Frågor och svar om skrivarkursen på Jakobsbergs folkhögskola.

Jag får så himla många mail och kommentarer om min utbildning, så här kommer några svar på era frågor!

a

Vad pluggar du för något?
Jag pluggar Skriv! Poesi prosa dramatik på Jakobsbergs folkhögskola. Det är en ettårig skrivutbildning där en får pröva på olika typer av skrivande. T.ex. dramatik, radioteater, lyrik, prosa och barnbokstext.

Vart ligger Jakobsberg?
I Järfälla utanför Stockholm. Det tar 20 minuter med pendeltåg från Stockholms central.

aaaa

Hur skulle du beskriva skolan, allmänt?
Skolan har en demokratisk värdegrund och taglinen är hållbar utveckling och jämställdhet. Detta märks av! Det var verkligen en befrielse att komma till klassen där många är intresserade av politik och lärarna är genusmedvetna. Skolbyggnaderna ligger uppe på en kulle och de olika linjerna håller till i olika hus. Skrivarnas klassrum ligger i en 1700-talsbyggnad med kakelugn i klassrummet! Maten varierar mycket, vissa dagar kan den, frankt talat, vara skitäcklig och andra dagar är det så gott att jag tar om tre gånger. Vi har nästan ingen kontakt med andra klasser så jag kan inte riktigt uttala mig om de andra linjerna som finns, men i det stora hela tycker jag om stämningen i skolan.

Finns det korridorsrum att hyra på skolan?
Sex stycken, så det är ganska svårt att få tag i ett. Flera av mina klasskompisar kommer från andra städer och hyr andrahandslägenheter i stan (oftast via bekanta eller Blocket.se).

aaa

Hur är studietakten?
Heltid. På hösten hade vi fredagar ”lediga” som skrivdagar och gick i skolan måndag-torsdag. Nu på våren har vi två skrivdagar i veckan och alltså tre vanliga skoldagar. Skoldagarna är mellan 10.15-14.00 med 45 minuters lunch. Tanken är att en ska åka hem och skriva efter lektionerna, men det finns alltså utrymme för den som vill att jobba lite extra vid sidan av (även om inte lärarna rekommenderar det). Men en sak är viktig: det här är inte en utbildning där du kan komma och gå som du vill, närvaron är viktig (till skillnad mot exempelvis universitetet).

Vad kostar utbildningen?
Ca 1300 kr i månaden. Då ingår lunch (inkl kaffe/te två gånger om dagen), böcker och teaterbesök. Vi går på teater varje månad!

Untitled-2

Är kursen CSN-berättigad?
Ja, men om du är under 20 (som jag) kommer du inte få studiebidrag eller studielån, utan studiehjälp som är 1050 kr. Detta är en svindum regel som jag inte alls förstår mig på. Som tur är går det att söka inackorderingstillägg som gör att du, om du inte bor hemma, kan få någon tusenlapp extra i månaden för att ha råd med din bostad.

Hur är lärarna?
Bra! Vi har två kvinnliga lärare, en som är lite äldre och en som är yngre. De kompletterar varandra väldigt bra.

Untitled-3

Hur ser en vanlig skoldag ut?
Om det är måndag så har vi textsamtal. Det går ut på att alla har lämnat in en text på torsdagen, och klassen är uppdelad i tre grupper. Inom varje grupp (på ca 5 elever och en lärare) så läser vi varandras texter över helgen. På måndagar ses vi och har textsamtal hela dagen. Då pratar vi om varje text i ca 25 minuter. Detta är antagligen det mest värdefulla i hela utbildningen! Andra skoldagar så brukar vi diskutera någon text vi har läst, gå igenom planeringen (detta blir det mycket av tyvärr, det är ju inte alls lika kul som själva skrivandet), kanske prata om någon teater vi har sett tillsammans samt skriva kortisar. En kortis är en skrivövning som lärarna ger, den är mellan ca 3-20 minuter och efteråt läser vi upp för varandra. Det är förstås även tillåtet att inte läsa.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete på fritiden?
I höstas skrev jag rätt lite, bara några timmar i veckan. Nu på våren skriver jag mer! Jag lämnar kanske in sju sidor text i veckan. Förutom det så läser vi ju nästan alltid någon bok i skolan. Det är alltifrån en klassiker till en diktsamling. Men skrivandet varierar jättemycket. Ena veckan skriver jag kanske tio timmar och den andra veckan skriver jag kanske två. Vi går ju även på teater titt som tätt så det påverkar ju också fritiden.

s

Hur är klassen och nivån?
Denna punkt tar jag med för att jag alltid får frågan, men klasser varierar ju så att min klass är på ett visst sätt kommer ju inte innebära att din eventuella klass är på samma sätt. Vi är 16 elever i åldrarna 19-40 år, tre killar och resten tjejer. Alla gillar litteratur, skrivande och kultur vilket ju gör att vi har en stor gemensam nämnare. Gillar min klass massor! Den var lite försiktig till en början (kunde komma hem efter skolan och ba varför är jag den enda som pratar vad är det för fel?) men så är det inte längre. En sak som jag gillar SÅ mycket med min klass är att nästan alla känns intresserade av politik och samhällsfrågor. Solidaritet och jämställdhet. Nivån är varierande men generellt sett hög. Det märks att alla är skrivande människor och alla har förstås sina specialiteter. Kommer sakna dem efter att den här kursen är slut.

Du pluggade skrivande på högskola förut, vad var det och hur skiljer sig dessa två kurser från varandra?
Det var Kreativt Skrivande A på Södertörns Högskola. Det söker du till via antagning.se och är alltså genom betyg. Här har jag svarat på frågor om den kursen. Kursen på Södertörn var bra men betydligt mer akademisk och inte lika kreativ och stämningsfull som kursen jag läser på Jakan! Det har nog mycket att göra med att vi bara gick i skolan 2 gånger i veckan på Södertörn.

DSC_1544

Rekommenderar du Jakan?
Ja! Det känns aldrig jobbigt att åka till skolan, bara en sådan sak. Sen så är ju livet som skrivelev så himla skönt, med en massa skrivtid och fritid.

Jag vill söka! Hur gör jag?
Du söker in med 5 sidor valfri text. Jag sökte med olika texter (krönikor, en dikt, ett reportage och en kort prosatext) men andra sökte in med t.ex. enbart en novell. Ansökan ska vara inne senast den 15 April, läs mer här.

Här finns mer information om kursen.
Om ni har fler frågor kan ni ställa dem i kommentarsfältet!

IMG_5776

Translation: Questions and answers about the course that I’m studying – creative writing.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Hej! Vet du hur söktrycket brukar vara? Känns som att ditt inlägg nog inspirerat fler än mig att söka:)

  Sanna 2014-03-11 22:16:39
  Svara
 • Vad innebär ansökningsträffarna? Att man åker dit och blir intervjuad?

  Olivia 2014-02-25 04:22:31
  Svara
  • Svar på Olivias kommentar.

   Nä, de som sökt blir kallade till skolan och gör en jättelättsam skrivövning samt får information om utbildningen :]

   Flora Wiström 2014-02-25 12:03:26
   Svara
 • Flora!
  Andra fotot uppifrån, från vilken bok kommer det fina?

  Maja 2014-02-24 15:02:20
  Svara
 • Åh, det låter SÅ bra och mysigt!

  Maja 2014-02-24 12:02:59 http://www.mla-photography.blogspot.com
  Svara
 • spännande att läsa om! blir så himla pluggsugen efter sådana här inlägg.

  elise 2014-02-23 15:01:55 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • När jag var yngre gick jag på skrivarläger under sommaren tre gånger, hur mysigt och bra som helst! Låter lite som din skrivarkurs, fast ditt är under ett helt år. Oh, nu fick jag lust att gå på det igen, avis på dig!

  Fanny 2014-02-21 22:13:12 http://fannylovisa.webblogg,se
  Svara
 • åh vilket bra inlägg Flora! Kul! Ska börja där till hösten om jag kommer in :)

  Alba 2014-02-21 01:52:48 http://www.larsdotter.tumblr.com
  Svara
 • Hej Flora! Fantastisk blogg! Har börjat följa sedan någon dag tillbaka och har redan en fråga till dig. Det gäller dina ekplantor, underbara! Undrar bara hur man går tillväga när man ska odla ek och hur det kom sig att du valde vatten i krukan och inte jord? Så fantastiskt fint med vatten! Måste genast pröva detsamma.. Du får gärna ge lite tips och berätta hur lång tid det tagit för dom att växa till sig. Ha det!

  R 2014-02-21 01:45:34
  Svara
 • Jobbigt med finansieringen :/

  linnea 2014-02-20 23:08:07 http://estetpaket.blogg.se
  Svara
 • Fiiint inlägg. Börjar plugga till hösten och är så peep <3

  Lisa 2014-02-20 18:55:52
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!