Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Boktips från 2013.

Här kommer en lista på böckerna jag läste under 2013! De formuleringar som är inom citattecken är alltså direktkopierade från mina gamla blogginlägg. Men några böcker hade jag knappt skrivit om tidigare så nu får de sin återupprättelse. Ett, två, tre, nu kör vi!

”I förrgår läste jag ut The Vast Fields of Ordinary av Nick Burd och jag tyckte så otroligt mycket om den. Boken utspelar sig i den amerikanska staden Iowa och handlar om Dade. Dade har haft ihop det med skolans populäraste kille, Pablo, men blivit behandlad som skit i och med att Pablo dels har en flickvän och dels absolut inte vill att folk ska veta att han är gay. Det är sommaren till att Dade ska flytta och börja College och han känner att allt är ganska så förjäkligt, men så träffar han Lucy och Alex och allt förändras. Boken är rolig (jag älskar dialogen), smärtsam och känns bara så äkta.”Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri. En av mina absolut favoritförfattare har skrivit den här briljanta boken om  paranoia, rasism och kärlek. Alla måste läsa den, det är lag på det. DSC_3368Frukost på Tiffanys av Truman Capote är en klassiker. De flesta har sett filmen med Audrey Hepburn i huvudrollen, men boken är verkligen en pärla som förtjänar att belysas. Boken utspelar sig i New York mellan 1943 och 1944 och handlar om vänskapen mellan Holly Golightly och berättaren med okänt namn, som hyr lägenheter i samma hus. Holly är en ung kvinna, ursprungligen från landet, som är på jakt efter en rik man att gifta sig med.Trollkarlens hatt av Tove Jansson. Det finns få författare som är så underfundiga och poetiska som Tove Jansson. Trollkarlens hatt handlar om Muminfamiljen som hittar en magisk hatt. Boken passar lika bra för en åttaåring som en artonåring eller åttioåring. När du blundar tittar jag av Gunnar Ardelius. En briljant bok om olycklig kärlek. Varje gång jag läser något av Ardelius tänker jag ”jag måste bara bli författare”. Han inspirerar mig så otroligt mycket. Tell the Wolves I’m Home av Carol Rifka Brunt handlar om June vars morbror, som även är hennes bästa vän, går bort i aids. I samma veva börjar en mystisk man dyka upp, och dessa två utvecklar en komplex relation. Boken handlar om sorghantering, syskonhatkärlek och om förbjuden kärlek, och den är så himla rörande. I vissa partier tappade jag intresset, men i andra partier var jag totalt och fullkomligt fast. Brunt lyckades ge mig aha-upplevelse efter aha-upplevelse, och det värderar jag otroligt högt.””En dåre fri av Beate Grimsrud läste jag ut för bara några minuter sedan, men jag tror att boken kommer stanna kvar i mig länge, länge. Huvudpersonen Eli lider av schizofreni, och vi för följa henne från barndom till vuxen ålder. Hon har fyra pojkar inom sig som nästan ständigt pockar på uppmärksamhet och pratar med henne, och samtidigt försöker hon skapa sig ett välfungerande liv. Tvångstankarna och psykoserna hon får är otroligt skakande, men vad jag kanske tyckte mest om med boken är konsten som alltid finns nära. Förutom att Eli kämpar mot schizofrenin så har hon sin dåliga syn, dyslexin och att hon knappt kan läsa som hinder, men hon ger inte upp utan skriver böcker och pjäser och gör dokumentärfilmer. Så inspirerande och betagande.””Välkommen till den här världen av Amanda Svensson. DEN HÄR BOKEN. VILL HA DEN I FAMNEN NÄR JAG DÖR. Nej men alltså, jag älskade den. Fullkomligt älskade den. Handlingen, SPRÅKET, karaktärerna, perspektivbytena, de oväntade vändningarna. Den handlar om Greta, en tjej från Malmö som flyttar till Köpenhamn, knegar på en restaurang och försöker väl hitta sig själv. Hon är knäpp och rå och jäkligt skön. Den handlar om Simon som är den mest sköra unga mannen en kan tänka sig. Han tänker i poesiform, går under av kärlek och fyller väggar av små trianglar, eller kanske kaniner, och är Köpenhamns coolaste person. Den handlar om Claus, dåren, som super mest, hörs mest, brölar mest. Och om hur dessa tre människors liv lirkas samman. Ett triangeldrama som känns surrealistiskt och äkta på samma gång.

Årets hittills bästa lästa bok. Kanske till och med klår mina favoriter från förra året. Hur som helst, den här boken hamnar högt upp på listan bland mina all time-favourites.”Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald. Läste den här framför allt av två anledningar: den har ett fint omslag och den nya filmatiseringen med Leo och Carey i huvudrollerna har biopremiär på fredag och den verkar bli BÄST. Men boken är himla läsvärd och målar upp en fantastisk bild av hur tjugotalets New York såg ut, i alla fall från de rikas perspektiv (och även hur det var att vara utomstående, så som huvudrollen faktiskt delvis är). Boken handlar om Nick som flyttar till Long Island, granne med ett enormt hus tillhörande den mystiska Jay Gatsby. Champangen flödar, dramatiken tätnar och det är både kärlek och blod inblandat. En ganska kort bok som är fylld av spänning.””Boken handlar om Cassiopeja som är 19 år och har flyttat till Stockholm och ska plugga juridik. Hon tror att kärlek är något Hollowood har hittat på för att sälja, att det är en lika stor bluff som jultomten. Men sen blir hon själv kär, förstås. Boken handlar om svartsjuka och hur det är att vara kär i någon som är tillsammans med någon annan, och helt enkelt hur livet kan se ut för en ung person i huvudstaden. Bitvis var den så himla fin. Om du är sugen på att läsa en bok som kanske inte kräver så mycket av dig men som levererar en jäkla massa igenkänningsfaktor och som ofta får dig att tänka ”shit vad fint språk”, så ska du läsa den här boken tycker jag. Heja Katarina Sandberg.”

”När Jonas Hassen Khemiri kom och föreläste på min högstadieskola skulle vi ha läst den här boken. Det gjorde jag aldrig, eftersom jag tyckte att språket var så jobbigt. Men eftersom Khemiri är min favoritförfattare, alla kategorier, så kände jag ändå att det var dags för mig att läsa hans debutroman. Boken är skriven i dagboksform utifrån femtonåringen Halims perspektiv och skildrar hur det är att leva i ett land där dold rasism finns överallt, och den starka viljan att göra skillnad. Allt är skrivet på blattesvenska, för att använda Khemiris egna ord, och i många fall är det så himla roligt och mitt i prick. Läs.”Var det bra så? av Lena Andersson är en otroligt viktig bok och hanterar aktuella ämnen såsom integration, svenskhet och förort. Lotta bor i sjuttiotalets Stensby, ett samhälle där lärarna och politikerna utger sig för att kämpa hårt för att förhindra segregering och rasism, samtidigt som de blundar för verkligheten och särbehandlar människorna i samhället. Boken handlar också om att vilja passa in, att väja sig efter vinden och göra allt för att bli accepterad. Ibland satirisk, ibland rolig, ibland hemsk. Dessutom gillar jag perspektivbytena, de korta kapitlen och tonen i boken. Var det bra så? är en bok att reflektera mycket kring.””Anna Gavaldas Jag älskade honom utspelar sig under en helg och är egentligen bara en enda lång dialog, ett långt händelseförlopp som berättas och som diskuteras. Chloé är tvåbarnsmamma och har precis blivit lämnad av sin man som har övergett henne för en annan kvinna. Hon åker till landet för att tillbringa en helg med sin svärfar, som alltid har verkat sluten och svår. Men svärfadern visar en ny sida av sig själv, då han berättar historien om sitt livs kärlek och sitt livs nederlag. Deras relation förändras under bokens gång och Chloé tvingas omvärdera sina fördomar. Jag är jätteimponerad av dialogerna, att så mycket kan rymma på så få sidor och hur rörande historien är (trots att jag inte är en medelålders kvinna). Gavaldas språk är bara så fint.””Förra veckan läste jag Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl, en bok som har stått i min bokhylla en bra tag men som har gjort mig avskräckt med sina 540 sidor och sitt minimala typsnitt. Kanske hade det varit bättre att läsa den inbundna upplagan, vad vet jag. Till en början hade jag svårt att komma in i boken, det gick helt enkelt ganska trögt. Pessl verkar vara en otroligt allmänbildad och påläst person, för boken är kryddad med långa utläggningar och resonemang som enligt min mening ibland hade kunnat vara förkortade. Men hundra sidor in i boken var jag fast. Extra fint är det att boken är upplagd som en kursplan, där varje kapitel är namnet på en bok i litteraturlistan. Det finns även en hel del fina illustrationer!

Handlingen då? Blue är sexton år och har bott i städer runtom hela USA. Hennes pappa är en karismatisk och framgångsrik professor som åker runt i landet för att jobba på olika universitet, och Blue får en stor del av sin undervisning i bilen. Hon är, precis som sin pappa, en otroligt smart och allmänbildad person. Det sista året innan Blue har sin examen flyttar de till Stockton, en liten, icke anmärkningsvärd stad, bortsett från St. Gallway som är den ärevördiga skola där Blue ska få sina slutbetyg inför Harvard. När hon börjar skolan dras hon omedelbart in i en sluten krets populära elever som varje söndag samlas hos läraren Hannah Schneider. Hannah är en mycket mystisk och hemlighetsfull person och Blue måste veta varför…

Boken hade kanske kunnat vara 100 sidor kortare, liksom lite koncisare, men jag tycker ändå att Fördjupade studier i katastroffysik är otroligt läsvärd. Jag satt på tåget hem från Västkusten med läpparna format som ett O, handen framför munnen och ögonen alldeles uppspärrade när jag läste sista biten. Så. Spännande.””I början av månaden läste jag om Hey Dolly, som är Amanda Svenssons debutbok. Förra gången jag läste den var jag kanske fjorton och den gick obemärkt förbi mig, men denna gång blev jag alldeles betagen. Hon är ju fantastisk med orden, Amanda Svensson. Välkommen till den här världen var bätte än Hey Dolly men Hey Dolly är långt bättre än många böcker jag har läst på sistone. Boken handlar om Dolly, en så himla rolig och knäpp tonåring som är omringad av ännu knäppare personer.

Poesi håller hand med svärord och råa dialoger, och språket riktigt skuttar över sidorna. Läs den.”egalias döttrar”Jag läste en så grymt bra bok i somras. Inte bra i den bemärkelse att den var hutlöst spännande och att händelseförloppet är genialt, utan främst på grund av budskapet. Egalias Döttrar av Gerd Brantenberg handlar om ett landet Egalia där matriarkat råder (för er som inte vet vad det betyder så är det alltså att kvinnorna har högst politisk, ekonomisk och social makt, till skillnad från vårt samhälle som är ett patriarkat).

Boken är en parodi på patriarkatet där männen bär obekväma och utsmyckade kläder, äter p-piller, är fnissiga, skvallrande och omtänksamma, stannar hemma med barnen eller arbetar inom omsorgen. De flesta av kvinnorna har chefspositioner, kroppsarbetar, spottar, svär, dricker, är otrogna och våldsamma. Mens och barnafödsel ses som det vackraste av allt och firas med pompa och ståt där männen passar upp på kvinnorna.

I Egalia bor Petronius (ja, även namnen är omvända – kvinnornas namn är enstaviga medan männens är långa och vackert klingande) som vill göra uppror mot matriarkatet. Han bildar Mansligan (jämförbart med feminismrörelserna i vårt samhälle), med målet att alla ska respekteras som individer, oberoende av kön.

Egalias döttrar var faktiskt en ögonöppnare för mig: klyftorna mellan män och kvinnor i Sverige blev ännu tydligare när de stereotypa könsrollerna blev omvända. Läs, tycker jag.”Yarden av Kristian Lundberg”I somras läste jag Yarden av Kristian Lundberg. Boken är självbiografisk och handlar om hur författaren hamnar i ekonomisk kris och tvingas inse att trots att han är en av sin generations främsta poeter, och trots att han har givit ut ett tjugotal böcker, så är inte skrivandet värt särskilt mycket på arbetsmarknaden. Han drabbas av en stor restskatt och tar jobb i Malmö Hamn på Yarden, där han är timanställd och har sämst arbetsvillkor på arbetsplatsen. I snöslask och karga vindar flyttar han bilar, timme efter timme, och de få stunder han är ledig skriver han. För att han måste. Han kom från samhällets botten, tog sig därifrån med hjälp av sin skrivartalang och tvingas återvända för att han inte har något annat val. Det här är en bok om klass och om fattigdom, en sorglig och stark historia om samhällets baksida. Prosalyrik när den är som starkast.”Ja till Liv!”När jag fyllde år fick jag Liv Strömquists seriealbum Ja till Liv! av Bea i födelsedagspresent. Felix och jag har haft högläsning ur den innan vi ska sova, och jag gillar den så jäkla mycket. Samhällskritik, politisk satir och feminism, uppbyggt som ett alfabet från A (Arbetslinjen) till Ö (Öde ö).”höstböckerKejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf. En mycket läsvärd klassiker. Boken utspelar sig på 1860 eller 1870-tal och handlar om torparen Jan i Skrolycka och den gränslösa kärleken han känner till sin dotter. När hon blir äldre och flyttar till Stockholm och slutar höra av sig blir Jan djupt förtvivlad. Han flyr in i en drömvärld där dottern är kejsarinna av Portugallien, och därmed blir Jan kejsaren. Selma Lagerlöfs språk är så vackert i sin enkelhet och karaktärsskildringen i den här boken är strålande. Kejsarn av Portugallien är kanske lite långsam i vissa delar, men tragisk och djupt rörande i andra.”

DSC_3362Bonjour tristesse av Françoise Sagan. ”Boken utspelar sig på den Franska Rivieran, dit 17-åriga Cécile åker med sin pappa Raymond och hans älskarinna Elsa. Cécile och Raymond lever ett lössläppt liv tillsammans. De roar sig ihop och har suddat ut den hierarkiska fader och dotter-relationen. Även Elsa har en lättsam relation till nöje och tillsammans njuter de av sommaren. Tills Raymond bestämmer sig för att byta ut Elsa mot den seriösa och eleganta Anne, väninna till Céciles bortgångna mamma. Anne har inte samma inställning till att roa sig, sveper in Raymond i sin seriösa och ansvarsfulla värld och misstycker att Cécile umgås med Cyril, en ung man som har blivit Céciles sommarkärlek. Cécile ser Anne som ett stort hot mot sin och sin pappas relation och kokar ihop en plan för att driva bort henne.

Françoise Sagan var bara 19 år när Bonjour Tristesse kom ut 1954, och redan då blev den en stor succé. Det är en insiktsfull och vacker historia som reflekterar kring rivalitet inom familjen. Men även en skildring av hur det är att vara ung och hur Cécile tvingas axla ansvar och därmed växer som människa under romanens gång. Jag är övertygad om att alla som läser Bonjour Tristesse kommer hitta något de gillar i berättelsen.”

Bubblare:
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Huliganerna kommer på besök av Jennifer Egan
Gunnar av Bob Hansson
Barnen från Frostemofjället av Laura Fitinghoff
Skrivandets sinne av Elisabeth Rynell
Kärlek och Uppror, diktantologi sammanställd av Siv Widerberg och Anna Artén
Enkel vacker öm – boken om Monica Zetterlund av Klas Gustafson
Tigrar i rött väder av Liza Klaussmann
Att skriva av Stephen King

Här är böckerna jag läste 2012.

Translation: The books I read in 2013.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • Så underbara boktips!! ^w^ TACK

  alwa 2014-02-08 12:47:30 http://www.photoandfantasy.blogspot.se
  Svara
 • Den sista boken skulle jag verkligen vilja läsa!! :D

  melanie 2014-02-07 16:44:10 http://fames.se/melaniefreij
  Svara
 • Tack! Älskar att få boktips och du skriver jättebra sammanfattningar! :)

  Frida 2014-02-07 08:45:06
  Svara
 • Tack för fina boktips, har skrivit upp flera stycken, kommer att få en fin bokvår! Håller med om att Amanda Svensson är så jävla fantastisk, och snart kommer tredje boken!!

  Linnea 2014-02-06 22:17:48
  Svara
 • du måste läsa jag vet ingenting om dig av titti persson om du kan få tag på den. alltså måste! världens bästa och mest underskattade bok som jag läst om ca en halv miljon gånger. älskar samma typ av böcker som du så den bör falla dig i smaken, så sinnessjukt bra bok.

  Mimmi 2014-02-06 21:10:07
  Svara
 • Flora. Jag måste bara dela med mig av min absoluta favorit bok: Kapitulera omedelbart eller d. Påminner en gnutta om Hey Dolly, i upplägget och iden, men jag tycker att Kapitulera omedelbart eller dö var så mycket bättre.
  Kram <3

  tilde 2014-02-06 17:58:54
  Svara
  • Svar på tildes kommentar.

   http://flora.metromode.se/2012/11/28/femton-boktips-fran-aret-som-har-gatt/ :) gillade den massor!!! kram och tack ändå!

   Flora Wiström 2014-02-06 18:20:23
   Svara
 • Å Marisha Pessl boken (med så lång titel..) läste jag på gymnaset nån gång, och jag var också fast efter kanske 100 sidor. Det kändes som att min hjärna blev lite större när jag läste den, blev utsliten och fascinerad på samma gång. Knäppt, men så kommer jag ihåg den. :)

  S 2014-02-06 17:49:12
  Svara
 • har fått många boktips av dig! yay! läser ”vi är inte sådana som i slutet får varandra” just nu, gillar den massor.
  http://singmyspring.blogspot.com

  elise 2014-02-06 16:54:58 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!