Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Sju böcker.

Av någon anledning har jag varit lite långsam med att rapportera om böcker jag har läst det senaste halvåret. Men nu så.

DSC_2752
1. Kristian Gidlund – I kroppen min, resan mot livets slut och alltings början
2. Kristian Gidlund – I kroppen min – vägsjäl
Jag tror att de flesta av er känner till Kristian Gidlund, men för er som inte gör det så kommer en kort beskrivning: Han var trummis i bandet Sugarplum Fairy och verksam som journalist. Han fick cancer och började skriva om det på bloggen I kroppen min – om sjukdomen men i allra högsta grad om glädjen till livet. Han fick miljontals besökare och hans blogg gavs ut som böcker. Kristian Gidlund dog förra hösten, 29 år gammal.

Jag skulle kunna klistra in citat från varenda sida av de här böckerna. Gidlund var en fantastisk författare och en stor inspiratör. Många i min närhet har frågat mig varför jag läser böcker om döden, men mitt svar har varit att jag läser böcker om livet. Gidlund har fått mig att sätta saker i perspektiv. Han har fått mig att stanna upp och känna regndropparna mot huden, och han har sporrat mig att skriva mer. DSC_2764 DSC_2768I hans andra bok finns även en serie foton av Emma Svensson. Hon är briljant. Fotografierna är så starka och vackra.

3. Ulla-Carin Lindquist – Ro utan åror 
TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist fick sin diagnos ALS samma dag som hon skulle fira sin femtioårsdag. Den här boken skrev hon under sin tid som sjuk. Då jag har egen erfarenhet av ALS (som närstående), kändes Ro utan åror i hela mig. Jag läste den i ett svep, satt i min soffa och grät tills jag inte hade tårar kvar. Det är en vacker bok. En inblick i en svår sjukdom men också en inblick i ett mänskligt liv.

4. Elisabeth Rynell – Hohaj
Hohaj är en enslig plats någonstans i Norrland. Dit kommer ramberättelsens ”jag”, en kvinna som förlorat en person som stått henne nära. Parallellt får vi följa kärlekshistorien mellan Aron och Inna, som levde i Hohaj generationen innan. Om sommarmånaderna de hade ihop och den långa vintern däremellan, om våldet Inna får utstå från sin far Knövel, och det tunga samvete som Aron flyr ifrån. En långsam bok, fullproppad av vackra miljöbeskrivningar (som ibland kan ta över lite väl mycket). Ibland tappade Rynell mig, ibland var jag närvarande i högsta grad.

5. Silvia Avallone – Stål
Stål handlar om bästa vännerna Anna och Francesca som bor i den Italienska kuststaden Piombino. De är tretton år gamla, med ena foten i barndomen och den andra i vuxenvärlden. I Piombino finns stålverket, drogerna och den eviga längtan bort. Bort från de vuxnas svek och våld, och bort från den smutsiga hemstaden. Stål har blivit en hyllad bok, och jag tycker också att den på många sätt är bra. Men den är otroligt tung, och även om den skildrar hur verkligheten kan se ut, tycker jag att det blir jobbigt att läsa om unga tjejers underkastelse och mäns övertag.

6. Françoise Sagan – Sträcka vapen
Jag älskade ju Bonjour Tristesse, och den här boken liknar sin föregångare till stor del, om än inte fullt lika skarp. Lucile lever tillsammans med den rika affärsmannen Charles, en tillvaro som på många sätt är trygg – kanske främst ekonomiskt. Men på en fest träffar Lucile en ung förlagsredaktör vid namn Antoine och vad som börjar som en flirt eskalerar snart till en stark fysisk attraktion. Sträcka vapen är en bok om kärlek, svartsjuka och vad pengar gör med människan. Den ställer frågan: kan kärleken övervinna allt? En läsvärd bok för den som inte kan få nog av kombinationen Frankrike och kärlek. Inte det mest fantastiska du kommer läsa i år, men ändå helt klart bra.

7. Per Anders Fogelström – Mina drömmars stad
Klassikern Mina drömmars stad handlar om Henning Nilsson som kommer till Stockholm år 1860. En stad som är både liten och fattig. Vi får följa Hennings tuffa tillvaro i staden, kampen mot fattigdomen och kärlekshistorien mellan honom och Lotten. Det är fantastiskt att läsa om sin hemstad på det här sättet. Fogelström gestaltar 1860-talets Stockholm så tydligt att jag kan se det framför mig, känna lukten, höra ljuden. Ibland är tempot i boken långsamt, så ha inte bråttom när du läser den. Mina drömmar stad är den första boken i romanserien Stad, som skildrar Stockholm fram till 1968.

DSC_2757

Translation: About seven books that I’ve read. Two of them can be read in english: Swimming to Elba by Silvia Avallone and That Mad Ache by Françoise Sagan. Read the post here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Älskar Stad serien så himla himla mycket! Den är SÅ bra!!

  Maria 2014-08-26 22:03:30
  Svara
 • Älskar serien Stad så himla mycket! Jag läste den första för kanske fyra år sedan, men har fortfarande inte läst sista delen. Kan inte förlika mig med tanken att serien skulle vara slut, så jag skjuter upp det.

  Anna 2014-08-26 13:16:22
  Svara
 • älskar när du lägger upp boktips! meeeer!

  elise 2014-08-25 20:23:15 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Vill apropå böcker tipsa dig om ”Jag duger inte åt lycka” av Märta Fohlin. Prosalyrik när den är som bäst. Tror att den skulle falla dig i smaken!

  Louise 2014-08-25 17:44:18
  Svara
 • Tack <3 här hittar jag alltid de bästa boktipsen

  Amanda 2014-08-25 15:53:03
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!