Hur du räddar dina gula bilder.

exempelbild1

Det är ju så mörkt nu för tiden så de flesta av mina bilder blir såhär gula och fula (jag använder aldrig blixt). Ibland kan vitbalans vara så himla knepigt, men ett första steg är att ställa in kameran i förväg. Det hade jag försökt göra här, men det gick sådär som ni kan se.

exempelbild

Men då är det tur att Photoshop finns, efter en svängom där så blir bilden såhär fin! Liksom lite vintageaktig också. Här kommer en tutorial i hur du kan rätta till vitbalansen i dina fotografier.

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 17.24.40

Börja med att öppna bilden i photoshop (jag har PS6 på engelska) och klicka fram photo filter. Vet tyvärr inte vad det kallas i svenska PS.

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 17.25.56

Välj någon av de färgnyanser som finns förinställda, eller gör din egen. Jag gjorde den här blåaktiga. Då blev bilden lite kallare som ni ser.

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 17.26.24

Men för mörk är den. Klicka fram levels/nivåer.

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 17.26.36

Dra i det högra reglaget (det som ger siffran 217 i det här fallet) för att ljusa upp bilden, i det vänstra reglaget för att öka kontrasten och i det mittersta för att justera mellantoner. Jag ljusade bara upp den här bilden.

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 17.26.44

Klicka sedan på selective color.

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 17.27.38

Här kan du välja vilken färg i bilden du vill påverka. I sådana här varma bilder brukar det vara bra att klicka fram färgen gul och sedan dra lite i reglagen för att se hur färgen påverkas. Här drog jag ner svart till -100%, då försvann mycket av det gula.

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 17.27.53

Men jag var fortfarande inte helt nöjd, så nästa steg var color balance/färgbalans.

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 17.28.22

Här ändrade jag färgerna lite åt olika håll som ni ser. Exempelvis ville jag ha lite mer cyan och grönt i bilden.

exempelbild

DSC_7075

Tada! Lite mättnad försvinner på vägen och bilden blir liksom lite gråare i tonen, men jag tycker att det funkar bra. Men det är ju såklart en smaksak.

Men nu har jag en fråga till er som är PS-kunniga. Jag fotar ju ofta i rawformat, men Adobe camera raw öppnas inte automatiskt när jag drar in mina bilder i Photoshop. Varför? Hade jag haft Camera raw hade det varit mycket enklare att justera vitbalansen, inte sant?

Translation: A tutorial of how you can change the whitebalance of a photo in Photoshop.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Åh tack för tipset!

  My Cecilia 2014-11-06 14:39:17 http://mycecilia.blogg.se
  Svara
 • Öppna i bridge! Absolut enklaste om en bara vill fin justera lite :)

  Lisa 2014-11-06 13:53:40
  Svara
 • hei finis!
  eg brukar bridge til å dra bildene ut fra kamera/minnekort, da sorterer bildene seg i mapper etter dagen da eg tok dei, og derfra kan ein sortera bildene i fargar for å gå gjennom. typ: du har 10 bilder av ein pizza, merk av den du likar best (typ gul) også til slutt, rediger alle gule bilder i camera raw (cmd + r) og lagre som jpg.

  puss!
  m.

  mariell hjartesmil 2014-11-06 01:38:22 http://hjartesmil.com
  Svara
 • Om dom inte öppnas av sig själva kan du istället välja att öppna bilden genom photoshop och välja att den ska öppnas som camera raw. Klicka på File: open as. Då får du ju upp en ruta. Välj vilken fil du vill öppna och ändra filformat till: camera raw. Då kan du även öppna bilder som ej är i rawformat i camera raw, (än om det inte är att rekommendera att redigera såna bilder). Hoppas du förstod! :)

  Irja 2014-11-05 19:29:29 http://pulvermos.devote.se
  Svara
 • om man öppnar en bild i raw så finns det en superbra och simpel vitbalans-pipett som man bara markerar och sen klickar på nåt vitt i bilden med. mitt enklaste tips!

  Vicky 2014-11-05 18:30:01 http://vickys.se/
  Svara
 • åh har inte phostoshop</3

  Daisy 2014-11-05 16:45:27 http://vinylbrus.blogspot.com
  Svara
 • Jag skulle också vilja säga att du bör använda lightroom istället för photoshop och adobe camera raw. Det ger en jättebra överblick av alla bilder, man kan flagga, sortera, ta bort och redigera så mycket smidigare och lite mer avancerat. Ladda hem och testa, jag fastnade efter bara ett par dagar efter att tidigare ha använt adobe camera raw och kan inte tänka mig att leva utan lightroom nu haha. Det finns typ ingen bild lightroom inte kan rädda!

  Frida 2014-11-05 14:44:13
  Svara
 • Hej Flora! Tack för en underbar blogg! Du kan öppna camera raw efter att du har importerat bilderna genom att klicka filter > camera Raw-filter. Det funkar för mig som använder photoshop cc. Förstår inte heller varför det inte öppnas automatiskt.

  Elin 2014-11-05 14:33:35
  Svara
 • Jag har ställt in det i min ”öppningsfunktion”, eller vad en ska kalla det. Testa gör det, om du vill, dvs. ställ in så att standardformatet, när du öppnar bilderna, är raw.

  adna 2014-11-05 14:26:39
  Svara
 • Hej Flora! Tack för en underbar blogg! Du kan öppna camera raw efter att du har importerat bilderna genom att klicka filter > camera Raw-filter. Vet inte varför camera Raw inte öppnas automatiskt, kanske beror på vilken version en har. Men det här ska iaf funka i photoshop cc!

  Elin 2014-11-05 14:15:24
  Svara
 • Mitt tips när du redigerar bilder är att använda dig av levels och gå direkt till färgerna (RBG pil upp och nedåt) och sedan lyssna på vad som sägs där, dvs om det inte finns några levels där pilen är drar du den från höger eller vänster mot mitten tills levelsen börjar. Om du förstår.
  Här har jag redigerat inskannade analoga bilder, här är förebilden: https://cdn3.cdnme.se/2729552/6-3/pappa22_52ca0d5a2a6b2269d79b25cc.png
  och här efterbilden: https://cdn3.cdnme.se/2729552/6-3/pappa22_52ca0cb088e59d7b16210220.jpg

  Och du kan uppdatera camera raw om du går in i help>updates om det behövs dvs!

  Evelina 2014-11-05 13:54:40 http://degeneratedgeneration.blogg.se
  Svara
 • jag hade samma problem, vilket visade sig bero på att jag alltid importerar mina bilder direkt till iPhoto. det ska funka att därefter öppna dem i camera raw, men det gjorde det inte för mig. när jag testade att dra mappen från minneskortet till skrivbordet, och därefter öppna rawfilerna i photoshop öppnades camera raw! testa det, hoppas det funkar för dig också, är ju ett sjukt bra program!
  kram

  josefine 2014-11-05 13:16:16 http://www.withheartshapedbruises.blogg.se
  Svara
 • Jag använder också lightroom. Det bästa när en redigerar bilder från RAW. Så TIPS! (som många andra också tipsar om)

  Anna María 2014-11-05 11:34:17 http://annamarialarsson.se/blogg
  Svara
 • Jag tror min Raw-extension fanns med när jag köpte PS, men jag har elements, och den är ju enbart för bilder i princip och ingenting annat, så jag vet inte. Men när jag fotar så har jag kameran inställd på att fota i både RAW och Jpeg samtidigt, så att jag får två kopior i olika format, och när jag redigerar i RAW (alltid) så öppnar jag bara RAW-filerna och inte Jpeg-filerna, och då öppnas de automatiskt i PS…. Så jag vet inte hur du gör? Men klicka bara upp RAW-filerna, så borde det ju på något sätt komma upp en redigerare för RAW. För mig är det bara en ruta som fyller skärmen som liksom ligger ovanpå det andra, och sen när man är klar öppnas det i Jpeg (iaf som jag gör) så jag kan spara det som en jpeg-kopia. Och då ligger det även en fil där alla ändringar finns, som heter samma sak som bilden. Mycket praktiskt, så öppnar man samma RAW-bild igen, så är de gamla ändringarna kvar!

  Beatrice 2014-11-05 11:06:48 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Har tyvärr ingen aning varför bilden inte automatiskt öppnas i Raw först,.

  Men ett litet vitbalanstips: Gör ett nytt kurv-lager, ta ”gråpunkts-pennan” och tryck på en del i bilden som ska vara vit. Då brukar det bli en rätt drastisk färgförändring och väldigt blått (om bilden är gul), men så tonar man ner lagret till kanske 30-40 % beroende på hur obalanserat det var från början. En kan ju även justera i RGB-kanalerna om det blir för bananas. Eller testa med grå-pennan i andra delar av bilden.

  Finns ju såklart inga rätt eller fel i PS, men kul att dela med sig av hur en kan göra samma sak på olika vis. Typ. Kramis!

  Sofia 2014-11-05 10:24:32 http://sofiabystrom.blogg.se
  Svara
 • Ååååh tack så mycket för detta, det är ett problem jag alltid har med mina bilder tagna hemma!

  Hannah 2014-11-05 10:22:29 http://bullehund.blogg.se
  Svara
 • Jag säger som många innan – Lightroom! Bästa. Programmet. Någonsin. Använder knappt Photoshop längre..

  Johanna 2014-11-05 09:58:01 http://aplexakna.wordpress.com
  Svara
 • Lightroom och att alltid fota i raw är mina tips, annars vet jag att bridge kan lura dina jpeg att tro att de är raw, och alltså via bridge öppna dem i camera raw

  julia 2014-11-05 09:48:55 http://jagarenfagel.tumblr.com
  Svara
 • When I take pictures in RAW format, I just click on them and then they open automatically in Photoshop. Then it’s super easy to correct the colour! You can choose the temperature (everything between blue and yellow) and the tint (between green and pink).

  PS: I’m just writing this in English because I don’t know all the technical terms in Swedish ;)

  Hanne 2014-11-05 08:58:35 http://rougeimaginaire.blogspot.com
  Svara
 • Jag skulle rekommendera att använda Adobe Lightroom för raw-bilder istället, det blir lättare att hålla ordning på bilderna och framförallt lättare att gå igenom och välja bland många bilder. Alla effekter du la på här går att göra i Lightroom men det går även att öppna upp bilder i Photoshop från Lightroom :)

  Emma 2014-11-05 08:31:37
  Svara
 • Detta kanske inte är svaret du ville få då det egentligen var Photoshop-relaterat MEN! Mitt största tips då en fotograferar i RAW är att använda Lightroom. Du överför bilderna direkt från minneskortet och kan sedan fritt justera allting där. Jättebra verktyg för vitbalansen, blir inte sådär gråmatt utan blir helt enkelt bara kallare. Rekommenderar Lightroom alla gånger. Jag justerar vitbalansen, kontrasten och ljusstyrkan där och för sedan bilderna till Photoshop för den sista touchen hehe. Nä men testa det!!! Mycket bättre resultat :) kram!

  Tack så mycket för en bra blogg förresten. Kommenterar cirka aldrig men har hängt med här i några år nu. Du äger!

  Amanda Jonsson 2014-11-05 08:30:05 http://ajonssons.blogg.se
  Svara
 • Jag behövde ladda hem en extension till Photoshop, då kan man öppna raw och ändra vitbalans och sånt. Men det kanske du gjort? Jag tror även att jag drar in inte jpg-filen utan utan raw-filen. Då öppnas en dialogruta där jag ändrar vitbalans osv innan den öppnas i själva photoshop. Jag hittar tyvärr inte specifikt just nu, sitter på jobbdatorn så kan inte kolla vad jag har hemma..

  Ethel 2014-11-05 08:16:25
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!