Att skriva.

Stephen King - att skrivaHär är ett boktips till er som gillar att skriva. Eller är ett stort fan av Stephen King. Jag själv visste knappt vem Stephen King var innan jag läste den här boken (mer än att han skriver sci-fi och är en av världens mest sålda författare), men jag hade hört att hans bok Att skriva skulle vara bra för en som gillar att just skriva.
Stephen King - att skrivaTill skillnad från andra skrivhandböcker är inte Att skriva högtravande eller akademisk. Vi lär känna Stephen King och för följa med under hans barndom och de stunder som kommit att påverka hans författarskap. Det är en ärlig, stark och rolig bok om att vara författare.Stephen King - att skriva Sedan ger han oss en hel del verktyg och råd, vissa stora (läs mycket, skriv mycket) andra mer specifika (undvik adverb) och förkastar en hel del klassiska råd som ofta står i andra skrivböcker.
DSC_2724Som det här till exempel. Att det INTE GÖR NÅGOT om du inte vet hur din text ska sluta. I stället har du grundidén och sedan får din berättelse växa utifrån det. Så befriande tycker jag, när jag har läst många skrivhandböcker där det står att en bör ha handlingen klar innan skrivandet tar fart.DSC_2720Tycker också att det här är så bra beskrivet. Hur krystat kan det inte bli att läsa en bok där språket är viktigare än handlingen? DSC_2714Sedan hejar han på ganska mycket. Det tycker jag om.

Min favoritbit i boken är kanske när King berättar om alla de gånger han blev refuserad som ung. Han började skicka in sina texter till olika tidningar, och varje gång fick han hem ett rosa kuvert med ett refuseringsbrev. Dessa satte han upp på en spik på väggen och började på nästa berättelse direkt. Tillslut blev spiken på väggen full av refuseringsbrev att han var tvungen att byta ut den till en större. Ändå slutade han inte skriva. Någonsin.

Translation: Stephen King – On Writing is a great inspiration for people who want to write books.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Den boken ska jag läsa.
  Håller förresten med Alessandra, det är så himla mycket skönare att läsa på originalspråk eftersom man känner att författaren (oftast) behärskar sitt språk till skillnad mot många översättare. Jag har försökt mig på att läsa Stephen King på svenska tidigare, det var så jobbigt att fokusera på själva storyn eftersom texten var översållad med ord som ”basketboll” som syftade till sporten basket och suck…

  Madde Schwedaan 2014-01-09 21:01:54 http://www.MadsonArt.wordpress.com
  Svara
 • Ett tips: försök läsa böcker på originalspråket – det förbättrar dina språkkunskaper och är så mycket mer givande tycker jag!

  Alessandra 2014-01-09 12:55:44
  Svara
 • Fine citater. Stephen King er også ret inspirerende at følge på Twitter – også selvom man ikke nødvendigvis læser hans bøger.

  Hende der læser bøger på stribe 2014-01-09 11:23:42 http://www.boegerpaastribe.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!