliv var söndertrasat ända ner till anus.

♀ För att killar och t.o.m min tjejkompis skrattade åt ”tystnaden som uppstår när kvinnan inte väljer strykjärnet i monopol”.

♀ För att jag fortfarande får höra ”men lugna ner dig” när jag diskuterar hur viktigt det är med lika villkor för kvinnor och män.

collage1
Bildkällor.

Translation: Brilliant answers to the question ”why are you a feminist?”. Read the translation here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • Åh vad bra skrivet!

  Hanna Andersson 2014-03-04 19:00:06 http://www.fields.blogg.se
  Svara
 • Jag är feminist för att jag tycker det är fel när killarna i klassen respekterar våran manliga lärare mer än våran kvinnliga. Jag är även feminist för att folk inte fattar att man visst kan ta åt sig och bli arg om en kille slår till en på rumpan, man ska t.o.m få bli arg utan att folk ska reagera negativt.

  Ida 2013-12-08 16:32:23 http://iidasfoton.blogg.se
  Svara
 • älskar verkligen dessa inlägg! fortsätt med dem <3

  jag är feminist för att jag vill att människor ska förstå att det inte är en slump att kvinnor får ätstörningar i mycket större utsträckning än män. eller att de i allt större utsträckning än män har enorma krav på sig själv vad gäller att skapa en perfekt tillvaro, perfektera sig själv, osv. (vet inte om perfektera är ett ord, men jag tycker det låter som det.)
  jag är även feminist för att jag önskar att kvinnor runtomkring mig slutade skratta åt mäns sexistiska skämt.

  elise 2013-12-05 13:34:56 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Lite sent på det men måste bara:
  För att mina chefer

  Matilda 2013-11-27 15:18:31
  Svara
 • Hej Flora! Först måste jag bara få säga att jag tyckr jättemycket om din blogg och att du skriver om viktiga och intressanta saker.
  Det är så att det har startats en hatisk sida mot feminister på facebook här: https://www.facebook.com/hatarfeminister?fref=ts
  och de skriver så omoraliska och hemska saker, sidan är mest till för att provocera men det gör det verkligen inte okej på något sätt. Det är jättemånga som har försökt anmäla sidan men facebook tar ändå inte bort det. Kan du uppmärksamma det och skriva att alla ska gå in och anmäla den? då kanske den tas bort om det är många fler som gör det!

  Lovisa Hansson 2013-11-27 13:56:27 http://vetej.blogg.se
  Svara
 • Jag vet att jag är sen, men vet du varför jag bland annat är feminist? För att jag sen jag vet inte hur länge tillbaka haft komplex, inte velat ha på mig shorts och kjolar samt haft svårt för sommarmånaderna på grund av att jag inte har ”gapet” mellan mina lår. Jag är normalviktig.

  Julia 2013-11-27 00:12:38
  Svara
 • Fantastiskt igen!

  Lorissa 2013-11-26 19:09:04 http://lorissalovebomb.se
  Svara
 • Så bra, alltihop. Bara: ja.

  Madde Schwedaan 2013-11-25 20:50:38 http://www.madsonart.wordpress.com
  Svara
 • Blev sexuellt trakasserad av 4 killar på vägen hem från krogen i lördagsnatt (de tog mig mellan benen och jag höll på att dö av rädsla). Ringer polisen och anmäler och de säger att jag ska vara lycklig över att inget mer hände. Jag är inte lycklig, jag är så jävla förbannad över att en ska behöva utstå sådant i ett land som säger sig vara ett av de mest jämställda i världen.

  Lina 2013-11-25 20:46:14
  Svara
 • Hej Flora! Jag har läst din blogg länge och aldrig tänkt så mycket på feminism – har alltid haft många killkompisar och aldrig känt att det har varit ojämställt mellan oss, och med mycket annat har jag bara tänkt ’men det är ju bara så det är’ och tittat bort. Men med din blogg och dina inlägg har jag börjat se saker ur ett annat perspektiv och börjat försöka ta ställning. Nu när killar blir förvånade/’imponerade’ för jag (en tjej) pluggar ingenjör säger jag inte tack utan att tjejerna visst är precis lika bra på det som vilken kille som helst. Ville bara att du skulle veta att du verkligen påverkar människor med vad du skriver och att du gör det så himla bra!!

  Lina 2013-11-25 20:25:53
  Svara
 • Får rysningar och är tårögd, så jävla bra att du samlar allt det här!

  Vendla 2013-11-25 20:17:09 http://veendlaas.devote.se
  Svara
 • på tal om feminism, läs detta: http://amaliaibland.blogg.se/2013/october/det-har-handlar-om-ett-samhalle-dar-8aringar-forminskas-till-sitt-kon-och-sedan-kranks-grovt.html

  Mirjam 2013-11-25 18:14:51 http://kortochgott.devote.se
  Svara
 • Det är så bra att du tagit initiativet och samlat detta!

  E 2013-11-25 17:40:10
  Svara
 • pepp pepp pepp på hög nivå!!

  Henrietta 2013-11-25 17:34:13 http://henriettaochjohanna.blogspot.no
  Svara
 • Alltså så jävla bra.

  Julia 2013-11-25 15:45:18 http://julviva.blogg.se
  Svara
 • så jävla bra, bara så så bra.

  emilia 2013-11-25 14:46:02 http://emiliaminnies.blogspot.com
  Svara
 • Alla bra anledningar. Klokt

  Emelie 2013-11-25 14:37:31 http://emlanshusligheter.blogspot.se/
  Svara
 • Vilka fantastiskt smarta människor det är som hänger här.

  Sarah 2013-11-25 11:01:00
  Svara
 • SJUKT bra

  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!