Acai bowl.

DSC_6859 DSC_6864Mitt största guilty pleasure är att lägga orimliga summor pengar på konstig mat. Det här är ett begär som har växt sedan jag slutade äta kött: plötsligt öppnade sig en värld av baljväxter, fröer och spännande frukt och grönsaker framför mig. Felix tittar på mina chiafrön och hirsflingor och skakar på huvudet, men jag blir som tokig. Roligast är det med frukostar, för där är det bara att ösa på.

När jag var i Kalifornien blev jag inspirerad av acai bowl-trenden och köpte med mig en himla massa olika saker för att kunna göra det hemma. Acaibäret kallas även världens nyttigaste bär och är fullproppat av antioxidanter, vilket passar mig som jämt är sjuk. Därför bestämde mig för att prova! Tydligen finns acaibäret som fryst puré i vissa affärer, men jag har köpt ett pulver (som nog går att hitta på nätet). En Acai bowl är i själva verket en smoothie med acai i, som du sedan toppar med olika nötter, frön, frukter och eller müsli och äter med sked. Inga konstigheter alltså.

Du behöver:
– En fryst banan. (Det är perfekt att frysa in bananer som håller på att bli
bruna. Skala dem, bryt ner dem i mindre bitar och frys in dem så blir de
perfekta att använda till smoothies eller bananglass)
– Ca 150 g bär av valfri sort. (Jag tog björnbär)
– 1 tsk acaipulver.
– En skvätt mjölk av valfri sort. (Jag brukar ta havre- eller mandelmjölk)
– Toppa med jordnötssmör, frukt och nötter. (Jag tog kakaonibs, skalade
hampafrön, björnbär, bipollen, banan och chiafrön)

Dödsgott, lovar.

Translation: My biggest guilty pleasure is expensive, wierd super food. When I was in California, I was inspired to make my own acai bowl. Here is the recipe: acai bowl (made with a frozen banana, blackberries and 1 tbs acai powder) topped with chia seeds, banana, bee pollen, black berries, hemp hearts, cacao nibs and peanut butter.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • Åh älskar också konstiga fröer och sånt, nästa grej jag ska testa är psylliumfrön. Och! Du ska ha pepp för att du äter veg! Kramar

  Ellen 2014-09-27 21:59:40 http://harborellen.blogspot.com
  Svara
 • Tips är att ha chiafrön i själva msoothien, istället för på! För att magen ska kunna ta upp alla nyttiga ämnen från fröt bör de blötläggas. De bildas ett ”gel” runt fröet då. Lägg i nån kvart innan du ska äta, eller förbered kvällen innan. Du kan även göra chiapudding som frukost. Eller varför inte som nyttig chokladpuddingefterrätt hehehe… har du testat!? man kan eprimentera i all oändlghet.

  Oooooch!!! Som ovan skrev.. NÖÖÖTSMÖRER… så gott!!! på typ aaallt! finns ju så många olika varianter!! min favvo är monkis tahini tror jag,,, mmm!!!

  Johanna 2014-09-26 06:43:13
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Hello miss Folmer! :) Bra tips! Äter chiapudding till frulle flera gånger i veckan, älskar det! Hur skulle du göra chokladpudding? Bara att addera kakao eller?

   Flora Wiström 2014-09-26 08:30:15
   Svara
 • Tips om du vill vara miljömedveten, banga mandelmöjlken. http://www.motherjones.com/tom-philpott/2014/07/lay-off-almond-milk-ignorant-hipsters

  Anna 2014-09-25 10:37:29
  Svara
 • Hej! Tänkte att du skulle uppskatta lite mer info om açaí! Rätten kommer från norra brasilien där man gör en sorts slushie som du säger genom att mixa bäret med guarana växten och krossad is (som man även gör juice av, mer poppis än Coca Cola i Brasilien) – bäret äts inte ensamt vanligtvis pga konstig konsistens och storstor kärna. De har många fler açaíaffärer än glassaffärer där man kan välja bland en himla massa pålägg – vanligast är kondenserad mjölk (väldigt söt) eller i pulverform med granola, banan eller jordgubb!

  Alessandra 2014-09-24 18:22:00
  Svara
 • Åh vad gott! Jag åt också acai bowl när jag var i L.A men köpte däremot inte med mig något hem… har dock gjort en fake bowl med vanliga bär vilket också är rätt gott och lite mer ekonomiskt ;)

  Iris 2014-09-24 09:29:07 http://whitevisions.devote.se
  Svara
 • im dying, looks so tasty :))))))

  LOVE FROM MADRID

  http://hesses.blogg.se

  elsa 2014-09-23 21:20:46 http://hesses.blogg.se
  Svara
 • Känner väldigt väl igen mig med det där med obsession för diverse frön, frukter, grönsaker osv. Rekommenderar dock verkligen att göra med fryst färsk açaí, det är såå gott. Har iofs inte testat frystorkat pulver men kan inte tänka mig att det är lika bra. :-)

  Hedda 2014-09-23 20:49:34 http://heddow.blogspot.com
  Svara
 • Är så tveksam till sån här ”nyttig” mat. Älskar dock det här med vegetariska rätter, och alla grönsaker och frukter som finns, men pulver, även naturligt, och bipollen? Mycket skeptisk. Dock älskar jag smoothies, och mandelmjölk är också väldigt nice! Har själv testat att byta ut mjölk och yoghurt mot mandelmjölk, och tycker det funkar finfint!

  Beatrice 2014-09-23 20:29:16 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • mm. ser supersmarrigt ut! jag brukar göra acaibowl och toppa med hemmagjord granola + kokschips och ekologiska hallon :) heaven on earth!

  amanda 2014-09-23 18:35:05 http://www.bootylicious.devote.se
  Svara
 • Ge mig en skål av det där nu??! Måste testa!

  Michelle 2014-09-23 17:59:41 http://www.kth.se/blogs/michu
  Svara
 • Kan tipsa om hemmagjort jordnötssmör. Mixa jordnötter med solrosolja (funkar nog lika bra med andra oljor också). Smaksätt med lite salt eller kanske en gnutta socker beroende på vad man gillar. Vill man ha jordnötssmöret chrunchy så mixar man inte så länge, vill man ha det slätare så mixar man lite till. Så enkelt och SÅ gott. Inte särskilt dyrt heller, vilket alltid är trevligt. Nomnomnom <3

  Jordnötstjejen 2014-09-23 17:37:57
  Svara
  • Svar på Jordnötstjejens kommentar.

   Tack för tips! Jag längtar tills jag har en ny mixer så att jag kan testa olika typer av nötsmör. Älskar det såååå mycket!

   Flora Wiström 2014-09-23 18:01:58
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!