Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Fyra boktips.

DSC_6797När jag var i fjällen läste jag fyra böcker. Jag tyckte om dem allihop.DSC_6817DSC_6815Gå sönder gå hel av Sofia Nordin.

Vartannat kapitel Lena, vartannat kapitel Anna. Lena har rymt med sin systers spädbarn. Barfota vandrar hon med den lilla flickan tryckt mot bröstet, utan pengar och utan varma kläder. Anna, däremot, har minutiöst planerat sin trygghet. Sin perfekta man. Sin perfekta villa. Sina perfekta vänner. Ingenting får gå fel, allt måste vara vanligt.

Den här boken blir riktigt jäkla otäck i sin upplösning. Vissa scener har etsat sig fast i mig, kommer upp när jag minst anar det. Det här är kanske ingen helt fantastisk bok men jag vill ändå rekommendera Gå sönder gå hel till den som gillar prosa med bra flyt och en spännande handling.
DSC_6818

DSC_6823Yahya Hassan, dikter

Yahya Hassan har blivit både hyllad och dödshotad för sin diktsamling. 18 år gammal skildrar han sin uppväxt. Hur han skickas mellan olika anstalter, begår brott, förbannar sin pappa. Han har blivit anklagad för att svartmåla islam och har numera livvakter dygnet runt.

Hans dikter är rasande, skrivna i versaler och skriker ut sin frustration. Det är så förbannat starkt. Djupt tragiskt, bitvis. Vackert, ibland. Inte svårt att förstå eller ta till sig. Som läsare får en ta sitt ansvar, reflektera kring hans ord och inte dra alla över en kam. Jag läser det som att Yayha Hassan kritiserar sin far, inte alla muslimska fäder. Det finns en rotlöshet i hans texter, en desperation som känns ovanlig (det är ju inte varje dag vi läser poesi skriven av en småbrottslig artonåring) och äkta.
DSC_6809 DSC_6810Kolla gulligt <3 DSC_6814 Det handlar om dig av Sandra Beijer.

Jaget, en femtonårig tjej, blir dödskär i en jämngammal kille. Hela boken är skriven med honom som mottagare. Boken utspelar sig i Stockholm och jagets familj är trygg och verkar ha det gott ställt. Allt jaget kan tänka på är duet, hela hennes första tid på gymnasiet går åt av att tråna efter honom, precis som det var ibland i den åldern. Hon gör rätt och hon gör fel, hon dricker mängder av folköl och röker för många cigaretter och hon är så kär att allt annat liksom försvinner.

Sandras debutbok är såklart fin. I högstadieåldern (troligtvis dess rätta målgrupp) hade jag älskat den, men alla som är svaga för kärlekshistorier kan läsa den här. Det handlar om dig är stilistiskt säker och har den där romantiska, semipoetiska tonen som Sandras texter ofta har. Nu väntar jag med spänning på hennes nästa.DSC_6805DSC_6808Expeditionen – min kärlekshistoria av Bea Uusma.

Bea Uusma har under femton års tid inte kunna sluta tänka på vad som hände med Andrées polarexpedition och varför medlemmarna dog. Hon bestämmer sig för att ta reda på svaret. Genom att djupläsa allt det som skrivits om expeditionen, dagboksanteckningarna, artiklarna och böckerna, och att åka till Nordpolen gång på gång, kommer hon närmare det hon tror är svaret. Vi lär känna Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel, men även Bea Uusma själv.

En jäkligt fin bok som också är lärorik, faktabaserad och gripande. Jag förstår varför Bea Uusma blev kär i Andrée-expeditionen, det är oerhört spännande. Och åh vad hon kan skriva.

Translation: Four books I’ve read and liked. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • har du lest ung jente, voksen mann av eline lund fjæren? en fin skildring av et kjærlighetsforhold.

  A 2014-04-26 02:49:55
  Svara
 • Tack för de fina tipsen!

  Jennie 2014-04-24 20:53:33 http://ineedyoutoneedmeback.devote.se
  Svara
 • På tal om böcker! Har du läst I kroppen min av Kristian Gidlund?? Så fin

  Madeleine 2014-04-24 19:05:52
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!