”Det är den första riktiga tår jag fällt på hela året. Också det tog han ifrån mig, förmågan att känna havet på mina kinder.”

När jag såg att Amanda Svensson skulle komma med en ny bok var det bara att trycka på bevaka-knappen. Samma dag som den kom ut beställde jag den, i torsdags landade den på min dörrmatta och igår läste jag ut den. Fan. Jag skulle inte ha läst den så snabbt. Amanda Svensson är min största skrivförebild och jag har älskat hennes tidigare böcker, speciellt Välkommen till den här världen. DSC_5660Här kommer ett blogginlägg om Allt det där jag sa till dig var sant. Det är inte kritiskt alls faktiskt, Amanda Svensson får bara ros av mig. Sån är jag. Jag är helt såld på henne. DSC_5664 Okej, först och främst utspelar sig boken på en folkhögskola. Inte nog med det, huvudpersonen går även i en skrivklass. Min igenkänningsfaktor når alltså den maximala kvoten. DSC_5671Jag skrattar åt sånt här, när skrivläraren Sarah lär ut hur det korrekta användningsområdet för förkortningar. Eller när eleverna diskuterar huruvida Jonas Hassen Khemiri är snygg eller inte, då skrattar jag också. Skrivarklasshumor.DSC_5673Huvudpersonens riktiga namn vet vi inte, men vi förstår i alla fall att hon inte har så många vänner i skolan. När korridorsgrannarna har fest sitter hon på sitt rum och skriver. Och ganska ofta sitter hon uppe på taket och söker med blicken efter den där killen hon gillar.
DSC_5698Han kallar sig själv Vladimir Majakovskij och namnger henne Lilja Brik. Hon är hans musa och älskarinna. Han berättar vem hon är och hur hon ska bete sig, han tar henne både fysiskt och psykiskt. Tillsammans blir de en enhet, han formar henne så att hon ska passa in i hans historia. Men deras förhållande blir mer och mer destruktivt. DSC_5682Så kommer Ilse och rör om alltihop. Världens bästa Ilse. Tillsammans blir de Mary Read och Anne Bonny, piratdrottningar, tjuvfittor och vildhjärtan. Så mycket girlpower att det inte är klokt.DSC_5688Det är en historia om hur berättelsen kan dra ner en i fördärvet eller vara det sista hoppet för överlevnad. Om vänskap och kärlek och hur det är att inte förstå värdet av sin egen existens. Språket är helt briljant dessutom.

Jag ska inte säga så mycket mer om handlingen, jag beordrar alla att läsa den här boken i stället. Lyllos er som inte har gjort det än.

Translation: About the book Allt det där jag sa till dig var sant by Amanda Svensson. I loved it.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • ah men då. vart så peppad på denna, men tänkte att jag skulle spara den till sommar och ledighet och hängmattan, men nu gick det inte! Klicka hem den direkt!!

  Linnea 2014-03-31 22:13:20
  Svara
 • åh den här vill jag otroligt gärna läsa!! och även hennes första! två underbara böcker framför mig <3

  fanny darling 2014-03-31 20:44:24 http://fannydarling.devote.se
  Svara
 • Tusen tack för boktipset! Den måste jag läsa.

  Jennie 2014-03-31 10:25:27 http://ineedyoutoneedmeback.devote.se
  Svara
 • Åhh, ska läsas! Har läst Amanda Svenssons ”Välkommen till den här världen”, så bra :)

  Malin 2014-03-31 09:41:38
  Svara
 • Åh, vill läsa den här boken nu nu nu.

  andréa 2014-03-31 09:22:20 http://kaffehuset.ratata.fi/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!