Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Tisdagsmiddag med ärthummus, vitlök- och citronmarinerad broccoli samt paj på rabarber, nektariner och dadlar.

Att bo hemma hos mamma är extra kul när det finns spännande ingredienser och köksartiklar i skåpen att använda när jag lagar mat. Majsmjöl i stället för vetemjöl. Kokosolja i stället för smör. En ångkokare av bambu. Sylvassa knivar och stora skärbrädor. Den här gången lagade jag bland annat min nya superfavvo ärthummus.DSC_2056Jag brukar alltid höfta lite med måtten men detta är vad som behövs: gröna ärtor, tahini, spiskummin, färsk chili, vitlök, olivolja, vinäger, salt och peppar. Jag tog 500 gram ärtor, ca 2 msk tahini, en vitlöksklyfta och ett par centimeter av chilin, men gå efter era egna smaklökar.DSC_2057Sedan lade jag allt i mixern och svårare än så är det inte.DSC_2067Tada! Oförskämt gott på knäckebröd, till pasta, som tapasrätt eller som jag serverade det: till ångkokt broccoli.DSC_2075Jag ångkokade ett uppdelat broccolihuvud i 6 minuter. En steamer av bambu går att köpa i asiatiska butiker (t.ex. på Olof Palmes gata). Att ångkoka grönsaker är gott och dessutom mycket mer näringsrikt, då alla hälsosamma ämnen bevaras (till skillnad från när du kokar grönsaker i vatten). Mycket bra tycker jag som har varit sjuk halva sommaren och behöver alla vitaminer jag kan få.DSC_2071Men jag ville göra broccolin aningens mer spännande, så jag pressade en vitlöksklyfta och blandade den med persilja (från Felix föräldrars trädgård <3), olivolja, saften från en halv citron och salt och peppar. Sedan marinerade jag broccolin med denna himmelska lilla röra.DSC_2081Sallad på bladspenat, tomat, fetaost, vitlöksmarineradbroccoli, rostade pumpafrön och ärtpesto blev kvällens middag.DSC_2087Väldigt gott kan jag lova er.DSC_2043Till efterrätt svängde jag ihop en paj av dessa ingredienser: fem späda rabarberstjälkar, tio dadlar, två nektariner, 1 tsk potatismjöl, 3 msk flytande honung, 1 dl havregryn, 1/2 dl majsmöl, två msk linfrön, tre msk kokosolja, kardemumma och salt.DSC_2051Jag skar upp rabarbern (som jag först hade skalat) och nektarinen, kärnade ur dadlarna, grovhackade dem och blandade sedan ihop allt med några msk honung och lite potatismjöl. I en annan skål blandade jag alla de torra ingredienserna med kokosolja och lite honung. Sedan smulade jag över grynblandningen på frukten.DSC_2092Pajen fick grädda i ca 20 minuter på 200°C. Vi åt den med naturell yoghurt i brist på vaniljsås. Inte visste jag att nektarin och dadlar funkar så bra i paj!

Translation: Yesterday, I made green pea hummus, steamed broccoli marinated in lemon och garlic and a pie out of nectarines, rhubarb and dates. Translate the instructions here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • hummus på gröna ärtor känns ju helt givet, varför har den här tanken aldrig ens varit nära att korsa mitt medvetande? måst testa detta. assså NAM.

  Vicky 2014-08-07 19:27:22 http://vickys.se/
  Svara
 • Åh Flora, får ju för mig att din kära mor bor så inspirerande och så fint – stämmer detta? Kanske du kan visa oss runt i ett inlägg? kram!

  R 2014-08-06 21:30:04
  Svara
  • Svar på Rs kommentar.

   http://flora.metromode.se/2014/07/18/villa-raku/ här kan du se lite :) mer kommer i framtiden. kram!

   Flora Wiström 2014-08-06 22:01:45
   Svara
 • Alltså urtekrams tahini: BÄST! Så himla god att ha på typ rågbröd med färskinlagd gurka! Samt i ca allt.

  Hedda 2014-08-06 18:59:59
  Svara
 • ÅÅÅH. Blir så fantastiskt inspirerad av din matlagning så det är helt sinnessjukt.
  Detta måste jag verkligen testa laga. Du är grym Flora. Sluta aldrig med dina matlagninsinlägg!

  Emma 2014-08-06 18:35:52 http://strimmor.blogg.se
  Svara
 • Har en ingen ångkokare så funkar en kastrull med några centimeter vatten i botten, ett durkslag och ett stort lock prima!

  Moa 2014-08-06 18:34:15
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!