Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Bostadsbedrägeri.
Bilder från dagen då vi var på visning av Söderlägenheten. Juli 2013.

Jag sa ju att jag skulle berätta om varför jag var i tingsrätten häromdagen.

I juli 2013 fick vi meddelat av vår dåvarande hyresvärd att vi inte kunde bo kvar i lägenheten på Gärdet. Då satte vi in en ny annons på blocket i stil med ”hej vi söker lägenhet” och fick svar från en kvinna (i fortsättningen kallad A) samma dag. Hon sa att hon hade en lägenhet på söder som vi kunde hyra i minst ett halvår. Hurra! tänkte vi och åkte och tittade på den. Där ville vi bo!

A sa att det var några andra som också var intresserade men att hon skulle höra av sig om vem hon hade valt som hyresgäst. Några dagar senare ringde hon oss och sa att vi fick hyra lägenheten. Vi blev glada. Hon föreslog att vi skulle mötas upp på banken för att legitimera oss för varandra, skriva hyreskontrakt och föra över en deposition på två månadshyror (16 000 kr). Sagt och gjort. Vi skrev ett kontrakt, fick ta en titt på varandras ID-kort och förde sedan över pengarna.

”Jag måste bara få ett godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse, men om de mot förmodan skulle neka er så för jag tillbaka depositionen direkt till er”, sa hon. De kommande veckorna hade vi nästan daglig kontakt och hon sa att styrelsen var långsam, men att hon också låg på dem för att få besked. 1,5 vecka innan utflytt ringde hon och sa ”tyvärr, Felix blev inte godkänd av styrelsen”. Vi fattade ingenting, varför blev jag godkänd men inte han? Felix försökte få klarhet med A i telefon medan jag låg och grät på sängen i panik för att vi skulle behöva hitta en ny bostad på bara tio dagar. ”Jag för självklart över depositionen till er direkt”, sa A.

Men pengarna kom inte. Det gick en vecka, två veckor, en månad, en och en halv månad. Våra konton började bli tomma, men hela tiden lyssnade vi på A:s bortförklaringar. ”På mitt konto står det att pengarna är överförda, ni borde ha dem efter några bankdagar”. ”Jag går till banken på fredag och kollar, det här är så konstigt”. A verkade inte vara en ljugande person. Hon hade kunnat vara vår mamma – eller vilken medelålders kvinna som helst. Det var så det kändes.

Vi flyttade tillfälligt in i en lägenhet i Enskede. Till slut ringde jag henne och sa ”om det krånglar så mycket med banken så kan väl vi ses så att jag får kontanter? Vi behöver verkligen våra pengar”. Hon gick med på det och hon föreslog att vi skulle ses utanför en bank vid Odenplan klockan 16. En bank som hade kontantuttag.

Jag åkte dit men insåg ganska snart att det var något konstigt med det hela. Banken hade stängt – och den hade dessutom inget kontantuttag. Hur hade A inte inte kollat upp det? Dessutom var hon inte på plats. Jag ringde upp henne och hon svarade ”oj Flora, jag har glömt, jag sitter i ett möte just nu så jag får ringa upp dig”. Då blev jag jävligt arg och fräste ”vi behöver våra pengar nu, om inte du kommer med dem så går vi till en advokat!”. A svarade ”jag ringer upp dig om en timme”.

Det var inte förrän då som jag började misstänka på allvar att hon hade lurat oss. Jag ringde styrelseordförande i bostadsrättsföreningen på Söder och berättade vad som hänt. Styrelseordförande svarade ”åh din stackare, ni är inte de första personerna som har råkat ut för det här. Ett par sade till och med upp sin lägenhet i Göteborg och åkte hit med ett flyttlass, men när de kom fram fanns det ingen bostad att flytta in i. A får absolut inte hyra ut lägenheten, den är lämnad till Kronofogden”. Panik.

Jag ringde och handledde med polisen, frågade vad de tyckte att jag skulle göra. De föreslog att jag skulle försöka få pengarna tillbaka först men sen anmäla henne. Så jag sms:ade A och skrev ”jag vet hur det ligger till, jag har pratat med styrelsen. Om inte vi får våra pengar i morgon så går jag till polisen”. Sagt och gjort. Dagen därpå var jag pissnervös och ringde dit min pappa så att han skulle kunna vara med när A kom med pengarna. Sexton tusen kronor i kontanter återlämnades till mig den kvällen. Jag höll upp dem med skakig hand mot gatulyktorna för att se om de var äkta eller ej. Det var dem. Vi fick alltså tillbaka våra pengar två månader efter att vi fört över dem till henne.

Så. Jag anmälde henne efteråt. Och i onsdags var jag kallad som målsägande och fick berätta min historia, för att sedan lyssna på hennes. Det var nervöst, men det gick bra. Tydligen har hon hyrt ut falska lägenheter i Idre till en jäkla massa människor också, så hon är anklagad för grovt bedrägeri. Det här har varit ett sätt för henne att förhala pengar för att kunna betala av en stor skuld.

Tänk på det här när ni ska hyra lägenheter i andra hand. Kontakta styrelsen och fråga dem om allt går rätt till, innan ni för över en deposition. Vi hade tur som fick tillbaka våra pengar, men många fick det inte. Vi har haft jättelyckade bostadsaffärer genom Blocket, men det gäller att vara vaksam. Även fast en person känns pålitlig kan det vara precis tvärt om.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Men fy sjutton så hemskt!! Jag ör verkligen glad att det löste sig! Usch vilka mardrömsmånader det måste varit för er… :( <3

  Emilia 2014-09-29 07:22:50
  Svara
 • Men fy vad hemskt! Att det finns sådana människor som går till sådana längder och drabbar oskyldiga personer. Tur ändå att allt så småningom löste sig!

  Amanda 2014-09-27 00:26:14 http://amandaduverell.devote.se
  Svara
 • Oj, gud vad hemskt av A att göra något sånt här mot er! Tack för att du delar med dig av sånt här, hur ska en annars veta alla fula knep liksom? Så himla svårt det här att bli vuxen.

  Victoria 2014-09-26 23:34:22 http://nattstad.se/ifoundvictoria
  Svara
 • Vad hemskt att läsa, det är ju mardrömmen att bli utsatt för något sånt när man letar bostad. Men vad modig du är!!!! Ge dig själv en rejäl klapp på axeln.

  Ida 2014-09-26 23:33:59 http://idarehn.blogg.se
  Svara
 • Ursch vad jobbigt. Men varför upprättade ni inte ett depositionskonto där pengarna är säkrade? På så sätt kan man inte bli lurad.

  Gina 2014-09-26 21:58:27 http://ginaelena.se
  Svara
 • Vad var hennes historia? Hur försvarade hon bedrägeriet? Kram!

  Moa 2014-09-26 20:27:17
  Svara
 • men fy vad hemskt. hur kan ens människor göra så? var är samvetet liksom??? jag är glad att du vågade stå på dig och ta det till polisen!

  Mirjam 2014-09-26 19:50:30 http://kortochgott.devote.se
  Svara
 • Åh stackars er! Så himla surt!!
  Starkt att anmäla och starkt att varna andra! Hoppas att det löser sig på bostadsmarknaden för er! Massa kramar!

  Astrid 2014-09-26 18:55:19
  Svara
 • Fy vad du är modig!!

  Nike 2014-09-26 18:38:24
  Svara
 • Wow vad starka ni är, jag hade blivit skit rädd, massor med kramar till er och bra att du delade med dig. <3

  AgnesBlixa 2014-09-26 18:21:47 http://agnesblixa.devote.se
  Svara
 • Herregud! All styrka till er! Så modigt och bra gjort. Puss

  Elsa 2014-09-26 15:58:06 http://Elsa.elle.se
  Svara
 • Var på dejt med en kille i somras som berättade i stort sett samma historia, tror att ni blivit lurade av samma kvinna. De hade inte heller fått några pengar tillbaka, trots nästan daglig kontakt med denna kvinna. Till slut polisanmälde dem och då visade det sig att kvinnan hade nära på ett hundratal anmälningar mot sig. Otroligt sorgligt att det ska behöva bli så. Både för alla som blir drabbade av hennes bedrägerier, men också för kvinnan själv som såg detta som sin enda utväg från en ohanterbar skuld.

  Matilda 2014-09-26 15:26:12
  Svara
 • Så bra att du delade det här!

  Hanne 2014-09-26 12:26:59 http://rougeimaginaire.blogspot.com/
  Svara
 • Kom in i Linköping på drömutbildningen och bara en vecka senare hade jag skaffat lägenhet – trodde jag…. Personen hade förberett svar på alla mina frågor, och jag betalade in pengar. Han gick att nå ofta och mycket och kontaktade mig om olika ”att tänka på”-grejer. Vi skulle höras dagen innan jag skulle flytta upp från Skåne om tid och plats, men då gick det inte att få tag i honom. En timme senare hittade jag honom på en lista över bedragare. Detta var i mitten på augusti, sen dess har jag bott på en madrass hos min kompis i en etta på 25 kvm för att kunna plugga trots allt, men nu har jag äntligen fått en egen etta att hyra i några månader, LYCKAN! Kom ihåg allihop att alltid titta på lägenheten, träffa personen och INTE betala någon märklig deposition. Dock kan man dessvärre bli lurad ändå, bedragare är oerhört ”skickliga”. Stor kram till alla i denna sitsen och kämpa på, det känns alltid hopplöst och fruktansvärt när det händer, men så småningom så löser det sig, det är bara att kämpa ännu lite hårdare! <3

  L 2014-09-26 10:40:15
  Svara
 • Men gud. Helt sjukt! Har blivit lurad på pengar på andra grejer än lägenheter och det är en så himla snopen känsla, en känner sig så dum. En vill ju gärna lita på folk. Tur att ni fick era! Hoppas det löser sig med boende denna gång.

  Agnes 2014-09-26 10:37:30 http://www.astrologen.blogspot.com
  Svara
 • Tack för att du delar med mig Flora! Ska verkligen tänka på det här när det är dags för mig att hyra lägenhet.

  Emma 2014-09-26 10:26:58 http://www.emmaljungberg.se
  Svara
 • Ush! Flyttade till Lund nu i höst och då jag sökte lägenhet blev jag varnad på jättemånga ställen om det där och råkade faktiskt ut för ett försök till bedrägeri. Som tur insåg jag det i tid det hela löste sig men det var nära. Fy att folk gör sånt här. Blir så arg på mänskligheten.

  kaneli 2014-09-26 10:15:28 http://www.spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • Jag och min vän håller just nu på att hyra lägenhet genom Blocket, och vi har alltid sagt att så länge vi sett lägenheten och skrivit kontrakt är det lugnt. Tack för att du skrev det här, nu vet jag att det inte behöver vara så. Shit, vad vi måste vara försiktiga..

  Sandra 2014-09-26 09:50:52 http://sandrajm.blogg.se
  Svara
 • Fy vad tråkigt att höra Flora! Och vad skönt att det löste sig. Ett tips till er andra som läser detta är även att ringa svenska bostäder för att kolla upp vem som står på kontraktet på lägenheten. Det är tyvärr även vanligt att folk som bor andra hand försöker hyra ut den i tredje hand olagligt för att tjäna ihop pengar.

  Emelie 2014-09-26 09:45:43
  Svara
 • Nej usch vad obehagligt! :( Kram till er! Hoppas det ordnar sig med en ny lägenhet!

  Martina 2014-09-26 09:41:35
  Svara
 • Hej Flora, så bra att du skriver om det här. Jag har också varit med om bedrägeri, det var via Blocket. Så man måste vara försiktig där också. Däremot såg jag aldrig lägenheten, men mannen hade kapat en kvinnas identitet (som bodde på exakt den adressen vi trodde vi skulle flytta in på). Så jag tänkte att det går att lita på! Googlade hennes namn, fick fram var hon jobbade och tänkte att det var att lita på. Men i själva verket hade jag mailat med en helt annan person. Depositionen var inte en lika stor summa, 5000kr, men fick aldrig tillbaka dem. Jag polisanmälde, visade sig att detta hänt innan och kvinnan hade också polisanmält- dessutom runt 20 andra som också gått på det och fört över deposition. Efter några månader fick jag ett brev från rätten att de lagt ner ärendet- det gick inte att binda ngn till kontot, trots att de hade en man som var starkt misstänksam. Kändes inte så kul! Men jag tycker det är så bra att du berättar, för att inte andra ska råka ut för samma sak. Så glad att ni fick tillbaka pengarna också, och starkt att du vittnar. Tack för en fin blogg. Kram!

  Tove 2014-09-26 09:30:50
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!