Morotsgröt.

DSC_9887

Morotsgröten är min standardfrukost just nu. Jag tycker om det så himla mycket! Dels för att varm frulle i december är obligatoriskt (speciellt med kanel på), dels för att jag står mig ända till lunch. Den här gröten smakar dessutom lite som morotskaka, vilket ju är ett himla bra betyg. Jag gör olika varje gång – det är ju det fina med gröt, det är bara att slänga ner det som finns hemma – men här är ett recept med exakta mått.

För en portion behöver du:

1 finriven morot
0,5 dl havregryn eller boveteflingor
2 msk linfrön
0,5 dl vatten
0,5 dl havremjölk

en nypa salt
1 ägg (kan uteslutas)
eventuellt en nypa vaniljpulver

Till servering:

kanel
socker (ibland hackar jag i dadlar i stället, det funkar megabra)
en näve nötter
havremjölk

Blanda grynen med vatten, mjölk, linfrön och salt och låt tjockna på spisen i några minuter. Tillsätt den rivna moroten och kläck i ett ägg. Blanda ihop ordentligt och låt det puttra på spisen i en minut eller två. Gör du gröten på boveteflingor så tar du av kastrullen från spisen och låter den svälla fem minuter under ett lock, använder du däremot vanliga havregryn kokar du gröten tills den når önskad konsistens. Ät förslagsvis upp’et framför julkalendern. Det blir du aldrig för gammal för.

Translation: Carrot oatmeal. For one serving: 1 shredded carrot, 0.5 dl oatmeal or buckwheat flakes, 2 tbsp flaxseed, 0.5 dl water, 0.5 dl oat milk, a pinch of salt, 1 egg (optional) and possibly a pinch of vanilla powder.  Serve with: cinnamon, sugar (sometimes I use dates instead, it works great), a handful of nuts and oat milk. Mix the oats with water, milk, flax seeds and salt and let thicken on the stove for a few minutes. Add the grated carrot and the egg. Mix together and let it simmer for a minute or two. If you use buckwheat flakes, remove the pan from the stove and let it thicken under the lid. If you use oatmeal, just let it boil until it reaches the desired consistency. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Detta var jättegott med lite kanel på, jag är inte så förtjust i vanlig havregrynsgröt men denna var ett bra alternativ!

  Martina 2015-03-08 09:33:00
  Svara
 • Låter jättegott!<3 men du vet väl att linfrön blir giftigt i för stora mängder? 2 matskedar är nog lite mycket..

  Emily 2014-12-12 06:10:06
  Svara
 • Oj vad gott detta lät! Själv brukar jag blanda i müsli som innehåller massa nötter och annat smått och gott, frysta bär eller någon färsk frukt, jordnötssmör, ekologiska russin. Men måste ju nästan prova med morot i imorgonbitti!

  Jessica Pehrsson 2014-12-11 14:44:09 http://jessicapehrssons.blogg.se
  Svara
 • åå deet ser gott ut, gillar verkligen gröt :)

  LOVE FROM ELSA

  elsa 2014-12-10 22:02:54 http://hesses.blogg.se
  Svara
 • Men så spännande, äter alltid gröt till frukost och detta verkar kunna kvala in som frukost hos mig – morotskaka till frukost liksom! ;D

  Stina 2014-12-10 19:31:37 http://tillvaron.se/stina
  Svara
 • Funkar det lika bra med vanlig mjölk?? =)

  Ida 2014-12-10 18:54:51
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Självklart! Men havremjölk är djur- och miljövänligare förstås ;) och godare tycker jag!

   Flora Wiström 2014-12-10 23:56:02
   Svara
 • måste prova°

  beata 2014-12-10 18:27:29 http://radarmagazine.se/beata/
  Svara
 • åh det låter gott!

  Daisy 2014-12-10 18:04:45 http://vinylbrus.blogspot.se/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!