Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

På sistone.

Processed with VSCOcam with s2 presetProcessed with VSCOcam with f2 presetBjöd hem Jaana på brunch. Snart lämnar hon mig för konststudier i London </3.IMG_0766En magisk fisksoppa jag och Felix gjorde hemma hos hans föräldrar. De senaste veckorna har jag valt bort fisk ur min kost, då det känns så paradoxalt att inte äta rött kött men däremot ta sig rätten att äta fisk. Hur förhåller ni er till fisk- och skaldjursätande? Det som tar emot mest för mig är exempelvis hur trålar dras längs med havsbotten, frigör miljögifter och fosfor och förstör djursamhällen. För att inte tala om den bifångst som kastas tillbaka i havet med dokumenterat dålig överlevnad. Och den trängsel, sysslolöshet och det lidande som fiskarna får utstå i odlingar. Jag har läst lite om fisket här, men ni får gärna komma med egna tankar och funderingar.Untitled-2Fina soffkuddar på Pop i Göteborg och en selfie med hundögon.Processed with VSCOcam with f3 presetEn hotellfrukost under Way out west <3 Processed with VSCOcam with c1 presetEn dag hängde jag runt på stan med min gulliga mamma. Vi köpte en klänning som hon ska ha på sig på min storebrors bröllop nästa vecka, och jag köpte nagellack. Här pausar vi för kaffe och croissant på ett franskt fik.  Processed with VSCOcam with f3 presetFrulle hos Sara. Så avis på hennes nya utbildning: grafisk design-studier på Berghs!Processed with VSCOcam with f2 presetOch salladslunch hos Maja, med rödbetor, gorgonzola, valnötter, äpple, kikärtor, mandelpesto och andra goda grejor. Processed with VSCOcam with a6 presetI fredags spelade Adiafora och Trädvältarklubben på Fasching. SÅ bra och pepp, och fantastiskt fint att se Daniel och John på scen <3. Vi dansade som galningar efteråt. Av någon anledning är det på Fasching som jag har haft mina bästa danskvällar.Processed with VSCOcam with c1 presetBrygghäng med Ellika! Untitled-1En god björnbärssmoothie.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Skulle jag välja bort kött skulle fisk och fågel ingå. Även ägg. Dock inte mjölk. Vet inte om det kallas något särskilt.

  Maria 2014-08-29 14:12:55
  Svara
 • Jag kan tipsa om att kolla på Vetenskapens Värld på svtplay, avsnitt 1 och 2 där det första handlar om hur hälsosamt kött är och det andra programmet tar upp miljöaspekter.

  J 2014-08-27 21:05:42
  Svara
 • Jag ser mig själv som vegetarian, men äter ändå fisk vilket är ganska konstigt när man tänker efter. Men jag bor fortfarande hemma, är bara femton och står varken för inköp eller tillagning av maten. Villkoret för att jag överhuvudtaget skulle få bli vegetarian var att jag skulle fortsätta med fisk. Och det är väl ganska rimligt egentligen när det är mamma som lagar maten fem dagar i veckan (jag de andra två, trots att min pappa är fullt fungerande. Helt sjukt jag vet.) det känns väldigt taskigt att jag ska tvinga henne ändra om kost helt, bara för att jag gör det när det är hon som fixar allting. Men jag har tänkt att så fort jag blir självförsörjande ska jag utesluta fisk helt, för jag tycker verkligen att fiskindustrin är sjukt vidrig. Men hellre lite vegetarian än inte alls, är väl mitt främsta argument.

  Saga 2014-08-27 20:56:12
  Svara
 • Jag tycker det är lite konstigt när folk avstår från rött kött, men ändå kan tänka sig att äta fisk. Jag vill inte försöka övertala någon om någonting, men fiskar är också djur, och precis som du skriver så behandlas de också helt fel i de flesta av fall.

  Finns ett toppen bra klipp. Rekommenderar det ej om du vill fortsätta äta något djur eller så för en mår vidrigt efteråt, men det är tokbra och lärorikt: https://www.youtube.com/results?search_query=the+best+speech+you%27ll+ever+hear

  Någonting som jag tycker är viktigt att tänka på, och som även sägs i början av det här klippet, är att människan i dagens samhälle har bestämt hur djurens liv ska se ut, innan de ens kommit till världen, dvs. att de ska tillfredsställa oss, människan. Fisk, ko, gris, det spelar ingen roll. De är alla djur, och att vi använder dem (föder upp dem, låtsas ge dem ett värdigt liv med ECO osv osv, för att tillslut ta livet av dem) för att vi tycker att det smakar gott? Är väl lite halvkass på att förklara mig, men en tanke var det i alla fall. Kram!

  adna 2014-08-27 19:08:12 http://adna.se
  Svara
 • intressanta tankar flora! jag är pescterian sedan ca 11 år tillbaka just för att det är det som känns mest naturligt för mig. allt annat hade varit mer ett ”val”, nu är det vad som känns bra rent instinktivt. däremot har jag blivit med medveten med åren, och nu när jag inte behöver leva på csn köper jag nästan bara eko-fisk. mitt argument är egentligen dessutom baserat på att jag äter sådant jag skulle kunna klara av att döda själv. har skrivit ett längre inlägg om det här: http://polichinelle.se/2010/december/om-att-standigt-behova-forsvara-sitt-kostval.html

  KRAM <3

  lovisa 2014-08-27 19:00:19 http://polichinelle.se
  Svara
 • Hej Fora! Du är en enorm förebild för mig, dina ord är vackra och dina texter som behandlar svåra saker (feminism, vegetarianism och annat svårförklarat) flyter på så bra och självklart! ett stort tack till dig! Vad gäller att äta fisk så försöker jag att undvika all ”industriell fisk” så att säga, den värsta fisken. När det kommer till att fiska med familjen på sommaren eller att äta fisk som en gubbe i gullig träbåt fångat så har jag inga problem med det. Jag ser fisk & kött som ett miljöhot, och köttindustrin som vanvård av djur, men om jag vet att min farfar har skjutit rådjuret jag äter så vet jag att det har levt fritt och tycker det är helt ok att äta. Det är faktiskt ”meningen” att människan ska äta djur, hur bisarrt det än låter.

  ebba 2014-08-27 18:39:32
  Svara
 • Själv är jag pesketarian, alltså jag äter inget kött förutom fisk och skaldjur. Egentligen hade jag velat bli vegetarian för fisket som sker är som sagt inte bra. Men jag känner att det ändå inte är lika hemskt som köttindustrin. Odlingar tycker jag inte är bra alls, där är det ju likadant som med kött, men fria fiskar blir i alla fall inte behandlade illa förrän de fiskas.
  Sen så försöker jag att äta ”bra” fisk, som är krav märkt osv. Dessutom är det ju så gott och det känns så jobbigt att sluta äta det helt, eftersom det är mycket näringsämnen som försvinner då.
  Men det är ett väldigt jobbigt dilemma! Heja dig som tänker över ditt köttätande, det är super!

  Hannah 2014-08-27 18:16:50 http://bullehund.blogg.se
  Svara
 • Jag tkr det är konstigt om man låter bli kött, men ändå äter kött.
  Jag är vegan och skulle aldrig kunna tänka mig att äta rött eller vitt kött.
  Folk verkar bara tro att kor och grisar m.m har känslor, men fiskar har också haft mammor och pappor. Tanken på att fiska och slå ihjäl en fisk på båten för att den inte ska sprattla, eller ännu värre, som stora fiskebåtarna gör, är otroligt grymt. Människor är så känslokalla. Många iaf.
  Att äta kött (fisk och skaldjur också alltså) är otroligt egoistiskt, då det inte är något vi behöver, utan bara äter för att det är gott, eller för att det är en vana, eller hel enkelt för att man gillar smaken av blod i munne. Yuck.

  Jenny 2014-08-27 17:31:13
  Svara
 • Hej bästa Flora!

  Jag äter också allra allra mest vegetariskt, främst av miljöskäl, men äter fisk/kött någon gång ibland. Skulle nog säga att jag fuskar oftare med fisk än med kött (alltså äter fisk oftare) och tror det beror på att den vildfångade fisken inte har så vidriga förhållanden som djuren inom köttindustrin. Så det känns liksom mer etiskt ok? Även om fiskeindustrin såklart är en grov miljöbov med redskap och miljögifter och allt det du nämner.

  Försöker dock tänka på att äta fisk som är MSC-märkt men även långt ned i näringskedjan (typ sill) eftersom den inte har fått i sig lika mycket mikroplaster och miljögifter + att det är mer hållbart att inte fiska upp all rovfisk. Det göttigaste är ju hemfiskat men det är sällan det finns att tillgå. :)

  Men det där med fiskätandet är svårt asså! Speciellt eftersom fisk faktiskt är himla nyttig och bra mat. Har börjat kolla lite på det där med att plocka+äta tång. Det känns som ett bra substitut, fortfarande havssmak liksom. Har dock inte provat än! Här kan man läsa om tångplockning och tillagning osv: http://www.catxalot.se/uncategorized/om-tang/

  Kram!

  Elvira 2014-08-27 17:06:53
  Svara
 • Skulle inte kalla mig själv vegetarian alls, men äter en del vegetariskt och veganskt, eller delvis veganskt då min pappa är allergisk mot både mjölk och ägg, och därmed byter ut de produkterna, men inte nödvändigtvis köttet. Vi har valt att minska mest på rött kött, dels för priset och dels för miljö/etiska åsikter, men det är fortfarande svårt ibland. Tyvärr är ekologiskt för dyrt i nuläget, åtminstone när det gäller kött, vi väljer att byta annat och välja i alla fall svenskt och om det går även närproducerat.
  Angående fisk, så äter vi det ytterst sällan (mest för att jag egentligen inte ens gillar det, men ändå), och i princip äter vi enbart och endast lax då. Som någon annan skrev, så välj MSC-märkt fisk och skaldjur! Det är det som Naturskyddsföreningen rekommenderar och som fiskas på ett schysst sätt. Tipsar även om deras app Grön Guide som ska finnas till både iPhone och Android! Där kan man pricka av saker man uppfyller och önskar uppfylla, och se hur bra man ligger till på miljökämpe-skalan!

  Beatrice 2014-08-27 16:52:33 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Är det äpple på knäckebröd jag skådar högst upp? Det verkar så pass mysko att det bara MÅSTE vara gott!

  När det gäller fiskfrågan vore jag väl en megahycklare om jag ens uttalade mig, eftersom att jag själv äter både rött kött och fisk. Men jag gör det ändå! Jag försöker att äta så lite kött som möjligt, både av miljö- och etiska skäl, men jag har inte slutat helt och hållet. Någon gång per vecka blir det. Vi köper dock ekologiskt kött som aldrig behöver lämna vår lilla by där korna växer upp och bor, köper inte direkt något annat kött över huvud taget och har egna, glada hönor i trädgården som ger oss ägg. Det känns rätt för oss just nu och vi äter mer och mer vegetariskt här hemma!

  Man får nog följa hjärtat (klyschigt, I know) och ”göra så gott man kan”. Vad man känner är försvarbart och rätt helt enkelt <3

  Bella 2014-08-27 16:31:53 http://tantbella.se
  Svara
 • Jag uteslöt kött för typ 5 år sedan. men har ändå hela tiden ätit fisk. Funderar mycket över detta, för det är ju FETT KNÄPPT egentligen, typ ‘det räknas inte’. Jag är främst veggo (förutom fisk då men äsch, finns ju inget ord för det) av sympati för djur. Alltså började nästan grina på bussen imorse när jag kollade på det fina kalvarna i solen och kom på att det kommer väl trampa runt ett tag och sen slaktas. Så ur den sympatisynvinkeln är det liiite lättare att äta fisk. De är ju inte så gullegulliga liksom (pinsamt resonemang..). Dock ur miljösynpunkt är det så askasst. Vill väl egentligen sluta äta fisk, MEN gillar verkligen inte vegetarisk mat och nåt måste man väl kunna äta…. det här blev rörigt. Go veg!

  julia 2014-08-27 16:31:48
  Svara
 • Jag har precis också läst ”Äta djur” efter ditt tips här i bloggen. Det jag funderar på är hur du ser på att äta ägg? Värphöns lever ju under minst lika dåliga förhållanden som så kallade ”broilers”/slaktkycklingar, i trånga burar där man manipulerar hönsen att lägga otroligt mycket mer ägg än vad de är gjorda för. Att man använder ljus och foder för att lura deras kroppar att tro att det är olika årstider osv. Vad är dina tankar kring ägg-ätande?

  Felicia 2014-08-27 15:37:35
  Svara
  • Svar på Felicias kommentar.

   I know :(((( så jäkla kluven varje gång jag äter ägg. Just nu äter jag ägg men funtar på att sluta!!

   Flora Wiström 2014-08-27 17:12:57
   Svara
 • flora.
  jag går i dessa dagar i väldigt mycket samma tankar som du. titulerar mig inte vegetarian men försöker äta så mycket vegetariskt/veganskt jag kan. för mig är väl egentligen medvetenheten nyckeln i det hela. att äta djur/fisk kommer alltid innebära att man äter ett dött djur. vilket har MASSVIS med negativa effekter på miljön/oss/samhället. men jag tror helt uppriktigt att det kommer bli svårt för mig att sluta HELT. sanningsenligt nu. därför har jag gjort lite konkreta förändringar i mitt liv som jag lovat mig själv att inte rubba på.
  – inte köpa hem kött. ibland får vi kött av min pojkväns föräldrar som jagar och dyl. Äter ute ibland om restaurangen serverar ekologiskt kött.
  – aldrig äta någon annan fisk/skaldjur än MSC-märkta. vilket är de krav som behöver uppnås för schysst fiske.
  något jag tycker du borde läsa (som den pålästa bokmal du verkar vara) är Isabella Lövins (eu-palmamentariker för MP) bok ”Tyst hav”. den handlar om hur utfiskad Östersjön var 2007 och hur vi människor misshandlar våra hav. Boken fick sjukt mycket uppmärksamhet och priser och det är nästan tack vare Isabella och hennes kämparglöd som torksen nu är tillbaka på marknaden, eftersom den var inprincip utrotad 2007. Hemsk läsning på många sett (i samma anda som äta djur), men ändå väldigt hoppfull! LÄS LÄS LÄS.

  så. det var bara lite tankar. Kram du är så häftig/inspirerande

  Olivia 2014-08-27 15:30:49
  Svara
 • Jag tycker att om en person väljer bort rött kött och liknande animaliska produkter av etiska skäl så känns det ganska hycklande att fortsätta med fisk. Har träffat många som kallar sig vegetarianer, men sen kommer det fram att dom äter fisk. Börjar fundera på om jag missat att fisk är en grönsak?

  Louise 2014-08-27 14:57:12 http://louiseclysen.blogspot.se/
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!