Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Pizzabagare Flora Wiström.

Okej hörni. För någon vecka sedan gjorde jag pizza här hemma. Eller, pizzadegen köpte jag färdiggjord på grund av lathet (12 kr på willys), och det blir ju tre gånger så gott med hemmagjord, men eftersom påläggen blev himmelska så gjorde det inte så mycket. DSC_1953Såhär såg pizzorna ut innan jag satte in dem i ugnen. DSC_1961Jag började med tomatsåsen. Det viktigaste är att ha bra tomater, jag köpte Muttis polpa. Först fräste jag vitlök i olivolja, sedan öste jag i de finkrossade tomaterna, tomatpuré, en nypa socker, en liten skvätt balsamvinäger, oregano och – dock inte ett vegetariskt alternativ – ett par finhackade sardeller. Det ger såsen en så himla god sälta. Jag lät tomatsåsen puttra på låg värme en bra stund på spisen, och varje gång vätan höll på att kokas bort var det bara att hälla på lite mer vatten.

Jag skar upp aubergine, zucchini och paprika. Aubergineskivorna saltade jag på båda sidor och lät dem sedan stå i ungefär en halvtimme för att de skulle stöta ifrån sig vatten. Sedan torkade jag av vattnet med en ren kökshanduk och lade skivorna med de andra grönsakerna på en oljad plåt. Jag pepprade och saltade och sedan åkte de in i ugnen i kanske 20 minuter. Det ÄR värt mötan att ugnsrosta grönsakerna innan du lägger dem på pizzadegen, det gör dem så mycket saftigare och godare.

Under tiden karamelliserade jag en gul lök och en röd lök enligt den här principen.

Sedan är det bara att breda ut tomatsåsen på pizzadegen, lägga på skivor av kvalitativ mozzarella och sedan grönsakerna och den karamelliserade löken. Avsluta med pinjenötter och sätt in i ugnen på 200°C i typ 20 minuter.DSC_1966På den vänstra pizzan har jag pesto, skivade rödbetor (jag köpte färdigkokta), fetaost och pinjenötter.

På den högra är basen olivolja, sedan har jag lagt på tunna skivor av citron (dessa kan du plocka bort efteråt om det blir för starkt, men det ger pizzan jättegod smak), päron, chevre, karamelliserad lök, valnötter och honung. Det blir den perfekta efterrättspizzan.

Translation: 
Pizza 1: Tomato sauce base, mozzarella, oven roasted vegetables such as zucchini, eggplant and red pepper, caramelized onions and pine nuts.
Pizza 2. Pesto base, beetroots, feta cheese and pine nuts.
Pizza 3. Olive oil base, thin slices of lemon, pear, chevre, caramelized onions, walnuts and honey.

My tips: Let the tomate sauce simmer for a long time and just add more water when needed. Add anchovy if you’d like, it gives the perfect saltiness.  Oven roast the vegetables before you put them on the pizza dough. That makes them so incredibly juicy and tasty. 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • Tycker att många av dina bilder är så fina att jag vill spara dem, skulle det möjligtvis gå att ordna så att man kan ”pinna” dem direkt i bloggen? Såg att bl.a. Elsa Billgren har gjort så. Kram!

  Hedvig 2014-08-24 19:09:10
  Svara
 • Jösses vad gott det var!

  Alfrida 2014-08-19 12:13:18
  Svara
 • Åh herregud, de så gode ut!! Elsker når du legger ut oppskrifter og bilder på mat! :)
  Innlegget du skrev om kjøttindustrien var forresten super bra!

  Isabell 2014-08-18 22:49:44
  Svara
 • This looks so gorgeously delicious!

  Joana x

  Joana 2014-08-17 19:53:48 http://www.whenyoudreambig.com
  Svara
 • Min kommentar var långt ifrån sådan att den behövdes ta bort. Jag ifrågasatte bara ditt tänkande och undrade uppriktigt hur du tänker när du skriver inlägg om ekologisk mat och köttindustri och sedan köper sådant här. Barnsligt att inte ens låta kommentaren vara kvar. Den var ifrågasättande, inte på något sätt personligt påhoppande. Jag bad till och med om ursäkt om den uppfattades som hård eller aggresiv…svara gärna.

  Ida 2014-08-17 18:05:58
  Svara
 • Funderar lite på hur du tänker kring att du köper färdig pizzadeg på Willys som garanterat inte är eko och som inte innehåller bara bra grejer, och dessutom köper Muttis tomater som inte är ekologiska (har aldrig sett det i någon affär så ber om ursäkt om dina råkade vara det) och dessutom i plåtburk som ofta innehåller bisfenol A. Detta när du bloggar om hur dåligt det är med köttkonsumtion och hur viktigt det är att äta ekologiskt. Då kan man äta något annat eller göra egen deg på ekoingredienser. Det blir så dubbelt när du skriver om hur ruttet det är att äta kött och hur viktigt det är med bra grejer, och sen visar du själv dåliga grejer.

  Missförstå mig rätt nu, det är svårt, nästan omöjligt att få precis ALLT ekologiskt i matkassen ALLTID. Men det går för det mesta, t ex tomater finns alltid någon version ekologisk, antingen passerade, krossade eller hela och då får man ju jobba utirfån deT? Svara gärna! Är medveten om att jag kanske låter något aggresiv och anklagande men hoppas det inte tar alltför hårt.

  Ida 2014-08-17 17:20:58
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Halloj. Jag förstår precis hur du menar och kan inte annat än att hålla med dig. Men för mig är det viktigare med ekokött än ekopizzadeg. Det kanske kan tyckas fel men så känner jag. Jag har inte råd att köpa bara elologiska grejor. Tro mig, om jag kunde så skulle jag. Men jag gör mitt bästa och jag hoppas att alla som läser min blogg förstår att de kan välja vilka ingredienser de vill när de lagar mina recept.

   Flora Wiström 2014-08-17 18:15:12
   Svara
   • Svar på Flora Wiströms kommentar.

    Tack för svar. Och förlåt för min efterföljande kommentar. Blev visst lite upprörd när jag trodde kommentaren raderats…förlåt förlåt mitt namn är plåt!

    Ida 2014-08-17 20:03:57
    Svara
    • Svar på Idas kommentar.

     Ja alltså jag godkänner alla kommentarer därför publiceras de inte direkt. Lite upprörd är bara förnamnet :(

     Flora Wiström 2014-08-17 23:11:08
     Svara
 • jag dööör så himla smaskigt :D

  LOVE FROM BCN

  http://hesses.blogg.se

  elsa 2014-08-17 16:31:02 http://hesses.blogg.se
  Svara
 • Åh, åt godaste pizzan någonsin idag på en italiensk brunch! Mozzarella, ädelost och päron bara, men så fantastisk! Även en med bara tomatsås och oregano, som tydligen var en fattigmanspizza, men den var helt otrolig! Den tomatsåsen var inte att leka med kan jag lugnt säga! Så om du någonsin är i Malmö, ät på Via Napoli nästan nere vid Ribersborgsstranden, så värt det!

  Beatrice 2014-08-17 14:20:13 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Hur många grader hade du när du rostade grönsakerna i 20 min?

  Elin 2014-08-17 12:58:03
  Svara
 • åh, pizzapeppen! <3 http://singmyspring.blogspot.com

  elise 2014-08-17 12:40:08 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Jisses så gott!

  Helly 2014-08-17 12:29:26 http://www.dreamofhorses.se
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!