Menskoppen är här för att stanna.

Bild 2014-06-02 kl. 14.42 #2Min bästis och jag.

För ett halvår sedan införskaffade jag mig en menskopp. Jag hade läst att menskoppen FÖRBÄTTRAR DITT LIV. Att menskoppen BLIR DIN NYA BÄSTIS. Att utan menskoppen KAN DU INTE LEVA. Så jag slog till. Första dagen jag provade min lilla rosa silikonkopp kändes det obekvämt. Andra dagen klippte jag av piggen och efter det kändes det lite bättre. De två första mensperioderna var det ganska så fumligt; jag fick inte riktigt in den, den läckte och kändes lite obekväm. Den tredje mensperioden, när jag lärt mig att använda koppen ordentligt, förstod jag what the fuzz was all about.

Menskoppen känns inte alls, den går snabbt att ta in och ut, jag behöver aldrig oroa mig för att ha glömt tamponger hemma och jag sparar både naturens och mina egna resurser. Dessutom behöver jag inte tömma den lika ofta som jag behövde byta tampong – vilket gör att jag nästintill glömmer bort att jag har mens. SÅ skönt.

Hur fungerar menskoppen?
Menskoppen är en liten silikonkopp som fångar upp blodet när du har mens. Emellanåt tömmer du koppen på blod i toaletten, sköljer av den i handfatet och sätter in den igen. SÅ smart.

Varför ska jag använda menskopp?
1. Det är bra för miljön. En kvinna använder i snitt 11 000 tamponger i sitt liv, och tamponger och bindor består ofta av syntetiska material som inte kan brytas ner av miljön. Tamponger sätter bokstavligt talat käppar i hjulet på många reningsverk och det går åt en himla massa bomull för att framställa dem. Du kan använda samma menskopp i fem år och slipper därmed att tära på naturens resurser. Förutom att kemikalierna och blekmedlet i mensskydden är dåliga för miljön så är de även superdåliga för din kropp.
2. Det är ekonomiskt. En menskopp kostar ca 300 kr och du kan som sagt använda den i fem år. Den genomsnittliga kvinnan lägger 400 kr per år på tamponger och bindor. Alltså: 300 kr vs. 2000 kr.
3. Menskoppen torkar inte ut dina slemhinnor, vilket tamponger gör.
4. Menskoppen rymmer tre gånger mer blod än en tampong eller binda – vilket gör att det inte blir ett stressmoment
5. Du lär känna din kropp. Det är svårt att avgöra hur mycket blod som rymmer i en tampong, men i menskoppen kan du se det med egna ögon. Det är faktiskt rätt så fascinerande och dessutom lär du dig hur din menscykel ser ut.

Hur sätter jag in den?
Du viker ihop menskoppen, sätter in den och sedan vecklas den ut inuti dig. Låter det konstigt? Här finns en video som förklarar hur du gör. Lätt som en plätt!

Koppen är lite obekväm, vad ska jag göra?
För mig hjälpte det att klippa av piggen på koppen. ”Jaha men hur ska jag då få ut den?” tänker du. Det är bara att krysta lite, så kan du sedan nypa tag i koppen och därefter dra ut den.

Kan jag sova med menskoppen?
Ja! Du kan ha i menskoppen 12 timmar (till skillnad mot tampongens 4 timmar). Du kan även använda den när du tränar och badar.

Hur ofta ska jag tömma menskoppen?
Det beror på hur mycket du blöder. Vissa dagar behöver jag bara tömma koppen en gång! Då glömmer jag liksom bort att jag har mens, hur lyxigt är inte det? Andra dagar, när mensen är rikligare, tömmer jag den oftare. Du kan även passa på att tömma koppen om du ska bajsa eller om du vet att du inte kommer vara i närheten av en toalett med handfat på ett tag.

Hur rengör jag menskoppen?
Du sköljer av den i handfatet och tvättar den med vatten och/eller parfymfri tvål (till exempel Lactacyd eller intimtvål). Mellan mensperioderna (eller oftare) kokar du menskoppen i en kastrull på spisen. Finns det inget handfat där du går på toaletten kan du torka av den med en pappershandduk och sedan sätta in den igen, alternativt ha med dig en liten vattenflaska i väskan. Eller som jag: välja en toalett där det faktiskt finns ett handfat.

Min menskopp läcker, varför?
För att den sitter snett eller för att den inte har vecklat ut sig ordentligt. Kolla på youtubevideos för att lära dig hur den ska sitta! De dagar jag har riktigt mycket mens brukar jag ibland ha ett trosskydd för att inte det ska droppa blod i trosan, men annars så ser jag till att känna efter med fingret så att koppen har vecklat ut sig som den ska.

Var kan jag köpa en menskopp?
Vissa apotek och hälsokostbutiker säljer dem, annars så kan du beställa en på exempelvis menskoppen.se, menskopp.se och tampongshopen.se. Där kan du även läsa mer om menskoppen samt få hjälp med vilken storlek du ska ha (det skiljer sig beroende på hur riklig mens du har men även om du fått barn eller inte), samt läsa om hur du sätter in och tar ut den.

fleurcup-colors

Det är jättekonstigt att inte alla apotek säljer dem, men å andra sidan är det inte ekonomiskt lönsamt för apotek att sälja en menskopp i jämförelse med att sälja hundratals tampongförpackningar. Så om ni inte har hört om menskoppen förut så är det med största sannolikhet därför!

Det bästa med menskoppen är att jag inte längre våndas över att få mens (jag är skonad från plågsam mensvärk). Det är inte längre jobbigt! Iväg och köp en med er. Och bli inte avskräckta om det är lite klurigt i början, ni kommer snart att lära er och då är det jättepraktiskt och bra.

Edit: Sabina tipsade om detta: ”Åh, Jag måste få tipsa om Rubycup som för varje såld menskopp skänker en till en skolflicka i Kenya eftersom så många flickor skippar skolan när dem har mens då mensskydd är så dyrt! De skickar vart som helst i världen! http://shop.ruby-cup.com/

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 14.59.18Tvekar du fortfarande? Titta på detta briljanta rap battle mellan tampongen och menskoppen.

Translation: A post about why I love my menstrual cup so much, and why you should buy one too. Translate the post here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
71kommentarer
 • Jag håller just nu på att testa min första menskopp efter att ha blivit peppad av att läsa detta inlägg. Den känns lite obekväm för mig också men ska också testa att klippa av piggen. HOPPAS på samma glädjekänslor som alla andra i detta kommentarsfält. Vill att menskoppen ska bli min nya bästis. Tack Flora för att du uppmärksammar sådana här grejer. <3

  S 2015-10-09 13:16:02
  Svara
 • Menskopp är så himla bäst!!

  Kajsa 2014-09-26 11:56:12 http://www.kobranhuggertill.blogspot.se/
  Svara
 • Fuck yeah! Väldigt bra att du talar om att det tar en stund att vänja sig och förstå hur den fungerar i din kropp. Jag hade en miserabel första upplevelse av koppen och vågade mig inte på ett nytt försök förrän två år(!!) senare. Men gissa om jag är glad för att den fick sin andra chans. Bästa uppfinningen EVER!

  Alicia 2014-06-28 17:40:15 http://www.aliciasivert.blogspot.com
  Svara
 • Flora, om du nu slutat med P-piller, vad använder du för preventivmedel istället? :)

  X 2014-06-12 17:12:57
  Svara
 • Funderar på att skaffa menskopp och blev ju ännu mera sugen efter det här inlägget! Men undrar bara om det inte är någon risk att det spills blod när man tar ut den? Är det svårt att ta ut den på ett ”säkert” sätt?

  Ylva 2014-06-04 16:29:20
  Svara
 • Du övertygade mig precis. Ska skaffa!!!

  Sofia 2014-06-04 13:38:40
  Svara
 • Tips! Groupon har nu en menskopp för 149 kr. Det blir min första menskopp, är så himla peppad på att testa den och se what the hype is all about. Tack för ett superbra inlägg, Flora!

  j 2014-06-04 13:11:37
  Svara
 • Jaaa <3

  Jag har använt kopp i tre år eller nånting, och jag gör mig inte till när jag säger att den har revolutionerat mitt liv. Den äger! Jag kan prata om menskoppen hur länge som helst utan att bli trött, för kompisar och alla som vill lyssna, och det är flera stycken som hakat på och beställt en egen menskopp att förälska sig i! Det gör mig så himla glad. Att menskoppens lov förs vidare, att folk inser att den är fantastisk och gör sig själva och universum en tjänst och skaffar en. YEAH.

  Over and out.

  Pam 2014-06-03 22:34:32
  Svara
 • Har just köpt min första menskopp (en lila, så fint) mycket tack vare detta inlägg, tack för att du övertygade mig efter en lång tids velande! Det verkar ju vara en toppengrej minst sagt.

  Emma 2014-06-03 21:54:42
  Svara
 • Jag har bestilt!!
  hahaha du måste lesa om mooncup http://www.amazon.com/review/R39TB4HUVK8Z6/?tag=alitadr-20

  Maria 2014-06-03 21:15:15
  Svara
 • Bäst är du! Jag firar snart 1 med min kopp :)

  Julia 2014-06-03 21:08:24
  Svara
 • Är också ganska ny med menskoppen hade funderat på att köpa en ett tag och tog sen äntligen tag i saken. Och jag har inte ångrat mig en dag! Världens bästa uppfinning! Försöker nu sprida detta budskap till alla mina tjejkompisar så delar ditt inlägg :)

  Ida 2014-06-03 20:23:06
  Svara
 • Menskoppen är det bästa som hänt. De som oroar sig för den lilla pinnen på menskoppen och tycker att den är svår att ta ur kan testa MeLunas menskopp istället. Den finns med knopp eller med en liten ring med hål i. Jag har den med knopp och den är hur enkel som helst att få ut och har aldrig skavt heller.

  Clara 2014-06-03 19:13:11
  Svara
  • Svar på Claras kommentar.

   here here! så jäkla svårt att pilla ut en rak pinne, bara glider ur fingrarna pga är liksom inte helt krustorr där inne. dessutom så finns de i väldigt mjukt format för de som inte har sexdebuterat eller tycker det är lite trångt sådär! ett tips om man tycker det är jobbigt att föra in koppen är skölja den med lite vatten innan så blir det lite enklare.

   Kim 2014-06-05 23:14:12
   Svara
 • Gillar verkligen det här inlägget, annorlunda och spännande. Du borde göra flera liknade inlägg. Mycket uppskattat!

  Elin 2014-06-03 18:29:25
  Svara
 • Fan vad grym du är Flora. Supermegabra är du!

  Elsa 2014-06-03 17:37:23
  Svara
 • Jag har haft menskopp i snart 8 år och önskar att jag vetat om den tidigare. Jag kommer aldrig någonsin byta tillbaka till tampong eller binda. Den märks inte, är lätt att använda, billig om man jämför med alla andra mensskydd, jag som har oerhört känsliga slemhinnor har inte längre några problem med dem, det är miljövänligt, det finns en storlek för alla och den håller i flera år. Numera finns det även olika material och färger, allt efter eget tycke och smak :) Hurra för menskoppen!

  Ps, såg att någon skrev om vakuumet, det är ingen fara för upptill på menskoppen är det små hål som just är till för att motverka det problemet :)

  Sindra 2014-06-03 16:25:35
  Svara
 • Måste hålla med dig. MENSKOPP ÄGER!
  Har varit ute och rest i 1,5 år och inte behövt använda tampong en enda gång utan bara tagit med mig menskoppen. SÅ enkelt att resa och inte behöva tänka på att byta tampis varannan timma! Love it! Vilken bra beskrivning du gav! Perfekt!

  hanna 2014-06-03 16:19:43 http://hannamarylinnea.blogg.se
  Svara
 • Låter väldigt intressant, men jag tror inte att jag skulle klara av att sätta in den, för det kan jag inte heller med tamponger. Jättejobbigt :(

  Hanne 2014-06-03 15:34:01
  Svara
 • Tack för ett bra inlägg! Och jag hatar att vara en besserwisser, men som jag glatt såg att någon annan redan förtydligat så verkar du ha missförstått kapitalismens grundprinciper. Vill bara påpeka detta, i all välmening.

  Rebecka 2014-06-03 13:40:10
  Svara
 • En sak jag tänker på när man ta ut den, som är ganska viktigt, är att man bryter förseglingen/vakuumet! Alltså att man släpper in luft, annars gör det antagligen väldigt ont att ta ut den.

  Mathilda 2014-06-03 13:35:46
  Svara
 • lite nyfiken, när jag har som mest mens så kan det liksom vara svårt att ställa sig och tvätta en kopp eftersom man liksom läcker… inte så mycket kanske men opålitligt. så om man inte når handfatet, säg att du hittat en handikapptoalett eller något annat stort rum, hur löser du det då? låter ju som en fenomenal uppfinning i övrigt.

  Sen tänkte jag höra om någon lyckats använda en menskopp även om de lider av vestebulit/vaginism/allmänt samlagssmärtor? tampong är liksom inte ett alternativ, funkar menskoppen bättre eller är det bara att hoppas på att det i allmänhet snart ska sluta göra ont och sen försöka sig på menskopp?

  lea 2014-06-03 12:27:56
  Svara
 • Har en lite opålitlig mens (jättelite vissa dagar och sen massor under några timmar) och har känt att menskopp nog inte är nåt för mig trots att jag förstått att det är bra av många anledningar, men efter det här inlägget blir jag nästan sugen på att testa ändå!

  Hedvig 2014-06-03 10:04:06
  Svara
  • Svar på Hedvigs kommentar.

   Jag är övertygad om att menskoppen skulle vara bra för dig/de med oregelbunden/opålitlig mens just för att det inte spelar någon roll om du blöder superlite eller jättemycket. Menskoppen fungerar precis lika bra! :) Annars är det sådär att en ska stå och välja mellan trosskydd/binda/tampong och kanske inte vet om det kommer mer under dagen osv. och det blir ett stressmoment. Med en menskopp försvinner den stressen eftersom den kan användas när som helst! Jag har själv en menskopp sedan några månader tillbaka och ÄLSKAR den <3

   E 2014-06-03 13:08:34
   Svara
 • Nu blir jag västligt nyfiken ! Jag har väldigt kraftiga mensvärkar, hur skulle en menskopp kunna stoppa värk ?

  H 2014-06-03 07:03:14
  Svara
  • Svar på Hs kommentar.

   Som jag förstått det så kan en större menskopp hjälpa mot mensvärk, om en har en som är lite styvare. Den hjälper då att spänna ut slidväggarna som krampar. Det här har jag inte testat själv dock, men jag tycker det låter ganska rimligt!

   Agnes 2014-06-04 18:55:04
   Svara
  • Svar på Hs kommentar.

   Oj, det kanske blev något fel i syftningen. Jag har aldrig haft särskilt mycket mensvärk, därför kan jag glömma bort att jag har mens när jag har menskoppen (till skillnad från när jag har tampong). Alltså: hade jag haft mycket mensvärk hade jag antagligen inte kunnat glömma bort en sådan sak, eftersom magen skulle påminna mig.

   Flora Wiström 2014-06-03 08:26:04
   Svara
 • SÅ bra! har funderat länge på menskopp och blev verkligen övertygad av detta! vet inte om du hört om femcap? en annan svinbra grej i alla fall, om man inte vill ha preventivmedel med massa hormoner i. en liten silikonhatt bara. ALLA BORDE HA! http://www.femcap.se/

  Linnea 2014-06-02 22:55:05 http://ericssonlinnea.blogg.se
  Svara
 • Åh, Jag måste få tipsa om Rubycup som för varje såld menskopp skänker en till en skolflicka i Kenya eftersom så många flickor skippar skolan när dem har mens då mensskydd är så dyrt! Dem skickar vart som helst i världen! http://shop.ruby-cup.com/ och så ännu en mensrelaterad reklam som är lite kul.. https://www.youtube.com/watch?v=Bpy75q2DDow

  Sabina 2014-06-02 22:39:28
  Svara
 • Hej Flora, tack för bra inlägg. Jag undrar lite bara hur du tänker med att ha plast i kroppen? Mjukgjord plast kan ju släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande.

  Caroline 2014-06-02 22:01:06
  Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Bindor och tamponger är också långt ifrån att vara kemikaliefria. De flesta av dem innehåller plast, olika typer av lim och formaldehyd. Det värsta är att det inte är obligatoriskt att lista ingredienser i förpackningen. Alltså ingen vet vad de innehåller på riktig.

   Terhi 2014-06-03 21:49:53
   Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Det är det som är så bra med de flesta menskoppar. De innehåller inte plast utan är gjorda av silikon.

   molntant 2014-06-03 10:41:49
   Svara
 • Så himla bra att du tar upp det här! Har själv använt menskopp i cirka fem år. Man lär sig verkligen känna sin kropp på ett annat sätt. Ett tips till er som tycker att det känns ohygieniskt att koka den i matkärl (och inte har en separat kastrull) är rengöringstabletter som är bakteriedödande. Finns på en del sidor som säljer menskopp!

  Simone 2014-06-02 21:41:36 http://atsimones.blogg.se
  Svara
 • När jag läser detta blir jag så peppad på att höra hur du tänker kring preventivmedel och vad du skyddar dig med. Har precis valt att ta ut min pstav och har varit menslös i 1,5 år så det blir lite allt på en gång i den där djungeln. Hade varit kul med lite diskussion kring detta.

  Elin 2014-06-02 21:40:58
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Måste bara skjuta in ett tips om femidomen – den kvinnliga kondomen! :)

   helena 2014-06-30 12:37:01
   Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Ja verkligen!vill jättegärna ha en diskussion om preventivmedel.jag kan tex inte äta någon typ av hormoner och helst inte kopparspiral heller!

   j 2014-06-15 12:04:33
   Svara
 • måste köpa en!! Men hur vet man vilken storlek man ska ha på menskoppen?

  joanna 2014-06-02 21:38:08 http://flyingbird.webblogg.se/
  Svara
 • I struggled with mine the first months but now loving it :’–)

  hami 2014-06-02 21:32:43 http://ponygirl95.tumblr.com
  Svara
 • ja som någon annan skrev – funderar också på att sluta med mina (mini)piller. kan du inte skriva lite om hur du tänker kring preventivmedel/hormoner?

  och det är toppen att du tar upp sådant här, förresten!!

  tilde 2014-06-02 21:16:30
  Svara
 • Men lol, kapitalismens grundprinciper brukar ju snarare bygga på marknadsekonomiska principer i form av utbud/efterfrågan. Eftersom efterfrågan hittills varit begränsat är även utbudet det, men i takt med att efterfrågan har växt har ju även fler apotek börjat sälja den. Bra att du bidrar till att öka efterfrågan how ever!

  Anna 2014-06-02 21:15:56
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   sen så styr ju marknaden vår efterfrågan väldigt mycket. det marknaden tjänar minst på vill de ju undvika att människor ska efterfråga

   Hanna 2014-06-03 18:01:37
   Svara
 • Woooh :):):) älskat min menskopp sedan jag var nitton, strax fyller jag 25. SÅ bra investering.
  Du är så bra! Tack för god läning under så många år!

  Linn 2014-06-02 20:53:59
  Svara
 • ÄLSKAR att du skriver om det här. Storbloggs-power, du är grym. Menskoppen är plus på alla fronter så det är bara att köra.

  Nastasja 2014-06-02 20:30:00 http://nastasja.blogg.se
  Svara
 • Jag ÄLSKAR min menskopp. När jag använde tampong mådde min fitta dåligt i cirkus en vecka efter mensen, och nu mår den alltid bra istället. Hurra!

  linda 2014-06-02 20:05:42
  Svara
 • hej flora! kan inte du skriva om preventivmedel? typ vad du använder, och kanske hur du ser på dem i största allmänhet. jag förstår ifall du kanske inte tycker att du är lämpad att skriva om det men det vore intressant eftersom du skrev att du slutat med p-piller! (som jag också undviker)

  ellen 2014-06-02 19:51:28
  Svara
 • Åh håller med dig! Menskopp 4-evah, så underbart när man kommer på att man inte har tömt den på hela dagen men det ändå inte är några problem.

  Linnea 2014-06-02 17:29:04
  Svara
 • Jag har ju fått en helt ny relation till mens sedan jag började använda menskopp. Mens är inte jobbigt eller dyrt. Jag glömmer bort att jag har mens också, blöder en del första dagen men resterande dagar typ ingenting, perfekt! Love it. Kommer ALDRIG köpa en tampong till i hela mitt liv. Sparar så jävla mkt pengar. Woha! Och miljön <3<3<3

  Lisa 2014-06-02 17:27:41
  Svara
 • läste nånstans att en kan tänka med tamponger som att dra papper mot tandköttet, inte konstigt att det blir torrt och obekvämt/obehagligt. finns väl inget värre än att dra ut en torr tampong…. uuu, ryser!

  lovisa 2014-06-02 17:14:35 http://polichinelle.se
  Svara
 • Renasnoken.se säljer för bara 219kr snabb & billig frakt dessutom

  Anna 2014-06-02 16:37:04
  Svara
 • Ska helt klart kolla upp menskoppen, har aldrig riktigt reflekterat över att själv använda en, även om jag har känt till dem. Så tack för detta inlägg! :)

  Annie 2014-06-02 16:04:18
  Svara
 • <3!

  julia 2014-06-02 16:02:11 http://ohhboy.blogg.se
  Svara
 • Hade det inte varit för att jag ska bo på en ö i indiska oceanen utan rinnande vatten i sommar, så skulle jag lätt köpa en! Kan vara lite sisådär småsvårt att koka en menskopp i det kollektiva köket på volontärbasen …. Tror inte det är så poppis bland killarna. En kompis har en och hon är supernöjd!

  Lovisa 2014-06-02 16:01:56 http://lovisaalexandra.blogg.se
  Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   Det finns bakteriedödande tabletter man kan köpa som rengör effektivt. Googla typ menskopp och rengöringstabletter. Himla dryga, man behöver bara använda 1/4s tablett per gång. Lägg koppen i vatten (så länge du skulle kunna tänka dig att bada i det är det okej) och i med tabletten i minst 15 minuter. Lätt som en plätt!

   Simone 2014-06-02 21:46:54 http://atsimones.blogg.se
   Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   åh nej.. jag ska också vara på en ö i vinter för att volontära. Vad fan ska jag göra?! Älskar min menskopp!

   Lisa 2014-06-02 17:25:26
   Svara
   • Svar på Lisas kommentar.

    Jag började använda min menskopp iom en längre resa till en plats där jag inte skulle ha möjlighet tamponger, och inte hade lust att släpa med massor i packningen. Om D et inte fanns rinnande, rent vatten brukade jag ta med mig en vattenflaska med dricksvatten och bara skölja av koppen när jag tömt den, alternativt torka av med papper (jag personligen tycker att det är mkt enklare och bekvämare att sätta in koppen när den är lite blöt, blur inte så ”strävt” då), för att rengöra använde jag desinficering avsedd för silikon (typ samma man använder för att rengöra sexleksaker, så finns bl.a. att köpa på sådana webbshoppar!).
    Jag upplevde att det var enklare med menskopp främst för att det inte alltid fanns någonstans att slänga skräp; det känns inte så kul att slänga en använd tampong på någons bakgård eller bära med sig den i väskan i väntan på någonstans att dumpa den…:/ Dessutom var det skönt att inte behöva byta tampong när man satt på långa bussresor t.ex!
    Lycka till!

    Tora 2014-06-04 16:17:55
    Svara
 • Åh vad bra det kändes att läsa detta! Har haft min kopp i några månader och känt mig både upp och ner när det gäller den. Men nu är jag taggad igen, ser nästan fram emot nästa mens så att jag fullt ut kan bemästra min lille kopp! Bra Youtube-klipp också!

  Therese 2014-06-02 15:57:17
  Svara
 • Men vad använder du för preventivmedel då? Jag har kopparspiral & jag blöder så jäkla mycket (vanligt med kopparspiral), får byta tampong hur många gånger som helst under dagen.. nån annan som har spiral & använder menskoppen? fungerar det?

  Hanna 2014-06-02 15:48:43
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Jag har kopparspiral och det går jättebra!! Sen fungerar ju alla olika, så det är nog viktigt att ta reda på vilka koppar som passar bättre till spiral, eventuellt höra med barnmorska innan vad hen tycker. Jag köpte min kopp innan jag skaffade spiral så har inte gjort det, men det har gått jättebra ändå :) Innan jag tar ut den brukar jag alltid lossa lite på vakuumet som uppstår i koppen genom att klämma in kanten så luft kan ta sig in – annars känns det som det finns risk att vakuumet kan suga lite i trådarna när man försöker dra ut den. (förlåt om jag är dålig på att förklara) Lycka till :)

   Amanda 2014-06-02 19:57:24
   Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Hittade lite info om kombinationen menskopp + spiral! :)

   http://menskoppen.se/faq/ovrigt/spiral

   Emma 2014-06-02 19:15:30
   Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Jag har också kopparspiral och funderar på att skaffa menskopp. Känns som att det borde funka, även om vi kanske blöder lite extra. De rymmer ju tydligen ännu mer blod också, himla bra :)

   Emma 2014-06-02 19:05:52
   Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Har precis slutat med mina p-piller efter att ha haft dem i tre år (obs inte för att jag vill bli gravid utan för att jag tycker att det är läskigt med hormonerna), så jag kan tyvärr inte svara på det! Men menskoppen fungerar oavsett hur mycket eller lite mens du har. Den rymmer tre gånger så mycket blod som en tampong så det innebär att du kommer spara en massa tid och pengar!

   Flora Wiström 2014-06-02 18:19:32
   Svara
 • Har funderat och funderat på det där och är bara så himla nervös för att man ska köpa fel sort? Det finns ju så himla många! Hur visste du vilken du skulle ha?

  Beatrice 2014-06-02 15:44:09 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
  • Svar på Beatrices kommentar.

   Jag köpte min på apoteket och fick hjälp av en i personalen. Jag kunde välja på två storlekar som berodde på t ex om man fött barn eller ej. Jag tror även att många sidor som säljer menskoppar har en kontaktperson som en kan diskutera med före köp! Tror att alla märken är typ lika bra och färg är ju en smaksak:) Detta var bara mina tips, kanske någon annan som också har erfarenhet av köp?

   Jossan 2014-06-02 17:10:34
   Svara
 • Världens bästa grej verkligen! Är fortfarande så sjukt förvånad över hur lite blod det faktiskt är?! Det känns som att jag blöder flera liter minst men den där lilla koppen är minsann aldrig full.

  Frida 2014-06-02 15:35:35 http://dezdemonas.blogspot.com
  Svara
 • ÄLSKAR också menskopp. När man väl får kläm på det är det så himla bra, bekvämt och som du skriver, jag glömmer typ att jag har mens. Är så glad jag köpte en!

  Maria 2014-06-02 15:25:37 http://dreamsof.blogg.se/
  Svara
 • Alltså har tänkt att köpa i en evighet. Men blir så osäker på det här med olika storlekar???

  Frida 2014-06-02 15:19:20 http://www.fridasalomonsson.com/blog
  Svara
  • Svar på Fridas kommentar.

   På menskoppen.se finns det olika råd. Ett supertips är att maila tjejen som driver företaget, hon hjälpte mig!

   Flora Wiström 2014-06-02 18:20:29
   Svara
 • Nåt jag märkte när jag började använda menskopp är att mensen inte alls luktar så illa som den gör med tampong! Tänk va, MENS LUKTAR INTE ILLA :D

  Hanna 2014-06-02 15:17:40
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!