Om att äta djur.

DSC_1602Sommarens, eller årets, viktigaste boktips från mig är boken ovan. Äta djur av Jonathan Safran Foer. Jag ska förklara varför:

Jag umgås med många vetgiriga människor som älskar att lära sig nya saker inom politiken. Vi diskuterar feminism och antirasism, vänder och vrider på begreppen och tar gärna till oss ny information som kan styrka eller förändra det vi trott på.

Men när det kommer till köttindustrin, då vill få personer lyssna.

Jag var precis likadan förut. När jag hittade en hemsida om de vanvårdade grisarna i Sverige satte jag handen framför munnen, sa fyfan och höll tal om det under en svenskalektion i skolan. Jag slutade att äta fläskkött i kanske en månad, men sedan började jag göra det igen. Mest bara av ren slentrian, trots att jag inte var särskilt sugen. När mina vänner läste böcker och artiklar om köttindustrin tänkte jag ”Det där vill jag helst inte läsa. Jag vill ju fortsätta äta kött med gott samvete.” Det här är precis samma reaktion som jag har stött på sedan jag började diskutera boken Äta djur med människor i min närhet.

”Tillslut kan vi väl inte äta något alls.”
”Jag drar faktiskt mitt strå till stacken på mitt sätt.”
”Jag köper nästan bara ekologiskt kött, det får räcka.”

Jag ska säga en sak: när ni har läst den här boken kommer ni inte vilja äta den där hamburgaren från snabbmatskedjan eller yakunikun från sushirestaurangen. Än mindre en färdiggrillad kyckling från mataffären. Detta för att ni vet hur industrin ser ut. Vilka sjukdomar djuren lider av och hur missbildade de har blivit efter år och år av framavel. Hur trångt de bor. Hur de slåss med varandra. Äter på varandra. Blir slagna av sina djurskötare (ja, det är sant). Att djurfabrikerna är en av vår tids största miljöbovar. När ni vet hur industrin ser ut kommer ni välja bönor och grönsaker framför prefabricerade köttbullar, alla gånger, utan att sakna det.

Det är som med feminismen. När du väl har börjat se strukturerna kan du inte sluta. När jag sitter på den här kunskapen om djurfabrikerna kan jag inte äta kött och må bra. Jag kan tänka mig att äta vilt eller kött från små gårdar där djuren fått vara lyckliga (och då menar jag inte ekokött och ekofågel som går att köpa i mataffären, ofta innebär ”frigående kyckling med tillgång till utevistelse” att de bara har en uteplats på några kvadratmeter att röra sig på, och vissa av kycklingarna kommer aldrig dit då det är så många djur som tävlar om en så liten yta). Men jag skulle aldrig köpa ett paket bacon för 6 kr i mattaffären.

Jag är ingen stjärnelev själv. Jag har ganska nyligen slutat äta kött. Jag åt köttfärssås förra veckan, för att jag kände mig jobbig som ville ha något annat när vi gick bort på lunch. Jag gick till Flippin’ Burgers för en månad sedan (visserligen innan jag läste Äta djur) och jag äter ägg och ost nästan varje dag. Men jag har inte köpt hem en enda köttprodukt på minst ett halvår. Jag försöker äta veganskt ofta. Och jag tänker lägga ännu mer kraft på det här. Med små steg håller jag på att förändra mina kostvanor.

Medan allt annat blir dyrare blir kött allt billigare. Därför förstår jag att det här är en klassfråga. Jag förstår att jag som tjänar pengar har råd att köpa ekokött någon gång i bland eller lägga mina pengar på fina grönsaker i stället för billig falukorv. Men jag tror också att det handlar om en vanesak. Många förstår inte vad vegetarisk mat är, förutom sallad. Men det finns så himla mycket god och billig vegetarisk mat du kan laga. Potatis är billigt. Morötter. Lök. Säsongsanpassade grönsaker. Bönor och ärter. Jag har till och med upplevt att det är billigare att äta vegetariskt än att äta kött. Här är min pinterest med en massa vegetariska recept, och ni kan även kika i min kategori ”matlagning”.

Jag dömer ingen, alla får äta vad de vill, men jag ber er om tre saker:

1. Slentrianät inte kött på grund av lathet och bekvämlighet. Det ni äter är djur som har lidit, och om ni nu ska ta beslutet att stoppa det i munnen måste ni reflektera över det val ni har tagit. Om människans makt över djuren.

2. Om ni nu prompt ska äta kött, välj inte det billigaste i mataffären. Välj åtminstone ekologiskt kött, please. Visst, ett paket bacon kan kosta 6 kr, men tänk ett steg längre: hur har grisarna levt om det här köttet kan vara så billigt? Det är dyrt med ekokött, men betala hellre lite mer för ett djur som haft ett någorlunda drägligt liv. Jag vill samtidigt återigen understryka att i många fall har inte de ekocertifierade djuren haft ett så mycket bättre liv. Undersök! Om reaktionen på detta är ”jag har inte råd med dyrare kött”, kanske du ska fundera på om du ska lägga pengarna på något vegetariskt i stället?

3. Läs om djurindustrin. Äta djur var en ögonöppnande bok för mig. Jonathan Safran Foer är en av mina favoritförfattare och han sätt att skriva om köttindustrin är både intressant och lättläst. Han utgår från sina egna erfarenheter och all den research han har gjort, men låter även andra personer komma till tals (exempelvis djurrättsaktiviser och bönder). Äta Djur handlar visserligen om USA, men vi har inte kommit så hemsk mycket längre i Sverige. Djurindustrin är experter på att få det att låta som att deras djur har haft det bra, här är ett exempel. Gå in på ettlivsomgris.se eller djurensrätt.se och läs och lär.

Om ni tips på läsning eller vill diskutera köttfrågan i kommentarsfältet så blir jag jätteglad.

Farmaren Frank Reese föder upp kalkoner som faktiskt mår bra. En av de få kalkonfarmarna i USA som ser ut på det här sättet. Här är hans ord, som alltså är publicerade i boken Äta djur:IMG_1075Och detta är djurrättsaktivisten C:s ord:IMG_1067

Translation: About the important and brilliant book Eating Animals by Jonathan Safran Foer and how I feel about eating meat. You can translate the post here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
71kommentarer
 • Jag hittade det här inlägget när jag googlade ekologiskt kött + djurhållning för att jag behövde lite källor att referera till inför en kommande bloggpost. Jag blev så glad. Alla steg på vägen är bra, även om man börjar med att bara äta vegetariskt då och då, så är det bättre än att göra ingenting alls och så småningom kanske det leder till att man faktiskt börjar äta helvegetariskt och engagera sig i djurrättsfrågor. Jag är lite nyfiken på hur det gått för dig, är du vegan nu? Verkar som att du äter väldigt mycket veganskt i alla fall, jättekul att se!

  Många varma hälsningar

  Lili

  Bildjournalist, bloggare och djurrättsaktivist

  OTYSTNAD 2017-02-05 21:19:44 http://otystnad.wordpress.com
  Svara
 • Hei Flora,

  Jeg leser din blogg hver dag og har gjort det i mange år. Jeg har dessverre vært fryktelig dårlig til å skrive kommentarer, men jeg ville fortelle deg at jeg nå på grunn av deg har sluttet å spise dyr.

  Jeg har nå lest ”Eating Animals” etter lang tid med temaet dyrevelferd, bærekrafthet og økologi i bakhodet. Det har vært en enorm lettelse for meg selv å endelig ta et standpunkt og avstå fra det jeg mener er feil! Så tusen tusen takk Flora for at du har skrevet intelligent og reflektert om temaet i lang tid og delt så mye av deg selv og dine tanker her på bloggen. Det gjør virkelig en forskjell og jeg står i gjeld til deg for det.

  Nå opplever jeg selv hvor ubehagelig folk synes det er at jeg har sluttet å spise kjøtt. Som om at det er en fornærmelse mot dem og de prøver å ”konvertere” meg tilbake. Kjøtt har fått en status som et matprodukt man ”ikke kan leve uten” og folk er redd for å bli dømt for å spise det eller for å måtte tenke nytt… Tragisk, jeg forstår hvor det kommer fra, men det er rart hvor vanskelig det er å komme rundt det.

  Tora 2015-10-08 11:32:17 http://www.lakrisbloggen.no
  Svara
 • Jag läste precis ut Äta djur för kanske 20 min sedan. När jag var någonstans i mitten igår satte jag ner foten en gång för alla och bestämde mig för att sluta äta kött. Förr skulle jag aldrig tro att jag skulle känna en längtan till att bli vegetarian även om det på senare dar, innan jag började läsa boken, har kommit mer till mig. Jag önskade att jag skulle nå tillräckligt med kunskap och styrka för att ta steget. Den här boken blev min räddning. Nu känns det inte ens jobbigt att avstå kött även om jag kommer sakna smaken. Hur kan vi människor offra vår hälsa och djurens rätt för att våra smaklökar ska få dansa salsa? Hur i helvete kan vi vara så egoistiska?
  Jättebra blogginlägg!

  Maria 2015-05-01 00:53:22
  Svara
 • Är väl lite efter nu men SÅ bra inlägg. Har i princip alltid tyckt det varit väldigt konstigt att äta kött och har mått dåligt över djurhanteringen som sker men har aldrig riktigt tagit steget och slutat äta det, men bara nu förra veckan bestämde jag mig för att trappa ner rejält på köttet och ska troligen sluta helt med det. Jag lånade precis Äta djur så den läser jag nog ut snabbt. Jag tänkte antagligen även jag skriva ett inlägg på bloggen om boken och jag undrar om det är okej om jag quotar lite saker du skrivit? Självklart länkar jag och skriver att det är från dig! Blir så inspirerad av din blogg :)

  Elin 2015-04-12 23:16:05 http://ringqvistelin.blogg.se/
  Svara
 • Superkul att fler och fler vågar belysa detta. Jag blev vegan för snart ett år sen och ångrar det inte ett dugg. Jag älskade kött, ost och ägg, men konstigt nog så saknar jag det inte alls. I början var det mest som ett roligt experiment, ömmade redan då för djur som far illa men kände inte att jag kunde göra så mkt åt det. Men man blir liksom mer och mer empatisk ju längre tiden går. Nu känns det som en självklarhet att avstå från allt animaliskt, om man lever så pass bekvämt som vi gör, men oändligt många olika alternativ. Förr åt man djur för att överleva, och det är dags att fatta att vi inte är grottmänniskor längre. Och mjölken är någon annans, den produceras till någons bebis. Isåfall borde vi hinka i oss bröstmjök, om det nu är så pass nödvändigt som propagandan förespråkar. Osv osv osv.

  Andrea 2014-12-22 14:52:18 http://noukah.blogspot.com
  Svara
 • så peppande inlägg!!!! något som alltid hängt med mig är vad en dude berättade via en tidning, just angående varenda ens stora konsumtion för både kött och o-eko:
  ”någonting är fel i Sverige idag, när vi drar oss från att betala några kronor extra för bra kött eller en EKO-produkt, men vi tvivlar aldrig på att köpa en dyr systemöl eller fem” (nu citerade jag absolut inte exakt pga minns inte, och öl på krogen ska man definitivt få köpa massor av! Men, jag tycker hans ord är något att fundera på!)

  Amanda 2014-12-04 07:56:39 http://www.baraibland.blogspot.com
  Svara
 • Fyfasen vilket bra inlägg Flora!!! Blir så förbannat glad att höra att du tagit den fullständigt köttindustrin på allvar och gjort något bra av det. Du om någon har även makt att få andra att lyssna och börja fundera kring detta.
  Tusen kramar

  Christine 2014-10-08 20:12:33
  Svara
 • Charlotte – ta en titt på detta inlägg av Nanna Johansson, väldigt tänkvärt och bra! Särskilt punkt 4 är viktig!
  http://nojesguiden.se/blogg/nanna-johansson/tio-argument-for-att-ata-kott

  ellen 2014-09-13 19:54:22
  Svara
 • Kolla även på filmen Earthlings! :)

  Johanna 2014-08-30 13:38:03
  Svara
 • Tycker precis som du i den här frågan, att man i alla fall kan vara medveten, mer påläst och försöka minska sitt köttintag är nyckeln till att vi ska vända på den här köttätarvanan. Väldigt bra att du skriver det, brukar alltid säga samma sak när jag argumenterar med folk om den här frågan. Ska läsa boken också! Tack för tipset.

  Rita 2014-08-27 20:55:44 http://www.ritamedkrita.blogg.se
  Svara
 • Hej Flora!

  Du kommer kanske inte ens se denna kommentaren eftersom jag är ganska sen. Kikar in på din blogg då och då.

  MEN. När det kommer till kött. Jag har läst ditt inlägg och du har många bra poänger. MEN!

  Jag är uppväxt på en gård. En ganska stor gård. Tillräckligt stor för att husera cirka 800-1000 lamm per år. För att sedan skickas till slakt. En bit ifrån låg en annan gård som vi samarbetade med. De hade cirka 300 tackor som varje år fick lamm. Sen fick de åka på bete. De gick ute på stora beten, åt gräs och var djur så länge det gick. När vintern kom fick de komma och bo hos oss. Efter nyår varje år så började vi skicka till slakt varje vecka. De fick sitt foder och sina tillskott. Det som vi hade krav på att ge dem så att säga. Men vet du vad?? Varje vecka började pappa välja ut de lamm som var klara att skickas till slakt. De som behövde äta lite till fick snällt stanna kvar en vecka, två veckor, kanske sex veckor till. Vi proppade inte i dem mer mat. Vi gav dem helt enkelt mer tid. När våren var kommen var de borta.

  När jag var liten hade vi inte så många. Då slaktade vi själva på gården. Jag fick inte titta för min mamma. Men på en stor gård kan det vara svårt att hålla koll på våra gömställen. Vi lärde oss var vi kunde se. Slakten. När deras liv togs. När de sedan styckades efteråt. Jag skulle nog inte kunna kolla på det idag för jag har blivit en riktig mespropp. Men jag minns. Jag vet hur det går till.

  Men våra djur har aldrig lidit. De har aldrig proppats i preparat. Vissa år tog vi hand om besättningar som blivit vanvårdade. Jag kommer ihåg en höst när vi fick 40 djur från Öland som var så magra, så magra. I början kunde vi inte ge dem fri tillgång till mat som vi brukade göra. De riskerade att äta ihjäl sig. Men med tiden blev de mer sociala. Jag döpte flera av dem. När jag kom ut i ladan så bräkte dem och sa ”men tjeeena kom och ge oss lite mat”. När jag gick in till dem så fick jag ta med mig vår vallhund för att inte bli överfallen. Så sociala hade de blivit. Somliga kanske tycker att det är konstigt att jag inte hade något problem med att skicka dem till slakt. Kanske till och med äta dem. Men ska man äta kött måste man ta ansvar och veta var de kommer ifrån.

  Vi måste äta mindre kött. Helt klart. Köttindustrin är vidrig. Den amerikanska ska vi inte prata om. Men vet du? Åk till Danmark. Längre behöver man inte åka. Där kan man snacka om att pumpa i djuren antibiotika och andra grejer.

  Men i Sverige. I Sverige är vi ganska duktiga på att hantera våra djur. Vet du vad som stoppar de svenska bönderna? Miljöpartiet till exempel. Andra politiska krafter som tar död på det svenska lantbruket. Som kommer göra det omöjligt för de svenska bönderna att konkurrera.

  För jag äter kött. Jag älskar kött. Men vet du? Jag köper bara kött från gårdsbutiker. Annars hoppar jag över det. Men jag älskar att åka ut till gårdsbutiken där jag bor. Där vet jag hur djuren har det. Man får gå runt och titta hur mycket man vill. Ställa frågor, få reda på allt mellan himmel och jord. Sen kan man handla där.

  Om jag ska vara krass. Jag tror aldrig att vår planet kommer bli vegetarisk. Men Flora. Snälla. Om du ska predika för något när det gäller kött. Läs på om hur den svenska politiken (både höger och vänster) ställer sig till det svenska jordbruket. Vad politiken riskerar att göra med det svenska lantbruket. Stöd våra svenska bönder. Köp SVENSKT. Ekologiskt är en bra början. Gårdsbutik eller charkuteri är en DRÖM.

  Med vänlig hälsning,
  en liten tjej vars favorittisha en gång i tiden hade texten ”när jag blir stor ska jag bli bonde”

  Charlotte 2014-08-22 20:54:23
  Svara
 • Finns bara ett ord och alternativ till en ren kropp och rent samvete – VEGAN ♥ ♥ ♥

  VEGAN ♥ 2014-08-19 14:48:02
  Svara
 • håller på och läser den som bäst! så intressant och precis som du sa, en öggonöppnande bok som verkligen alla borde ta och läsa! läste också precis idag kapitlet om Frank Reese och det som fastnade hos mig var det här: ”jag har aldrig träffat någon i branschen – vare sig ägare, veterinär, arbetare eller någon annan – som betvivlar att de känner smärta. hur mycket lidande är då godtagbart? det är det som är kärnan i allt det här, det är det var och en måste fundera på. hur mycket lidande ska maten få kosta?”.
  är vegetarian sen ca 3 1/2 månad tillbaks och det var det bästa beslutet jag tagit efter att till och från ätit vegetariskt för det mesta. men nu tog jag steget och blev vegetarian på riktigt! :)

  matilda 2014-08-15 20:59:06
  Svara
 • Jaaaaaa! Alltså ja, ja, ja, ja! Har läst din blogg rätt länge då & då och som jag väntat på ett sånthär inlägg. Tack. Jag står helst för hel-vego liksom men att öppna denhär diskussionen är SÅ bra! Jättetips, kolla på ”speciesism: the movie”. Den är bäst.

  isabell 2014-08-15 20:25:15
  Svara
 • Jag är 30 + och hemma äter vi kött, fisk, fågel och mejeriprodukter.
  Dock får vi mycket vilt så som älg, rådjur och fisk som vänner till oss har jagat/fångat.
  Fläskkött köper vi endast svenskt och nötköttet köper vi från en eco gård bara någon mil hemifrån. Svårast tycker jag det är att hitta eco kyckling så därför äter vi väldigt lite fågel.

  Anette 2014-08-15 16:52:16
  Svara
 • FLORA…. KOLLA PÅ DOKUMENTÄREN EARTHLINGS!!!

  Jenny 2014-08-15 15:23:53
  Svara
 • den ska jag läsa!

  beata 2014-08-15 06:27:12 http://radarmagazine.se/beata/
  Svara
 • Bästa Flora!!

  Jag läste Äta djur i vintras och använde den sedan i en vetenskaplig rapport om konsekevenserna överkonsutmionen av kött får, för inte bara miljon utan också, den mänskliga kroppen. Läsa gärna här: https://docs.google.com/document/d/1WRdYE5UOxQ4l6dz-yWLy6HrbCQP5IwlzuXpoRoCvkdk/edit?usp=sharing

  Jon Glitterkrig 2014-08-14 14:53:35 https://twitter.com/favoritpojken
  Svara
 • En sak som jag tycker är viktig att ha i åtanke är inte endast vad människor har för ekonomiska förutsättningar, utgör huruvida dem kan ta ansvar för ’alla människors lass’. Det känns som en del av samhället kan ta för givet att alla har samma sociala förutsättningar. Det är som en bubbla av politiskt korrekta åsikter som dömer alla som inte står innanför. Det är viktigt att alla tar ansvar för djur och miljö, men det är minst lika viktigt att människor tar hand om sig själva först och där har alla olika förutsättningar att nå olika långt en viss tidpunkt i livet. Vår planet är fylld av människor som har kommit olika långt, alla kommer inte komma fram till det du har uppnått. Det betyder inte att de tar mindre ansvar, vi har skilda lass och har möjligheten att ta ’allas lass’ i olika mängd. Jag är glad att du kan ta stort ansvar, samtidigt som jag vill att världen ska vara mindre fyrkantig och mer öppen för olikhet och förstående. Peace

  Moa 2014-08-14 00:23:52
  Svara
 • så jävla spot on!!

  cecilia 2014-08-13 23:20:35 http://up-on-poppyhill.tumblr.com
  Svara
 • Vad glad jag blir att du skriver om detta!!! Jag har varit lakto-ovo vegeterian i flera år (man äter ägg och mjölk-produkter) men blev vegan för ett år sedan och aldrig mått bättre, och jag äter billigt jag kan köpa mycket ekologiskt! Dock ville jag bara säga att många ostar innehåller löpe, vilket är mald kalvmage, vilket kanske många inte vet! Detta var jag helt ovetandes om fram tills cirka ett år tillbaka. Men, Många av arlas ostar innehåller ej löpe, och de har ett brett sortiment!
  En film som ändrade mitt liv: earthlings! Den fick mig att bli vegan, oerhört jobbig att se hur det verkligen går till i kött och mejeri-industrin, men den förändrade allt. Jag grät bara till trailern, haha. Men se den, alla borde se den!
  Och tack än en gång Flora för du skriver om detta viktiga ämne. Jag hoppas fler kan öppna sina ögon. Din blogg är så fruktansvärt bra! Keep it up!

  Elin 2014-08-13 22:08:18
  Svara
 • Väldigt bra att du uppmärksammar det här. Fler behöver vakna och inse att köttet de äter kommer från djur som lidit bara för att människan ska få äta sig mätt. Det finns så mycket annat vi kan äta och som är bra mycket bättre för oss, miljön och djuren! Många är bara fast i gamla vanor. Därför måste fler öppna ögonen. Så tack för att du skrev detta, fortsätt så.

  Nanna Holmgren 2014-08-13 21:08:37
  Svara
 • Flora, det du skrivit är så djävulskt bra och viktigt. Jag kollade på ”Mitt Liv Som Gris” och sitter nu med tårar strömmandes och klarade inte ens att kolla färdigt på klippet. Är vegetarian sedan några månader tillbaka och känner också att ju mer jag läser på om ämnet desto mer säker blir jag på att det är rätt – plus att jag äter god mat varje dag och har inte saknat kött för fem öre.

  Och du Alma, för det första är mjölkindustrin är inte samma som köttindustrin. Och för det andra så är det inte så att bara för att djuren behandlas så som lagen anser är lämpligt så lever djuren automatiskt ett värdigt och bra liv… Dock har jag aldrig varit på din mjölkgård. Det kan så klart vara så att saker sköts fint där och att djuren lever gott och då är det ju jättebra!

  Sonja 2014-08-13 20:52:49
  Svara
 • TACK TACK TACK! <3 du är bäst! fortsätt med allt du gör!

  Madeleine 2014-08-13 09:58:17
  Svara
 • Flora!! Vad glad jag blir av att lasa dettta. Laste ata djur i forra aret och har varit vegetarian sen dess. Det dar med att ”vara jobbig och kranglig” forresten, det gar over med tiden. I borjan kande jag en himla sorg over allt jag inte skulle kunna ”fa” ata men nu skulle jag aldrig vilja det heller. Forresten sa har jag insett att vara vegetarian ar som att vara feminist for mig. Man ser fortrycket och framfor allt sa later man varje person/djur fucking aga ratten over sin kropp! Ah, finns sa mkt jag jag vill saga ang detta men sitter pa jobbet hehe…men iaf, javligt bra skrivet!

  Mia 2014-08-13 09:17:14
  Svara
 • Jag är född och uppvuxen på en mjölkgård i Sverige. Jag vet hur saker går till, jag har sett det mesta inom djurvård och dessutom slakt. Det gör mig lite frustrerad att dem som aldrig ens satt sin fot på en gård diskuterar detta ämne när dem inte vet hur saker egentligen går till i själva verket. Det finns lagar i Sverige för att Djurgården skall vara så bra som möjligt. Något som är dåligt att göra om man är en djurvän är att köpa utländskt kött, för vem vet vad djuren har utsatts för där lagarna är helt upp och ner. Till exempel Danmark, vårt grannland. Inom nötköttsindustrin i Sverige får du bra kött, inte all kött, visst. Men köp märket – Scan där det garanterat är svenskt. Bara för att det står Eco på en produkt kan du inte heller veta att djuren har haft ett bra liv eller vårdats rätt. Ofta är det lurendrejeri, Eco är något folk köper för att det låter bra men har du någonsin varit på en eco gård eller för den delen en helt vanlig svensk gård och fått berättat för dig i detalj vad man gör och varför, vad som är bäst och varför.

  Jag menar inget illa mot dig, men jag tycker fler som är intresserade av detta ämne borde göra studieresor och se verkligheten istället för att läsa en bok som kan vara vinklad, eller inte, vad vet jag.

  Det finns så många stadsbor som inte ens vet hur mjölken kommer från kon, man bör sprida mer kunskap. Jag tycker det är synd att folk inte köper svenskt bra kött och istället värnar sydamerikanskt kött.

  Kan vara något att tänka på.

  Alma 2014-08-13 09:16:13
  Svara
  • Svar på Almas kommentar.

   Men alltså… Det finns hur mycket material som helst att tillgå för att lära sig om hur köttindustrin fungerar. Att man inte har rätt att säga att något är fel bara för att man inte varit på plats på riktigt är ett dåligt argument. Det är ungefär som att man inte kan säga att krig är dåligt eftersom man ju bara ser det på nyheterna, man befinner sig faktiskt inte i det krigsdrabbade landet.

   ”Det finns lagar i Sverige för att Djurgården skall vara så bra som möjligt”. Lagar finns det, men de lagarna är verkligen inte skrivna för att djuren ska ha det bra. Djuren är har det riktigt jävla, vidrigt dåligt!

   Ann 2014-08-14 17:28:44
   Svara
 • Tack för det här inlägget! Det är så viktigt att öppna ögonen för alla förtryck och jag är så glad att du skriver om det här! Jag har inte ätit kött på 5 år snart och jag mår bättre än någonsin och jag kan ju säga att Flippin burgers bönburgste är sjukligt god :)

  Jonna 2014-08-13 08:59:50
  Svara
 • Dokumentären Earthlings: https://www.youtube.com/watch?v=BDn6mPmwZFM

  Blivegan.se
  http://t.co/GdbA5A2zRV
  http://t.co/uNPUtQ04gJ

  love 2014-08-12 22:25:31
  Svara
 • https://www.youtube.com/watch?v=BDn6mPmwZFM

  love 2014-08-12 22:21:45
  Svara
 • Fan vad du är bra Flora!

  Clara 2014-08-12 21:57:53
  Svara
 • Säger som dom andra: TACK för det här inlägget!!! Är vegetarian sedan ca 2 år tillbaka men har vart det till och från i 7 år (dragit ner på kött mer och mer hela tiden. Har tex aldrig tyckt om griskött.) och idag känns det helt naturligt. Men blir så himla ledsen när folk ifrågasätter mitt val när det, för mig, känns så självklart. Och när man väl ger sig in i diskussionen och ska förklara så vill de inte lyssna. Så TACK för att du skrev det här inlägget så förhoppningsvis fler kan förstå och tänka lite mer på djuren och ändra sina kostvanor!

  Sara 2014-08-12 21:16:16
  Svara
 • Åh håller helt med dig, man kan prata om allt möjligt men så fort kötindustrin eller om hur djuren faktist lever (om man ens kan säga att djuren lever i sånna hemska förhållanden) kommer på tal blir det tystnad och försök till att byta samtalsämne. Så himla synd när det är ett sånt viktigt ämne.
  Så sjukt bra bok, har också läst den och kan lungt säga att om jag inte redan var vegetarian så skulle jag helt klart bli det.

  Nike 2014-08-12 20:00:01
  Svara
 • Sjukt bra inlägg!! Viktigt också att ta upp som jag hoppas att alla köttätare tänker på är den SJUUUKA klimatpåverkan köttindustrin har, och att vår jord bokstavligen talat inte håller om vi fortsätter som vi gör. Oavsett om vi väljer att blunda för det eller inte!

  Lovisa 2014-08-12 19:55:35
  Svara
 • Fantastiskt inlägg! Det är dessutom inte bara djuren som far illa. Människor svälter, marker utarmas, havet dör… Det vatten och de odlingsarealer som offras till köttproduktionen… Mår så dåligt när jag tänker på det.

  Karin 2014-08-12 19:45:21
  Svara
 • Nu måste jag bara påpeka en grej, jag är säkert på att många andra har gjort och tänker göra. MEN. Att vara vegetarian är i princip en droppe i havet. Mjölken du dricker kommer från kor som blir inseminerade (genom att få en hand uppkörd), när de får kalvar som inte är kvigor går dessa till slakt. Mjölk- och köttproduktionen är så SJUKT nära varandra att det, faktiskt, inte spelar någon roll. Du föder köttindustrin nu med.

  Maiken 2014-08-12 19:11:26
  Svara
 • Du anar inte hur GLAD jag blir över att du skriver om detta viktiga ämne! har själv läst boken och vill bara gråta när jag läser om hur djuren behandlas. Jag är vegetarian och försöker verkligen sprida detta till mina kompisar, men det är verkligen lättare sagt än gjort. Precis som du skriver så är de flesta, tyvärr, för lata för att bry sig. Jag ska definitivt visa detta inlägget för mina kompisar och försöka få de att förstå…
  Än en gång, tack för ett jättebra inlägg!

  Fredrika - foto & brottning 2014-08-12 19:06:32 http://brottarfreddie.webblogg.se
  Svara
 • Åh, har väntat på det här inlägget!! Läste boken när jag var vegetarian och blev vegan ungefär halvvägs in i boken. Det kändes så självklart när han citerade peta i boken. Minns inte riktigt men citatet var ungefär att ”djur är inte är till för oss att utnyttja och tjäna pengar på”. Har inget boktips men ett podtips: Veganprat! http://www.veganprat.se/14/ Superbra! De pratar om specisism som ju inte direkt skiljer sig så mycket från sexism och rasism! Finns en så mycket djupare diskussion än den om just kött. Oj, förlåt, va långt det blev. Tycker förresten också att det är intressant just att man som vegetarian ofta bara byter ut kött mot ägg och ost istället utan att ifrågasätta den industrin..

  Johanna 2014-08-12 18:44:47
  Svara
 • <<<333 !!!!
  denne skal jeg se etter!
  jeg valgte å bli vegetarianer (og delvis veganer) 1. januar og er det fortsatt. angrer ikke på valget mitt.

  may-teresa 2014-08-12 18:12:16 http://iconosquare.com/mayteresas
  Svara
 • Så himla bra inlägg, tack för att du lyfter detta viktiga ämne! Behövs verkligen påverkan ifrån alla håll för att folk ska börja inse vad som faktiskt medföljer med beslutet att äta kött och lite pepp att orka ta debatten! Recepten du lägger upp är också väldigt bra, fortsätt gärna med dem! Tack för en superblogg <3

  Amanda 2014-08-12 17:59:32
  Svara
 • Skitbra inlägg Flora, tack för tipset! Ska genast beställa hem boken :)

  Ingrid 2014-08-12 17:52:58
  Svara
 • okej. orkar egentligen inte skriva detta, men så måste jag. argumentet att det är OK att äta kött om djuren haft det bra? alltså, det är inget argument. det är ditt samvete bara. djuret slaktas ändå. det finns inget humant sätt att slaktas på. det är fortfarande en industri som förstör oss, miljön, och djuren. att äta eko-djur är bättre för din kropp eftersom du får i dig mindre skit, antibiotika och diverse hormoner. det är knappast bättre för djuren. och miljön… djurindustrin står fortfarande för väldigt stor miljöpåverkan, även om den är eko. och eko-djur blir ocks dödade för att människor vill äta upp deras muskler. jag hoppas att du försöker tänka en runda till. (även fast jag är glad att du kommit så här långt. det är svårt att avvika från köttnormen). varför är du okej med att äta ett djur som någon skjutit ihjäl bara för att det sprungit i skogen? varför är det mer okej att äta ett ekologiskt dött djur? det är sannerligen inte för djurets skull. jag tycker ändå att eating animals är ganska tydlig på den punkten. det är mord och död och plågeri och tortyr. och ja, en behöver kanske ändra sina vanor succesivt och gradvis, men det är onödigt att lura sig själv att det skulle vara bättre att äta ett GLATT DJUR. (den logiken alltså? förstår ej?) tack för att du upplyser alla som läser din blogg dock. tycker det är jättefint.

  Anna 2014-08-12 17:30:11 http://seventy-fourspecies.blogspot.se
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Jag vill påpeka att i det samhälle vi byggt upp och lever i behövs av olika skäl en viss jakt av vilt. Skulle vi sluta jaga skulle det bli stora konsekvenser, t.ex. i trafiken där vi skulle se otroligt många fler viltolyckor. Även jord- och skogsbruk skulle påverkas stort, då exempelvis vildsvin och älgar kan äta och förstöra enorma arealer av grödor och planterad skog. Vår stam av småvilt, rådjur m.fl., skulle bli lidande och i värsta fall utrotas i områden där det exempelvis finns många lodjur. Även många fåglar skulle bli hotade då exempelvis räv till stor del livnär sig på fågelägg. All jakt i Sverige är enormt reglerad för både människa och viltets skull, och noga genomtänkt för att våra djur och vår natur ska kunna leva och må så bra som möjligt.
   Jag är inte alls positiv till all jakt, exempelvis troféjakt tycker jag är förkastligt, men jakt som sådan behövs i vissa fall, och att då kunna ta vara på köttet är en fantastisk tillgång. Jag köper i princip aldrig kött (förutom ute på restaurang ibland) men är tillsamman med en kille som jagar och har därför tillgång till viltkött, som jag äter utan dåligt samvete.

   En annan Anna 2014-08-12 21:35:02
   Svara
 • Ang att det är en klassfråga att kunna köpa tex eko-kött; ja, absolut, och då ska man inte hacka på folk som inte har råd med eko-kött utan köper vanligt (om man nu måste äta just kött). men ibland tar folk upp det som om det vore ”snobberi” att säga att det är bättre med eko-kött och därmed viftar bort hela frågan. men det är ju snarare viktigt att de som har råd och möjlighet att ta hänsyn till djur och miljö på det viset gör det. extra viktigt när inte alla har råd.

  Johanna 2014-08-12 17:11:34
  Svara
 • Den boken är så jävla bra skriven och intressant! Tycker alla ska läsa den, för den trycker inte sådär jobbigt mycket på känslor som tex PETA gör. Äta Djur är en välforskad och balanserad bok <3 Så glad att fler och fler blir vegetarianer för DET ÄR INTE SVÅRT. Jag tycker det är till och med enklare än att vara köttätare när man studerar och bor hemifrån. Man skapar ju om måltider och behöver inte tänka kött och något till.

  Annars har jag ett boktips: No Impact Man. En journalist som försökte leva med 0 klimatpåverkan i ett år. Också intressant men inte för in-your-face.

  Sophie 2014-08-12 17:02:53 http://sophistikerad.wordpress.com
  Svara
 • Köttindustrin är en sådan mörk och otäck värld och för inte länge sedan både dömde och föraktade jag halal tills en slaktare (vanlig norrländsk svensk) förklarade för mig att halal är det skonsammaste och snällaste slakten och renaste köttet. Så tyvärr till många om ni ska äta kött och vill tänka på djuren så är det halal och ekologiskt (eko halal) ni ska köpa.

  Sen det BÄSTA är att inte äta kött alls :) och mitt tips som verkligen fick mig att inte ens se åt en köttbit igen var filmen Noah. Och det är inte jobbigt alls. Skulle inte ens gå att tvinga mig å äta. Däremot ägg och mjölk sålänge de är ekologiska eller helst direkt från bonden för de ser jag som en gåva ifrån djuren :)

  Kram

  Alexandra 2014-08-12 16:49:42
  Svara
 • Vill bara tacka för detta inlägg. Jag har länge blundat för det här ämnet och inte riktigt orkat ta striden med argument osv hemma för att få familjen att äta mindre kött, har inte orkat lägga mig energi på det tidigare. Utan att ha läst boken (som jag ska göra) så har du nu gjort mig mer motiverad för att lära mig mer fakta om detta och bidra till en minskad köttkonsumtion, trots min kärlek till hamburgare och skinka.Tack för inspirationen och motivationen!

  Annika 2014-08-12 16:49:00 http://annika.forme.se
  Svara
 • För den late – läs: jag – finns massa bra dokumentärer! Earthlings (kanske lite flummig men filmerna från slakterierna bör man inte missa), Forks over knives, Vegucated och The best speech you’ll ever hear. Earthlings och The best speech finns på youtube, de andra på netflix har jag för mig. (Så glad att du tar upp detta för övrigt) Kram!

  Johanna 2014-08-12 16:48:56
  Svara
 • Superbra skrivet inlägg!!

  Jag köpte hem den boken förra veckan efter du tipsat om den här. Inte läst ännu. Har däremot diskuterat mycket med min sambo då jag läser mycket om vegetarianism och veganism i många favoritbloggar. Tror att jag är lat med att ta tag i det + skyller mycket på alla mina allergier men vet inte hur jag ska få ihop en varierad kost när jag är allergisk mot baljväxter och nötter samt soja. Så har inte _orkat_ researcha och det gnager så himla mycket i mig.

  Har fått min spark i röven nu. Ska läsa boken ich tänka om!

  Nastasja 2014-08-12 16:44:12 http://nastasja.blogg.se
  Svara
 • Verkligen jättebra att du tar upp detta Flora!

  Men undrar bara, du säger att du slutat äta kött, innebär det alltså att du inte kommer att äta fler hamburgare? Hur noggrann vill du vara? Går gelatin bra för dig? <3 <3

  Ella 2014-08-12 16:14:29
  Svara
  • Svar på Ellas kommentar.

   Än så länge äter jag gelatin, och jag kommer troligtvis äta kött någon gång i bland. Exempelvis vill jag gärna prova en hamburgare när jag är i USA i September. Kul att du gillar inlägget!

   Flora Wiström 2014-08-12 16:24:50
   Svara
 • Åh bästa ämnet att ta upp!!!!! Heja! Jag har varit vegetarian/vegan sen i vintras – men jag äter fisk! Vad tror du och tycker om det? För jag själv anser att det inte är lika ”hemskt” , och bra proteiner samt inte importerat hit och dit – men vissa rasar över det? Vore intressant att höra din åsikt!

  Kram :)

  Viola 2014-08-12 16:10:17 http://viola.freshnet.com
  Svara
 • Tack för tipset Flora! Även fast det nu, redan innan jag har läst den, gör ont i magen ska jag samla kraft och läsa den. Skulle verkligen se mig själv äta mindre kött (helst inget alls eller väldigt väldigt sällan), men behöver nog den sista sparken i baken som den här boken garanterat kommer ge mig.

  Apropå att läsa böcker som får en att må illa men ändå måste läsas så läser jag just nu Katarina Wennstams oerhört viktiga ”Flickan och skulden”. Du har säkert läst den, men om du inte gjort det, samla mod och läs den.

  Sofia 2014-08-12 16:08:20
  Svara
 • Jag köper aldrig kött själv, har inte gjort på väldigt väldigt länge. Men jag äter kött hos mina päron till exempel eller kanske om jag äter på restaurang. Jag vågar inte läsa den boken för jag skulle må så otroligt dåligt… Jag äter största delen veganskt av hälsoskäl. Jag tror inte på att människan är byggd för att inta kött varje dag. På stenåldern åt vi väl bara när vi lyckades få tag i något byte liksom… Lagom är bra. Ibland är man kolossalt sugen på en saftig köttbit och då kan man unna sig det tycker jag!

  Grisen 2014-08-12 14:49:10
  Svara
 • Hej.
  Alltsa fan vad bra det har ar. Blir sa himla peppad nu.
  Jag har varit vegetarian i halva mitt liv och ser saker och ting valdigt partiskt. Jag har dock alltid forsokt upprathalla synsattet att alla far gora som de vill, framfor allt nar jag gang pa gang pa gang blivit ifragasatt pa grund av mina kostval. Vilket jag fortfarande blir, i snitt en gang i veckan kanske.
  Men vad jag garna vill saga ’men snalla tank till lite! Tank pa forhallanden och miljopaverkan. Allt deta for att du ar van vid en grej. Allt detta for att du diggar hur bacon smakar. Ar det vart det?’
  Jag kommer bestalla hem boken pa orginalspraket och be mina narmsta har i England som ater kott att lasa och tanka efter. Inte bge de att andra pa sig, men att uppmarksamma. Och kanske jag sjalv aven kan bli lite battre nar det kommer till agg och ost. En kick i baken, det kan vi nog alla behova. For hur jalva svart ar det att ate gott, nyttigt och proteinrikt som ar gront egentligen?

  Jennifer Palmblad 2014-08-12 14:30:53 http://isolatedyouth.blogg.se
  Svara
 • Flora. Du inspirerar mig och får mig att hoppas på att vi tillsammans kan förändra detta sjuka samhälle. Tack för det!

  Lovisa 2014-08-12 14:27:27
  Svara
 • Alltså känner så stört mycket kärlek för dig nu!!! Du är verkligen bra på alla håll och kanter <3 Läste själv boken och tjatade sönder på alla mina kompisar och familjemedlemmar att läsa, definitivt den viktigaste boken jag känner till. Inte minst för att det är så få som vet om hur hemsk köttindustrin faktiskt är och att det är så många som viftar bort problemet, som du själv säger.

  Alexandra 2014-08-12 13:49:23
  Svara
 • Ska definitivt läsa denna boken!!!! Tycker det är superviktigt att ta upp frågan, jag själv äter kött, mest kyckling, dricker mjölk och äter ost och ägg. Antagligen gör jag det nog mest av gammal vana, eftersom jag är uppvuxen med det. Lagar ibland vegetariskt, men har inte så mycket kunskap om det och antar att jag är lite lat när det kommer till att testa nya rätter. Ska läsa denna bok och hoppas på en ögonöppnare. Tack för att du tar upp detta ämnet Flora!! Jag lovar att försöka bättra! Håller med dig fullständigt om att köttindustrin inte är nåt paradis, och vi som konsumenter blir ofta lurade när det står eko på nåt. Jag tror att det krävs mer kunskap, och att våga laga vegetariskt i den mån man kan. Man ska aldrig skylla på okunskap!! Tack för en fantastisk blogg, du har öppnat många olika tankar för mig!!! Kram!

  Nathalie 2014-08-12 13:41:08
  Svara
 • Tack för att du skrev det här inlägget!!! Du är verkligen en bra förebild i många syften och jag önskar att alla börjar läsa din blogg!!
  I och för sig handlar ju inlägget om själva boken, men i ”äta-kött-debatten” tycker jag också det är värt att nämna alla miljö och hälsoaspekter som också finns som tex. att man på en yta av 4000 m2 kan få 70 kg potatis och hela 9000 kg kött och att mycket av djurens mat odlas i Sydamerika där regnskog huggs ner bara för att odla den. Köttindustrin står också för en större del av växthusgasutsläppen än den totala mängden för transporter i världen. Dessutom finns det otroligt många bevis på att stor konsumtion av kött ökar risken för sjukdomar. EtcEtc, det finns så många argument!!!

  Ellen 2014-08-12 13:39:10
  Svara
 • Jag växte upp på en ”köttgård” dvs att vi hade nötkreatur som senare såldes till slakterier. Djuren var välskötta, som de flesta inom Sverige. Den viktigaste åtgärden man kan göra är att köpa svenskt kött, vi har ändå jämförelsevis starka djurskyddsregler och det är inte direkt vanligt förekommande att svenska uppfödare slår sina djur. Blev ett djur sjukt, typ skadade ett ben eller så, fick det såklart vetrinärvård, även om det betydde att man kanske gick back på det djuret. Trots allt måste ju även bönders ekonomi gå runt och då går det inte med dagens politiska förutsättningar sälja kött där djuren levt ett idealt liv kanske. Det måste ju finnas några marginaler och man måste i så fall höja priset på kött. Men som du säger Så länge peeps är vana med 6krs bacon och förväntar sig och tycker sånna priser är rimliga så går det ej att förbättra djurens situation. Men om man inte har råd med ekologiskt, så är i alla fall svenskt kött att högt rekommendera… Världens rörigaste kommentar men orkar inte ändra hehe

  Ferida 2014-08-12 13:32:15
  Svara
 • Jag tycker precis likadant! När jag började läsa boken så hade jag ingen avsikt att sluta äta kött, jag ville bara vara medveten om det jag åt och jag tyckte det vore intressant att höra vad Jonathan Safran Foer skulle säga om det (jag gillade ju hans andra böcker). Men när jag hade läst klart boken så hade jag bestämt mig för att bli vegetarian.

  Sedan dess har jag dock inte slutat äta kött, men jag har inte ätit kött när jag lagade mitt eget mat eller på restaurang en ända gång. Men när det var någon annan som lagade mat åt mig så har jag ätit kött. Det känns jättehypokrit, men jag tycker bara att det är skitjobbigt att berätta om det för folk :( Men jag kommer nog att behöva berätta det någon gång… (Konstigt att det är lättare för mig att bestämma mig för att bli vegetarian än att berätta det för folk).

  Hanne 2014-08-12 13:18:50 http://rougeimaginaire.blogspot.com/
  Svara
 • Mycket välskrivet om ett viktigt ämne! Själv blev jag vegan för ett par veckor sedan. Har aldrig tidigare varit varken vegan eller vegetarian, men tyckte det var enklast att bara bli vegan direkt, utan att långsamt fasa in det. För mig var det inga större konstigheter, även om det naturligtvis har underlättat att ha en flickvän som är vegan.

  Emil 2014-08-12 13:18:24 http://ryktenomflykten.tumblr.com/
  Svara
 • Super viktigt inlägg!!! Och vilken världsfin pinterest du har <3 :)

  LOVE FROM BCN

  http://hesses.blogg.se

  elsa 2014-08-12 12:48:25 http://hesses.blogg.se
  Svara
 • Blir så glad att du försöker! Varit vegetarian i många år men ibland känner man sig så ensam med alla dessa tankar. Blev vegan först när jag insåg att för att kunna producera mjölk måste man ta kalven från sin mamma. Det var det ingen som berättat för mig, det fick jag klura ut själv. Särskilt i Sverige känns det som mjölk är heligt med kossorna som betar på ängar och glatt delar med sig av sin mjölk. Man mår verkligen illa när man ser reklam för mjölk som ”naturens sportdryck” och det känns som att folk aldrig kommer förstå. Därför blir jag så glad när jag ser att folk försöker visst, även om det kan ta lite tid. Ha det bra Flora och lycka till med din matresa <3

  Isabel 2014-08-12 12:42:27
  Svara
 • ÅH, Vilket bra och viktigt inlägg!! :)

  Hanna 2014-08-12 12:30:02 http://fotoavhanna.blogspot.com
  Svara
 • Åh, har verkligen väntat på att du ska skriva om denna boken!
  Upplever precis samma som du, att folk vet/misstänker att det är galet vad som händer men väljer helt aktivt att strunta i det, eller att ta reda på mer, pga lathet eller så. Jag är vegan och det kan nog i sig sticka i folks ögon, utan att jag säger någonting. Jag svarar såklart alltid om folk frågar något men att ta upp något själv retar verkligen upp folk vilket är synd och svårt. Tror att det allra jobbigaste för folk är att höra om mjölk/äggindustrin för att en där alltid haft en fin bild av t ex korna som syns i Bregottreklamer etc.
  Eller kör med, som du nämnde, ”jag köper bara ekologiska ägg”-argumentet. Fast det förmodligen inte ens är sant. Visst, kanske köper hem, men när en äter ute eller köper produkter som innehåller ägg? I djurrättsligt perspektiv är skillnaden inte makabert stor ändå, sedan finns det ju såklart undantag där också.

  Lisa S 2014-08-12 12:21:36 http://lisaasandblom.blogg.se
  Svara
 • så himla bra och viktigt inlägg!!

  felicia 2014-08-12 12:15:26 http://tigerlilys.blogg.se
  Svara
 • FAN vilket bra inlägg flora <3

  saran 2014-08-12 12:07:45
  Svara
 • Å Å Å va bra skrivet!!!!!!!! Tack <3

  Maja 2014-08-12 12:02:04
  Svara
 • På många sätt har vi inte kommit mycket längre än för 100 år sedan!
  Läs The Jungle av Upton Sinclair
  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Upton_Sinclair

  Magnus 2014-08-12 11:39:46
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!