Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Tisdagsmiddag med ärthummus, vitlök- och citronmarinerad broccoli samt paj på rabarber, nektariner och dadlar.

Att bo hemma hos mamma är extra kul när det finns spännande ingredienser och köksartiklar i skåpen att använda när jag lagar mat. Majsmjöl i stället för vetemjöl. Kokosolja i stället för smör. En ångkokare av bambu. Sylvassa knivar och stora skärbrädor. Den här gången lagade jag bland annat min nya superfavvo ärthummus.DSC_2056Jag brukar alltid höfta lite med måtten men detta är vad som behövs: gröna ärtor, tahini, spiskummin, färsk chili, vitlök, olivolja, vinäger, salt och peppar. Jag tog 500 gram ärtor, ca 2 msk tahini, en vitlöksklyfta och ett par centimeter av chilin, men gå efter era egna smaklökar.DSC_2057Sedan lade jag allt i mixern och svårare än så är det inte.DSC_2067Tada! Oförskämt gott på knäckebröd, till pasta, som tapasrätt eller som jag serverade det: till ångkokt broccoli.DSC_2075Jag ångkokade ett uppdelat broccolihuvud i 6 minuter. En steamer av bambu går att köpa i asiatiska butiker (t.ex. på Olof Palmes gata). Att ångkoka grönsaker är gott och dessutom mycket mer näringsrikt, då alla hälsosamma ämnen bevaras (till skillnad från när du kokar grönsaker i vatten). Mycket bra tycker jag som har varit sjuk halva sommaren och behöver alla vitaminer jag kan få.DSC_2071Men jag ville göra broccolin aningens mer spännande, så jag pressade en vitlöksklyfta och blandade den med persilja (från Felix föräldrars trädgård <3), olivolja, saften från en halv citron och salt och peppar. Sedan marinerade jag broccolin med denna himmelska lilla röra.DSC_2081Sallad på bladspenat, tomat, fetaost, vitlöksmarineradbroccoli, rostade pumpafrön och ärtpesto blev kvällens middag.DSC_2087Väldigt gott kan jag lova er.DSC_2043Till efterrätt svängde jag ihop en paj av dessa ingredienser: fem späda rabarberstjälkar, tio dadlar, två nektariner, 1 tsk potatismjöl, 3 msk flytande honung, 1 dl havregryn, 1/2 dl majsmöl, två msk linfrön, tre msk kokosolja, kardemumma och salt.DSC_2051Jag skar upp rabarbern (som jag först hade skalat) och nektarinen, kärnade ur dadlarna, grovhackade dem och blandade sedan ihop allt med några msk honung och lite potatismjöl. I en annan skål blandade jag alla de torra ingredienserna med kokosolja och lite honung. Sedan smulade jag över grynblandningen på frukten.DSC_2092Pajen fick grädda i ca 20 minuter på 200°C. Vi åt den med naturell yoghurt i brist på vaniljsås. Inte visste jag att nektarin och dadlar funkar så bra i paj!

Translation: Yesterday, I made green pea hummus, steamed broccoli marinated in lemon och garlic and a pie out of nectarines, rhubarb and dates. Translate the instructions here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • hummus på gröna ärtor känns ju helt givet, varför har den här tanken aldrig ens varit nära att korsa mitt medvetande? måst testa detta. assså NAM.

  Vicky 2014-08-07 19:27:22 http://vickys.se/
  Svara
 • Åh Flora, får ju för mig att din kära mor bor så inspirerande och så fint – stämmer detta? Kanske du kan visa oss runt i ett inlägg? kram!

  R 2014-08-06 21:30:04
  Svara
  • Svar på Rs kommentar.

   http://flora.metromode.se/2014/07/18/villa-raku/ här kan du se lite :) mer kommer i framtiden. kram!

   Flora Wiström 2014-08-06 22:01:45
   Svara
 • Alltså urtekrams tahini: BÄST! Så himla god att ha på typ rågbröd med färskinlagd gurka! Samt i ca allt.

  Hedda 2014-08-06 18:59:59
  Svara
 • ÅÅÅH. Blir så fantastiskt inspirerad av din matlagning så det är helt sinnessjukt.
  Detta måste jag verkligen testa laga. Du är grym Flora. Sluta aldrig med dina matlagninsinlägg!

  Emma 2014-08-06 18:35:52 http://strimmor.blogg.se
  Svara
 • Har en ingen ångkokare så funkar en kastrull med några centimeter vatten i botten, ett durkslag och ett stort lock prima!

  Moa 2014-08-06 18:34:15
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Jannike Ebbing
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Evelina Andersson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Sophia Anderberg
Mode
Imane Asry
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Sara Che
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Mitra Javadi
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson