Kss kss kss.

IMG_8028Igår när jag satt på tunnelbanan satte sig en man i trettioårsåldern mitt emot mig. Medan jag pratade i telefon satt han och log och tittade intensivt på mig. Jag försökte ignorera honom, men sedan satte han handen strax intill mitt lår och hävde sig över på sätet bredvid mitt. Jag klev upp och satte mig längre fram i vagnen. Han fortsatte att stirra på mig med ett brett flin, böjde sig framåt för att se mig mellan klungorna av människor.

Idag när jag gick hem från Kronobergsparken hörde jag ett väsande ljud från en bil bakom mig. Ni vet så som människor kallar på katter. Kss kss kss. Jag ignorerade det och fortsatte gå. Bilen körde fram så att den åkte jämte mig och killen i passagerarsätet fortsatte med sina läten. Kss kss kss. Jag pekade finger och svor. Han skrattade och körde vidare.

Det var inga grova påhopp, men det var objektifierande och oerhört kränkande. Och läskigt. De som påstår att Sverige är jämställt måste sätta på sig glasögonen. Att män gör anspråk på kvinnors kroppar på det här viset tyder på att det finns en maktstruktur i samhället som vi måste ändra på.

Ska vi behöva stå ut med att män tar sig rätten att göra sådant här mot oss? Då vill jag inte vara med.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
50kommentarer
 • Sånt där är så fruktansvärt jobbigt, och jag vet inte hur många gånger killar sagt ”men ta det som en komplimang?”. MEN NEJ DET ÄR INGEN KOMPLIMANG VAD ÄR DET NI EJ FATTAR

  M 2014-06-03 07:34:34
  Svara
 • Fy.

  jessica sofie 2014-05-25 12:34:46 http://jessicasofiemichelle.blo.gg/
  Svara
 • så sjukt vidrigt, och så sjukt många gånger har det hänt…

  erica 2014-05-22 21:14:11
  Svara
 • MEN NEJ inte okej. hatar att vi ska behöva stå ut med sånt här, så trött

  isabella 2014-05-22 19:52:36 http://bela.blogg.se
  Svara
 • Brukar inte kommentera men måste säga att jag känner igen mig mycket i det här. Och även om det aldrig övergår till något fysiskt så är det obehagligt och får mig att känna mig otrygg. Jag hatar det. Att alltid behöva spela cool och oberörd och tuff när jag istället bara vill ryta till och skrika och få dem att sluta. Har dock kommit fram till att det måste förändras från annat håll, i värderingarna och sättet de ser på kvinnor. Det här blev längre än jag trodde, men det är fruktansvärt att det är så vanligt i Sverige. Modigt av dig att peka finger, stå på dig! Min röst går till Fi i höst, that’s for sure.

  Victoria A 2014-05-22 19:50:48
  Svara
 • Feminism är det enda rätta. Vi är personer och våra kroppar är bara kroppar, fan alltså.

  Agnes 2014-05-22 16:41:02
  Svara
 • Asså jag blir så jävla arg och trött på folk!!

  Emma 2014-05-22 14:54:03
  Svara
 • Upp till kamp!

  Ellen 2014-05-22 13:56:06
  Svara
 • Åh, jag blir så otroligt trött på svin som tar sig friheten att bete sig på det där sättet. Helt sjukt ju. Usch. Pepp och kramar till dig, Flora!

  Malin 2014-05-22 11:45:33
  Svara
 • Kan folk bara lägga ner detta ”inte alla män”-snacket. Nej, alla män gör inte så här, men i en struktur där ett antal män tar sig rätten att bete sig så här, gör det att alla män på kort sikt tjänar på det, då män som grupp i och med detta får ett maktövertag som påverkar huruvida kvinnor kan röra sig fritt i offentliga rum. Visst, alla män gör inte så, men att det ”bara är ett fåtal” som gör så gör att kvinnor tvingas in i en rädsla av att bli antastad av en man, vilken som helst. Och med den rädslan ständigt närvarande spelar det ingen roll att det finns hur många snälla män som helst, kvinnor begränsas fortfarande av de män som faktiskt gör sånt här.

  Lisa 2014-05-22 11:21:18
  Svara
 • Alltså fy! Det här är varför jag röstar F!, varför jag är feminist, varför vi måstemåstemåste kämpa! Blir så trött på sånt där, även om jag inte varit med om det själv. Ingen ska behöva utstå sånt!

  Beatrice 2014-05-22 10:46:20 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Fyfan vad korkat av dig att påstå att alla män skulle vara så. Lika idiotiskt som att säga att alla invandrare är på ett visst sätt.

  Nathalie 2014-05-21 23:48:01
  Svara
  • Svar på Nathalies kommentar.

   Snälla, upplys oss om var i texten du hittade uttrycket ”alla män”.

   Sarah 2014-05-22 08:03:28
   Svara
   • Svar på Sarahs kommentar.

    Tror att Nathalie syftade på meningen ” Att män gör anspråk på kvinnors…” och ”Ska vi behöva stå ut med att män tar sig rätten…” vilket insinuerar ”alla män” även om det inte skrivs i klar text.

    Klara 2014-05-22 10:58:25
    Svara
 • Fan vad ledsen jag blir av att läsa detta, blir förbannad av att du och resten av hälftens befolkning behöver uppleva sånt här!

  Stor kram !!!!

  Rasmus 2014-05-21 23:44:34
  Svara
 • Exploderar när jag läser sånt här. Fan, låt oss äga oss själva och våra kroppar.

  Var med om en liknande grej i helgen. Stod ensam vid busshållplatsen klockan 11 på kvällen när en bil plötsligt saktade in och stannade. Mannen i bilen hissade ner rutan och viftade med pekfingret (!!!) åt mig att komma. Som att det inte är tillräckligt äckligt av en 30-årig man att ens stanna och stöta på en ensam ung tjej så var han tvungen att peka på mig på det sättet. Det kändes så fruktansvärt ovärdigt och objektifierande.

  Men det som gör mig allra argast med händelsen?
  Att jag inte reagerade. Jag vågade inte. När han viftade med sitt pekfinger ville jag bara vifta tillbaka med ett annat, mycket passande, finger. Jag ville springa fram och spotta på bilen och skrika åt honom att dra åt helvete. Men jag vågade inte.
  För på de 5 sekunder det tog för honom att vifta åt mig hann jag tänka att ”bäst att inte göra något, för gud vet vad som händer då”. För det är ju vad jag som ung tjej fått lära mig. Provocera inte. Var försiktig på kvällarna. Självklart var jag så medveten om hur sent det var och hur folktomt det var.

  Så jag skakade på huvudet och blängde lite.
  Satt kvar förnedrad och skakis.
  Men i alla fall inte våldtagen.
  Och hur jävla skevt är inte samhället när vi tjejer automatiskt tänker så????????

  Anna 2014-05-21 23:34:42
  Svara
 • Åh jag blir så förbannad att jag inte vet vad. Detta är inget vi ska behöva stå ut med.

  Men bra krigat av dig, Flora. Du är modig.

  Linnea 2014-05-21 23:28:34
  Svara
 • Åh blir så arg. Man vet ju knappt vad man ska säga längre. Bra att du säger emot! Tycker inte att det ska behövas. Man ska ju inte ens behöva hamna i en sådan situation. Absurt!

  Matilda 2014-05-21 22:28:35 http://fjarilsknut.blogg.se
  Svara
 • Blir. så. arg.

  Men, bra krigat av dig att våga agera. Det är modigt!

  Hanna 2014-05-21 22:06:29
  Svara
 • Usch vad jag hatar när det händer! Fy vad obehagligt och himla tur att de inte försökte sig på något värre. Fast man måste nog komma ihåg att inte generalisera så grovt. Alla män håller ju inte på långa vägar på så. Det är väl snarare så att vissa män (som är helt dumma i huvudet bevisligen) försöker göra anspråk på kvinnors kroppar och inte alla män. Men stort fy för de som tror att de får!

  Rebecca 2014-05-21 21:46:15
  Svara
 • asså fy fan. vi måste stoppa detta jag orkar fan inte med det. VARFÖR TROR KILLAR Å MÄN ATT DETTA ÄR OKEJ???????

  vi finns och vi är många och vi håller varandras händer. systerskap forever <33333

  isabella 2014-05-21 21:28:41
  Svara
 • Det händer hela tiden. Och igår var jag så trött, har stressat runt som en galning hela veckan, haft mycket i skolan och var nästan hemma.. så är det någon som inkräktar på mitt liv.. jag låg på halvgolvet i typ en kvart när jag kom hem. Jag orkar inte med att folk tittar på mig såhär.

  Lisa 2014-05-21 21:25:49
  Svara
 • Fy farao vad obehagligt. Upplever sånt med. På jobbet för någon månad sen kom min kollega och daskade mig på rumpan och han ville inte ens förstå varför jag sa till honom att ”fan aldrig göra om det”, utan motade med att jag ”får ta på honom så mycket jag vill”. UÄÄ!

  Nastasja 2014-05-21 20:39:00 http://nastasja.blogg.se
  Svara
 • Härom veckan när jag satt på tunnelbanan påväg hem från en fest och råkade slumra till vaknar jag plötsligt av att mannen mitt emot mig stryker sin fot mot mitt ben. Jag frågar vad fan han håller på med men istället för att be om ursäkt börjar han en helt vanlig konversation med mig SOM ATT INGET HAR HÄNT??? Så jävla obehagligt.. Blir så ledsen att en ska behöva gå runt och vara på sin vakt för sånt här skit.

  Victoria 2014-05-21 20:37:38
  Svara
 • Vill bara svara på det anonyma kommentaren angående att vara kåt:
  Jag har varit kåt ca en miljard gånger utan att någonsin bete mig sådär mot en man. Det här är något som händer MOT kvinnor AV män och det är resultatet av en maktstruktur som går att förändra.
  Det är otroligt sorgligt att någon har en bild av kåthet som en relation där det är ok om en av parterna känner sig obekväm till mods, eller till och med rädd och hotad. Kåthet och sex ska vara kul, skönt och på bådas villkor. Keep it in your pants om den andra parten inte visar intresse tillbaka.

  annika 2014-05-21 20:24:03
  Svara
 • Fy fan!

  Hanna 2014-05-21 20:23:34 http://Fotoavhanna.blogspot.com
  Svara
 • Jag vill inte heller vara med!

  Lina 2014-05-21 20:18:38
  Svara
 • Fy fan!! Sånt ska ingen behöva bli utsatt för… <3

  Natalie 2014-05-21 20:13:55
  Svara
 • Alltså nu vill jag inte göra dig ledsen eller så. Men överallt där människor finns, så finns det ju någon som är kåt- ska feminismen klura ut hur det inte ska finnas eller?

  Vart går gränsen? Alla har ju en personlig gräns vissa tål inte att titta andra i ögonen medan andra tycker att det är oförskämt att inte titta folk i ögonen. Vem har rätt/vem har fel?
  Ska vi gå runt o vara rädda för att trampa varandra på fötterna hela tiden så lär inte människosläktet finnas länge till, eller?

  anonym 2014-05-21 20:12:36
  Svara
  • Svar på anonyms kommentar.

   Du kan väl gå runt och vara kåt UTAN att göra andra människor obehagliga till mods? Du gör problemet svårare än det är, Att stryka sig mot en okänd människa t ex på tåget gör varken en mannen i fråga mindre kåt eller tjejen som blir utsatt smickrad och upprymd. Framförallt är det ett problem eftersom tjejer alltid riskerar att bli våldtagna etc när de går ensamma, bara det är ju så sjukt. Att då hela tiden behöva vara på sin vakt och stå ut med att män är ”lite kåta” är för mig helt skevt.

   Hade jag varit man och gått på samma ödsliga gata som en ensam tjej så hade jag markerat med att byta sida och slängt ner blicken i marken för att hon skulle känna sig trygg. Hade jag varit man och kåt hade jag gjort precis likadant, sen hade jag gått hem och runkat färdigt där. OK??

   Josse 2014-05-22 09:20:12
   Svara
 • <3<3<3<3<3

  frida 2014-05-21 19:49:59
  Svara
 • Mållös. Och detta händer varje dag, hela jävla tiden.

  Therese 2014-05-21 19:47:27
  Svara
 • Spyr på sånt här beteende. Har själv varit med om att killar stirrat på bussen eller visslat osvosv. Tycker det är så obehagligt, speciellt det förstnämnda. Jag är rädd för okända män. Ska jag behöva vara det? Nej. Det är någonting väldigt skevt med det här samhället.

  Lisa 2014-05-21 19:33:11
  Svara
 • Det som hände dig på tunnelbanan, det har hänt mig också (fast på bussen). Fy, det var något av det vidrigaste jag varit med om. Jag tänkte ut en massa superbra argument i huvudet men, trots att jag hade all rätt att säga dem, vågade jag inte. Jag var helt stum. Det kändes helt ofattbart att något skulle kunna objektifiera mig och på ett så tydligt sätt ta ifrån mig rätten till min egen kropp. Usch.

  Hannaq 2014-05-21 19:19:44 http://www.fikapauser.blogg.se
  Svara
 • Så jävla vidrigt att jag DÖR.

  My 2014-05-21 19:09:27
  Svara
 • Fyfan vad obehagligt..blir så galet förbannad! Stå på dig bästa du <3

  Rebecka 2014-05-21 18:59:34
  Svara
 • alltså blir så ledsen över sådant här. senast i höstas blev jag ofredad på spårvagnen av en kille bredvid som förde sin hand närmare och närmare mitt lår. ville kräkas. i övrigt har jag anmält två sexuella trakasserier på typ 4 år.

  Madeleine -an uncompromising feministic vegan 2014-05-21 18:51:12 http://sisterdisco.blogg.se
  Svara
 • Tack Flora för detta inlägget! Detta har hänt mig sååå många gånger då det har varit killar/män allt mellan 15-50 år har visslat/kollat in mig/skrikit efter mig/tafsat osv…

  Ana 2014-05-21 18:23:59
  Svara
 • Fy vad vidrigt! Känner igen det här för väl och det händer i skolan. Minns när jag tappade min skåpsnyckel och böjde mig ner för att ta upp den varpå en kille en bit framför mig säger något i stil med att det var synd att jag inte böjde mig åt andra hållet…

  Sandra Leone 2014-05-21 18:10:55 http://lingers.blogg.se
  Svara
 • Hade en diskussion senast igår om huruvida kvinnor är förtryckta eller inte. Jag höll på att explodera av ilska. Det här inlägget gör det så otroligt tydligt att det finns enorma skillnader mellan män och kvinnor i dagens Sverige.

  Lisa 2014-05-21 18:06:26
  Svara
 • Nej men vad äckligt! Jag har varit med om något liknande men då tackade jag och tog emot för att jag har svårt att säga nej p.g.a att jag tycker det är obehagligt att göra folk besvikna. I efterhand förstod jag att jag borde ha visat vad skåpet skulle stå från början, precis som du gjorde.

  Nike 2014-05-21 17:49:06 http://konstgjort.devote.se/
  Svara
 • jag var också med om något liknande idag. Står med cykeln vid ett övergångställe och en bil tutar och killen i passagerarsätet vevar ner rutan och gör ”slicka fitta”-tecknet mot mig. alltså…. kände mig illa till mods och gör det fortfarande.

  Elina 2014-05-21 17:46:00
  Svara
 • Fy vad otrevligt, ingen ska behöva stå ute med ett sådant beteende!

  Emma 2014-05-21 17:36:10
  Svara
 • ’Hatar’ är kanske ett starkt ordval,.. men ogillar det väldigt väldigt mycket

  Martina 2014-05-21 17:35:56
  Svara
 • Åh hatar killar med sånt beteende!! Blir galen!!

  Martina 2014-05-21 17:31:16
  Svara
 • Så vidriga beteenden.

  Maria 2014-05-21 17:09:42 http://dreamsof.blogg.se/
  Svara
 • enig. det må endres på. jeg vil ikke være med på at det er ok at det er sånn her.

  marire 2014-05-21 17:01:12 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • Fy fan.

  Emelie 2014-05-21 16:55:37 http://sockerskrin.blogspot.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!