Ölands folkhögskola och bananbröd.

Åh hörni. Ända sedan sommaren började har jag känt en sådan stor press att förverkliga olika projekt och komma någon vart. Ändå har jag inte kunnat skriva ett ord utöver bloggen och bara målat någon enstaka dag. Det har varit ångestframkallande i den mån att det har krupit under huden på mig. Jag har haft en bild av mig själv som jag inte kunnat leva upp till.

Igår var jag hos farmor som sa ”Flora, du är bara 19 år. Glöm inte att du har en massa tid. Du börjar skolan om drygt en månad så ta det lugnt nu.” Så då, efter att både Felix och farmor fått mig att slappna av, bestämde jag mig för att sluta våndas över det där worddokumentet som jag inte har skrivit på sedan i slutet maj och ge mig själv semester på riktigt.

I slutet av augusti börjar jag plugga en distanskurs i skrivande som Ölands folkhögskola har. Det är en fortsättningskurs på vad jag läste förra året, och bygger på att en skriver ett längre projekt under handledning. Så läskigt att jag kan dö, men också spännande att lägga ett helt år på att sitta på caféer och bibliotek och skriva. Är det någon av er som ska plugga samma sak som jag? Eller känner någon som ska det?

Från en sak till en annan. Häromdagen trollade jag ihop ett bananbröd av våra bananer som började bli övermogna. Jag höftade lite med ingredienserna, men det blev så bra så jag tänkte dela med mig receptet till er.

DSC_0685 DSC_0686

Floras bananbröd

Två övermogna bananer
2 dl havregryn
1 dl bovetemjöl (funkar antagligen lika bra med vanligt vetemjöl, men detta var vad jag hade hemma)
1 tsk bakpulver
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mjölk
2 ägg
1 msk honung

Mosa bananerna med en gaffel och blanda ihop dem med äggen, yoghurten, mjölken och honungen. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör sedan ihop alltsammans. Det blir en ganska tjock smet. Smöra en brödform och klicka i smeten. Skär några bananslantar och dekorera med ovanpå. Jag har en gasugn och hade därför brödet på låg värme en längre tid (eftersom värmen kommer underifrån och tenderar att bränna brödet på undersidan), 1 timme och 15 minuter på 150 grader, men i en vanlig ugn hade jag nog testat 1 timme på 200 grader. Pröva med en sticka då och då för att se om brödet är klart, det varierar från ugn till ugn. Det får gärna vara lite kladdig inuti för saftighetens skull, men bara lite.

DSC_0688Resultatet är ett sött, mjukt och saftigt bröd som funkar utmärkt som frukostmacka eller som kvällsfika. Hepp hepp!

Translation: What I’m studying in the fall and about a banana bread that I made a couple of days ago. Translate the post here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
  • Jag ska plugga ungefär samma om du, fast i England! Creative Writing heter kursen och jag kommer spendera året på caféer och i parker. <3

    Daniella 2014-07-15 17:25:52 http://vapenbroder.se
    Svara
  • Åh jag ska också plugga på ölands fhsk fast där och inte distans. Du får hojta till i bloggen om du ska till skolan irl nångång! :)

    s 2014-07-15 16:23:31
    Svara
  • Är en trogen läsare av din blogg men brukar inte skriva en massa kommentarer. Däremot ville jag passa på och håller med din farmor och Felix. Du gör helt rätt i att ta semester på riktigt! Det behöver man! Hur ska skriv-inspirationen flöder om du inte ge hjärnan tid att slappna av och fylla på med nytt?
    Och du, jag har läst din blogg i säkert två år nu, om inte längre, och jag förundras gång på gång hur ung du är. Jag är 27 och jag känner mig inte mer vuxen än vad du är och har inte åstadkommit mer heller. Tycker det är roligt att du har en massa planer, men låt det inte blir press. Du är ju så otroligt duktig ändå!

    Matthea 2014-07-15 14:42:30
    Svara
  • förstår precis känslan, och jag har den än idag, som 28-åring. stressen över allt man ska planera, prestera, organisera… när sommaren kommer, kommer även många tankar och en del stress, tyvärr. :/
    men som din kloka farmor sa: du är bara NITTON år (trodde du var äldre, faktiskt!), du behöver absolut inte stressa med någonting. du har såå mycket tid framför dig. låt dig själv koppla av <3

    elise 2014-07-15 14:33:42 http://singmyspring.blogspot.com
    Svara
  • Du gör exakt det jag drömmer om och önskar jag kunde göra – nämligen ägna sin tid till att skriva. Lycka till nu, det kommer gå galant! :)

    Sorah 2014-07-15 12:34:07 http://rainofharmony.blogspot.com
    Svara
  • Åh vad kul att du ska gå distanskursen i skrivande, det är min pappa som håller i kursen. Jag upplever det som att eleverna brukar vara i alla olika åldrar och ofta väldigt ambitiösa i sina projekt. Hoppas det går bra!:)

    Filippa 2014-07-15 11:45:06
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!