En torsdag (och saker jag som tjej tvingas uppleva på Mallmskillnadsgatan mitt i natten).

DSC_2776I torsdags hängde jag med Hanna. Hon är min bästa fotokumpan, och så klart megagullig som person. DSC_2922Vi passerade det här vackra. DSC_2945Och tog lite bilder till bloggis.  DSC_3044Vid fyratiden mötte jag upp Jaana och Esmeralda. Här pågår en klassisk instagramfotografering.  DSC_3047Hur fin är hon inte?  DSC_3058Jaana var nypiercad i naveln och allmänt foxy. Vi drack bubbel i Ivar Lo (typ min favoritsysselsättning i världen) och hade en så jäkla fin stund. DSC_3050Sen blev fingrarna iskalla och vi tryckte i oss varsin falafel för att sedan åka hem till Jaana och dricka drinkar och peppa inför kvällen. Vi var på releasefesten av Kobolt (asfin tidning, ta en titt!) och sedan på Nosh and Chow och trängdes med alla hippa och självmedvetna människor. Fashion Week, vilket himla spektakel alltså. Men nu från en sak till en annan:

Jag går hem vid tvåtiden, promenerar till Vasagatan för att ta bussen och passerar Malmskillnadsgatan, när en man kommer fram till mig.
Han: ”Jobbar du eller?”
Han är fullt seriös när han säger det.
Jag: ”Va?”
Han: ”Jobbar du eller?”
Det går upp för mig att han tror att jag säljer sex.
Jag: ”Vad fan säger du? Jävla idiot!”
Jag halvspringer därifrån med skenande puls. SERIÖST. Jag pallar inte leva i en värld där män förutsätter att jag är en kvinna inom prostitution bara för att jag har kort kjol och passerar Malmskillnadsgatan på kvällen. Jag pallar inte att män tar sig rätten att kommentera hur jag ser ut, vissla efter mig, lägga anspråk på MIN kropp. Jag pallar inte att jag och mina medsystrar alltid måste vara på vår vakt när vi går hem på kvällen. Jag pallar inte att vi ska behöva känna oss otrygga i vår egen stad.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Fick den frågan när jag stod och tjuvrökte 13 år gammal bakom en biograf… Snubben var ung och väldigt corporate. Läskiga typer..

  Mel 2014-09-03 05:57:06
  Svara
 • Hej,

  Bara ett litet inlägg: en borde inte använda ordet ”prostituerad” utan snarare ”kvinna inom prostitution”. Alltså ordet ”prostituerad” blir liksom till en egenskap, en stämpel, och visar inte på kvinnan bakom; det blir ett väldigt långt avstånd mellan ”andra kvinnor” eller ”medsystrar” och en ”prostituerad”. Använder en däremot uttrycket ”kvinna inom prostitutionen” blir det mer ”okej, så du identifierar dig som kvinna, det gör jag med, vi är människor med tankar och känslor, du hade kunnat vara jag, vi har bara hamnat på lite olika vägar i livet, vi har mer gemensamt än inte” etc. Om en vill veta mer om det kan en lyssna på ”Som en hora” av Maria Sveland, förklaras bra (och såklart mycket bättre än vad jag kan!) där. Tack för bra blogg!

  Julia 2014-08-31 15:21:27
  Svara
 • Usch så obehagligt! :(
  förresten, jag har en fråga; du vet det där projektet som du och Sara Edström gjorde, när ni blev fotade med en gammal kamera? När får vi se det? :))

  Fanny 2014-08-31 11:20:38
  Svara
 • När jag bodde i Australien fick jag mitt på dagen frågan om jag ”jobbade” av en medelålders gubbe, ba eeeeh nej bara för att jag har kjol och står på trottoaren är jag inte nödvändigtvis en prostituerad.

  jessica sofie 2014-08-31 10:56:15 http://minimalme.devote.se/
  Svara
 • hatar att det är sådär. stod och väntade på en kompis en sen kväll härom dagen vid en park. trodde det var honom jag såg och gick liksom mot honom, upptäcker under gatlyktan att det inte är han utan en random medelålders man och börjar typ ursäktande fippla med telefonen och se allmänt *vanlig* ut för att han inte ska typ ”få för sig” nåt om mig. alltså blev sen så arg och ledsen på mig själv (och världen) att jag reagerade så.

  Vicky 2014-08-30 20:34:40 http://vickys.se/
  Svara
 • Vilken fruktansvärt obehaglig händelse! Och det värsta är väl att det händer om och om igen överallt där män förutsätter att kvinnors kroppar är allmän egendom eller till salu… Och att dessa inte ens skäms eller smusslar och smyger med det, utan bara frågar rakt ut? Man blir ju knappt förvånad över det allra grövsta längre!

  Meeeen…. Patriarkatet ska krossas, så är det bara. Tillsammans <3

  Bella 2014-08-30 18:39:29 http://tantbella.se
  Svara
 • Flora! Du verkar vara en helt underbar person, älskar hur du tar upp viktiga grejer, som detta, som när du skrev om att äta djur. (Förundras så ofta över hur många som har plattformar att tala på, typ blogg/artist m.m. Inte använder den spacen till att säga något viktigt) anyway, har inget viktigt att säga men blir glad för att du gör det. Plus du svänger ihop sådana crazy maträtter bara så? Fattar inte det, blir lika avundsjuk varje gång. Ha det superfint!

  Julia 2014-08-30 17:49:20
  Svara
 • Fy och usch!!!!!!!

  Nike 2014-08-30 16:19:47 http://konstgjort.devote.se/
  Svara
 • obehagligt!!! ta den inte personligt!! <3

  LOVE FROM BCN

  http://hesses.blogg.se

  elsa 2014-08-30 15:51:47 http://hesses.blogg.se
  Svara
 • Jag bor på just Malmskillnadsgatan och har såå många nätter fått frågan om jag säljer sex eller skulle kunna tänka mig att göra det. Man blir lika förvånad och arg varje gång!! Så jäkla vidrigt

  Sofia 2014-08-30 15:29:01
  Svara
 • Också att det kommer så oväntat varje gång, det händer alltid precis när det gått lång tid sen sista gången en blev påhoppad och en tror att saker och ting blivit bättre. Fyfan

  Agnes 2014-08-30 14:39:25
  Svara
 • Det borde gå att göra radbyte i kommentarerna.. Vill tillägga att det händelsen måste känts fruktansvärt objektifierande och att det var väldigt fel av honom att ställa dig en sådan fråga.

  em 2014-08-30 13:40:58
  Svara
 • Jag vet inte hur hans ansiktsmimik var eller vilket tonläge han använde och förstår att hans fråga gjorde dig illa till mods men det är inte säkert att det hade med själva kjolen att göra. Malmskillnadsgatan har länge varit en utgångspunkt för prostituerade och köpare. Att på hemvägen få frågan om en säljer sex, på en gata klockan två i natten – som icke prostituerad, är förstås obehagligt. Men just där och då är det inte märkligt tänker jag. Samtidigt kan jag tänka att han åtminstone kunde ha väntat på en slags signal från dig, att han borde tänkt sig för. Att som kvinna möta i princip vilken man som helst på en gata i natten innebär ofta ett visst mått av obehag, och tar han kontakt blir det förstås värre. Frågar han om sex är det klart att paniken kommer.
  Jag är inte emot prostitution eftersom jag förstår att den fyller en funktion, åt båda håll. Det är dock en oerhört komplex fråga förstås. Det finns i princip inget skydd gentemot prostituerade, det är inte pensionsgrundande m.m. När det gäller sexualpolitik finns det mycket att diskutera.

  em 2014-08-30 13:34:50
  Svara
  • Svar på ems kommentar.

   Ja men alltså: jag vet ju att Malmskillnadsgatan har (eller åtminstone har haft) det här ryktet. Men det betyder inte att det är okej att förutsätta att en tjej som passerar på den gatan säljer sex. Inte alls.

   Flora Wiström 2014-08-31 11:35:02
   Svara
  • Svar på ems kommentar.

   Jag håller med om detta. Jag tror inte att det har så mycket med en kass kvinnosyn att göra som har att göra med rent sannolikhetstänk.

   Fredrik Stolt 2014-08-31 07:06:53
   Svara
 • Alltså fyfan. Blir så himla trött! Önskar att det hade varit lätt att bara stå och skälla ut någon som gjorde så, men tyvärr vill man ju bara göra som du gjorde och springa därifrån.

  Beatrice 2014-08-30 12:48:40 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Passerade uteserveringen på en bar runt kl 3 inatt och en man ropar ”har du så där kort kjol på dig får du fan skylla dig själv alltså!” och garvar sin till polare som var vakt på stället. Fyfan.

  julia 2014-08-30 12:12:50
  Svara
 • VAFAN!!!! Det är INTE okej.

  Maria 2014-08-30 11:56:00
  Svara
 • Alltså, fy fan!!! Blir så jävla förbannad på män!!

  Hanna 2014-08-30 11:50:36 http://Fotoavhanna.blogspot.com
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Kom ihåg att bli arg på rätt män! De flesta med penis är ju varken sexköpare eller anser sig ha rätt över kvinnors kroppar. Alla män (och kvinnor!) är en del av den patriarkala strukturen men de flesta av oss har ju faktiskt vett nog att inte förstärka den på såna vidriga sätt som Flora blev offer för.

   Laura 2014-08-30 12:23:27 http://laurasdagar.blogg.se
   Svara
   • Svar på Lauras kommentar.

    Men alltså, om diskussionen ska stanna vid vilka män som är idioter eller inte, så kommer vi inte komma långt! Det blir på sån jävla låg nivå då liksom. Kan inte folk bara lägga ner sin lättkränkthet och förstå att SJÄLVKLART menar man inte alla män, utan att män är ett samlingsbegrepp för alla de karlar som beter sig på detta sätt. Grejen är ju den att de allra flesta män förtrycker kvinnor på ett eller annat sätt, antingen på detta dramatiska sätt som Flora beskriver, eller genom att dra ett ”oskyldigt” skämt om att kvinnor ska hålla sig i köket. Många bäckar små liksom. Jag brukar jämföra det lite grann med hur jag som vit ofta blir ihopklumpad med alla andra vita när rasifierade talar om sina upplevelser. Det är ingenting som stör mig det minsta, jag inser att jag som vit automatiskt är del av en privilegierad grupp oavsett vad jag har för åsikter och värderingar, och jag förtrycker genom att bara finnas till. DÄREMOT så vet jag att jag personligen aldrig skulle uttrycka mig eller bete mig rasistiskt då jag inte alls är lagd så, men jag tar knappast plats eller har ett behov att skrika ”MEN JAG SKULLE ALDRIG GÖRA SÅ FAKTISKT OCH JAG ÄR JU VIT” när en rasifierad talar om sina upplevelser. Det är liksom inte väsentligt för diskussionen överhuvudtaget. Så alla töntiga självupptagna nervösa människor: sluta kapa diskussioner, det är inget beundransvärt att ni beter er som normala, hövliga medborgare i eran vardag.

    Miranda 2014-08-30 12:57:15
    Svara
    • Svar på Mirandas kommentar.

     SÅ SANT! Hatar det där tönteriet till argument. ”Alla män gör ej si och så”. Nä men tillräckligt många liksom??

     Julia 2014-08-30 17:50:19
     Svara
 • Blir så himla hilma arg på det här. Detta händer varje dag i varje stad och så förstår folk fortfarande inte varför feminism behövs? Jag menar…… ursäkta?

  ellen 2014-08-30 11:42:10
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!