Sex filmer.

a-knights-taleimage2fullA Knight’s Tale var min absoluta favoritfilm på högstadiet. Jag såg den säkert en gång i veckan och var oerhört kär i Heath Ledger. Häromdagen såg jag den igen och jag tycker fortfarande asmycket om den. Filmen utspelar sig på medeltiden (bli inte skrämda av det) och handlar om William som utger sig för att vara riddare för att kunna tävla i turnerspelen. En rolig kärlekshistoria som kommer göra dig hutlöst kär i Heath Ledger och/eller Shannyn Sossamon. filmz.ru dallas-buyers-clubDallas Byers Club är en sann historia om den homofoba Ron Woodroff som insjuknar i aids. Han börjar smuggla in aidsmediciner till USA för att hjälpa andra människor, men har hela tiden polisen hack i häl. En väldigt bra film som också är problematisk. Här är en superviktig krönika som ifrågasätter varför Jared Leto fick spela den transsexuella kvinnan Rayon, och varför en transkvinna borde gjort det i stället. SAM-Crossingdfsam005I am Sam handlar om Sam och hans dotter Lucy. Sam har en intellektuell funktionsnedsättning och har en intelligens som en sjuåring, är alltid den som dansar vildast på barnkalasen och älskar att leka med sin dotter. Men när socialen inser att Lucy snart kommer gå om sin pappa rent intellektuellt hotas Sam och Lucy att splittras. Sam tar då hjälp av en advokat för att försöka få tillbaka vårdnaden om sin dotter. En sanslöst fin/gråtig/underbar liten historia om kärleken mellan en dotter och en pappa. HER her-movie-2013-screenshot-future-laHer utspelar sig 2025 och handlar om Theodore (Joaquin Phoenix) som är en mycket ensam, introvert man. Ett nytt, artificiellt och intelligent operativsystem släpps, och Theodore köper ett. På så vis lär han känna Samantha (Scarlett Johansson). Hon är ett operativsystem med ett psyke som en människa, designad för att anpassas och utvecklas, men finns alltså bara i hans telefon och dator. Samantha och Theodore utvecklar en kärlekshistoria. Men går det att ha en relation med ett operativsystem? Filmen är otroligt snygg och jag tycker mycket om handlingen också, men tyvärr verkar inte könsrollerna ha ändrats någonting på elva år.  large meangirlsMean Girls har förmodligen de flesta av er sett, men jag tipsar om den i alla fall. Filmen handlar om Cady som flyttar till USA efter att ha växt upp på olika ställen i Afrika. Hon har blivit hemundervisad hela sitt liv och för henne är high school en helt ny värld. I skolan lär hon känna Janis och Damian som utmanar Cady att börja umgås med the plastics, skolans elaka tjejliga. Det börjar som en lek, men Cady dras mer och mer in i tjejligans regler och jargong.

Styrkan med Mean Girls är att det är en satir på hur ”tjejvärlden” är och de regler som finns inom den, dessutom är den otroligt underhållande. Tyvärr exotifierar filmen Afrika (som om Afrika bara skulle bestå utav vilda djur och olika stamfolk), vilket inte känns okej. Vid ett tillfälle försöker Cady få tjejligans ledare, Regina, att bli tjock. Regina går upp några kilo – är inte ens i närheten av att vara överviktig – men Cady, Janis och Damian konstaterar att hon inte längre har en het kropp. Ni fattar, den här filmen är långt ifrån perfekt. Med det i åtanke, se den. segelbatmotkuliss TrumanShow_97361401645_6The Truman Show handlar om Truman (Jim Carrey) som redan som nyfödd blev vald att bo och växa upp i en jättestudio som är byggd som en stad. Alla andra i staden är statister och Trumans familj och vänner är skådespelare, och överallt finns det kameror som filmar Truman dygnet runt. Han är alltså huvudrollen i en dokusåpa utan att han vet om det. Men snart börjar han misstänka att något är fel. Den här filmen har på något vis fått en klassikerstämpel. Det är inget mästerverk och filmen är ganska B egentligen, men den är underhållande och ifrågasätter reklambranschen, dokusåpebranchen och hur långt vi är villiga att gå för att tjäna pengar.

Translation: Six movies I’ve seen and liked. A Knight’s Tale, Dallas Buyers Club, I am Sam, Her, Mean Girls and The Truman Show.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • Tack för tips! Blev sugen på att se allihopa! :)

  Louise 2014-10-18 14:11:40 http://www.halvlogisk.blogg.se
  Svara
 • Skriver du mycket ? Har du i tankarna att publicera något på bloggen i så fall eller vill du undvika det? / Nyfiken – minns bussnovellerna (ah w) !

  Ron 2014-05-08 00:16:01 http://merel.blogg.se
  Svara
 • Härligt med filmtips! Särskilt bra att du samtidigt som du tipsar kritiserar vissa delar av filmerna, så att man kan ha det i åtanke när man eventuellt ser filmen senare. Bra att du visar att det är okej att tycka om kultur, trots att den t.ex. är patriarkal, men beskriver och visar upp det som är mindre bra också. :)

  Isabella 2014-05-07 18:11:27
  Svara
 • Fast även detta med att Regina har blivit ”tjock” ’är ju en del av satiren och ifrågasättandet av de regler som omgärdar det homosociala världen tjejer emellan – alltså det visar på the girl world’s resonemang kring kroppar, och hur dessa behandlas och förhandlas där liksom.

  Julia 2014-05-07 17:49:00
  Svara
 • härliga tips! flera har jag redan sett, andra planerat att se, någon bojkottar jag. faller dessutom in bland de som kärar ner sig i både Heath och Shannyn. åh. <3 några saker bara: "en transkvinna eller en kvinna", transgender kvinnor är också kvinnor. kanske skulle du kunna skriva ciskvinna istället? ifrågasätt normen om att ciskvinnor är "vanliga" kvinnor och inte behöver någon prefix, liksom. sedan är det kanske lite mer najs att skriva "har en funktionsnedsättning" istället för "är utvecklingsstörd". fick lite ont i magen av den beskrivningen. tycker annars väldigt mycket om när du delar tv- och filmtips! puss!

  J 2014-05-07 14:59:24
  Svara
 • Hej Flora

  Jag gillar verkligen din blogg men en sak som jag vill uppmärksamma är och detta är inte första gången jag tänkt på det när du berört just personer med funktionsnedsättning och det är hur du benämner dessa genom att skriva utvecklingsstörd och någon annan gång skrev du liknande. Du är mycket insatt i många politiska frågor och en kan ej driva allas frågor men jag anser det ändå som en kunskap och insikt att förstå hur problematiskt det är att använda sig av vissa begrepp när en benämner personer. Precis om du bara ovan uppmärksammar problematiken i Dallas buyers club.
  Den terminologin du använder dig av kan ses som direkt stötande för personer som läser din blogg och känns lite mossig.
  Jag jobbar med dessa frågor och tycker därför det är väldig viktigt att beröra, se det inte som någon kritik utan mer som att AHA. Bästa gång kanske du skriver en person som har en intellektuell funktionsnedsättning eller funktionsförmåga beroende på hur en vill använda språket.
  Tack för en bra blogg!

  Paola 2014-05-07 14:14:12
  Svara
  • Svar på Paolas kommentar.

   Tack för kommentaren! Jag ska absolut ändra! Jag lär mig jättemycket av sådant här, tack för hjälpen. Som du förstår vill jag absolut inte skriva något som kan anses stötande. Jag har själv flera vänner med funktionsnedsättningar. Det var helt en klantig och okunnig miss från min sida.

   Flora Wiström 2014-05-07 15:08:34
   Svara
 • takk for bra tips! i am sam er sååå fiiiin. <3

  mariell 2014-05-07 13:39:39 http://hjartesmil.com
  Svara
 • I am Sam är ju en helt fantastisk film! Älskar den!

  LinneaHilje 2014-05-07 10:38:30 http://linneahilje.blogg.se
  Svara
 • Hej Flora! Jag måste först och främst bara säga att jag älskar din blogg, försöker alltid leta efter liknande bloggar, men din står helt klart ut! Du inspirerar verkligen :) och för det andra, tack för denna lista! Jag såg en film för kanske sex år sen på tv, det var den finaste bästa filmen jag någonsin sett, jag grät vid fem olika tillfällen och blev så berörd av den. Men jag skrev aldrig ner vad filmen hette. I flera år har jag letat, frågat alla mina vänner, googlat osv efter denna film, men aldrig hittat den. Idag läser jag filmtips på din blogg, och du har med den filmen jag letat efter i sex år; I am Sam! Tack tack tack för att du tipsade om den! Nu ska jag se den om och om igen!

  Alice 2014-05-07 10:24:04 http://Karlssonalice.blogg.se
  Svara
 • Hej Flora! Jag undrar om du har läst ”Rebell med frusna fötter” av Johanna Nilsson? Tips om du inte gjort det! :)

  Anna 2014-05-07 09:40:43 http://www.palindromen.tumblr.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!