OM ACNE OCH ROACCUTAN

UPDATE: → Hur jag blev av med mina finnar ←

10947231_10155093601895313_1976189535397759843_n

När jag var i 13-16årsåldern började jag få acne. Först lite knottror i pannan, sedan på bröstkorgen och ryggen. Knottrorna blev till bölder och ibland, när jag lutade mig tillbaka i en stol, kunde jag börja gråta för att det gjorde så ont när ryggstödet trycktes mot en finne. Jag avstod från att bada med min klass. Jag grät framför spegeln. Jag darrade av nervositet första gången jag skulle visa min rygg i dagsljus framför min pojkvän. I efterhand förstår jag att det var överdrivet, men då tog det upp hela min tankevärld. Det var svinjobbigt. Jag drack äckligt B12-pulver, knaprade Tetralysal, använde Duac och säkert fem andra receptbelagda krämer. Men inget hjälpte.

Sedan började jag äta Yasmin 28, Det är ett kombinerat preventivmedel och acnepreparat som gjorde att mina finnar försvann. Faktiskt så gjorde dem det. Men jag har blodpropp i släkten, så i våras, efter fyra års p-pillerätande, bestämde jag mig för att sluta. För ingen vet vad p-piller har för långvariga biverkningar, ingen kan vara helt säker på hur vi påverkas i längden av att proppa våra kroppar med hormoner. Och det är inte värt risken att få blodpropp. Därför rekommenderar jag inte Yasmin 28, eller något annat p-piller för den delen, även om det var effektivt mot acne. Det. Är. Inte. Värt. Riskerna.

Untitled-1-4

I somras började knottrorna komma tillbaka och nu, på hösten, har finnarna blossat upp i ansiktet igen. Det gör ont, och även om jag inte bryr mig om det lika mycket som när jag var yngre (jag får inte samma ångest av det nu), så är det jobbigt. För jag märker att hyn bara blir sämre. (Bilden ovan var för en månad sedan, och det har blivit värre sedan dess.) Trots att jag köpt dyra krämer på Lush och hållt på med oil cleansing method och bara använt naturligt smink osv osv. Jag tror helt enkelt inte att jag kan behandla min acne utvärtes.

Jag hade en tid hos hudläkaren idag. Han tog en titt på acnen jag har på ryggen, halsen, hakan och käkarna och sa att jag kvalar in för att använda det starkaste medlet, att jag kan börja ta Roaccutan. Jag blev uppriktigt förvånad, trodde att han skulle rycka på axlarna och skriva ut någon mesig kräm precis så som hudläkare gjorde när jag var yngre, men icke. Han menade att min acne är svår och att jag kan lindra den genom att använda receptbelagda krämer, men krämerna kan inte göra så att jag blir av med acnen helt och hållet.

Många med acnebesvär vet vad Roaccutan är och har säkert läst om det en triljard gånger i olika forum, men för er som inte vet det så är det en acnekur som minskar talgproduktionen. Du tar tabletter under ett halvårs tid och i de flesta fall försvinner acnen helt och hållet efteråt. Men under tiden får du supermegatorr hy (du kan behöva använda ögondroppar och nässpray!), du får inte dricka alkohol (det skadar levern) och du tappar hår. Dessutom diskuteras det om det kan medföra ångest och depression.

Men! Det vore ju förjävla skönt att slippa acne framöver. Jag här läst om folks Roaccutanupplevelser, och det verkar ju väldigt effektivt. Om än läskigt med torra läppar och huvudvärk och sådär. Men nu undrar jag vad era erfarenheter kring Roaccutan är? Obs! Jag vill faktiskt inte ha en massa tips på andra acnekurer. Jag har testat SÅ många olika produkter och tillvägagångssätt och i det här fallet vill jag bara höra om Roaccutan. Så det så. Hit me!

UPDATE: → Hur jag blev av med mina finnar ←

Translation: About acne and Roaccutane. Translate the post here

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
198kommentarer
  • Hej flora! Lyssnar på er podd också.. men såg ditt inlägg när jag googlade på p-piller osv .. roccuatan är inte att leka med, många fall rapporteras om tex ångest, extremt torra slemhinnor, depression och självmordstankar. Lider man av ångest redan så är det garanterat att man får depression / självmordstankar och det är just därför den medicinen är så farlig. Min hudläkare har avrått mig inkl min psykiatriker pga min ångestproblemstik som jag redan har. Kommer däremot börja med roccuatan snart ändå med stöd av läkare osv. Jag har provat alla mediciner som finns med antibiotika, receptbelagda produkter osv och det har lindrat besvären ibland men ej tagit bort dom. Ska däremot testa Yasmin p-piller tills jag är redo för roccuatan.. så jag ser fram emot p-piller!

    Linn 2017-02-25 20:08:13
    Svara
  • Hej!
    Gammalt inlägg men känner ändå att jag vill skriva om mina erfarenheter av roaccutan. Jag åt det för ca 8 år sedan och till skillnad från så många andra här så var det det bästa jag gjort mot min acne. Jag hade provat alla möjliga cremer, antibiotika m.m. utan vidare resultat. Roaccutan kändes skrämmande till en början men jag började ändå min kur på 6 månader. Och fick inte alls särskilt många biverkningar. Enda var torra läppar och hår hud i ansiktet, vilket hjälptes med feta hud cremer och försvarets cerat. Annars mådde jag faktiskt jättebra. Och jag fick livet åter från att ha gråtit om kvällarna så försvann acnen och min hus blevfinare än någonsin. Nu många årsenare känner jag inte av några biverkningar av roaccutan. Tråkigt ni som verkar göra det:/ jag har iaf bara positivt att säga om roaccutan! Ha de gott alla :)

    Petra 2017-02-17 00:37:15
    Svara
  • Såg att inlägget var gammalt men hittade det när hag sökte runt på roacuatan. Ryser när jag hör namnet. Roacuatan räddade mig mig drog mig också ännu längre ner. Jag fick värsta formen acne när hag var 13 års jag hade enorma varandra blödande bölder i hela mitt ansikte som gjorde att jag blev sjukskriven i högstadiet då hela mitt liv påverkades så av acnen. Jag kunde inte sova pga smärtan och jag ville ta mitt liv. Vid 15 års åkder hade hag testat flera mediciner och mina föräldrar hade lagt tusentals kronor på behandlingar och medel och krämer. Då fick jag roacuatan pga min lilla storlek (kort och väger lite fick jag halv dos). Jag har aldrig i mitt liv nått så dåliga som när jag gick på roacuatan. Jag förlorade i princip alla mina vänner, hamnade i en djup depression, ville inte leva och jag kände inte igen mig själv. Allt var som ett svart hål. Men acnen försvann. Några månader efter hag slutade med roacuatan blev jag mig själv igen. Det höll sig fint men 2-3 år senare kom acnen tillbaks inte alls lika extrem men jag ser mig fortfarande idag 7 år senare som någon med grov acne. Jag hatar mitt ansikte för min acne och har länge funderat på att testa helvetesmedicinen roacuatan igen. Ville vara dela med mig av min resa

    Maria 2017-02-02 23:38:55
    Svara
  • Hej! Känner igen mig otroligt mycket i det du skriver. Nu är jag ”gammal” och fick roaccutan redan 1997. Min acne försvann, men i retur fick jag konstant klåda och eksem i hårbotten och en ångest och depression som gör att jag inte kunnat sova ordentligt sen 20 år tillbaka. Förhållanden har förstörts och ångesten och den konstanta klådan är fruktansvärd. Roaccutan fungerar och stoppade mobbningen, men det är den värsta skit man kan ta. Idag har jag fru och en son och varje dag är en konstant kamp mot mörkret.
    Jag hoppas innerligt att du mår bra för jag känner med dig.
    Du får gärna kontakta mig via mail för jag söker fler med samma problem så att man kan diskutera allt och enas kring saken.
    Allt väl, Marcus

    Marcus 2017-01-25 23:22:05
    Svara
    • Svar på Marcuss kommentar.

      Hej! Jag har tagit roa nu i 4 månader och jag orkar verkligen inte längre! Har mått så dåligt mår ännu mer dåligt än jag gjorde med acnebesvären, och det är hemskt. Jag lider hellre med Acne än att fortsätta med behandlingen. Jag befinner mig i en jätte viktig period just nu där jag måste lyckas med plugget osv.. kan inte låta medicinen sabba det hela.. Hur ska man göra om man vill sluta?

      Svara
  • Jag vill starkt avrekommendera roaccutan. Även 5 år efteråt blev jag direkt röd i ansiktet av solen (5minuters sommarsol) jag har även idag 20 år efteråt problem med alla mina slämhinnor och flagar konstant i hårbotten. Sen vet man väl inte om alla problem är från roaccutan. Men det är den största skiljande faktorn mellan mig och alla normala människor utan problem med slämhinnor… finnarna har jag förresten kvar. Biverkningarna var kraftiga. Men hellre torr hud och solhatt än finnar.. men trode jag att jag kunde få men för livet hade nog behållit finnarna.

    Jonathan 2016-12-19 00:48:56
    Svara
    • Svar på Jonathans kommentar.

      Hej!
      Tog roaccutan 1997 och har konstant klåda och flaggar i hårbotten. Fick dessutom en personlighetsförändring av medicinen och har ofta ångest och känner mig hjälplöst ledsen.
      Vill gärna uppmärksamma detta så hör gärna av dig på mail; [email protected] så att vi kan enas.

      Marcus 2017-01-25 23:25:03
      Svara
  • https://www.fiverr.com/fernandesmf/speak-word-of-god?funnel=2e265a76-2aec-4de1-a9d5-a1a994442c24

    Nena 2016-07-26 20:24:25
    Svara
  • Under många år lidit jag med akne och har gjort olika dermatologiska behandlingar .
    Det var då jag började forska olika studier och lyckats sätta ihop en rutin med naturliga produkter var mycket effektiv . Jag 3 år praktiskt taget botade från akne med denna rutin och naturliga ingredienser
    https://www.fiverr.com/fernandesmf/speak-word-of-god?funnel=2e265a76-2aec-4de1-a9d5-a1a994442c24

    nena 2016-07-26 20:18:50
    Svara
  • Hej. Jag googlade och kom fram till din länk. Du nämner i din inlägg att du åt yasmine 28 och acnen försvann. Jag undrar om du minns hur många månader det tog innan du såg resultat. Tacksamt för ett svar.

    Nour 2016-07-18 13:23:26
    Svara
  • Hej!

    Jag åt detta under 8månader i tonåren. Flera biverkningar som mkt näsblod, huvudvärk (min migrän kom också då), spruckna händer och läppar, torra ögon och fruktansvärd värk i leder. Värken i lederna har fortsatt och jag rekommenderar aldrig någon att äta denna medicin. Just nu ångrar jag att jag åt den pga all den smärta jag ff har kvar i kroppen. Tyvärr. Laser är en bra metod mot acne. Lycka till oavsett vilket val du än väljer!

    Rebecca 2016-04-10 17:40:44
    Svara
    • Svar på Rebeccas kommentar.

      Hej Rebecca.. Läste ditt inlägg…Jag är sjukskriven sen Jan 16… För depression… Värk i hela kroppen… Huvudvärk osv…
      Jag har funderat mycket på varför!!! Det plingade till i huvudet herregud jag har ju käkat roaccutan i tonåren…
      Läst en del om andra som fått permanenta biverkningar…. Vore tacksam om jag kan få prata med dig och dina upplevelser… Hitta människor som ätit medicinen i tonåren och är vuxna nu…
      Önskade man fick information då hur det skulle påverka mig i framtiden..
      Mvh Annelie

      Annelie 2016-06-04 15:44:39
      Svara
      • Svar på Annelies kommentar.

        Hej!
        Åt roaccutan 1997 och lider fortfarande av biverkningarna. Har konstant klåda i hårbotten och flagar. Har också ångest och är till och från hjälplöst ledsen. Har ärr över hela kroppen efter acnen vilket gör att jag har tatuerat över en hel del och undviker gärna att visa mig utan tröja. Hör gärna av dig via mail: [email protected] så kan vi enas.

        Marcus 2017-01-25 23:29:08
        Svara
  • Nu vet jag inte om du valde Roaccutan eller inte men jag skriver om någon som googlat Roaccutan får upp detta inlägg.
    Jag tog mina sista tabletter för en dryg vecka sen, och jag är SÅ glad att jag fick det utskrivet.
    Biverkingarna har varit många. Framförallt torra läppar som måste smörjas in ungefär var eller minst varannan timme. Torr hy (i ansiktet) som flagnar hade jag stora problem med i början av kuren. Näsblod i stora mängder, en dag var jag tvungen att vara hemma från jobbet för att det var så illa. Rekommenderar att köpa en nässpray med olja. Värk i leder, främst i ryggen och anklarna. Min syn har avsevärt försämrats, jag har alltid haft jättebra syn men nu ser jag suddigt främst på långt håll, vilket jag hoppas försvinner snart! Torra och röda ögon som gör ont när det blåser. Jag tror att jag blev nedstämd av kuren, men det kan jag inte veta till 100 %.

    Jag tror att om man lidit av akne i flera år så kan man nog bortse från biverkningarna i ett halvår, för att bli finnfri. Det har varit rätt tufft men jag hade gjort om det igen om jag nu skulle få aknen tillbaka. För tillfället är min hy helt finnfri och jag är så nöjd!

    Sandra 2015-09-27 00:23:21
    Svara
  • Hej! Hoppas du läser detta trots att det är ett ganska gammalt inlägg.
    Jag har ”alltid” haft finnar. Från det att jag var 12-13 år har jag sovit med ansiktet täckt av Basiron med tveksamt resultat. Då var det ändå ”vanliga” finnar. Dock fortsatte finnarna att komma frekvent trots att jag var över 20 år. Fortfarande trots Basiron varje natt.
    När jag var 21 år hade jag på kort tid gått ner cirka 25-30 kg och började plugga på universitet. Då började jag få stora inåtgående bölder som inte ville läka utan att det blev ett stort sår och sedan ett ärr. Inte kul! Gjorde massa AHA-behandlingar utan resultat på bölderna, såklart, eftersom de kom inifrån. Till slut fick jag en remiss till hudläkare som omedelbart skrev ut Roaccutan. Detta var runt år 1999-2000.
    Roaccutan hjälpte verkligen och jag upplevde inte biverkningarna så svåra förutom att man fick smörja sig ordentligt och blev lite torr i ögonen, men det var så skönt att slippa ha stora sår och bölder i ansiktet.
    Efter avslutad kur har jag ätit både Diane och Yasmine, men eftersom jag idag är 38 år är det verkligen inte lämpliga preparat för mig.
    Jag har fortfarande akne-benägen hy som kräver en exakt hudvård för att inte få akne. Jag kan fortfarande få enstaka bölder ibland, men inte så ofta. Den hudvård jag använder innehåller salicylsyra och glykolsyra som rensar porerna, samt serum med samma innehåll. Om jag använder ”vanliga” preparat från Ica så får jag genast finnar! Peeling är också viktigt för mig. Jag använder produkter från Image som säljs på salong, men kan även köpas från USA. På Skincity.se finns Mene o Moy och Biodroga MD som också har produkter med salicylsyra. Men om man har mycket akne så tror jag knappast att man kan ”läka” den genom hudvård! Det är bara försäljningsargument från skönhetssalonger!
    Jag är övertygad om att min akne kommer inifrån genom för stor testosteron-produktion. Detta då jag även har överdriven hårväxt på fel ställen….
    Jag önskar att jag hade börjat med Roaccutan tidigare för de akneärr jag har är verkligen inte roliga! Dessutom är de svåra att ta bort även om an använder laser etc. Jag har testat olika metoder utan egentliga resultat. Jag hann bli nästan 30 år innan jag vågade sluta ha hellugg för att dölja ärren! Nu har jag lärt mig att leva med mina gropar i ansiktet!

    Maria Westlund 2015-09-05 13:38:39
    Svara
  • Hej! Jag avslutar mig roaccutankur den 17/8, och har då ätit lite över ett halvår! Jag älskar att jag började med roaccutan. Enda biverkningarna jag fått är torrhet, jättetorra läppar framförallt, sen har jag fått lite ledsmärtor men inte mycket! Inget håravfall :) Om du vill kan du läsa på min blogg under kategorin Hudvård, vad jag har gått igenom!

    Ha en fantastisk dag och jag hoppas din akne försvunnit!

    KRAM

    Molly Jansson 2015-08-02 09:55:35 http://mollyjansson.blogg.se
    Svara
  • Hej! Vet inte om jag skulle rekommendera roacutan, biverkningar slår ju olika på olika personer. Men Jag ångrar att jag åt min kur. Jag fick någon uppblossning under en tid jag var väldigt stressad och var glad att jag fick roacutan utskrivet. Visst fungerar det för huden, den var jätte fin ett halvår efter kuren. (men huden blev tunnare och fick konstig färg, nästan lite gråaktig) Jag fick förutom dom vanligaste biverkningarna som torrhet m.m tunnelseende, blev ljuskänslig och väldigt nere. Fick gråtattacker och var kallsvettig och allmänpåverkad av medicinen. Borde så klar slutat direkt men var så envis att jag skulle fortsätta. Fick frånvaroattacker och tappade gnistan med allt. Jag slutade efter 4 månader pga detta men tog nästan 2 år innan jag var tillbaka till normalt igen. Nu var jag stressad och nere innan jag började med medicinen, men jag var så övertygad om att biverkningarna skulle försvinna helt efter kurens slut. Visst blev det gradvis bättre efter kuren men var väldigt trött och frånvarande under lång tid. Isolerade mig och var inte glad längre, absolut inte värt det! Prova Jasmine eller diane p – pillerna istället.

    Sofia 2015-07-20 01:12:34
    Svara
  • Jag led av akne under hela högstadiet och gymnasiet. Ingen svår acne men otroligt irriterande då man varje morgon hade något nytt i ansiktet. Till slut träffade jag en läkare som fattade att jag verkligen led av min acne och skrev ut Roaccutan utan att tveka. Det tog ett halvår sen var acnen bortas för gott och har inte haft många finnar på 15 år. Visst blev man lite torr i huden under en period men det kändes som ett mindre problem som fixades med en fettfri aloe vera. Den medicinen förändrade mitt liv till det positiva, fick ett helt annat självförtroende när acnen försvann. Det enda jag ångrar är att jag inte tog den tidigare.

    Nisse 2015-07-12 17:07:27
    Svara
  • Testade Roaccutan för 15 år sen och tyckte det var bäst!! Huden blev len och fin och en dröm för mig som alltid haft nån finne på gång. Det var en vän till mig som rekommenderade denna hudläkare i Umeå. Han hade grövre acne än jag men efter träff med läkaren så skrev han ut det. Med den konstiga frågan om jag var oskuld??!! Då var jag 26 år gammal och blev förvånad .
    Men summa summarum: super nöjd med behandlingen.

    Cecilia Nilsson 2015-07-04 21:23:33
    Svara
  • jag har atit roacutan. jag fick tjatat mig till det i tonåren. akte till om med från uddevalla till stockholm for att traffa en lakare dar. jag hade provat ALLT! jag at precis som man skulle (du vet ingen choklad etc etc) o gjorde kostsamma ansiktsbehandlingar o provade alla slags mesiga alternativ från jobbiga doktorer.

    roacutan forrandrade mitt liv. det gick bort o kom aldrig tillbaka.

    de enda varningarna jag fick da var att jag inte fick bli med barn i 5 ar framat o att vara VALDIGT viktig med solskydd (jag har haft 50 spf sedan dess)

    kram o lycka till
    alice

    alice 2015-07-01 14:46:55 http://alicewonderland2.blogspot.com
    Svara
  • Jag käkade Roaccutan när jag var 16 och ångrar det inte. Blev mest bara torr i huden, vad jag märkte. Saknade inte alkohol eftersom jag ändå inte dricker. Jag får fortfarande en finne ibland (liksom min morsa), men jag slipper mitt gamla pizzaface (även om huden fortfarande har en del ärr/fläckar).

    Svara
  • Hej,

    Lite sen svar ser jag här men kanske värt ändå att skriva om du inte har bestämt dig än.
    Jag rekommenderar Roaccutan till alla som lider av akne. Jag åt Roaccutan för ungefär 8 år sen och har aldrig ångrat beslutet. Jag upplevde torra läpps bara men jag använde ändå väldig mycket mjukgörande i hela kroppen varje kväll. Jag kan tycka idag att jag var lite mer deprimerad när jag tog tabletterna men jag fick prata med en psykolog varje vecka som jag än idag har kontakt med. Jag kanske var mer deprimerad över att jag hade akne än när jag tog tabletterna. Efter Roaccutan har jag inte använd foundation alls till vardagen då jag tycker min hy är helt underbar. Så ja jag rekommenderar Roaccutan starkt till alla som har akne. Det är inte värt att gå runt och må dåligt och inte vill gå ut eller ta kort på sig själv pga aknen.

    Sarah 2015-05-19 12:48:34
    Svara
  • Hej, jag åt roaccutan som ung och blev av med min acne. Dock medförde medicinen oerhört många biverkningar. Jag vill tillägga att jag inte vanligtvis reagerar på piller- och jag har ätit en hel hög med olika mediciner, med roaccutan blev jag väldigt sjuk av.
    *djupt deprimerad *anorexi *svår huvudvärk *ingen sexdrive alls *torrare än torrast hud, ögon, näsa, hår. *problem med leder. *grovt försämrat immunförsvar. *nedSatt lungstyrka. *slutade växa
    En del av problemen jag fick av medicinen stannade kvar låååååååångt efter avslutad behandling. Och min acne kom tillbaka i viss mån igen efter ca 6-7 år.

    Det tragiska är att trots alla biverkningar så skulle jag ändå valt att ta medicinen.
    Innan jag började medicinen kom jag till ett stadium dör jag till slut inte ville gå ut – jag mådde så dåligt över att visa mig för folk PG av min acne.

    Isabel 2015-05-08 19:48:09
    Svara
  • Hej! Åt roaccutan för två år sen ca, och det hjälpte mig något fruktansvärt! Visst blev jag lite torr i huden, och läpparna var fruktansvärda! Men det var så skönt att kunna gå runt utan smink och inte ha ångest 24/7! Min acne satt främst på ryggen, vilket ledde till stora bölder och att jag knappt kunde sova. Idag har acnen mest flyttat sig till ansiktet och jag är igång för att se om jag kan äta en kur till. Det fina höll sig i ca 6-7 månader innan det började komma tillbaks så smått. Jag fick också rätt dålig aptit men absolut ingen depression – tvärtom var jag bara glad att allting funkade mot acnen! Fick också utskrivet propyless till att smörja med och den var grym! Tyvärr inte särskilt naturlig etc men det var det enda som funkade – har provat massor av andra krämer, Maria åkerberg tex, och inget funkade lika bra! Kram och lycka till!

    Amanda 2015-05-08 08:13:38
    Svara
  • Hej!
    En sen kommentar men vill bara hälsa att jag tog roaccutan för ca 10 år sedan när jag gick i gymnasiet efter att ha testat en rad olika receptbelagda läkemedel som inte fungerade. Men det fungerade jättebra för mig, det enda som hände vara att jag blev lite torr. En annan positiv sak jag minns var att jag typ aldrig behövde tvätta håret för det blev aldrig fett. haha. Nu 10 år senare har jag fortfarande lite småfinnar då och då men absolut inte mycket, och min acne på ryggen försvann helt och har varit borta sedan dess. Samtidigt har jag också blivit äldre och kan acceptera lite utbrott i ansiktet då och då. Lycka till och hoppas det hjälper dig bra!

    Elin 2015-04-08 15:09:21
    Svara
  • Hej igen! Ja som sagt läste jag lite fel, då jag nu såg att du inte är säker om du skall börja äta roa. Men vad du än väljer att börja äta, hoppas jag innerligt att det skall hjälpa dig, då jag vet hur jobbigt det där att lida av acne. Därför, har jag tagit denna ”risk” att nu börja med roa, även fast alla dessa biverkningar finns. It’s worth a shot isn’t it? Känns i alla fall så efter alla dessa mediciner och krämer jag har tagit och då inget hjälper.
    Tack igen för detta inlägg! Blev väldigt glad.
    Hoppas du snart kommer fram till en lösning med hur du ska göra, även fast jag vet hur svårt det är att bestämma sig då man är rädd hur det ska påverka en samt om den hjälper eller inte…
    Kram!

    Mathilda 2015-03-16 20:26:27
    Svara
  • Hej Flora!
    Jag ville bara främst säga tack till detta inlägg. Främst för det är skönt att få ta del av personer som har samma problem som en, då många av ens kompisar inte har dessa problem och det är svårt att förklara för dem att acne kan ha en så pass stor inverkan på själen sin. Jag var hos hudläkaren förra veckan, väntar nu på ett samtal från min doktor. Är otroligt nervös över hur denna medicin skall funka på mig, har precis som du och många andra, försökt med allt och inget hjälper. Det gör mig lite skraj att läsa alla dessa biverkningar. Men just nu i denna stund, tar jag hellre in det positiva med medicinen. Denna acne får mig att må så himla dåligt och jag gör allt för att den skall kunna dämpas, så att min självbild kan börja gro igen. På så sätt är jag väldigt pepp, att jag kanske inom snar framtid kan visa upp min kropp så som ansikte, bröst och rygg – utan att skämmas. Det ska bli roligt att få följa din resa med denna medicin, samtidigt som jag börjar med min kur. Lyckoönskningar till dig och jag hoppas att medicinen fungerar som den ska.
    Ps. Tack för denna fina blogg och fina du, såklart!
    Kram

    Mathilda 2015-03-16 19:43:53
    Svara
  • Socialstyrelsen måste skriva ut licens för att man ska få äta Roaccutan i Sverige, och det finns verkligen en anledning till att det är ett licenspreparat. För många funkar säkert Roaccutan. För många andra kan det vara direkt livsavgörande, som för mig som fick en kronisk njursjukdom. Till saken hör att jag fick värre acne än jag hade innan av Roaccutankuren, och huden blir permanent mycket tunnare. Min acne har läkt med hjälp av olika homeopatiska läkemedel och naturpreparat och jag tror även att det finns psykiska underliggande faktorer som är orsaken till acne. Vet precis hur du känner, finns det ett medel som funkat för så många andra är man beredd att ge det en chans och gå igenom det rena helvete som kuren är. Det enda jag kan säga är att jag såhär i efterhand ångrar mig så fruktansvärt mycket och att jag skulle göra allt för att få spola tillbaks tiden och ta tillbaks beslutet om att ta Roaccutan, pga det lidande jag haft under kuren och efteråt. Kram!

    Josefin 2015-02-25 18:56:36
    Svara
  • Hej! Jag skulle såhår i efterhand varmt rekommendera roaccutan. Jag var otroligt orolig inför att påbörja kuren och hade läst väldigt mycket innan jag började. Men det hjälper och det är så himla skönt att vakna på morgonen och inte ha någon acne. Jag hade även en del ärr i ansiktet från min tidigare acne och det har också börjat försvinna. Jag vet inte om det är pga kuren men jag har inte gjort något annat speciellt.. Jag förstår att det är läskigt att ta ett beslut om att börja, och det är såklart individuellt men gör på! Det är värt det.

    Jessica 2015-02-25 08:05:19
    Svara
  • Hej! Mina erfarenheter kring roaccutan har enbart varit positiva. Jag har tre äldre bröder som också tagit det och de har haft riktigt bra resultat. För min del så genomförde jag kuren två gånger. Min acne var aldrig extrem så till den grad att jag hade ont eller så (kanske någon enstaka gång) men jag hade verkligen provat ALLT och inget bet på det. Det sträckte sig ner över bröstkorgen och på ryggen vilket jag nästan skämdes mer över. Så jag fick roaccutan utskrivet och anledningen till att jag genomförde det två gånger var att jag var slarvig och glömde få nytt recept så min kur blev aldrig fullständigt genomförd utan bara kanske till 75%. Så jag började på det igen och det gick hur bra som helst.

    Min främsta biverkning var extremt torra läppar, kunde rycka av långa hudflikar från dem för att de flagnade så mycket. Tyvärr så finns det inget att göra åt det utan man får leva med supertorra läppar i ett par månader. Annars hade jag lite muskelvärk och min hud tunnades ut så jag hade lätt för att riva upp huden och få sår, vilket hände någon enstaka gång. Men jag hade aldrig någon depression eller ångest. Många (inklusive mig själv) upplever snarare att de känner sig gladare för att acnen försvinner och man får otroligt vacker hy. För mig som snabbt får fett hår var jag överlycklig för att jag kunde gå 4-5 dagar utan att tvätta det och det såg nytvättat ut ändå p.g.a att det inte producerades något sebum. Är man ganska torr i hyn från början så upplevs kuren som jobbigare. Alkohol drack jag inte ofta men när jag väl gjorde det under min andra kur var det i större mängder och trots det hade jag felfria blodprover. Så det där med att inte dricka varierar från person till person tror jag. Idag får jag fortfarande finnar men det går i perioder och beror på mina rutiner. För det mesta ser det ganska bra ut och det är inget som inte går att göra något åt. Epiduo använde jag under en väldigt lång tid efter jag slutat med kuren. Acnen har faktiskt aldrig kommit tillbaka på bröstkorgen/ryggen vilket är ett stort plus.

    Så testa, det kommer alltid vara en annorlunda upplevelse för alla men jag är glad att jag gjorde det och det tror jag du också kommer vara om du väljer det!

    Louisa 2015-02-16 23:29:48
    Svara
  • Hej
    Låter exakt som jag. Fick acne, åt Yasmine, fick inte ta dem längre och vips var bölderna tillbaka. Första besöket hos hudläkaren och han ville ge mig Roaccutan, Jag ville inte, ville testa ALLT annat först, p.g.a. allt dåligt jag hört om medicinen. Inget fungerade och jag var tillbaka hos hudläkaren och bad att få testa Roaccutan. Det är det bästa jag gjort, och det värsta. I september 2010 började jag och jag tog dem i ett halvår. Det är snart fyra år sedan jag slutade och några bölder har jag inte sett till. Finnar får jag, men de försvinner efter kort tid och jag är fortfarande helt jäkla superglad varenda sommar över att jag kan ta på mig alla linnen med djup rygg, följa med mina vänner och bada och att JAG ALDRIG BEHÖVER KOLLA STATUS PÅ RYGGEN NÄR JAG SKA VÄLJA VAD JAG SKA TA PÅ MIG! Jag bloggade under tiden jag tog Roaccutan och där kan du följa allt från när ögon blir torra till att ledvätska torkar… För jävligt, men värt det.

    emma 2015-02-14 10:23:11 http://roaccutanochjag.blogg.se
    Svara
  • Hej Flora! Jag skrev precis ett inlägg på min blogg om mina upplevelser av att ha hudsjukdomen Rosacea, som på många sätt liknar både acne och excem, och om hur jag hittade en lösning med hjälp av mineraler och vitaminer. Har försökt förmedla till så många jag kan att det finns naturliga sätt att bli av med hudproblem, utan massa antibiotika osv. Att det faktiskt finns en logisk förklaring på varför problemen uppstår och att det i många fall också finns en logisk och helt naturlig lösning. Jag hade jättesvåra sår i ansiktet pga Rosacean, och efter jag hittade min naturläkare hemma i Göteborg och gjorde en mineralkur, så har min hud varit näst intill felfri. Ville mest bara dela med mig av detta till dig, eftersom jag har följt dig ända från början och känner med dig i hudproblemen du har nu. Vet inte exakt vad du har testat (du kanske redan har varit hos en naturläkare?) Men jag vet iallafall att det finns liknande naturkurer till acne som till rosacea, som inte ens kostar speciellt mycket. Känns så dumt att det finns en så bra grej därute men så få som vet om det!
    Här är iallafall länken till mitt inlägg där jag beskriver mer utförligt hur det hela gick till: http://www.louisewhitehouse.com/?p=563
    Hoppas iallafall att du hittar något som hjälper på ett eller annat sätt!
    Du är så himla bra Flora! Keep up the good work så att säga :)
    PUSS / LOU

    Louise Amelie Whitehouse 2015-02-05 17:40:03 http://louisewhitehouse.com
    Svara
    • Svar på Louise Amelie Whitehouses kommentar.

      Började läsa din blogg alldeles nyligen och läste det där inlägget idag. Såååå intressant! Jag köpte faktiskt zinktabletter idag, innan jag hade varit inne på din blogg, vi får se om de hjälper. Hoppas. Tack för peppande ord!!! Och tack för fin blogg!

      Flora Wiström 2015-02-05 19:36:53
      Svara
  • Jag åt roaccutan när jag var 15-16år och hade då, precis som du, provat allt. Tetraysal, duac, p-piller (diane), kemiska peelings etc. etc. Så som jag förstått påverkar Roaccutan folk väldigt olika. För min del så blev jag väldigt torr (blödde därmed mycket näsblod) och huden flagnade. Akta sol också, jag åt roaccutan under vintern så det var inte ett stort problem, förutom när jag reste till solen under jullovet och huden blev då mycket känsligare och acnen blev värre under en tid. Jag var däremot i stark sol i Mexiko, så tror att det inte är lika jobbigt i den milda Sverigesolen. Jag blev tidvis ganska deppig, eller hade snarare mycket humorsvängningar och panikångest. Detta var visserligen i kombination med mycket stress och press sista året i högstadiet, så vet inte hur mycket det spelade roll. För övrigt så var roaccutan otroligt effektivt och har inte haft problem till samma grad sen jag tog det. Däremot vet jag att många gör två kurer, så man kanske ska vara lite inställd på det, jag tror nog att jag kommer göra en till, nu 3 år senare. En annan grej min läkare varnade för var om man skulle bli gravid så skulle det kunna skapa problem. Under tiden körde vi med ”dubbelt skydd” alltså både kondom och p-piller, för att vara säker på att det inte skulle kunna hända (vilket kanske också spelade roll i mitt mentala välmående under tiden). Har nu slutat med p-piller och förstår varför du inte vill äta dem, men kanske något att överväga bara under tiden du tar roaccutan. Hurusom, roaccutan har hjälpt mig (och andra) jättemycket, men det kan tidvis vara tufft, men har man problem som jag hade och som du verkar ha, så är det absolut värt det!
    Lycka till!

    Frida 2015-01-30 15:16:30
    Svara
  • Hej!
    Jag blir så himla glad att du tar upp detta, för det bara ligger och dammar bland tabu havet. Jag har också haft acne ungefär sen jag var 13-14 och idag är jag 18. Acne gör verkligen inte livet lätt, allt från smärta till skam och ångest. Min har sina perioder då det är helt okej till fullständigt förfärligt. Förra året var min acne helt ur balans, i början av 2014 hade jag börjat få finnar lite smått, till att endast öka fram till Augusti, September 2014 då det blev så påtagligt att jag fick stora bölder i ansiktet. Jag fick då remiss till hudläkare som skrev ut antibiotika Tetralysal. Detta var både bra och dåligt, finnarna försvann men inte helt, men det blev en betydlig skillnad och var så nöjd. Däremot så fick jag en svampinfektion i underlivet på köpet, det var så påtagligt att jag nästan ville sluta på antibiotikan för det var så jobbigt. Jag ville nämligen inte ta svampmedel och annat dylikt då mina slemhinnor är väldigt sköra och skadas lätt. Men jag stod ut trots allt. Men nu en månad och några dagar senare så börjar acnen komma tillbaka. Det känns så otroligt hopplöst och hemskt. Jag funderar på att ta kontakt med hudläkaren igen och diskutera mina valmöjligheter då hon någon gång nämnde att Roaccutan skulle vara andra alternativet. Precis som du har jag sökt mycket om detta och funderat och tänkt men känner ett starkt obehag gentemot medicinen. Min mor är också starkt emot medicinen men på något sätt känns det att det är de eller inget. Jag vet inte, men jag är otroligt nyfiken och pepp för att följa din resa, det kommer fixa sig kram.

    bella 2015-01-28 19:01:55
    Svara
  • Oj, jag trodde att de hade förbjudit Roaccutan. Jag åt det på gymnasiet, och anledningen var såklart acne. Jag kan säga att det är det ABSOLUT bästa jag har gjort. Jag mådde så jävla dåligt över acnen, skämdes och tyckte att jag var äcklig, men nu, några år senare är jag fri. Det är väldigt sällan acnen kommer tillbaka efter en Roaccutankur. Jag rekommenderar det varmt. Har hört om de som blivit deppiga, men jag tror att det handlar om att försöka hålla uppe modet trots att en blir torr i ansikte och slemhinnor torkar ut (jag hade bokstavligt talat sår i näsan i 6 månader) och göra det bästa av det hela. Jag grät mkt under min kur, men idag ser jag tillbaka på det som en bergstopp som jag helt enkelt tog mig över. Precis som du så provade jag mycetk annat innan jag till slut fick Roaccutan, men det gick relativt snabbt att ta sig igenom kuren tills dess att jag var fri från problemen. Jag hade otroligt problem med stel rygg, som sagt torrhet och slemhinnorna, men det förde nåt så fantastiskt med sig, helt enkelt. Jag blev också deppig i samma veva och fick senare äta antidepp, men jag vet inte om det berodde på Roaccutan eller på något annat. Så jag tycker att en ska försöka, och om en börjar må dåligt rent psykiskt – ta det på allvar och uppsök läkare angående de problemen om de uppstår.

    Lycka till, och kram till dig!

    Sanna Preifelt 2015-01-27 17:34:20 http://sannasrum.se
    Svara
  • Så där såg jag också ut sen slutade jag med all mjölkprodukter och nu har jag ingen acne längre Alls!! Tips! Men det tog säkert 6 månader innan allt försvann, gick på tarmsköljning med för att få ut allt slem som tydligen bildas i tarmen av mjölk och ost..

    Kristina 2015-01-24 21:11:28
    Svara
  • Hej Flora!
    Så himla fint att du tar upp det här på din blogg! Jag uppskattar det jätte mycket och förstår att fler känner likadant!
    Jag har haft problem med acne sedan jag var 12 år gammal, nu är jag 27 och har fortfarande problem med det. Jag fick prova att äta Roaccutan i ett halvår och det funkade bra medan jag åt det, blev torr och så, men inte så farligt. Det var inget som inte försvarets hudsalva kunde hjälpa till med. Så fort jag slutade äta Roaccutan kom besvären tillbaka däremot. Nu känns det lite hopplöst eftersom inget hjälpt för mig, inte ens starkaste starkaste. Nu kör jag med Vichys hudvårdserie (den gröna) och det är den enda som dämpar mina besvär, men försöker att lära mig att leva med finnarna.
    Jag förstår varför du undrar hur andra upplevt kuren, den känns trots allt lite läskig. Men jag tror att alla kroppar är olika och reagerar olika på mediciner och hudvård. Det verkar inte finnas något allmänt botemedel mot acne, kanske för att acne ofta (inte alltid dock) är ett symtom på något annat som pågår i kroppen. En makeup-artist jag träffade fick jätte mycket acne när hon var riktigt stressad. Jag har problem med cystor och tumörer på mina äggstockar, vissa människor kanske inte klarar av att äta så mycket socker, kolhydrater eller fett som de gör, andra har vitaminbrister eller sömnproblem. Jag tror bara att man kan prova sig fram och se vad som fungerar för ens kropp.
    Men hoppas att det löser sig för dig! Acne kan ju göra ont både på i kroppen och i själen.
    Tycker det känns sjukt skönt med en bloggare som pratar om sin acne däremot! Jag upplever att det är så stigmatiserat att ha acne i dagen samhälle. Överallt i media blir vi matade med reklam som visar att acne bara är att tvätta bort! Och det finns råd om kost, motion, hudvårdsprodukter, ”använd det här”, ”nej använd det här”. ”Oj, tvättar du ansiktet med tvål? Nej vatten ska det vara, bara rent vatten”, ”nej man måste smörja in sig”, ”återfukta”, ”nej torka ut med alkohol!” Att tvätta bort acne är lika lätt som att borsta bort ett överbett med tandkräm. Men det är den lösningen skönhetsföretagen propagerar för..

    Therese 2015-01-23 16:18:28
    Svara
  • Hej Flora! Måste börja med att tacka för en helt fantastisk blogg. Du är så klok och inspirerar mig så himla mycket! Har bland annat sedan jag börjat läsa din blogg blivit mer medveten om köttindustrin. Jag har länge ätit mycket vego men har nu bestämt mig för att bli vegetarian på riktigt. Så glad för det. Tack tack tack <3
    Nu till det jag kom hit för att säga:

    Jag vet att du inte är så pigg på fler tips angående acne/finnar, men jag måste bara berätta om det här. Jag har själv aldrig haft problem med just acne, men har haft relativt mycket finnar nu det senaste året. Jag har provat en produkt som heter "Sannas Såpa" (http://www.ehdin.com/?navid=11) av Sanna Ehdin Anandala, känd för bland annat boken Den Självläkande Människan. Det är helt enkelt såpa gjord på destillerad tallolja och den innehåller inga som helst konserveringsmedel eller liknande utan är helt naturlig. Såpan innehåller en rad hälsosamma ämnen som bekämpar bakterier (mer information via länken eller google) och kan användas till allt från avgiftande detoxbad till rengöring av läder (!). Jag brukar bland annat använda den som ansiktsvatten, dvs. ta lite på en bommullstuss och badda ansiktet med och låta det sitta över natten exempelvis. Eftersom att såpan är avgiftande kan huden till en början "breaka out" mer än vanligt så att all "skit" kan komma ut, för att sedan bli just avgiftad och finnfri. Det låter konstigt och luddigt och jag var skeptisk till en början, men det hjälper verkligen! Jag märkte skillnad efter bara några dagars användning, mina finnar försvann och huden kändes ny och fräsch. Jag vet inte om detta fungerar för dig men jag tycker absolut det är värt att prova då det är en sådan naturlig produkt.
    Här är en länk till Sannas facebooksida och en bild på en persons förändring efter att ha använt såpan i bara 2-3 dagar (https://www.facebook.com/271512662870940/photos/a.700312646657604.1073741826.271512662870940/856103564411844/?type=1&theater). Acne och finnar är inget vi kan hjälpa och absolut inget vi ska behöva skämmas över, men det är ju så jobbigt när det gör ont. Jag hoppas att detta ska hjälpa!

    Jag hoppas att din måndag varit bra och önskar dig en fortsatt fin vecka. Kram!

    Julia 2015-01-12 20:36:08 http://latelastnight.blogg.se
    Svara
  • Hej Flora!
    Jag har precis läst igenom många av de kommentarer folk gett och kände bara att jag måste ge min bild av Roaccutan. Nu var det inte så att jag var den som var med om behandlingen (det var min storebror) men jag tror ändå att jag kan ge en hyfsat bra beskrivning av hans upplevelse av Roaccutan. Innan behandligen hade han stora problem med acne, vi snackar hela ansiktet, hals, bröst och rygg och precis som du beskriver att du har gjort så hade han provat allt och ingenting hade gett resultat. Idag är han visserligen otroligt mycket bättre i hyn än han var innan behandlingen men resan dit var inte helt smärtfri. Under behandlingstiden blev han extremt torr, så torr att han kunde vakna i sömnen av att blöda näsblod flera gånger varje natt. Även nu, flera år efter att han blev klar med behandlingen kan han fortfarande ha problem med torra ögon, lätt bli flammig i ansiktet av ingenting osv. Det är inte fastställt att det har med Roaccutan att göra men så vitt jag har förstått det stannar läkemedlet kvar i kroppen länge och kan fortsätta orsaka problem.
    Så det är min uppfattning om Roaccutan. Jag har också haft problem med finnar och vet hur jobbigt det är när man känner att ingenting funkar samtidigt som acnen bara blir värre och värre, men jag unnar verkligen inte dig att gå igenom det som min storebror har gjort. Dock verkar det ju som om många inte upplevt Roaccutan lika problematiskt så vad vet jag.
    Kan ju bara tillägga att det var genom din blogg som jag fick reda på Yasmin 28 och att jag idag är så gott som finnfri. :)
    Tack för en jättefin blogg och kram!

    Emma 2015-01-11 18:26:41
    Svara
  • Hej Flora!

    Vill säga hur starkt och modigt jag tycker detta inlägg var! Har haft en del problem med finnar vilket verkligen påverkade mitt självförtroende. Att du lägger upp ett sådanthär blogginlägg är så modigt och fint gjort för personer med liknande problem. Jag hoppas verkligen det löser sig för dig!! Vill dessutom passa på å säga hur grym din blogg är; pepprande och inspirerande på så många sätt, tack!

    Mina 2015-01-11 11:53:43
    Svara
  • Tips 1. Börja äta roa.
    Tips 2. Lips and dry spots balm från decubal till läpparna <333

    Är så himla glad att jag åt roa! Få biverkningar. Absolut INGA psykiska verkningar annat än att jag började må bättre för att huden blev så mycket bättre! Visar gärna före/efterbilder!!

    Stina 2015-01-10 16:55:07
    Svara
  • HEJ!!! Jag skulle vilja säga att jag är rätt så bekant med roaccutan då jag är halvvägs inne på min andra kur just nu. Min första kur tog jag under 2012. Jag kom till hudläkaren med en hy som inte är olik din, kanske något värre. Kan ärligt säga att jag panikade sönder dagarna innan jag tog första tabletten. Kommer jag tappa allt hår?? Kommer jag måste smörja in mig var femte sekund?? Kommer det ens att hjälpa??? Kommer mitt liv bli förstört? De första månaderna hände inte ett skit, mer än att jag fick torra läppar (inga problem med en bra hudsalva till hands) och lite näsblod. Fick även ont i lederna (obs. hade ledproblem sedan innan, så jag vet inte hur står påverkan medicinen hade). Hur som helst, när min kur var slut var min hy perfekt. Den hade en helt annan lyster, fick tillbaka sin naturliga fukt (utan att bli oljig igen). En annan fantastisk sak som hände var att mitt hårvafall som jag led av innan kuren avtog. Jag tappade alltså inte hår längre (knäppt med tanke på att håravfall sägs vara en biverkning av medicinen. hmmm..)

    Min hy höll sig relativt fin i ungefär ett år, sedan fick jag tillbaka lite småfinnar och pormaskar. Det blev aldrig lika illa som det var innan kuren, men efter att ha käkat ett starkt piller i nio månader kände jag att resultatet kunde varit bättre. Min hudläkare berättade att vissa får ta om kuren en gång för ett permanent resultat. Så jag fick börja igen. Jag läste mycket om biverkningar och hur de kan förvärras när man tar ytterligare en kur, men jag kan meddela att det inte stämmer! Denna gång har jag knappt en enda biverkning?? Inga ömma leder, ingen hud som flagnar, inget näsblod. INGET. Såååå skönt och mina finnar bleknar bort mer och mer för varje dag.

    Är trött och vet knappt vad jag skriver men min PERSONLIGA åsikt är att roa är det enda som fungerar. Tro mig, jag har provat allt från vitamin b5 till duac till tetralysal till antibiotika.

    Det är så värt.

    Matilda 2015-01-09 02:07:39
    Svara
  • Vill först säga att jag älskar din blogg!

    Jag har ätit roaccutan i några månader och har nästan inget kvar alls, det har inte alls varit lika jobbigt som jag läst om innan. Är lite torr på hakan och väldigt torr om läpparna men annars, ingenting, och jag äter ändå 40mg om dagen! Det är det bästa jag någonsin gjort med min hy och tycker absolut du borde köra!

    Sara Svensson 2015-01-08 20:16:29
    Svara
  • Jag hade inte mycket acne alls när jag fick roaccutan utskrivet, men tydligen var det något med ärrbildning som gjorde det nödvändigt. I början var det som att allt bara blommade ut och det blev värre än det någonsin varit innan det sedan försvann för alltid. Det tar inte lång tid att bli en sådan där jobbig jävel som ”har fått en finne” och pekar på en osynlig liten prick.

    Jag fick de typiska biverkningarna som torr hy och torra läppar och såg allmänt förkyld ut under en lång tid men så här i efterhand var det verkligen värt det. När det kommer till alkohol gäller det självklart att vara försiktig men jag drack ändå lite då och då (exempelvis på studenten) vilket min läkare till och med sa var okej. Ett tips är att börja direkt eftersom roaccutan på sommaren inte är någon hit, alternativt vänta till i höst. Jag var borta i L.A på semester under min kur och kunde bli röd trots faktor 50.

    Med en liten flaska propyless i väskan, I.d-smink, clear eyes och nosoil kommer du kunna leva helt normalt trots medicinen, jag lovar! Jag vet att det är en stark medicin som bör behandlas med respekt men det är viktigt att inte lyssna allt för mycket på skräckhistorier heller och bara köra. Jag var livrädd efter att ha läst på flashback men är som sagt så himla glad nu i efterhand!

    Lycka till, fråga om du undrar något!

    Iris 2015-01-08 09:59:45 http://whitevisions.devote.se
    Svara
  • Är d gynekologen eller hudläkaren som har rätt?
    Flora, jag tycker du ska vända dig till en PCO-expert som kan förklara varför din hy reagerar så på hormonerna i din kropp. Jag har gjort samma resa som du. Hudläkaren vill komma åt symptomen (acnen) medan gynekologen kan behandla orsaken till acnen. Det sistnämnda är ju givetvis mer effektivt. Jag äter Diane och har gjort det i över 15 år. Har man inte fått blodpropp under de första 6 kartorna så får man det inte senare heller. Din kropp reagerar på testosteronet som dina äggstockar producerar och med p-piller får du balans. Innan du provar roaccutan så tycker jag du ska träffa en ”second opinion” som kan PCO! Rådet jag har fått är att fortsätta med det jag mår bra av samt vara uppmärksam på vad som kan trigga acnen (för min del alkohol och för mkt socker).
    Lycka till!

    Linnéa 2015-01-07 23:07:55
    Svara
  • Hej Flora!

    OBS!! JÄTTEVIKTIGT!! OBS!!

    I Sverige så har acnevården inte kommit särskilt långt och Roaccutane är ny på marknaden, därför har de svenska doktorerna lärt sig hur man skall hantera den.
    Jag gick på Roaccutane i Australien utskriven av en läkare där exakt samtidigt som en av mina vänner i Sverige. Vi började samtidigt men då hon började ta två tabletter om dagen började jag stegvis med en tablett varannan dag i några veckor, en tablett varje dag efter det och efter flera veckors vänjning kunde jag gå på full kur med två tabletter om dagen. Jag hade INGA biverkningar förutom att jag lätt fick sår som läkte långsamt. Däremot, min svenska kompis förlorade muskelstyrka, blev extremt trött och tappade hår, fjällade och fick smörja in hela kroppen med Aloe Vera om kvällarna..

    När jag kom tillbaka till Sverige då jag fortfarande hade en del acne så sade läkaren till mig att jag skulle sluta tvärt för det hade blivit så pass mycket bättre.. Men jag fortsatte maila med min läkare i Australien och skickade bilder till henne och enligt hennes råd fortsatte jag på de tabletter som hon skrivit ut och sedan trappade jag långsamt ned.

    Så om du vill slippa biverkningar, tänk på att vara snäll mot kroppen och använd lite logiskt tänkande! Kroppen är som du säger det känsligaste vi har och även om inte Roaccutane påverkar hormonerna på samma sätt som preventivmedel gör så har det stor påverkan på lever och så vidare, hellre ta det lugnt då alltså än att pressa kroppen..

    Lycka till!! Jag fotade hela min ”resa” så om du vill ha mer tips och råd så får du gärna höra av dig…
    KRAM

    Olivia 2015-01-07 20:07:53
    Svara
  • Hei! Jeg hadde acne fra jeg var 11 til 21 (er 22 nå). Hvis noen hadde fortalt meg Roaccutane var, istedet for å tipse meg om ulike merker, kutte ut melk, trene, ikke stresse sånn så hadde jeg blitt spart for utrolig mye frustasjon de årene! Ja, bivirkningene er betydelige, leppene er knuskttørre, huden flasser og jeg blødde litt neseblod. Likevel er det absolutt verdt det! Nå er jeg 100% kvisefri. Så du burde virkelig bare gjøre det!

    Som du vet er viktig å beskytte seg mot solen og tilføre huden mye fukt. For det siste fikk jeg anbefalt efaclair (?) fra la roche posay. Den fungerte veldig bra. Ellers er det viktig å finne gode leppeprodukter som virkelig tilfører fukt. Jeg likte godt lepomadene fra Weleda. En positiv bivirkning fra medisinen er forøvrig at du bare trenger å vaske håret en gang i uka. Det blir seriøst aldri fett!

    Frida 2015-01-07 17:35:38
    Svara
  • Flora, testa! Jag precis som du har haft 15 år av acne och jag började min kur förra sommaren. INGET hade fungerat, laser, dyra krämer, dieter.. Jag har inte haft en liten liten finne på 3 månader nu. Jag blir lycklig varje gång jag kollar mig i spegeln idag, för det funkade! Priset var trorra läppar som faaan i ca 3-4 mån med det var allt! Min läkare sa att jag kunde ta 1-2 öl, så det gjorde jag kanske 1-2 ggr i månaden och blodproverna visade att det va helt ok. Så kör, och om du vill ha råd eller tips eller har fler frågor maila mig. Tack för att du tar upp frågan och visar din hy, jag vet att det hjälper många. Och det är fett skönt att se att man inte är ensam med problemhy. Systerliga hälsningar Madeleine

    Madeleine 2015-01-07 16:44:24
    Svara
  • Jag har en fråga till alla er som haft akne men inte har det längre – har någon av er testat laser mot akneärr? eller Restylane? Nyfiken på folks erfarenheter kring detta.

    Emma 2015-01-07 14:12:15
    Svara
  • Hej Flora!
    Jag har ätit Roaccutan för flera år sedan (under gymnasiet). Innan jag började med det testade jag, precis som du, typ allt på denna jord. Jag blev extremt trött på alla som skulle komma med nya krämer och tips på kurer för INGET funkade verkligen. Tills Roaccutan. Jag var också lite osäker på om jag skulle börja eftersom jag också hört diskussioner om depression osv. Tillslut hade jag dock sådan ångest inför acnen och svårt att sova att jag bestämde mig för att det fick vara värt risken. Och det var det. Idag (typ 4-5 år efter kuren) har jag ingen acne, inte alls mycket finnar (det kommer så klart i perioder men den är inte aggressiv och ger inga bölder) och jag ångrar inte en sekund att jag har ätit Roaccutan. Jag kommer mest ihåg att jag blev lite torr i ansiktet och på läpparna, men det störde mig inte alls mycket. Jag använde mycket av Maria Åkerbergs produkter under tiden och har fortsatt med det än idag, de är helt enkelt bäst för en känslig hy. Lycka till!

    Märta 2015-01-07 13:45:18
    Svara
  • hej flora! jag ska också skriva på engelska, hoppas att det är okej. min svenska är jättejätte dålig och det kanske skulle vara för svårt för mig att skriva om acne på svenska.. :-)

    i don’t have personal experience with accutane (that’s what it’s called here in the u.s., or at least it was called that.) but i know a couple of people who do. my best friend in high school took accutane and did one cycle of it. i remember how she complained about having to get her blood drawn all the time, and i remember mostly her lips and just how damn chapped they were… she looked so sick and pale all the time, and i felt awful for her. on the alcohol side of things, she was fine because she was around fifteen at the time and very religious, so she didn’t drink, but everything else about accutane was incredibly difficult for her. she’s been clear ever since, though, so i think she’d tell you it’s worth it. her sister also did accutane, but had to do two cycles.

    one more anecdote i’ve got: one childhood friend of mine also took accutane in high school, and although he and i were no longer friends at that point, his mother and my mother were. the short of it is that he got cancer shortly after, and his mother is convinced that accutane had something to do with this, so much so that she has taken legal action. he luckily beat the cancer, but god, you never know.

    i too have suffered from acne for practically all my teenage years and into my twenties, but given my secondhand experience with accutane, i don’t think i’ll ever take it. hope you make the right decision for you, only you can make it. who knows, it may work very well for you! :-)

    jenna 2015-01-07 08:11:06 http://www.andshetookabow.blogspot.fi
    Svara
  • Hej Flora!
    Jag har EXAKT samma acnehistoria som du, tetralysal, geléer, Yasmin osv men inget hjälpte. Åt Roacutan förra hösten i 6 mån och är nu helt besvärsfri! Jag blev torr i ansiktet och på läpparna (men det var helt okej faktiskt) och märkte inga andra inverkningar. Apoteket har bra krämer speciellt framtagna för personer som medicinerar mot acne och tack vare den fantastiska krämen (ja faktiskt) som jag körde på så blev jag inte särskilt torr i ansiktet alls! Krämen var av märket La Roche Posay och hette Effaclar H (de har flera snarlika krämer men just denna är speciales för oss som medicinerar mot acne)
    Den här räddade mig!
    Såhär ser den ut:

    https://www.google.se/search?q=effaclar+h+la+roche+posay&biw=1440&bih=838&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=CbisVL2FC8W3mwXd9ICYDg&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_&imgrc=GWhMnWpP8CLOmM%253A%3Bs6YnUe4wY6sYbM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.scform.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2011%252F01%252FLa-Roche-Posay-EFFACLAR-H1_reference.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.scform.com%252F2011%252F01%252Freview-la-roche-posay-effaclar-h.html%3B600%3B600

    Andy 2015-01-07 05:38:34
    Svara
  • Roaccutan förändrade hela min syn på mig själv. Jag har alltid haft väldigt mycket ångest över min acne och precis som du testade jag ALLT men inget fungerade. Jag åt tabletter, gick på behandlingar och testa varenda kräm men tillslut sa läkarn att det var bättre att äta roaccutan i 6 månader för att bli av med det. Jag var orolig hur jag skulle må angående biverkningarna men det var inte så hemskt som det låter. Självklart är det olika från person till person men det jag kände av var att jag var oerhört torr över hela kroppen och att mina leder gjorde ont, så jag avstod träning under de sex månaderna jag åt medicinen. Ofta blir det värre i början när en börjar med medicinen så få inte panik men det lugnar sig och blir bättre, jag lovar. Det var ett år sedan jag åt roaccutan och jag är så glad att jag gjorde det. Även fast de sex månaderna var jobbiga så var det absolut värt det. Och sex månader är ju faktiskt inte så jätte lång tid när en tänker efter! So go for it!
    Bara ett tips om du bestämmer dig för att ta medicinen, när du sedan avslutar kuren och vill ut och sola bort eventuella ärr. Ta det väldigt lugnt i solen dom första månaderna efter då huden fortfarande är känslig och använd bra solskyddsfaktor. Det är såå starkt av dig att skriva om detta då vi alla vet att vi inte är ensamma <3 Kram

    Agnes 2015-01-07 02:57:17
    Svara
  • HEJ FLORA!!!!!!
    Jag har en fråga!!!!
    Detta har inget med acte att göra men du skrev i ovanstående inlägg att du hade slutar med ppiller. Jag undrar vad du och Felix använder istället? Jag vill nämligen sluta med ppiller pga att jag också känner mig orolig över vad pillerna gör mot min kropp. Jag har dock inte slutat med det än eftersom ppillerna ändå fyller sin funktion. Men jag vill verkligen testa på något annat smidigt som inte förstör min kropp!!!! Tacksam för svar!!!!

    Melina 2015-01-07 00:06:13
    Svara
    • Svar på Melinas kommentar.

      Jaa lite smidigt är det väl med piller men samtidigt ganska osmidigt att behöva komma ihåg att ta dem varje morgon plus ev besvär man kan få av dem. Jag och min pojkvän kör på kondom numer. Jag tycker att kondomen har lite oförtjänt dåligt rykte!!!! Det finns sånna som knappt känns också blir det inte kladdigt efteråt och det skyddar bra och ingen mår dåligt. Säger inte att detta är din bästa lösning men fler borde faktiskt överväga det!:):):) Tänker att många förknippar kondom med sina ungdomsår (kanske??) och one night stands, men hallå, om man hade sådär sex på den tiden så kanske det inte var kondomens fel främst? Hehehe.

      Kajsa 2015-01-07 14:07:03
      Svara
  • Fick blodpropp av yasmine, ett år senare fick jag roucatan samtidigt som jag flyttade till London, och precis som min hudläkare hade sagt innan, biverkningarna är överdrivna och det är den mest effektiva behandling av akne, det ändå som faktiskt råder bot på det inifrån och ger porerna en chans att börja om. Jag blev inte deprimerad, om än lite ledsen för att ofta blir acnen värre innan den blir bättre, har aldrig haft så torra läppar, men fick inte jätte torr hy eller tappade något extra hår. Så länge man gör regelbundna besök till läkaren behöver man inte heller sluta dricka alkohol helt och hållet. Efter sjukt många år av vad som låter väldigt likt din situation, med tusen miljarder olika sorters mediciner har jag sedan jag slutade kuren inte haft ens en eller två finnar som jag hade i övermängd då. För mig, efter blodpropp och tjafs var det alla gånger värt det.

    Linnea Huld 2015-01-06 23:40:06
    Svara
  • hej flora. jag blir alldeles varm av att höra en historia som låter exakt precis som min egen. ungdomslivet med acne, inget att föredra alltså. både min pappa och jag har haft samma problem och jag nojjar även öen gnutta om framtiden, att min kommande generation och framförallt mina barn ska få lida som vi… dock är jag bara 21 och inget sådant är aktuellt att vara orolig för nu:)

    nog om det. jag gick igenom samtliga kurer men inget funkar till fullo (knaprar yasmin just nu, skäms över att säga att jag gjort det i tre år. måste sluta!!!) jag har även tagit roaccutan när jag var runt 18 år. mina enda minnen var hur huvudvärken kom krypandes väldigt fort inpå kuren. det sprängde rent ut sagt och i skolbänken mådde jag kasst. som bekant blev även min hud och läppar oerhört torra. jag smörjde med lotion natt som dag men det gav ingen förändring.. humöret skiftade oerhört… jag märkte även att finnarna torkade ut, men det ploppade upp nya ändå.

    till slut såg min pappa hur dåligt jag faktiskt mådde så han bad mig sluta. jag slutade men sedan dess har jag alltid skrikit och sagt att ”jag vill testa roaccutan igen. jag skiter i huvudvärken. det är inte farligt” osv osv osv… nu i efterhand, när åren gått, när jag har vuxit och skiter i huden (trots alla hemska ärr på rygg, haka, panna och en vidare acneaktig hud-jag känner mig älskad av min pojkvän trots att han ser min icke perfekta hud) inser jag att inget piller väger upp ens kärlek och personlighet. jag rekommenderar att släppa allt. bita i det sura äpplet. skynda sig till sol och värme och bara va dig själv. huvudvärken var hemskt och humöret likaså. en sista sak, allt kommer att bli bra<3

    mina tips till dig. kram och tack för att du förgyller min norrländska journalistik-student-vardag med din vackra blogg /greta hansson vikström

    greta 2015-01-06 22:21:11
    Svara
  • Jag nog den första i klassen som fick finnar på ”riktigt”, alltså mer än en liten i pannan eller på hakan typ. Då var jag tolv, tretton cirka. Det eskalerade och blev värre och värre. Jag testade massvis med krämer som sved något fruktansvärt (!), tetralysal osv. Ibland kunde det tillfälligt bli bättre, under sommaren tex men problemen kom alltid tillbaka. I trean på gymnasiet fick jag en allvarlig depression vilket bland annat gjorde att jag slutade äta. Eller jag åt, men extremt lite. Det gjorde att hudproblemen verkligen blossade upp. Just där och då orkade jag inte bry mig så som jag gjort när jag var yngre och jag var så sjuk att jag knappast brydde mig om att sminka över. Ironiskt nog var det då andra började bry sig mer om hur mitt face såg ut, jag hade mått skit dåligt av min akne i flera år men och nu när jag själv inte brydde mig längre var första gången som människor i min omgivning insåg att det inte var ”vanlig” akne.
    Jag gick till huddoktorn, var tvungen att köra nån jäkla kräm och tetralysal igen men efter det fick jag äntligen roaccutan! Det tog ett tag innan det hjälpte men när kuren var slut var aknen borta! Tyvärr hade jag redan fått en del ärrbildning i ansiktet men va fan, det kunde varit värre. När jag fick det utskrivet var en egentligen tvungen att använda p-piller (eller något annat) pga risker för fosterskador. Hade det inte varit för att jag inte hade debuterat sexuellt då så hade jag varit tvungen till det men tack vare det så slapp jag hormonerna. (high fivear mig själv för att jag faktiskt vågade berätta för läkaren att jag aldrig haft sex och därför kände att det var onödigt (och dåligt) med p-piller). Torr i ansiktet blev jag. Läpparna fick ta en del stryk, men ögonen och näsan hade jag inga problem med. Så ja, tumme upp från mig!

    Saga 2015-01-06 22:11:24
    Svara
  • Hej! Jag har ätit Roaccutan i 3 månader idag. Äter 3 mg/dag och väger 50 kg, så det är en relativt låg dos. Är otroligt, otroligt glad åt det beslutet. Biverkningarna var värst första månaden – OTROLIGT torra läppar, något torrare hud (men inte så farligt alls faktiskt) och lite torr om ögonen. Idag är torra läppar den enda biverkningen jag har kvar. Min acne har försvunnit fullständigt (skojar inte), och även pormaskar och oljig hud. Håret tvättar jag idag var femte dag istället för dagligen. Resultaten dröjde dock 6-8 veckor, och det blev lite värre i början. Känns så himla värt att slippa tänka på och må dåligt över huden, efter att ha gjort det sedan tidig tonår. Hoppas verkligen att det kommer fungera för dig om du bestämmer dig för att testa. Lycka till!

    Moa 2015-01-06 21:52:57
    Svara
  • Jäklar, ibland känns det som att man är ensam med detta, speciellt när alla andra i stan går omkring med felfri hy, och behöver typ bara använda BB cream. Jag blev glad när jag läste denna artikel och fann att jag inte är ensam med detta. Jag har lidit med akne i flera år, och förstår verkligen. Jag fick Tetralysal & Epiduo och använde det i 3 mån, men det verkar som att det bara skapade fler ärrbildande akne?? Jag förstår att det är olika från person till person, men snart ska jag också få roaccutan utskriven från läkare! Underligt hur många det ändå är som har samma sak.. Hoppas det blir bra för dig med roaccutan nu! Har hört från det flesta att det är just det som hjälper att ta bort rubbet.

    Isabelle 2015-01-06 21:20:41
    Svara
  • Jag åt roaccutan när jag var 17 år (10 år sedan nu). Blev AS torr men smörjde som en galning. Finns en jättebra lotion på apoteket som jag badade i. Smörjde mig från topp till tå. Var helt acnefri i flera år men den kom sakta men säkert tillbaka, OBS inte alls i samma utsträckning men ändå finnar på bröstet och ryggen och lite i ansiktet men sedan började jag äta tetralysal som en underhållningskur och peppar peppar det funkar ganska bra. Jag tycker absolut att du ska äta roaccutan för att totalt rensa ut kroppen ALLT, i alla fall testa. Vad gäller depression och dyl så tror jag inte att det är någon fara om man mår bra i övrigt och inte har några tendenser till det, gäller att vara uppmärksam på förändringar i humör och sinnesstämning tror jag, eller JAG märkte ingen skillnad i alla fall men det är väl individuellt. Uppmärksamma all i din närhet på att du äter denna medicin så att de kan varna om de mätker någon för’ndring hos dig. Att inte dricka alkohol var absolut inget problem för mig. Det var jätteskönt att alltid ha en anledning att avstå. Det är ju som sagt stark medicin men det är på riktigt det enda som har fungerat för mig och för mig var det ABSOLUT värt det,Jag har också testat ALLT. Lycka till :)

    Rebecka 2015-01-06 20:57:55
    Svara
  • Hej! Jag har också testat allt, även Roaccutan. Det fungerade för mig så länge jag åt dom, men efter några månader återkom prickarna. Om du är orolig över att äta p-piller skulle jag inte ta Roaccutan. Det faktum att du måste äta p-piller under tiden du äter Roaccutan säger rätt mycket, skulle du bli gravid under behandlingen skulle barnet ta enormt mycket skada och det säger väl sig självt att det inte är bra för ”mamman” heller. Jag blev deprimerad under behandlingstiden och är hitintills sex år senare inte återställd. Innan behandlingen var finnarna det största problemet, åren efter behandlingen har det största problemet varit att återfinna den person jag var innan. Jag har inte hittat den personen än. Jag förstår att finnarna är asjobbiga, jag vet hur det är. MEN. Det är fan inte värt det.

    Rebecka 2015-01-06 20:26:14
    Svara
  • Jag käkade Roaccutan efter att, precis som du, provat Tetralysal och andra medel. Inget hade funkat innan, men Roaccutan gjorde verkligen det. Det tog sin tid, men fortfarande (10 år senare) har jag ingen acne. Jag har inga som helst dåliga erfarenheter av det. Mina slemhinnor torkade ut, jag är fortfarande beroende av läppsyl, men det är det enda. Har även två vänner som ätit Roaccutan som också haft bra erfarenheter, torr hud är den enda bieffekten. Lycka till!

    Jonna 2015-01-06 18:03:36
    Svara
  • Hej! Jag hade megaproblem med hyn och därmed allt som heter självförtroende, precis innan jag började ettan började problemen, typiskt. Efter något år av krämer och piller (tetracyklin osv) från vårdcentralen blev jag remitterad till hudläkare som skrev ut roaccutan till mig då jag hade ärrbildade acne (tror det är det som avgör att du får det utskrivet), och var därmed också tvungen att börja äta p-piller (yasmin här också) eftersom en inte under några omständigheter får bli gravid då det är stor risk att fostret får allvarliga skador (:S). Och visst, jag blev torr i huden (var dock skitnajs för mitt hår blev aldrig fett!), fick näsblod ibland och det kändes lite läskigt att proppa i sig så pass starka tabletter, men all acne försvann och jag tror jag t.o.m. märkte resultat redan efter en månad. Slutade äta hösten 2011 och det har inte kommit tillbaka, visst finnar får jag men inte den ärrbildande acnen. Jag drack faktiskt alkohol då och då under kuren, var på festival till och med, det är väl dåligt då redan roaccutan är dåligt för levern, men jag överlevde hehe. Så slutsatsen är att mina upplevelser av roa är bra och jag hoppas att det fungerar för dig med! Kram!

    Karin 2015-01-06 17:53:00
    Svara
  • Lite intressant att du ens överväger roaccutan när du tidigare i inlägget skriver om nackdelar och effekterna som kan uppstå av ppiller. Roaccutan har ju även det så pass kände och säkert okända biverkningar också. En kollega till mig har berättat om vilka problem hon fått m natt och ljusseende efter ätit en kur i yngre dagar. Tänk även på att man inte får blu gravid under en kur eller en tid eftet, då det kan ge svåra fosterskador…

    Jenny 2015-01-06 17:16:05
    Svara
    • Svar på Jennys kommentar.

      Det är ju därför jag frågar mina läsare om deras erfarenheter innan jag bestämmer mig!

      Flora Wiström 2015-01-06 20:33:03
      Svara
  • Jag ville bara säga att det är så bra att visa ”the naked truth” i vår retucherade värld av perfektion och rosa drömmar. Och lycka till med allt nu; du är vacker oavsett men det hoppas jag och tror att du vet nu. Dock förstår jag irritationen av blämmor som inte vill försvinna och framförallt smärtar.

    Elli 2015-01-06 17:04:10
    Svara
  • Åt själv samma medicin men var tvungen att sluta på grund av biverkningar. Har inget emot att ha torra läppar och super torr hud. Det som knäckte mig var rygg- och ledsmärta (vilket är en utav biverkningarna) som blev så dåliga att jag knappt kunde gå. Hade dagar då jag inte kom upp från sängen på grund av all smärta. Först så tänker man inte på smärtan och tänker att man kanske har sovit/suttit fel, sen så eskalera det hela. Dock så har min acne blivit bättre (så det är positivt). Ett tips är att läsa biverknings sedeln som du får med medicinen. Du kanske inte alls får lika ont men se till att du direkt ringer och bokar en tid om det är något som känns knas och inte vänta och tro att det går över.

    Lycka till, håller tummarna för dig! :)

    Tine 2015-01-06 16:25:38 http://tinescorner.se
    Svara
  • prøvd å ta steget fra vegetarianer til veganer? bare det å kutte ut melkeprodukter tror jeg vil hjelpe deg mye. uansett kult at du skriver om det og deler bilder, det tror jeg betyr mye for mange. håper du finner ut av det!

    eline 2015-01-06 15:56:57
    Svara
  • Fina Flora,
    kan och vet ingenting om Roaccutan ville bara säga att FAN VAD MODIGT OCH JÄVULSKT BRA AV DIG att vara så öppen med detta thema och bilder. Har haft Acne i 5 år nu och vet hur vidrigt man kan må över denna, egentligen så oviktiga men ändå för mig ofta så himla viktiga, ytlighet. Ville bara KLISTRA GULDSTJÄRNOR i ditt skrivhäfte och säga YES YES TACK OCH STRONGT JOBBAT för att du lyfter detta thema och vågar visa hur realiteten ser ut utan smink också.
    kram!

    Julia 2015-01-06 15:13:43
    Svara
  • Hej Flora!
    Först och främst; tack för din superbraiga blogg!

    Jag berättade för min pojkvän om detta inlägg och han utbrast ”Är inte Roaccutan förbjudet i Sverige nu?!”. Han fick det utskrivet till sig under sina tonår, trots att han då inte hade akne utan endast problem av finnar. Finnarna försvann, men nu såhär 15 år senare har han kronisk nackont, vilket är en av biverkningarna till medicinen. Jag läste lite snabbt om Roaccutan och inser att min pojkväns läkare är den som gjort fel, min pojkvän skulle naturligtvis inte fått den utskriven till sig. Roaccutan ska ju endast användas mot akne, men biverkningarna är ju tyvärr desamma. I vilket fall, jag tänkte bara berätta det lilla jag hört om medicinen.

    Lycka till, det kommer bli bra!

    Paulina 2015-01-06 13:23:41 http://www.paulinadevries.blogspot.com
    Svara
  • Hej!

    Precis som dig hade jag testat allt innan jag började med roaccutan, tetralycal va det enda som funkade men så fort jag slutade kom finnarna tillbaka… Men iaf, åt jag roaccutan i 6 månader och var torr som ett russin. Om dt va lite kallt ute och blåste liiiite så strömmade tårar ur mina ögon pga va så torr. Roaccutan påverkade även min mage lite och jag mådde ofta illa. Men att ha dessa besvär i 6 månader och sedan bli acne-fri for life. Så. Värt. När jag tänker tillbaka på det skulle jag nog inte äta det igen men är i efterhand så himla glad att jg gjorde det. Min hy är super fin nu! Jag recomenderar det verkligen! Dock mkt dyrt, men du kan ju spara pengar genom att ej köpa schampo. Man kan tvätta håret var tredje vecka typ!!

    Rebecca 2015-01-06 12:53:19
    Svara
  • Vi har acne i släkten, och när hudläkaren såg min storebrors rygg sa hon ”det här är det värsta jag sett”. Han åt roaccutan och har en fullständigt ärrig rygg (vilket ju inte går att undvika) men han är helt fri från acne sen ungefär 10 år tillbaka. Jag åt roaccutan under 9 månader i ettan på gymnasiet, körde en lite längre dos än vad som är vanligt. Hade inte lika mycket som min bror men tillräckligt. De biverkningar jag kände av var torrheten såklart. Fick torrhetseksem, torr i ögonen, torr hårbotten (så behövde inte tvätta håret alls, det var ju en relativt positiv grej), torr i näsan och blödde stört mycket näsblod. Sen blev jag väldigt nedstämd under det året också, och det är ju svårt att säga vad som är vad. Det kan ha berott på att jag precis börjat gymnasiet och kände mig vilsen, var olyckligt kär och bara inte trivdes med att äta pillerna, men det kan ha varit en biverkning. Det är ju så svårt att säga. Jag tror att det kanske är lättare att hantera när man är lite äldre, vad vet jag.

    Hur som helst så har jag haft helt problemfri hy sen dess, och det har verkligen varit jätteskönt, för acnen hade säkert fortsatt länge om jag inte ätit roaccutan. Trots att jag mådde så dåligt under tiden, trots allt näsblödande som fick mig att känna mig som en mördare (det såg ju så groteskt ut) så har det varit värt det.
    Om jag var du skulle jag testa, men vara jävligt uppmärksam på biverkningarna. Det är så skönt att inte ha ont i huden.
    Lycka till med ditt beslut!

    Agnes 2015-01-06 12:33:53 http://www.astrologen.blogspot.com
    Svara
  • Har också haft stora problem med akne sedan 10 års ålder. Efter en massa dåliga hudläkare som vägrade skriva ut Roaccutan till mig efter att inget annat hjälpte så fick jag tillslut medicinen precis innan sommaren för tre år sedan, vilket läkaren ville vänta med att skriva ut till hösten egentligen då en måste undvika solljus och ständigt använda solkräm. Men med lite tårar från min sida(hehe) så fick jag Roaccutan direkt om jag lovade att undvika solen den sommaren och lyckligtvis för mig var det en sommar med nästan enbart regn. Det syntes inget resultat den första tiden alls(tyckte jag) och min hud torkade ut väldigt mycket, särskilt läpparna. Den första månaden så höjdes mina levervärden också något men sänktes månaden senare och höll sig stabilt resten av kuren, troligtvis för att kroppen börjat anpassa sig till medicinen. Jag åt tabletterna i 10 månader och den sista månaden började jag se resultat, en månad efter kuren var avslutad så var i princip all akne borta. Men ungefär 1,5 år senare så började mer och mer akne dyka upp igen och efter att jag slutade med p-piller för ett halvår sedan så blossade aknen upp väldigt mycket(nästan mer än innan min Roaccutankur) så nu kämpar jag för att få ytterligare en kur av medicinen. Nästa gång kommer jag absolut inte att äta p-piller under kurens gång och såklart vara noggrann med skydd ändå(min läkare ville helst att jag skulle använda kondom + p-piller), måste jag ljuga om att jag knaprar p-piller så fine, jag tror det ändå är bättre att huden(och tabletterna) vänjer sig vid kroppens naturliga hormoner. Roaccutan har ju också psykiska besvär och även självmord som biverkningar om jag minns rätt, jag mådde sämre psykiskt under kurens gång men är osäker på om det berodde på medicinen, aknen, p-piller eller bara min livssituation då. Det blev ju heller inte så mycket bättre av att jag inte såg något resultat förrän i slutet av kuren men jag tror det ändå är viktigt att veta att de flesta faktiskt blir av med den värsta aknen och att detta oftast märks mot slutet. Om du mår för dåligt av medicinen så bör du absolut reagera på det och prata med läkaren om det, är ju inte värt att må jättedåligt och ibland kanske kroppen hanterar tabletterna bättre något år senare istället. Men jag tror det kommer gå galant för dig och för de flesta behövs det också bara en kur för att det ska bli bättre så att stå ut med de mildaste och vanligaste biverkningarna som torr hud är sååå värt det. Lycka till!

    E 2015-01-06 12:33:01
    Svara
  • Tjenixen Flora! Du kommer inte ångra dig. Min bror och syster har båda haft enorma acnebesvär, de åt roaccutan i 6 månader var och är nu helt bekymmerfria. Min syster blev av med en stor del av sina acneärr också. Hon fick en del problem med ledvärk som biverkning men inget som inte var värt uppoffringen.
    Jag själv hade betydligt mindre problem med acne, men tog ändå en liten smygkur på en månad, hehe. Visst blir man torrast i stan, för att inte tala om läpparna som liksom faller i bitar och helt saknar känsel för de är så fnasiga, men det är inget som inte Locobase Repair (hudkräm från Apoteket), Propyderm (tror det är receptbelagt men skrivs utan problem ut i samband med roa) och lite tålamod kan ro bot på. Jag har inte haft en finne sen min lilla kur för ca ett år sen, och slipper tvätta håret maniskt varje dag. Lycka till!!!!

    Alice 2015-01-06 12:27:35
    Svara
  • hejhej Flora! Lycka till med medicinen. Du har en av de ärligaste/modigaste/bästa bloggarna jag någonsin läst, tack! Vill bara påpeka att även om p-piller har en massa farliga biverkningar så är det vissa av oss som måste ta det, som medicin, själv har jag pco, ett äggstockssyndrom då p-piller är behandling+preventivmedel i ett. Det är bra med den här medvetna vågen som blåser in, men jag tycker också det blir lite mycket, ALLA hatar p-piller just nu. VI glömmer hur radikalt det var när det kom. Och framförallt tycker jag att vi inte pratar nog om alternativa preventivmedel, t.ex. för killar! Det visar sig ju ha färre biverkningar än kvinnliga, och intresset är stort, det är bara läkemedelsbolagen som vägrar marknadsföra. Mannens sexualitet är ju HELIG, jämfört med småflickor som ska punga ut på bindor, p-piller, stavar etc. Nu trasslar jag bort mig, i alla fall så skulle jag uppskatta om du tänker på det nästa gång, alla säger ju att ”vill ju inte proppa kroppen med hormoner”, och det blir lite tjatigt efter ett tag när vissa av oss måste det i alla fall. Jag har också blodpropp i släkten, men vad kan jag göra liksom.

    Hoppas du har en fin dag!

    Lydia

    Lydia 2015-01-06 11:53:02
    Svara
    • Svar på Lydias kommentar.

      Bra poäng! Självklart ska du ta p-piller om du måste och jag är ledsen att jag trampade dig på tårna. Håller med om att vi ska prata mer om p-piller för killar! Dock tänker jag fortsätta förespråka att inte använda p-piller för de som inte behöver. Det finns bättre preventivmedel! Men som behandling är det klart att det är en annan sak. Tack för pepp. Kram!

      Flora Wiström 2015-01-06 13:27:54
      Svara
      • Svar på Flora Wiströms kommentar.

        En liten grej till när p-piller är behandling; endometrios. Jag kan inte få barn pga av min endo. Jag la av med p-piller i tidig 20-årsålder, pga humöret, sexlivet och att jag inte ville bli påverkad av hormonpreparat. Jag visste då inte om att min extrema mensvärk var från endo, hade nog aldrig hört ordet. Hade jag fortsatt hade jag kunnat få barn nu eftersom p-piller håller nere tillväxten, som nu har tagit över min livmoder, äggstockar, tarmar och större delen av buken eftersom den kunnat tillväxa obehindrat i 10 år. Vi försökte med IVF men läkaren var tydliga att chanserna var extremt små, endon påverkar både äggkvaliten och miljön i livmodern. Så, om man använder sin röst för att prata om att lägga av med p-piller, ta då också och lägg in en brasklapp om att först gå till gyn och undersöka om man har PCOS eller endometrios. Ta det inte med barnmorskor för de kommer bara försöka framhäva alla fördelar med p-piller, inte så seriöst, men med en riktig gyn som gärna har koll på infertilitetsproblem och tar detta på allvar.

        Louise 2015-01-07 12:18:23
        Svara
        • Svar på Louises kommentar.

          Fan vad jobbigt detta låter, lider verkligen med dig :( Det du säger är så sant! Jag tar verkligen till mig detta!

          Flora Wiström 2015-01-07 13:08:18
          Svara
  • Hej Flora! Jag åt roaccutan när jag gick i 8an till 9an. Helt ärlig var jag livrädd pga alla bieffekter som verkar så hemska. Men jag upplevde aldrigt riktigt dem. Visst, jag fick torra läppar/ ansikte men för mig var det inte värre än att köpa en fetare kräm och helt ärligt efter alla år med fet hy så var det ganska skönt att den var torr hur konstigt det än låter. Jag är 19 nu och min acne har aldrigt kommit tillbaka i samma form, visst har jag fortfarande finnar här och där men inte alls på samma sätt och det är så himla skönt! Rekommenderar roaccotan, särskilt att äta det nu på vinterhalvåret. Jag åt min på sommaren och det var lite jobbigt för fick ju inte sola (älskar solen). Lycka till och tack för fin blogg, kramis!

    Anonym 2015-01-06 11:43:37
    Svara
  • Hej fina Flora!
    Jag vill börja med att säga att du är fin och jag blir glad och imponerad av din nuvarande inställning till din acne. De är bara lite röda prickar. Önskar att du kunde påverka mitt 16-åriga jag! Men, problemet som kvarstår är att de gör så förbaskat ont.
    Jag fick min acne när jag var ca. 13/14. Mest i ansiktet, riktiga röda bölder som spred sig som en löpeld. Ibland gjorde de så ont att de kändes som om mina ansiktsmuskler var förlamade.
    Jag mådde fruktansvärt dåligt. Var hemma från skolan, tackade nej till olika inbjudningar och fester mm, sov aldrig över hos kompisar, hade stora sjalar och halsdukar inomhus för att dölja halva ansiktet. Var inte med på gympan och åkte aldrig med på skolresor. Ja du hör ju hur acne har påverkat mig och min tonår.
    Jag har som många andra provat massor, krämer från apotek, från dyra märken, från hudterapeuter, tabletter som tetralysal, p-piller, ansiktsbehandlingar, kemiska peeling, ipl, lagt om min kost, ätit kosttillskott. Jag har lagt ner tiotusentals kronor på mitt ansikte. Tänk vad jag kunnat göra för dom pengarna. Rest, köpt en bil, lagt som insats till en bostadsrätt.
    Blir så ledsen när jag tänkter på vilka konsekvenser detta fick, allt på grund av lite röda prickar i ansiktet.
    Men, tillslut kom jag i kontakt med roaccutan. Hade såklart hört talas om de, men då jag har psykiska problem, har bipolär sjukdom, så har jag aldrig vågat prova. Fram tills de hade gått så långt att jag kände att nu orkar jag inte mer, jag vill dö.
    Så jag fick roaccutan utskrivet. Ja vad hände då? Min acne började försvinna. Och jag tänkte, varför gjorde jag inte detta från början?
    Jag kände aldrig av speciellt många biverkningar. Kanske för att jag redan sedan lång tid är inställd på stämningsstabiliserande för min psykiska sjukdom. Visst blev jag torr och lite rödflammig, men de kan inte jämföras med acnen. Jag gick och tog leverprover regelbundet och avstod inte helt från alkohol men drack ytters lite.
    Idag känner jag att acnen tog min tonår, och roaccutan gav mig mitt liv tillbaka. De låter dramatiskt, men så kände/känner jag.
    Så, uppfattningen och inställningen är olika. Och lika olika påverkas vi av detta preparat.
    Absolut, de är en fruktansvärd stark medicin och jag önskar att jag inte behövt utsätta min kropp för den, men den höll vad den lovade och jag har varit fri från acne sen dess. Idag är jag 27. Sen vet jag inte hur den påverkat/påverkar min kropp i framtiden.
    Men jag ångrar aldrig att jag tog roaccutan. För den hjälpte mig på så många olika sätt. Men eftersom de är ett starkt preparat känner jag att jag inte har mandatet att rekommendera den eller ej.
    Det jag kan göra är att berätta min historia och hur de var för mig. De kanske hjälper dig att ta ett beslut som passar dig.
    Stay strong och high five till dig och alla andra unga fantastiska tjejer därute! Ni är mina hjältar!

    Emelie 2015-01-06 11:25:23
    Svara
  • hej floris. jag provade det mesta mot acne. tabletter hit, kemisk peeling dit. från att jag var ca tretton tills att jag var tjugo var acne en otroligt jobbig och stor grej för mig. till slut gick jag till en privatklinik och fick hjälp direkt: elin, du kan få roaccutan. lättnaden!!!!! jag hade lidit av det länge, hade ont i ansiktet och var helt enkelt otroligt trött på det. för mig var det värt att inte dricka på ett halvår (ganska intressant faktiskt) och jag kände att jag var beredd på eventuella bieffekter. vidare resonerade jag att om det på de regelbundna kontrollerna skulle visa sig att levern tar skada så får jag omvärdera. min hy var torr, jag hade blod i näsan då och då, och typ de två-tre sista veckorna kändes kroppen svag, jag kunde inte gå på spinning pga kändes som att jag hade ont i mina leder. men jag blev fri från acnen. jag är tjugotvå nu. när jag vaknar är att känna över ansiktet för att scanna av acneläget inte det första jag gör längre. jag är så tacksam över att ha blivit av med acnen, att hyn inte längre upptar så stor del av min tankeverksamhet. samtidigt är jag också glad över den förståelse och ödmjukhet det har givit mig att ha acne. att läsa på forum angående roaccutan kan vara fett läskigt. men upplevelsen av läkemedlet är högst personlig. när jag själv läste på om alkoholens vara eller ickevarande kom jag fram till att det kändes onödigt att utsätta min lever för extra risker, att det rör sig om en hyfsat kort period, och att jag istället för att dricka kunde passa på att reflektera över alkoholdrickandet, mitt och andras. vad du än kommer fram till så: heja dig. du är så jävla bra så att det är stört. det känns fint att kunna dela med sig för att för en gångs skull ge dig något. du sprider så mycket fint. kram på dig.

    elin 2015-01-06 11:24:45
    Svara
  • Jag har ätit Roa totalt 4 ggr (första gången när jag var 13-14 och är 24 idag). Mina erfarenheter är över lag väldigt goda. Visst man blir torr och måste alltid ha lypsyl och kan inte använda linser. men vafasen det är det värt. Jag kände inte av någon depression och utifrån vad jag läst och pratat med läkare är det troligare att en eventuell deppighet hör ihop med aknen och inte medicinen. Den största bieffekten för mig är väl att jag blev några/flera cm kortare än vad jag hade blivit annars då det är växthämmande. Men det mest negativa är väl att den uppenbarligen inte läker ut aknen i mitt fall utan efter avslutad kur kommer aknen smygande tillbaka efter ca ett halvår-år.

    Positiva bieffekter: håret blir aldrig fett!

    Jag vet att du inte ville ha tips på andra läkemedel, men jag känner ändå att jag måste skriva detta: Acnatac, det är en helt ny kräm som till hälften består av antibiotika och hälften A-vitamin (alltså samma aktiva substans som i Roaccutan) och den fungerar banne mig SVINBRA. Jag såg ur som du när jag började och inom 1-2 veckor var alla aktiva finnar borta. Dessutom slipper man stå över alkohol och får inga jobbiga biverkningar. Om du känner dig osäker på Roa pga biverkninagr så tycker jag verkligen du ska testa den. Jag om någon talar från erfarenhet med mina 4 kurer roaccutan :)

    Emma 2015-01-06 11:13:17
    Svara
    • Svar på Emmas kommentar.

      Just ja glömde lägga till: Med roa är det krav att man tar P-piller samtidgt, detta slipper man med acnatac

      Emma 2015-01-06 11:17:42
      Svara
      • Svar på Emmas kommentar.

        kom på ännu en sak nu haha. Jag svettas väldigt lätt och väldigt mycket när jag tränar eller det är varmt. Min bror har likadant och han säger att det är en permanent bieffekt av roaccutan (som han också har tagit) men jag vet inte om detta är ett fakta.

        Emma 2015-01-06 11:43:28
        Svara
  • Tycker det är så bra att du lägger ut de här bilderna och skriver det här offentligt!! Acne är inget man ska skämmas över! Tycker du är en så jäkla bra förebild Flora!!

    Lisa 2015-01-06 10:31:45
    Svara
  • Jag tog Roaccutan i 6 månader och ångrar det inte. Märkte inte av några biverkningar förutom torra läppar, ganska torr hy (men smörj bara ofta!) och fick aldrig fett hår (så skönt)! Jag drack även rätt ofta (eftersom de inte sa åt mig att inte göra det) och en går ju och tar blodprov varannan månad för att se så att bl a levervärdena är ok, och det var de alltid. Hyn blev perfekt!

    Mikaela 2015-01-06 10:29:43
    Svara
  • Hej Flora!

    Jag hoppas att du ska bli frisk från acne! Roaccutan ser ganska farligt ut att använda ,den har så många biverkningar. Jag vill rekomendera till dig en naturlig lekemedel mot acne som kan kanske hjälpa till dig också. Försök använda eterisk olja av prästkrage med någon vanlig olja liksom oliv olja eller mandel olja, kokos olja. Du behöver använda bara några doppar av eterisk olja av prästkrage med annan olja. Du kan använda det som hudkräm. Det är naturligt och hälsosamt och du ska inte få några biverkningar. Det är lite långsammare än att använda Roaccutan men det är inte ens farligt! Det här sätt att läka acne har jag tagit från Ayurveda. Det funkar! Lycka till dig! Jag hoppas att du ska lösa det!

    Mvh,
    Evita

    evita 2015-01-06 10:03:01
    Svara
  • Jag vet en som blev deprimerad i samband med att han började äta medicinen, men efter att han slutat ta medicinen började han gå till psykolog och hela faderullan och nu mår han bra i alla fall!

    Mirjam 2015-01-06 09:59:58
    Svara
  • Jag tog Roaccutan i cirka 3 månader och avbröt. Visst jag fick bättre hy men det var bara inte värt risken att få alla biverkningar – tack gode gud fick jag bara några. Jag började känna mig deppig och mådde illa väldigt mycket hela tiden och tyckte efter ett tag att det inte var värt längre. Allt med den medicinen är så himla dåligt och faktumet att det står FOSTERSKADANDE med stora röda bokstäver på varje karta tycker jag redan är så himla skevt och onödigt. Något som ska ta bort mitt acne skadar även ett foster? Hmm…

    Tycker det är så himla tråkigt att folk skriver här att de fick alla biverkningar och mådde illa i 6 månader eller 1 år men fortfarande rekommenderar det? (Men det får de ju tycka).

    Jag skulle alltså aldrig rekommendera Roaccutan. Man mår inte bra!!

    David 2015-01-06 09:33:27
    Svara
  • Hej! Ser att du fått en massa kommentarer om detta, så himla fint tycker jag för acne är något vi borde prata mer om då det får så himla många unga att må dåligt.

    Jag hade liksom du och många andra acne från 13-årsåldern, och var aldrig helt finnfri på 7 år. Och då snackar vi inte enstaka småfinnar utan de var många och under en period hade jag även mycket på ryggen och bröstet. Efter försök med alla apotekets krämer, tetralysal och värstingp-pillret diane (som jag blev deprimerad av och därför slutade ta) tog min husläkare mig äntligen på allvar och skrev en remiss till en riktig hudläkare. Väl där ansåg läkaren att jag hade svår acne som endast skulle försvinna m h a roaccutan. Han berättade om biverkningarna, vilka som du nog förstått är många och mindre trevliga, men jag körde på. Var så jävla trött på mina finnar som verkligen fått mig att må skit och hata mitt utseende. Är som du född 94 och åt roaccutan okt-13 t o m jun-14. Fick under denna tid mest bara torr hud, läppar och hårbotten men inga andra märkbara biverkningar. Eftersom jag reagerade starkt psykiskt på p-pillrena jag åt innan var jag nervös för att det skulle bli likadant nu, men jag gick in med inställningen att jag skulle se upp för ”sådana känslor” och tänka på att det är medicinen och inte JAG som spökar liksom. Luddigt kanske men du förstår nog.

    Det är ju bara du som kan avgöra om du vill prova detta eller inte, men jag rekommenderar det verkligen. Det är fantastiskt att bli av med det där, trots biverkningarna. Och de allra hemskaste biverkningar är dessutom ovanligare om jag minns bruksanvisningen rätt.

    Ett litet tips är dock att stå över alkoholen. Jag var duktig på det i början, hade någon festkväll där jag drack mig full och allt gick bra – men en kväll kaskadspydde jag verkligen trots att jag inte drack så mycket mer än mitt vanliga intag vid fest, och det var så himla hemskt och jag har aldrig haft en värre bakfylla någonsin. Kunde inte ens röra mig, hade spytt ut hela min kropp kändes det som. Men detta gäller nog inte om en tar ett glas vin eller två, haha!

    Förlåt för lång kommentar, hoppas du orkar läsa. Kram och stort lycka till!

    Emma 2015-01-06 08:58:38 http://www.denlongaresan.blogg.se
    Svara
  • Hej Flora. Jag har haft problem med acne sedan jag var ungefär 13 år. Idag är jag 30. Under förra året blev det så illa som det aldrig varit. Hela ansiktet var en enda stor inflamation. Det var fruktansvärt. Jag fick tillslut, efter flera crapppiga krämer och diverse felbehandlingar, roaccutan (eller isotretinonin som det heter nu, så svårt namn!!) utskrivet. Jag var SÅ rädd innan pga alla biverkningar men det var SÅ JÄVLA VÄRT! Ja, de flesta får biverkningar. Själv fick jag lite torrare hy men inte i närheten av det Malin beskriver. Och ja, kanske lite mer ångest. Sen har jag haft ont i kroppen, ont i leder och muskler. Orkat mindre. Det jobbigaste är nog att jag varit extremt solkänslig, vilket var knepigt under sommaren men hanterbart. Men vet du vad, jag har hellre alla de här biverkningarna än det helvetet jag hade innan. Nu har jag ätit kuren sen mars förra året och vet inte hur länge jag kommer få äta, min behandling är längre än standardbehandlingen. Men varje dag med behandlingen har varit så värdefull. Jag har aldrig fått ha den paus som du beskriver så det har alltid varit så jobbigt som under din tonårsperiod för mig. Kanske känns det därför extra värt. Jag uppmanar alla som har acneproblem att söka läkarvård och inte vara rädda för roaccutan/isotretinonin. Det är en kraftfull medicin men den finns för att användas och gör verkligen sitt jobb. Hör av dig om du vill veta mer om hur det varit för mig.

    Förresten, ingen läkare eller apotekspersonal sagt till mig att man måste undvika alkohol. Det står inte i bipackssedeln och jag har frågat och det är inget som mina läkare har förutspråkat. Det är ju alltid viktigt att vara rädd om sin lever men om det känns som en jobbig grej i valet i att äta medicinen så behöver du inte tänka på det. Jag har kört på som vanligt och inte haft några problem och det har inte synts något på blodproverna. Lycka till!

    Sabine 2015-01-06 08:48:04
    Svara
  • jag åt roaccutan i ca 7 mån och fick precis alla biverkningar du beskrev ovan. Trots det tycker jag att det var såå värt det. Det har tagit ca ett år för hyn att ställa om sig efter kuren, nu är den ”normal-torr”. Ett tips är att ta bilder ca varannan vecka för att peppa sig själv att fortsätta när det är som jobbigast. Det är riktigt effektiva tabletter!!
    Jag smörjde med Differin på acnen samtidigt. Nu ca 2 år efter avslutad kur har jag fått lite finnar hör och där (absolut inte som innan!!) och jag gick till husläkaren för att fråga om jag kan få en till omgång roaccutan, fast en mini-kur, så att allt rensas ut. Det var nämligen inte 100% borta när jag avslutade kuren (men man fick inte äta mer än så under en omgång, det krävdes en paus). Det var däremot inte alls på den nivån att jag behöver roaccutan igen sa läkaren. Vi diskuterade och kom fram till att jag ska köra med differin. För tydligen (!) skulle jag ha fortsatt med det efter roaccutan kuren i minst ett år, även när hyn var bra, för att det ska ge långvarig effekt. Det nämnde ingen till mig. Så ett tips till dig är att smörja Differin en lån tid efter avslutad roaccutan kur, men inte varje dag, ca 2-3 ggr i veckan räcker då. Till en början ska man smörja varje dag.

    Lycka till med kuren! :)

    Anna 2015-01-06 07:52:37
    Svara
  • Hej! Jag har också haft skitmycket acne, ett tag var jag nära att börja med roaccutan. Pratade med min tyska läkare om det, och han sa att om jag ska göra det måste jag äta p-piller samtidigt för det kan skada fostret så allvarligt att de inte vill att det ska finnas en risk att man blir gravid. De har kanske inte samma rekomendationer i Sverige men tycker att du ska fråga din läkare mer om det. Har även hört att man helst inte ska bli gravid på ett par år (eller nått sånt) efteråt, för att risken med skadat foster kan hålla i sig. Även om du kanske inte har några planer på att bli gravid på ett bra tag undrar jag om du inte tycker att den risken tyder på att detta är ett preparat som är alldeles för starkt? Och att biverkningarna kanske är mycket värre än de som p-piller ger? Så har i alla fall jag resonerat.

    Anna 2015-01-06 04:21:58
    Svara
  • Vill mest berätta att om nån vill ha hjälp med sin hy men inte har råd att gå till läkare/dermatolog etc kan man testa ringa ungdomsmottagningen! När jag var ca 17 gick jag till en privat läkare som skrev ut kräm som inte funkade och blev bara depp efter det, kanske mest pga kostnaderna för besöken. Förra året testade jag ringa ungdomsmottagningen istället och det visade sig att de hade en hudläkare som kom dit nån gång i månaden. Gick och pratade med honom (jättetrevlig <3) och idag har min hy lugnat ner sig nästan helt!!! Får ibland 1-2 finnar av ca endast två orsaker: antingen innan mensen elr om jag äter nåt i överdrift som jag nu vet att min hy inte tål, ex vissa chips. Är så nöjd. Och tack för detta inlägg Flora, önskar jag kunde visa det till mitt tonårsjag, det hade skänkt lite tröst.

    xyz 2015-01-06 04:07:06
    Svara
  • Hey Flora,
    I had a similar case with acne (albeit not as severe) and tried more natural methods too with little benefit. Eventually I realised I would need something a lot stronger and went to my doctor who prescribed me Retina-A, a retinoid cream which dries up the acne over a period of around 6 weeks. At first it actually makes the skin worse, as it is getting all the oil out and makes your skin very dry, but with persistance it improved my skin hugely and i no longer have acne. I have heard of the treatment you wrote about and it certainly worked, but it does have a lot of side effects so i just thought i’de mention retina-a first in case it is not known about in sweden.
    Hope this helps,
    Elle
    P.S sorry i can’t speak swedish :P

    Elle 2015-01-06 02:35:34
    Svara
  • Hej Flora!
    Jag åt Roaccutan för 3 år sen i ca ett halvår men avbröt pga att jag kände att jag inte mådde bra av medicinen. Jag började känna mig deppig, mådde ofta illa, hade ont i magen, blev snurrig och min hud blev väldigt torr och känslig. I samband med att jag slutade med medicinen fick jag en ganska kraftig depression och blev sjukskriven i ett halvår. Jag har aldrig mått dåligt över min acne men valde att käka roaccutan pga av att jag hade väldigt mycket böldliknande acne som gjorde ont, provade tetralysal och krämer innan men det hjälpte bara nämnvärt.
    Det bör tilläggas att Roaccutan hjälpte, jag blev i stort sett bra efter ett halvår och det höll i sig i ca 1-2 år. Nu har acnen kommit tillbaka och jag använder Epiduo, en kräm som ändå fungerar hyfsat bra.
    Jag tror egentligen inte min depression kom av Roaccutanen, jag är en typisk ”duktig flicka” och pressade mig för mycket i studierna under tiden jag åt Roaccutan. Studier som jag dessutom vantrivdes med, tillslut gick jag in i väggen.
    Jag tror dock att Roaccutanen och ändå bidrog till viss del i och med att jag kände mig fysisk påverkad och upplevde det som jobbigt och stressande i och med att jag visste att roaccutanen kunde ge svåra biverkningar. Jag har dessutom en bror som har ätit Roaccutan som också har fått psykiska problem.

    Det jag vill säga är: Roaccutan fungerar men man bör vara medveten om att det påverkar kroppen väldigt starkt och jag skulle råda att man känner sig frisk både fysiskt och mentalt om man ska börja med en sådan kur.
    Min läkare avrådde dessutom innan att använda Roaccutan om man har psykisk ohälsa i släkten, kan vara bra att veta.

    Idag mår jag fint efter antidepressiva och terapi och går en annan utbildning på universitet som jag stormtrivs med! Stressen hanterar jag och kreativiteten flödar (oftast). Tack för en superfin och peppande blogg! <3 <3 <3

    Hanna 2015-01-06 02:04:54
    Svara
  • Åt en roaccutankur för två år sedan och blev av med all acne. Hade liksom du provat allt; krämer, ansiktsbehandlingar och tabletter. Övervägde länge roaccutan men var rädd för biverkningarna. Till slut fanns det dock inget annat kvar att prova så bestämde mig för att chansa och det är jag så glad för idag. Visst fick jag torra läppar och händer osv men det var inget som störde, speciellt inte när jag märkte vilket resultat det blev på min hud. Rekommenderar verkligen att prova roaccutan om du har möjlighet! Lycka till och hoppas det blir bättre! :)

    Linn 2015-01-06 01:46:52
    Svara
  • Jag har ingen egen erfarenhet av Roaccutan men min kompis tog medicinen förra året när vi var på utbytesår. Hon var konstant enormt torr, ben, läppar, händer, ansikte. Hon va även väldigt känslig mot solen och blev farligt bränd efter bara 30 minuter i solen (så klart starkare sol där vi var i södra Europa). Hon var ofta deppig och hade ångest vilket kan ha berott på att hon var utan sina föräldrar i ett år men kan även ha berott på medicinen. Men som många andra har kommenterat så hjälpte det verkligen hennes hy. Så länge du är medveten om biverkningarna och är beredd så låter det som det är värt ett försök! Hoppas allt fungerar och lycka till!! :)

    Klara 2015-01-06 01:35:10
    Svara
  • Hei!
    Går på Roaccutan nå, har gjort det i ca. 4 mnd og har 2 igjen.
    Bivirkninger jeg har er: ekstremt tørre lepper (Carmex er det eneste som hjelper), tørr hud generelt (effeclar h fra la roche posay er VELDIG bra for ansiktshuden), kroppen føles veldig tørr (halsen blir knusktørr til tider så det er viktig å drikke mye vann, roaccutan tørker vel ut slimhinner) utrolig vondt i ryggen (kan ikke stå bøyd litt for så å legge meg ned.. må bruke tid på å slappe av i ryggen og puste).. veldig røde øyne har jeg også fått, men jeg bruker kontaktlinser og det er ikke anbefalt. har også fått min første øyebetennelse på mange år, men jeg er sikker på at dette kunne vært unngått dersom jeg ikke hadde vært sløv med å sovne med linsene på osv. har også vært forkjølet sikkert 3/4 til sammen av kuren…

    Det med angst/depresjon er vanskelig for meg å si noe om ettersom jeg har vært plaget med det før. Har lest at aggresjon også er en bivirkning, og dette tror jeg har slått ut hos meg. holder på å bli nuts bare pc’en er treg liksom. kan ikke huske å ha vært SÅ aggresiv før som jeg er nå.

    var i starten veldig påpasselig med å ikke drikke alkohol, og hvis jeg skulle det så drakk jeg bare litt. men ettersom jeg ikke har det helt bra med meg selv nå har jeg drukket ekstremt mye til tider. typ blackout på 6 timer og sånt. det er jo selvfølgelig ikke å anbefale, men dette har ikke gitt endrede leververdier for meg i alle fall (tar blodprøve en gang i mnd). skulle sikkert kuttet ut alkoholen men klarer/vil ikke.

    Jeg har sett ut som en idiot med rød, flassende hud, knusktørre lepper, munnsår, røde øyne osv. men jeg hadde valgt dette over kviser ANY DAY. det er SÅ verdt. har fått så utrolig mye bedre selvtillitt etter at kvisene ble borte (ca. 2 mnd inn i kuren). skjemtes sånn over huden min før, ville såvidt dra på butikken.. også hadde jeg megaoljete hud. og jeg var ikke så plaget engang, men hadde utrolig mye komedeoner. dette var noe jeg fikk når jeg var 19…

    i alle fall så vil jeg si at så lenge kvisene plager deg er det verdt det. det er så mye bedre å gå gjennom dette i noen mnd, for så å ha fin hud forhåpentligvis resten av livet. hell, I’d do it all the time hvis alternativet var å få tilbake uren hud. du må forresten være forberedt på at det blir værre før det blir bedre, jeg fikk flere utbrudd helt i starten.

    litt rotete sånn midt på natten, men ville dele min erfaring med deg! altså jeg TILBER roaccutan, gleder meg så utrolig mye til sommeren, bading, sol i ansiktet osv uten å måtte bekymre meg for hvordan huden min ser ut! jeg anbefaler det :)

    Tine 2015-01-06 01:35:05
    Svara
  • Talar å min pojkväns vägnar och hans erfarenhet nu. Han fick exakt de biverkningarna du skrivit. Extremt torr hy, speciellt i ansiktet, tappade hår och den vanliga ångesten han dealar med emellanåt blev förstärkt under hela tiden han åt tabletterna. MEN han är var nöjd då allt försvann. Han har dock fått tillbaka lite knottror och småfinnar och har käkat en annan mildare kur nu i efterhand. Men det är ju individuellt hur det kan komma tillbaka lite smått och så. Lycka till finis!

    Nastasja 2015-01-06 00:55:52 http://nastasja.blogg.se
    Svara
  • Hej Flora, jag tycker du skall testa Msmpulver, ett naturligt sätt som hjälpte min son sååå mycket!
    http://www.supervaruhuset.se/sv/artiklar/-msm-pulver-250-gr-2.html
    Lycka till

    Anna 2015-01-06 00:19:34
    Svara
  • Hej Flora,

    jag läser till läkare och har precis avslutat hudkursen. Alla hudspecialister som jag diskuterat acne-medicinering med lovordar Roaccutan (eller Isotretinoin, som läkemedlet heter idag)! Det är i grund och botten ett vitamin A-derivat som av ej fullständigt klarlagda orsaker minskar talgkörtlarnas storlek och talgproduktion. De flesta blir acne-fria efter en kur och nästan alla resterande blir det efter en andra.

    Läkemedlet har i stort sett helt avskrivits sina psykogena biverkningar, då man i studier inte kunnat bevisa att den psykiska ohälsan beror på medicineringen och inte på acnen i sig.

    Jag säger: GOGOGO! Och håller tummarna för att det ska hjälpa dig.

    johanna 2015-01-06 00:10:02
    Svara
  • Hej! Jag började också få extrema acnebesvär i början av tonåren och mådde SÅ dåligt över det. Herregud vad det drog ner mitt självförtroende som inte precis var på topp från början i den åldern.. Under ca 3 år testade jag verkligen allt, en massa krämer, en massa dyra produkter och även tetralycal och några p-piller (Diane) men ingenting hjälpte. Jag hade läst sjukt mycket om roaccutan men var lite rädd för att testa det med tanke på alla hemska biverkningar. Till slut bestämde jag mig ändå för att prova, och helt ärligt talat märkte jag skillnad efter typ tre dagar! De enda biverkningarna jag fick var att jag blev väldigt torr, men det löste jag med att ALLTID ha läppsyl nära (minst två i varje jackficka och väska) och helt enkelt vara mer noga med att smörja in kroppen med återfuktande krämer! Roaccutan förändrade verkligen mitt liv och jag tycker verkligen att man ska testa om man har mycket problem med acne och inget annat har funkat. Det är så himla skönt när acnen bara försvinner! Min lillebror har också tagit roaccutan, och det har även min pojkvän, och de har inte heller fått några andra biverkningar än torr hud och torra läppar! Hoppas att det här hjälpte lite, lycka till och kram!

    Sandra 2015-01-05 23:15:28
    Svara
  • Hej Flora! Mitt ex kände likadant, den där brutala smärtan mot ryggen eller biverkningarna från Roaccutan?! Vi var tillsammans i två år och under den tiden han tog dem mådde han i princip perfekt med undantag för att den förstärkte hans redan jobbiga migränanfall. Efteråt var han svinnöjd, smärtan försvann men enstaka böld kunde komma tillbaka och gå lika fort. Första veckorna efteråt producerade hans kropp abnormalt mycket talg som en reaktion och det gick superbra att sköjla bort med lite parfymfri duscholja och vatten. Tror det kommer gå superbra för dig, men om du oroar dig redan nu borde du avstå. Oron du har kommer medicinen förvandla till ångest tror jag (I ain’t a doctor men..). Men testa tycker jag, mitt ex ångrade det inte en sekund för att han led innan så jag tror inte du kommer ångra dig om du lider nu. Ha det gött!

    Ina 2015-01-05 22:39:57 http://inasvedberg.for.me
    Svara
  • Jag har ätit roaccutan i 6 månader och slutade i höstas. Är supernöjd med resultatet, all acne har försvunnit och jag har inte upplevt några allvarliga biverkningar. De biverkningar jag drabbades av var torra läppar (vilket lätt går att åtgärda med bra lipsyl, jag använde apotekets egen), att nagelbanden dragit sig tillbaka (har dock kommit tillbaka nu när jag slutat med behandlingen), torrt hår (superbra för mig som alltid haft fett hår, men det har också gått tillbaka nu…) och solkänslig hud (åt även under sommaren). Tycker det var SÅ värt det och jag skulle absolut göra om det om det visar sig att det behövs i framtiden! :) Min lever mår toppen och jag har inte påverkats på något annat sätt. Enligt min läkare var det även helt okej att ta något glas vin då och då men att det absolut viktigaste var att inte bli gravid eftersom behandlingen skadar fostret.

    Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med behandlingen! :)

    Anna 2015-01-05 22:39:49
    Svara
  • Hej! Så skönt att du visar att acne finns, känns som att det är något som hamnar väldigt mycket i skuggan på medier. Du är så himla fin!! Min bästa vän har haft problem med acne väldigt länge och har som du beskriver också provat dyra krämer osv. För ungefär ett år sedan började hon med Roaccutan. Hon blev väldigt torr och fick aldrig fett hår, haha. Men acnen försvann och det var ett tag sedan hon slutade med tabletterna nu, och acnen har inte kommit tillbaka! Har även en vän vars bror tagit samma tabletter, det funkade för honom också! :)
    Kram!

    Matilda KL 2015-01-05 22:38:47 http://matildalundell.blogg.se
    Svara
  • Åh roaccutan är helt fantastiskt! Jag åt tetralysal i tre år och fick roaccutan när jag var sexton och nu fyra år senare är jag som alla andra och klagar på en enstaka liten finne. Jag fick tyvärr avbryta behandlingen i förtid då mina lever tog stryk, men den har återhämtat sig! Det var dock väldigt jobbigt under kuren då jag bara var sexton och mina läppar sprack och blödde i skolan och huden på fingrarna sprack till och med. En positiv grej dock var att det räckte att tvätta håret med schampoo två gånger i veckan för håret blev aldrig fett. Så ett tips är att ha schampoo för torrt hår under kuren för det kan bli lite skadat. Ett annat tips är att använda decubals salvor för läppar och händer, då särskilt under vintern. Lycka till med behandlingen, kramar!

    Emilia 2015-01-05 22:26:09
    Svara
  • jeg har brukt roaccutane av og på i sikkert fem år. det hjalp mot acne mens jeg gikk på dem, men den kom alltid tilbake. sluttet til slutt etter angst for å bli gravid og skade fosteret og fordi kolesterolet mitt var blitt farlig høyt (jeg er smal, røyker ikke, så ingen grunn til at det skulle skje). jeg vet ikke om jeg ville anbefalt roaccutan. gjør det hvis det kjennes verdt det. jeg er glad jeg sluttet.

    ee 2015-01-05 22:07:23 http://etatdereverie.blogspot.com
    Svara
  • Min kompis använde det under en tid, och blev av med sin acne hon hade då. Hon fick som följd av det magkatarr och hade svårt för att äta bröd och så i några år framöver. Hon tyckte att det var värt att få bort finnarna och mådde psykiskt bättre av att äta det, men tyckte de va jobbigt med magkatarren såklart. Hoppas allt löser sig för dig, det är så viktigt att du skriver om sånthär. Tack och pepp-kramar.

    Elin 2015-01-05 22:05:16
    Svara
  • Hej, tack för ditt blogginlägg! Jag hade acne när jag var 15-18 år (på 90-talet:) och till sist skrev min läkare också Roaccutan. Det hjälpte, och efter det har jag haft inga problem. Hudet blev nog torr, också kom det blod från näset kanske en gång, men när man är ung så tål man det. Jag önskar dig och dina kompisar underbart år 2015!

    Janne 2015-01-05 21:57:10
    Svara
  • Hej! Vet ej om någon annan har tagit upp det i en tidigare kommentar men undrar om du har testat kosttillskott? Jag tog P-piller under några år mot ganska svåra pms-besvär. Men valde att sluta med det pga av samma anledningar som du. och kort därefter började jag få en viss obalans i hyn med finnar, oljig hy mm. Testade då att ta b6 vitaminer , zink och magnesium efter att ha läst att brist på nämnda ämnen kunde bidra till sämre hy. Har nu tagit samtliga vitaminer i ett halvår och tycker att det har blivit mkt bättre, både pms-besvär och finare hy. Det är säkert såklart väldigt individuellt vad som funkar för, men tänker att om man känner sig lite osäker på så starka mediciner så kan det kanske vara intressant att testa en vitaminkur först? :)

    Daniela 2015-01-05 21:51:39
    Svara
  • Fint att du vågar visa din acne på bloggen. (Även om det verkligen inte borde va nån grej) Jag har också haft acne flera år. Hoppas att det blir bättre med kuren, själv har jag inte testat den. Kram <3

    Evelina 2015-01-05 21:41:18
    Svara
  • Hello Flora!
    I’ve ever commented before but I have been reading (more of looking since I don’t speak any Swedish) your blog for quite a while now!
    Seeing this post moved me – unfortunately I do not know anything helpful about acne! Yet, I remember my skin was in a pretty bad state last year and I used a creme called ”Egyptian Magic” at night. It worked, and my skin got better. Though, I stopped after a while because it actually too rich and end up doing more harm than anything else, yet I think you might give it a try because at least it would help with the cicatrization and made your skin maybe a bit more even!
    Anyway, I have a thought for you and hope your skin will be better soon!
    One of your reader from France,
    Morgane

    Morgane 2015-01-05 21:32:08
    Svara
  • Hej, jag hade som många personer här problem m finnar under min ungdom. testade verkligen allt som fanns, men inget hjälpte. fick tillslut roaccutan utskrivet o det fungerade verkligen superbra – tills jag en kväll vaknade upp m okontrollerade kramper i hela vänstra halvan av min kropp. låg inskriven på sjukhus i tre veckor, varav en av dom helt sängliggandes, o genomgick utan att överdriva 100-tals tester tills läkarna tillslut kunde konstatera att det var biverkningar av roaccutan-tabletterna. ÄT INTE roaccutan, det är helt sjukt att utsätta kroppen för så starka preparat.

    Sara 2015-01-05 21:28:05
    Svara
  • Både jag och min bror har tagit Roaccutan under perioder i våra liv. Biverkningarna med torrhet är jobbigt och man kan aldrig aldrig lämna huset utan lypsyl, men helt klart värt det ändå. Min acne försvann helt men kom åter när jag slutade med första kuren så jag fick en ytterligare. Salvor och andra ”kurer” är rena humbugen. Roaccutan hjälper på riktigt.

    Jag rekommenderar det varmt även om det är ett preparat med jobbiga biverkningar.

    Lycka till!

    Sara 2015-01-05 21:26:02
    Svara
  • inte för att vara jobbig, men har du gjort alla allergitesterna? testat annan kost? många verkar bli hjälpta av att utesluta vissa saker, tex mjölk el sädesslag. Att äta saker man inte tål/är överkänslig mot (alltså inte syns som allergi när man allergitester, men man inte tål ändå) kan störa väldigt mycket i kroppen då det orsakar inflammation och hormonstörningar (tex verkar din acne vara hormonell då den 1:är på nedre delen av kinden/käbenet (googla facemapping) 2:du blev hjälpt av p-piller =extra hormoner

    lycka till med utrotningen :P

    Henna 2015-01-05 21:22:03
    Svara
  • Najs med acneinlägg, precis vad jag efterfrågade! Min syster är inne på sin sista månad med ruacutan och jag är avundsjuk. Förut var jag den av oss med ”bäst” hy och nu är det tvärtom. Hon har inga finnar längre, och ärren verkar också ha gått bort lite. Att tabletterna stänger av fettproduktionen helt har hon märkt genom att läpparna är så nariga att det inte går att beskriva. Trots att hon smörjer in dem hela tiden. En positiv sak dock är att hon inte har behövt tvätta håret mer än en gång per månad!! Så najs, hon har liksom tvättat det varannan vecka mest för att hon känner att ”det måste en väl göra”. Det här med alkohol har inte hennes läkare sagt till henne, så hon har kunnat dricka som vanligt. Hon blev heller inte deprimerad utan är jätteglad över att hon började ta tabletterna. Nu vill jag också ta dem och hoppas lite på att få mer finnar så att jag också kan få ta ruacutan, för i nuläget har jag för lite för att få remiss. Hoppas att du inte känner av några psykiska förändringar och att acnen blir mindre!!

    Lena 2015-01-05 21:14:32
    Svara
  • Min syster åt det i sina yngre tonår (hon är snart 19 så för ca.. 5 år sen?) och hon åt också ppillrena du nämnde. Bieffekterna blev att hon fick ångest, blev deprimerad, fick extremt känslig hud och nu på senare tid har hennes acne kommit tillbaka. Vet inte om det är någon skillnad eftersom du är äldre än var hon var när hon åt den??? Och har för mig att den fungerar så att du får jättejättejättemycket bölder och sen när de försvinner har de försvunnit för gott. Tror ärligt talat inte att det är värt det, men eftersom ingenting annat hjälper dig kanske det är det? Ta hand om dig!

    E. 2015-01-05 21:12:54
    Svara
  • hej Flora! I totally understand your problem. But, since you say you don’t want to take anything you don’t know the longterm aftereffects of: Sure, the pill might mess with your hormones, but Roaccutan is not really better. It is a serious drug which can cause a lot of damage in your body (especially in your liver). Even if you take it for just 6 months. There are a LOT of things this drug can change forever, so please please please do more research on it.

    I don’t want to disappoint you. I am aware of all the side effects and I took it even twice, because after the first time it came back (I’m still not a 100 percent acne or oily skin free). You seem to really be aware of everything you put in your body, so that’s only why I say this. In your text I got the feeling that your doctor didn’t warn you enough.

    I personally think if the acne or oily skin is so strong that it makes you feel depressed, it is worth the risks. Acne is just acne after all, but it can seriously affect your social life. Anyway, good luck to you! I hope everything will turn out great!

    Christina 2015-01-05 21:08:56
    Svara
  • Fyfan vad du är bra! Kram

    jossan 2015-01-05 21:07:34
    Svara
  • Hej Flora!
    Sitter här med min vän mittemot mig och läste av en slump ditt blogg inlägg. Berättade för min kompis och hon sa att hennes syster var med om liknande besvär som du och att även hon behandlades av roaccutan. Acnen är idag helt försvunnen och det löste sig i slutändan. Men. Huden blev högröd, tappade hud och läpparna var väldigt torra under en längre period.
    Jag hoppas på ditt bästa och att du inte behöver gå igenom så svåra bieffekter.
    Bästa hälsningar,
    Vallie

    Valerie 2015-01-05 21:07:01 http://www.valerieblucher.com
    Svara
  • Hej Flora!

    Avslutade min Roaccutan-kur i somras och det är det BÄSTA jag har gjort! Säger bara en sak GO FOR IT! Var rädd innan för biverkningar och för diverse rykten om depression, men det var värt biverkningarna alla gånger om (muskelvärk, torr hud och slemhinnor, håravfall – kom ca 1 mån efter AVSLUTAD kur, kan vara bra att veta). Min hud såg PRECIS ut som din, men nu är allt borta. Det mesta försvann redan efter ca 1-2 mån in i kuren. Så bara att köra igång och njuta av att dessa hemska elakingar försvinner!

    Under kuren läste jag den här bloggen och det kändes som ett väldigt stöd för hon beskrev processen/behandlingen väldigt bra: http://roaccutan.wordpress.com/ Så starta från inlägg nr 1 och läs på, jag blev tryggare av den här tjejens inlägg även om bloggen har ett par år på nacken.

    Tips på produkter under kuren:

    Dusch: Tvätta dig med olja, Eucerin som finns på apoteket är skön.
    Body Lotion: Testade flera men tycker den som min hudläkare rekommenderade funkade bäst – la roche posay. Fråga efter den fetaste/mest återfuktande på apoteket.
    Lips: Ett måste 24/7. Också från la roche posay. Den här är grym: http://www.laroche-posay.se/produkter-behandlingar/Ceralip/Ceralip-n%C3%A4rande-l%C3%A4ppcreme-p4558.aspx
    Ansikte: Dermalogica Skin smoothing funkade toppen!
    Ögon: Jag blev väldigt torr runt ögonen och även i ögonen så fick ha glasögon, men kunde ha linser vissa dagar. Kan vara bra med en fetare ögonkräm. Tog ibland och duttade lite body lotion runt ögonen där det var som torrast.

    Drick massa, massa vatten! Då minskar eventuell muskel- och huvudvärk (kan komma när du ökar antal tabletter/dag). Ett plus är även att du slipper använda torrschampo och tvätta håret ofta eftersom talg-produktionen försvinner även på huvudet. Så håret är alltid fräscht! :)

    Lycka till-kramar!

    Rebecka 2015-01-05 21:05:22
    Svara
  • Hej Flora! Angelica från skrivarlinjen här. Nu skrev du i för sig inga andra tips, dock ingen kur jag tänkte tipsa om. Har själv inte haft acne i den omfattningen men alltid mer eller mindre finnar/dålig hy som behövde sminkas över. Sedan när jag blev gravid så var jag väldigt sjuk hela graviditeten och orkade aldrig sminka mig och lät alltså helt bli allt smink i nio månader och har sedan dess inte heller använt någon sminkprodukt alls för ja, min hy är kanske inte perfekt men om du minns ungefär hur jag såg ut så kan jag i alla fall säga att jag såg inte ut så när jag använde smink! Då hade jag aldrig kunnat gå en meter utan foundation, om jag inte velat skämmas ihjäl. Det låter som världens klyscha att skippa smink men min hud har verkligen förbättrats gånger hundra när jag ”råkade” låta bli att använda det så länge. Det finns så mycket smink som ska vara ekologiskt och bra för huden etc. men faktum är att det enda som förändrade något för mig var alltså att helt och hållet sluta med det. Ovant i början men nu har jag vant mig vid att se ut som jag gör. Jag hade tänkt på det ibland innan men känt att ”Usch, jag vill inte gå utan smink med min hy i massa månader, jag vågar ju inte ens äta frukost i ett delat kök utan foundation” och när jag då blev sjuk och sängliggande löste det sig självt utan att jag tänkte på det, så jag förstår ju om du inte vill gå utan smink i typ ett år men om du orkar/vågar så kan det faktiskt bli en total förändring. Lycka till!

    Angelica 2015-01-05 21:00:39
    Svara
  • Hej!

    Jag har ätit roaccutan (eller isotretionin som det nu heter) i ett halvår. Jag har ca en månad kvar. Jag hade/har fortfarande större problem än vad du har, men jag har inga bölder längre. Huden är slät och det är endast röda pigmenteringar kvar från själva finnen.
    Jag läste också ochjagba-bloggen och tyckte att det var inspirerande (och kul) hur fort det gick för hennes acne att försvinna (till och med pigmenteringarna, verkar det som). Dessvärre fungerade det inte på mig. Roaccutanen har förvisso, som jag nämnde ovan, tagit bort bölderna men jag åstadkom inte samma resultat som ”ochjagba”. Det gör mig såklart besviken. Tror att det beror på att mina finnar kanske var lite ”djupare”, eller vad jag nu ska kalla det. ”Svårare” kanske är det rätta ordet. Jag hade lite mer acne än du har och därför tar det kanske lite mer tid för pigmenteringarna att försvinna.

    Jag är dessutom inte så torr som jag trodde att jag skulle bli. Torrare än vad jag vanligtvis är på vintern, ja, – men inte SÅ farligt illa. Det som är värst för mig är händerna och läpparna, men det är ändå överkomligt (Eos är super som läppbalsam!)

    Den bieffekt som jag mest har lidit av, och kanske den enda bieffekten jag fått (okej, lite torr är jag) – jag hoppas innerligt att det beror på tabletterna – är min trötthet. Vaknar, äter frukost, börjar plugga, VILL GÅ OCH LÄGGA MIG! Orkar mig knappt igenom förmiddagen och kan i princip somna ståendes! Kan BOKSTATVLIGEN inte hålla ögonen öppna – helt sjukt! Aldrig varit med om detta.

    Tror att det här kommer gå fin fint för dig! Bieffekter är individuellt, men jag tror mycket är inbillningar också. Man ställer in sig på att man ska bli torr – då blir man också det. Jag ”letade” efter torrhet och trodde att det var något fel på mig när jag inte blev så hysteriskt torr. Jag vet inte. Jag blev hysteriskt trött istället, och det var jag inte förberedd på att jag skulle bli.

    Kram

    Therese 2015-01-05 20:50:26
    Svara
  • Jag äter min sista månad på roaccutan nu, och min acne har gått från riktigt jävla jobbig till inte ens existerande. Blev jättetorr i hyn och på läpparna de första två-tre månaderna, men det försvann gradvis (fet hudkräm lindrade bra!). Blev också torr i ögonen i samma veva, men det försvann det också. Överlag blev min hud betydligt tunnare, samtidigt som alla slemhinnor torkades ut. Min hårbotten har blivit torrare, t ex. Men den största nackdelen för min del har varit att jag får ont i mina muskler, framför allt ryggen. Detta för att musklerna torkas ut de med, vilket gör dem mindre elastiska och mindre rörliga.
    Men trots allt detta, måste jag ändå säga att det är värt det – just för att det ger riktiga, BRA resultat! Jag behöver inte längre vårda, behandla, tänka eller oroa mig över min hud, och det är SÅ SKÖNT.
    Lycka till!! <3 btw, älskar din blogg sedan många år tillbaka. Kramar

    Annie 2015-01-05 20:47:09
    Svara
  • Jag har aldrig kommenterat innan men har läst din blogg i fyra år kanske. Är lika gammal som dig och fick mina första finnar när jag var 13. Jag beundrar dig jättemycke för att du går ut med det här på din blogg. Det är verkligen inte något att gå runt och må dåligt över, har jag lärt mig. Men det är klart att man har dåliga stunder ibland. Du är så modig!

    Anna 2015-01-05 20:28:54
    Svara
  • Okej, jag ska definitivt hit you med min story;
    Jag fick med starten av min tonårsperiod superproblem med acne. Jävlar vad jobbigt det var, vill inte visa mig, sminkade mig med 20 kg foundation (till och med på sleepovers), skippade bad. och ibland till och med skolan för att jag verkligen mådde skit och kände mig så jäkla ful. Testade allt som apoteket hade att erbjuda men såklart hjälpte det inte. Inför varje ny kräm eller tvål så fick jag nytt hopp, men bara för att efter några månader inse att nej, detta kommer inte heller hjälpa. Så vi bokade upp mig för som serious doktor time och det hon sa var att jag kommer troligtvis aldrig bli av med acnen om jag inte tog det starkaste de hade att erbjuda mig – Roaccutan. Trots att jag fick hopp då hon sa att det inte bara var det starkaste de hade att erbjuda mig utan även det bästa så jävlar vad ledsen jag blev, för tänk om inte ens det hjälpte, hur skulle jag orka då? Jag tvekade inte en sekund, ja jag vill testa det, sa jag så snabbt jag hade kvävt lite gråt.

    Som du nämnde så är Roaccutan väldigt starkt och ger ett x-antal biverkningar, jag tappade mycket hår och var ständigt torr om fingrarna och en gång i månaden fick jag gå till vårdcentralen för att ta blodprov då Roaccutan kan skada levern. Hjälpte det då? Yepp! Jag blev av med acnen och bölderna. Jag är 23 år nu och får fortfarande finnar och så men det är ju normal dos vi pratar nu så jag slipper sminka mig med 20 kg foundation, jag kan bada med mina kompisar utan att ha ångest, jag kan ha sminkfria sleepovers och jag slipper känna mig så jäkla ful. Är det någon man mår dåligt över som kan fixas så ska man ta den hjälpen. Jag rekommenderar alltså verkligen att du tar Roaccutan och blir fri från den där skiten, och jätteplus till dig som väljer att lägga upp dessa bilder! Kram på dig!

    Pauline 2015-01-05 20:25:21
    Svara
  • Hej!
    Acne är asjobbigt! Hade själv samma skit i evigheter. Det handlar inte bara om yta utan det är verkligen jobbigt att känna sig infekterad i hela fejan och dessutom ha värk! Min vän testade roaccutan och för henne mildrade det acnen ett tag men så småningom smög den sig på igen och kom till sist tillbaka med full kraft. Hon fick torra ögon och kunde inte ha kontaktlinser, blev torr om läpparna och hennes upplevelse var att hon blev nedstämd till viss del. Hon ångrar sig inte men tycker heller inte att det gav någon överdrivet positiv effekt. Jag vet ju att du inte vill ha andra tips på ”mirakelkurer”, men jag måste bara skriva om vad som hjälpte mig och till sist även min vän. Exuviance. Gjorde några behandlingar och har sedan använt deras produkter… och alltså!! Jag var sååå nära att själv prova roaccutan eftersom jag då hade haft problem med bölder och finnar i hela ansiktet i ca sju år, jag var sjukt less och trodde att jag provat allt…. men nu är jag i stort sett finnfri sedan de där behandlingarna!! Är överlycklig över det även om det kan verka ytligt!

    Alma S 2015-01-05 20:23:59
    Svara
  • Hi Flora!

    I’ll write this in English, even though I’m a Norwegian, but just avoid any confusion!
    Anyways, I know you dont want any other recommendation or tips other than the Roaccutan cure.
    But if you for any reasons decide not to go through with the cure, I have another recommendation for you that you might find useful.
    I’ve struggled a lot with acne in my face and on the back as well. I tried loads of pills and cremes that my doctor prescribed for me.
    The only thing that did work is a cream (also from the doctor) called Epiduo. It seems that is has the same intention as Roaccutan. That it stops acne from appearing again.
    And this cream worked great for that. You simply but in on your acne areas at night. First my skin got incredibly red and dry.
    But after a few weeks everything was almost completely gone. It;s two years since I started using that cream. I don’t get nearly as much acne as I use to. I only use it now and then,
    during my periods as my skin tends to get a bit spotty then.
    Good luck with everything, and thank you for sharing this with us!

    Maria 2015-01-05 20:21:17
    Svara
  • Intressant! Jag har ingen erfarenhet av acne direkt, men undrar om du har funderat på själva orsaken till att aknen uppkom från första början? Tänker inte skriva om en massa hokuspokuskurer för det vill du inte/det känner jag inte till några, dock vet jag att många med akneproblem har problem med sköldkörtelns funktion som fuckar upp hormonbalansen bl.a! Det kan ju vara värt att kolla upp om allt annat skulle fakka liksom.

    ellen 2015-01-05 20:10:22
    Svara
  • Hej Flora!

    Har inte läst igenom alla kommentarer, så detta kanske redan står nånstans. Men under mina två kurer av Roaccutan så var det såklart detta krångel med den drakiga torrheten som ställde till det, men också solen. En kan ju bli väldig solkänslig av denna medicin. Var tvungen att äta en av kurerna under en sommar och såg mest ut som Hellboy.. :( Alla reagerar ju såklart olika såklart, men.. Jag, som så många andra, har också hållt på att ta vad som kändes som helt värdelösa preparat, men Roaccutanet hjälper verkligen. Vet att det går under namnet ”Rävgift” också, så en får ju komma ihåg vad kroppen ger sig in i. Tappade också en hel del hår till ca ett halvår efter att kuren var uppäten, också nåt att hålla i minnet att det kan hända, men att det vänder. Nu är ju detta med biverkningar individuella som sagt. Kram och lycka till!

    Coco 2015-01-05 20:05:38
    Svara
  • Min bror åt roaccutan under ett halvår och enligt honom är det något av det bästa som hänt. Roaccutan fungerar, sedan dess har han inte haft något problem med acne en enda gång. Mitt råd är: kör! Även om det kan vara jobbigt under kuren så är det förmodligen jobbigare att må dåligt och lägga ner pengar på saker som inte fungerar. Lycka till Flora!

    Hilda 2015-01-05 19:56:21 http://www.blogg.hildarandulv.se
    Svara
  • viktigt och bra inlägg! så bra för människor att få se bakom yta. modigt och inspirerande av dig!

    Josefine 2015-01-05 19:54:39 http://josefinelaul.wordpress.com
    Svara
  • Hej Flora! Jag hade stora problem med acne under gymnasiet och ett par år efter det. Jag åt tetralycal som inte hjälpte särskilt, jag tror snarare min acne hade med hormonerna att göra. Det är så frustrerande med hudläkare som skriver ut krämer och säger åt en att ”tvätta ansiktet morgon och kväll”. Skönt att din hudläkare förstod allvaret och hjälper dig. Min acne försvann med åren i takt med, vad jag tror, att hormonerna i kroppen kom i ordning när jag blev äldre. Vad jag egentligen ville ha sagt är att du är en sån jäkla hjälte som lägger upp bilderna på din acne och vågar tala om något som inte är vanliga tonårsplitar utan riktiga hudproblem som gör ont och som inte alltid tas på allvar. Jag hade verkligen behövt dig och ditt mod när jag hade problem. Stor eloge till dig och hoppas du snart mår bättre. Du må vara nästan tio år yngre än mig men jag blir alltid inspirerad och peppad av att besöka din blogg. Kram och gott nytt år!

    Julia 2015-01-05 19:48:57
    Svara
  • Du är supermodig som delar med dej öppet om det här! Tänk så många som säkert får hjälp nu pga dig, det är verkligen fint! Hoppas det blir bättre för dej och er andra som sliter!

    S 2015-01-05 19:46:31
    Svara
  • Hej Flora! Först: du verkar vara en underbar person, och är super-mega-fin med eller utan acne. Men jag förstår precis. Jag har haft samma problem och åt roaccutan för ca 3 år sedan. Jag behövde bara äta 4 månader och sen var det borta, märkte skillnad efter bara några veckor faktiskt. Visst, på pappret har det många negativa effekter. MEN, jag märkte inget förutom torra läppar, och det är väl ingenting i jämförelse med att gå runt med värkande bölder i ansiktet, så jag är helt klart för roaccutan, det gjorde underverk på mig och så här i efterhand har jag endast haft någon pytte finne då och då, så små att de är omärkbara. Så kör! Önskar det all lycka på denna resa och ser fram emot att följa den, och du gör helt rätt med att bara öppen om detta, hade detta varit för tre år sedan hade jag funnit sådan styrka i att se att även du, som jag då, har samma problem! så – KÖR HÅRT!

    Med vänlig hälsning, Johanna

    Johanna 2015-01-05 19:39:04
    Svara
  • Uppskattar verkligen att du skriver ett inlägg om din acne, det tröstar mig otroligt att läsa eftersom att jag själv har finnar i ansiktet, på käkarna, halsen, bröstet och ryggen. Och det tar så mycket på ens självförtroende, även om jag, efter alla dessa år, lärt mig att leva med det.

    Roaccutan har läkarna aldrig tyckt att jag haft tillräckligt med acne för att använda, men jag har en vän som hade extrema problem i ansiktet (nästan sår) och när hon började använda medicinen försvann finnarna successivt tills de var borta helt. Hon blev torr i hyn/på läpparna under perioden då hon åt medicinen, fick inte dricka alkohol och åt mindre, men hon har i efterhand sagt att det var värt det.

    Hoppas det löser sig Flora!

    Kram

    Micaela 2015-01-05 19:32:01
    Svara
  • Har en kompis som äter det nu, hon är jättenöjd och märker avsevärd effekt. Än så länge har hon inte upplevt några biverkningar men det är ju så klart olika från person till person. Men hon pratar mycket gott om Roaccutan. Tänker mig att om du skulle märka några superjobbiga biverkningar så kan en ju alltid sluta! Kram på dig!

    Caroline 2015-01-05 19:28:29
    Svara
  • Kan inget om Roaccutan, men gällande torr hy sedan är ekologisk kokosolja magiskt! Billigt, naturligt, luktar gott och återfuktar super. Kung Markattas har jag använt länge nu och är hel nöjd! Slipper alla läskiga kemikalier en inte har koll på också! Billigt också med en burk för ca 40 spänn som håller länge :) (250 ml)

    Hoppas det kan hjälpa något i alla fall! :)

    Anna 2015-01-05 19:21:34
    Svara
  • Hej Flora,

    Fick också akne i tonåren med svåra utbrott i ansikte och på ryggen och bröstet. Har ätit roaccutan i två omgångar och om jag inte minns fel så är det max antal gånger en får äta roaccutan pga dess leverpåverkan. Roaccutan fungerade för min akne och jag minns egentligen inga biverkningar. Dock drabbades jag av Crohns sjukdom (Morbus crohn), en inflammatorisk tarmsjukdom, i 20-årsåldern. När jag många år senare hamnade på sjukhus pga att jag var så sjuk i crohns, träffade jag en annan kvinna där som hade Ulcerös colit och det visade sig att även hon hade ätit Roaccutan. Jag började söka information på nätet och det visade sig att det finns många studier och stämningar mot läkemedelsföretag (i USA såklart) av patienter som drabbats av olika inflammatoriska tarmsjukdomar efter att de ätit just Roaccutan. Nu drabbar ju såklart detta inte alla som äter Roaccutan, om ens en bråkdel, men för att lägga alla korten på bordet vill jag delge min erfarenhet.

    Hoppas att det löser sig hur du än väljer att göra. Jag vet hur jävligt det är, hur ont det gör och hur less en blir. Stor kram!//Maria

    Maria 2015-01-05 19:12:44 http://sparklinghorses.blogspot.se
    Svara
  • Acne is the worst, and not in the vain sense but in that it can be physically painful and create so much anxiety. I took that drug a few years ago but int he US its called Claravis or used to be known as Accutane. It was really difficult. I had pain in my joints, my lips were always cracked and bloody and I dropped so much weight that I got sick. The most important thing is to eat fatty foods…I know it sounds crazy but the drug is delivered to your body through fats so if you stop eating (and you might want to) it won’t work. When you are done, you will be super clear and the pain will be gone but it will get worse before it gets better. I’ve written about it at my blog but it was years ago…I think my number one tip was to use the most gentle products I could find. So, cetaphil, clinique products and things like that. My super weird tip is using a very small drop of dandruff shampoo worked into a thin later on your face when it starts to peel uncontrollably. It works like a dream and cuts down some redness and takes away the flakes.
    *hugs!*

    kallie 2015-01-05 19:07:30 http://www.happyhoneylark.blogspot.com
    Svara
  • Blev av med all min hormonacne ( haka, rygg, hårfäste etc ) när jag av annan anledning började äta lågkolhydratkost. Nu får jag bara enstaka småfinnar om jag fuskat (som nu över jul). Men det var verkligen omedelbar verkan för mig och innan hade jag testat typ allt utom receptbelagda mediciner. Tror kanske att hudbakterierna lever av blodsocker? Eller att nåt annat ändrar sig, hud-bakterie-floran. Vet ej, hur som helst är de eländiga finnarna ett minne blott. Knixigare att köra lågkolhydratmat om man är vegetarian men bör inte vara omöjligt. Lycka till om du vågar prova!

    Rebecca 2015-01-05 19:02:32
    Svara
  • Hej! Jag åt roaccutan när jag var 15 år och acnen försvann successivt och sedan helt efter någon månad. Innan hade jag många småfinnar på ryggen och ansiktet och började även få några enstaka bölder på kinderna. Nu är jag 21 och får endast småfinnar på kinderna runt mens eller när jag är stessad, så jag tycker att det var sjukt värt att äta Roaccutan. Roaccutan ska ju ha effekt även efter man slutat äta den.

    Bieffekterna jag fick var såklart torr hy och torra läppar. Sökte med ljus och lykta efter en passande ansiktskräm och hittade tillslut jojoba olja som fungerade jättebra, som jag använder än idag. Mina slemhinnor blev säkert torra också, men det var inget jag märkte av förutom att jag började blöda näsblod 1-2 gånger helt plötsligt bara. Jag brände mig också väldigt lätt om jag var ute i solen och kunde få ont i vissa leder, mestadels knäna på idrotten i skolan.

    Roaccutan var verkligen en räddare i nöden för mig, då jag hade mått dåligt över min acne så länge. Nu när jag haft bra hy så länge och blivit lite äldre så har jag bättre självförtroende och klarar av att ha finnar utan att vägra gå ut osv. Men om jag hade mycket finnar/bölder skulle jag valt att äta det igen utan tvekan. Det är också bra att passa på att äta det när man är så ung som möjligt som kvinna, då man inte ”får” skaffa barn under och en viss tid efter behandlingen.

    Linda 2015-01-05 18:59:00
    Svara
  • Hej.
    Jag har haft acne sen jag var 10 år gammal(25 år gammal snart), nu är det så pass lite att jag slutat bry mig men det enda som egentligen fungerade för min del var ett p-piller som heter Diane(som jag åt i drygt tre år). Hur som haver så åt jag Roaccutan som 13 åring när jag hade väldigt svår acne och fick biverkningar så som torra slemhinnor och allmän torrhet, vilket gjorde att jag blödde mycket näsblod varje dag i ungefär en månad. Vill också minnas att jag långt efter att jag slutat äta kuren brände mig väldigt lätt i solen.

    Ett år senare hade jag min sexdebut och från och med den åldern(14 år) har jag haft vestibulit (samlagssmärta), och utan att ha några källor på det är jag rädd att Roaccutan kan ha varit en bidragande(eller ensam) faktor till det i och med att medicinen torkar ut slemhinnorna. Jag vill absolut inte skrämma upp någon, enbart göra er uppmärksamma på en sådan eventuell biverkning och att jag inte är ensam om att tro de, tyvärr. Tyvärr kom min acne också tillbaka efter kuren, där av började jag äta Diane när jag var 15 år, som jag tillsist slutade äta pågrund av, ja, torra slemhinnor.

    Anna 2015-01-05 18:33:22
    Svara
  • Tack för att du spräcker myten om alla kurer och behandlar öppet och bra. Det är så himla dödande att prova kräm efter kräm från något sminkföretag. La ner så mycket pengar innan jag gick till en hudläkare! Tack!

    Clara 2015-01-05 18:32:55
    Svara
  • Hej Flora!
    Min pojkvän åt roaccutan i nästan 1 år

    – var torr, blödde näsblod
    – hade ont i kroppen mm.
    – var kanske stundtals nere, men det berodde nog mest på muskelverk & att inte kunna dricka alkohol (han slutade gå ut och hänga på vännerna på helgkvällar), men någon läskig långvarig
    kemisk depression var det inte

    Det här var 2.5 år sedan och han har så mycket bättre hy nu, ngra enstaka finnar ibland bara, tidigare var hans ansikte i princip täckt
    Han tycker det var värt & rekommenderar

    lycka till!
    PS VILL VERKLIGEN LÄSA OM DIN P-DATOR SNART!!!!!! (funderar på att skaffa, hatar att alla trycker i sig hormoner utan att veta konsekvenserna, hatar vad de gjorde med min kropp </3)

    Anna 20 år 2015-01-05 18:32:10
    Svara
  • Och till Linnéa som frågar efter bra hudläkare: Jag bor i Gbg, men fick remiss av min vårdcentral till Telegrafen i Borås. SÅ bra. Dock fick jag ju åka dit men alltså. De är guld. Men som sagt, fått enorm hjälp med allergier och eksem, ej acne. Så det kanske inte är samma!

    Maria 2015-01-05 18:31:20 http://dreamsof.se/
    Svara
  • Hej Flora! Jag har inga acneproblem men känner ändå att jag kan relatera för har haft så himla mycket eksem, fått felbehandlingar och skitmycket ”lätta” krämer innan jag kom till en bra doktor som förändrade mitt liv typ. Iallafall min hud. Hoppas det går bra för dig med det här! Jag tycker biverkningarna lät lite läskiga, men om det går bra kan det ju vara värt det. KRAM och lycka till!

    Maria 2015-01-05 18:28:48 http://dreamsof.se/
    Svara
  • Hej Flora!
    Jag åt roaccutan i två olika omgångar när jag var ungefär 16-17 (är 21 nu). Och nu låter det här jättefånigt men det ÄR det bästa jag har gjort. Jag hade haft svår akne sedan jag var typ 13 och ja du vet ju lika väl som jag hur mycket av självkänslan som sitter i hyn. Speciellt när alla runt omkring verkar ha porslinshy. När jag kom till hudläkaren för att kräva tyngre behandling hade jag testat ungefär alla receptbelagda krämer som fanns och visst hjälpte de kanske rodnaden och svullnaden lite grann men vad spelade det för roll när det ändå dök upp mer hela tiden. Så jag hade läst på om roaccutan, alla dess bieffekter, bestämt mig för att det var värt det och så stod jag på mig. Det bästa jag har gjort! Först åt jag i en omgång för att bli av med det värsta och sedan åt jag en mildare omgång för att fortsätta jobba liksom.
    Jag fick otroligt torra läppar, otroligt torr hy (tips Carmex, Locobase samt feta mjukgörande salvor från apoteket, be din läkare skriva ut på recept för hen vet ju precis hur torr du kommer kunna bli!!) samt torrt och risigt hår MEN håret var typ värt pga behövde aldrig tvätta det!! Någon värk i lederna märkte jag inte av och faktiskt inte i ögonen heller vilket jag tyckte var väldigt skönt pga har linser och man vill ju inte ha både fula glasögon OCH ful hy. Du vet. När jag gick på den kuren så drack jag knappt alkohol vilket inte gjorde det särskilt svårt att stå emot och jag tror också det är lättare nu när man (du) är äldre och liksom kan stå upp för sig själv på ett annat sätt. Jag vågade dessutom inte berätta för någon vad jag åt för jag skämdes så mycket över mina problem.

    Såhär fyra-fem år senare är jag så himla nöjd. Jag är fortfarande röd i hyn men det beror nog mest på gamla ärr och de blir jag ju liksom inte av med. Jag får finnar när jag ska ha mens men det är typ det. Det var värt precis alla besvär. Jag tycker att du ska köra på (obs obs var medveten om alla risker som ex att man verkligen inte får bli gravid eller ja föda barnet och så vidare men det tror jag du har stenkoll på!) för det kommer vara värt det i slutändan. Och blir du inte bättre så stå på dig IGEN. Ingen ska behöva skämmas för något så dumt och ärftligt. Ingen. Kram! (Ps lämnar min mejl så hör gärna av dig om du har några frågor. Roaccutan ÄR det bästa som hänt mig och jag frälser gärna fler liksom. Ds)

    Elin 2015-01-05 18:21:47
    Svara
  • Hej Flora,

    Jag har läst din blogg länge och gillar den och dig jättemycket! Så vill börja med att säga det då jag inte brukar kommentera. Tycker du skriver jättebra och gör så fina, spännande inlägg om viktiga saker.
    Jag har också haft acne, det har funnits hos mina föräldrar och som jag förstått det kommer mycket från ens gener. Dom tog tidigt med mig till en hudläkare vilket jag är glad för. Jag fick också, som du, gå igenom stegen med krämer, lättare mediciner och så men utan att det hjälpte så bra. Roaccutan är det som har fungerat för mig och jag har ätit det i flera omgångar. För mig hjälpte det jättebra mot acnen och min hud är idag acnefri. När jag åt det blev huden väldigt torr, jag fick ordinerat propyless som jag fortfarande använder och älskar (brukar blanda ut den med annan ansiktskräm och hudlotion). Mina läppar blev också väldigt torra, där är mitt tips locobase. Jag upplevde ingen nedstämdhet utan det kändes bara så skönt att något funkade och att huden blev bättre. Med håret så var skillnaden för mig att det inte blev fett utan höll sig fint längre utan att jag behövde tvätta det med schampo. Det ända som var negativt för mig med att äta roaccutan var att slemhinnorna i slidan blev torra, irriterade och kliade, idag är de bättre och som vanligt igen, men det tog lite tid. Det här ärmin erfarenhet och det kan säkert vara väldigt olika för olika personer. Hoppas det blir bra för dig med din kur!
    Många kramar

    e 2015-01-05 18:01:02
    Svara
  • Hej du grymma människa!

    Jag har själv ingen erfarenhet av roaccutan, men har en kollega som använt sig av det. Hon började arbeta hos oss för knappt ett år sen – då var hon typ halvvägs genom behandlingen. Och det är helt otroligt vilken skillnad det är på hennes hud jämfört med då och nu! Hon är som jag förstått det väldigt nöjd med resultatet! Hoppas det går bra för dig också. Har själv aldrig haft problem med acne, men har en lillasyster vars självförtroende har fått en törn pga det. Lycka till!

    Ellinor 2015-01-05 17:58:15 http://ellinorfryxell.blogg.se
    Svara
  • Hej Flora!
    Carin här, från kyrkskolan if u remember?:D

    Den 9e januari så var det 1 månad sen jag slutade med roacuttan, eller isotretinoin som det också heter. Jag åt medicinen i 1 år och några dagar. Anledningen till att det var så länge var att jag hade fruktansvärt svår acne. Nu är min hy så fin som den kan bli skulle jag nog säga, är SÅ nöjd att jag åt medicinen. Biverkningarna jag fick av medicinen var megatorra läppar, torr näsa och ganska torra ögon. Torra slemhinnor helt enkelt. Sen hade jag lättare muskelvärk några få gånger. Pretty much it. Så himla nöjd. Har lite ytliga ärr i ansiktet och på ryggen men inte några gropiga ärr såattsäga. Stort lycka till!

    Carin 2015-01-05 17:56:23
    Svara
  • Hej!

    Jag har inte själv ätit Roaccutan, men min väninna tog kuren för exakt ett år sedan. Före medicinen var hennes hy i verkligen dåligt skick, med acne både i ansiktet och över hela ryggen. Inget verkade hjälpa. Vi är alla 17 år och alltså osäkra små fjantar, men acnen tärde nog så himla mycket på henne. Även om det bara är finnar gör dom ju ONT och dessutom var hon väldigt osäker på sitt utseende pga hyns skick.

    När hon sedan efter alldeles för många andra kurar blev tilldelad Roaccutan, kände hon sig ganska lycklig. Hon ville verkligen börja kuren, trots att vi alla var lite oroliga över pillren. Man vet ju aldrig riktigt hur mediciner kan påverka en och vilka biverkningar de kan få. Depression och ångest är verkligen inget att leka med. Dock började min vän äta pillren och idag är hon nog ytterst nöjd med det beslutet. Idag är min vän fullkomligt befriad från acnen. Hennes hy nästan skiner, så ren är den. Då hon ännu hade acne klagade hon inte, men jag kan se hur hennes självförtroende skjutit upp i höjdern efter att finnarna försvunnit. Å hennes vägar kan jag alltså rekommendera Roaccutan varmt.

    Under kuren var hyn stundvis väldigt torr, men detta gick att bota med ordentliga insmörjningar av både ansikte och den övriga kroppen. Medan kuren pågick överlevde hon en fantastisk utlandsresa mitt i sommaren samt väldigt många fester och jobbdagar med uppsminkat ansikte. Min vän lyssnade dock inte på varningarna om att avstå från alkohol, utan fortsatte dricka öl i vanlig takt under kuren. Detta var knappast det smartaste beslutet hon tagit, men ännu har det inte upkommit några problem varken med hennes lever eller övriga organ. Allt som allt klarade hon kuren väldigt bra och fick nästan inga biverkningar. Om jag inte vetat att hon åt mediciner, skulle jag troligen inte ens ha lagt märke till något speciellt varken kring hennes utseende och beteende.

    Tack för inlägget förresten, du är fantastisk med din ärlighet. Jag har följt bloggen i många år och kommer nog att fortsätta läsa den ända tills du slutar blogga. Puss och kram från Finland, du är bäst!

    Amanda 2015-01-05 17:50:51
    Svara
  • ohh va bra tänkte jag,då kanske detta är nåt för min hud med tänkte jag!Tills jag googlade lite på de..läs igenom länken först flora och fråga din hudläkare om detta är sant angående biverkningar!
    lite väl stora risker anser jag

    http://www.akne.nu/roaccutan.php

    alicia 2015-01-05 17:50:49
    Svara
  • jag har noll erfarenhet av Roaccutan eller andra liknande saker men tänkte mest tipsa om att en kusin till mig för ett tag sedan startade ett instagramkonto om hennes upplevelser av sin kur just nu. det är Accutane så jag vet inte om det är samma är liknande, men det är intressant i alla fall att se hennes upanddowns med kuren. hoppas du får bra tips och råd här i kommentarerna! min kusins konto är i alla fall @accutane_sandra. lycka till, puss

    Madeleine -PHOTOGRAPHY FEMINISM VEGANISM 2015-01-05 17:34:31 http://sisterdisco.blogg.se
    Svara
  • Hej Flora! Jag känner igen din historia. Jag åt massa tabletter och använda olika krämer men inget hjälpte mot acnen. Jag började med roaccutan i tvåan på gymnasiet. Min hud blev jättetorr, både i ansiktet och armarna. Särskilt läpparna. Men finnarna försvann och det fungerade bra. Något år senare kom de tillbaka och jag körde en omgång två, fast då bara en kort period. Nu har det gått tre år och min hy har varit fin sen dess. Visst kan jag få lite finnar ibland men det är STOR skillnad och inga stora ”bölder” som jag fick dras med innan. Jag tycker det var värt biverkningarna då det är det överlägset bästa läkemedlet jag testat eftersom att det faktiskt fungerat.

    Tack för en fin blogg! Älskar den!
    KRAM

    Lina 2015-01-05 17:28:23
    Svara
  • Bästa Flora!

    Jag använde roaccutan under ett halvår i högstadiet och hade sedan helt finnfri hy i cirka två års tid. Jag har aldrig haft riktigt svåra besvär med acne förutom just det att det vägrar försvinna med åldern. Efter att finnarna kom tillbaka (dock aldrig i samma mängd som innan kuren) har jag använt diverse receptbelagda krämer och äntligen hittat en som fungerar bra för mig nu. Jag skulle absolut rekommendera roaccutan för att liksom få bort det mesta, men det är ingen garanti på att allt försvinner för alltid. Angående biverkningarna så var jag verkligen extremt torr i ansiktet och blödde näsblod nästan en gång per dag under en period, men! Sammanfattningsvis så var det så jäkla värt det! Jag vågar inte uttala mig om psykiska biverkningar då jag aldrig reflekterade över detta. Jag hade absolut gjort det en gång till!

    Lisen 2015-01-05 17:23:39 http://www.absolutlisen.se
    Svara
  • Flora! Har gjort ”exakt samma” resa som du. Problem hit och dit, röv-tetralysal (är övertygad om att det var placebo // konspirationsälskare), basiron + allt annat receptfritt. Har dessutom akne i släkten som sen blivit stora bölder som behövts skäras upp. Fick roaccutan. POFF. Akne no more. Blev som många andra o-t-r-o-l-i-g-t torr. Speciellt på läpparna och runt ögonen. Decubal finns på Apoteket och hjälper bra tyckte jag. Och så finns den en koncentrerad handkräm på Apoteket som är oparfymerad med röd kork och en norsk flagga på som jag tyckte gjorde under. Mitt hår blev tunnare också. Men faaaan vad det var värt det.

    Sen jag blev ”stor” har jag tänkt att jag skiter i om någon tycker mina finnar är äckliga eller tittar på dem, men det är så så så skönt att vara utan dem. Dessutom blev håret aldrig fettigt så det var praktiskt : ))) Har aldrig ångrat roaccutan. Men! Försök slippa äta det under sommaren! Huden blir så jäkla tunn och man bränner sig himla lätt. Mvh brände bröstkorgen under en 20 minuterspromenad i tidiga maj……

    Men läs runt och kanske skriv ett litet kontrakt eller så med Felix eller någon annan nära där de har rätt att stoppa ditt roaccutanätande om de märker att du blir förändrad – typ ledsen eller självmordsbenägen eller så. För att vara på den säkra sidan! Heja heja kram!

    Anna 2015-01-05 17:21:33
    Svara
  • Hej bästa Flora! Jag har precis som du hållt på med krämer som epiduo, knaprat 3 omgångar tetralysal och dessutom ätit Yasmin 28 i ett års tid. Varje gång det försvunnit helt (yes, jag blev av med min nästan varje gång) kom acnen tillbaka igen inom loppet av bara några veckor. Besökte hudläkare och specialister säkert 15 gånger, och tillslut fick jag äntligen hoppa på Roaccutan, numera Isotretinoin. Bästa beslutet i mitt liv. Jag är verkligen inte en människa som låter sig påverkas av mycket, men just min hy har stundvis varit tillräckligt skäl för mig att knappt vilja lämna mitt rum och än mindre visa mig bland människor. Jag började med en dos på 20 mg (2 tabletter), och ökade sedan med 10 mg varje månad. Idag äter jag 5 tabletter (50 mg) om dagen och har bara enstaka ärr kvar, samt lite torreksem och torra läppar. Har nu på senare tid och med starkare dos ett antal gånger märkt av att min rygg värker vid hög belastning (exempelvis hopp eller lyft av tunga föremål), men inte upplevt någon huvudvärk, illamående eller ljuskänslighet i ögonen. Det är skit att behöva utsätta kroppen för så starka mediciner, för liksom p-piller vet man inte riktigt vad det har för långvariga bieffekter, men det känns så himla värt det ändå. Alla de där timmarna framför spegeln för att klämma, tvätta, rensa, sminka och täcka blir över och kan användas till bättre och roligare saker :-) Lovar att du inte kommer ångra dig!

    Julia 2015-01-05 17:16:37
    Svara
  • Jag åt roaccutan-tabletter i 9 månader när jag var 20 år. Hade provat minst 4 olika tabletter innan och en hel rad med krämer. Vissa hjälpt ett tag och andra gav ingen effekt alls. Så tillslut sa hudläkaren att näe nu får du börja med roaccutan.
    Jag fick megasuperdupertorr hud, vilken ibland nästan kändes värre än att ha acne eftersom det inte längre gick att sminka över finnarna. Jag såg ut som ett sandpapper i ansiktet och på händerna. Hittade inte nåt som fungerade riktigt mot den torra huden utan fick bara smörja smörja smörja. Men redan efter 3 månades såg jag enorm skillnad. Fick inga nya finnar och alla pormaskar bara försvann.
    Jag fick dock väldigt ont i muskler och leder. Ryggen ömmade och i benen kändes det precis som växtvärk.
    Jag drack en del alkohol under behandlingen, vilket gick toppen (fast lite dumt såklart) men jag gick och tog leverprover 4 gånger under behandlinhstiden och hade inte dem sett bra ut hade jag varit mer försiktig.
    För mig var det jobbiga nio månader men så hemskt värt det ändå. Vill absolut inte göra om det men hjälp vad mycket bättre min hy är! Jag får lite finnar ibland, iom mens oftast, men dem försvinner efter några dagar och är bara enstaka. Sånna där vidriga och onda inuti-finnar får jag aldrig längre :) Pormaskarna har kommit tillbaka men det känns inte som nåt särskilt jobbigt alls. Fick en del ärr men om man är noga med att anmäla både acne, behandling och ärr till sitt försäkringsbolag kan man få ut lite pengar. Alltid en liten tröst :)
    Kom ihåg att inte bli gravid, roaccutan är jätteskadligt för foster!

    Amanda 2015-01-05 17:15:29
    Svara
  • Hej!
    Jag har själv in ätit Roaccutan men min storebror har. Han gick från att ha väldigt mycket acne på kinderna till att knappt ha en endaste finne på flera månader. När han åt märkte jag ingen skillnad i humör hos honom alls men han hade redan torr hud innan och fick ännu torrare så han fick hudkräm utskriven på recept för att han inte skulle bli allt för torr. Han verkar ha tyckt att det gick riktigt bra och ångrar det inte alls utan känner sig mycket bättre :)

    Lingan 2015-01-05 17:12:04
    Svara
  • Hej! Flora du är en sån förebild alltså!! Känner så igen mig i det du skriver. Hade själv sån satans ångest över min acne i många år och fick alla möjliga receptbelagda piller utskriva som inget hjälpte, tills jag fick Roaccutan. Man läste ju skräckhistorier om det på internet men själv hade jag inga problem förutom extremt torra läppar. Var ju tvungen att ha med Decubal vart jag än gick liksom för annars sprack läpparna direkt. Hade också väldigt fett hår före kuren så jag var ju himla glad över att bara behöva tvätta det en gång i veckan istället för varje dag. Det enda jag tyckte var jobbigt var att gå och ta blodprov varje månad (graviditetstest). Jag vet inte hur det är i Sverige (bor i Finland) men jag var tvungen att testa mig en gång i månaden eftersom det skulle vara livsfarligt för fostret ifall jag skulle ha varit gravid. Kändes ju onödigt för mig att sätta pengar på att testa mig då jag visste att jag inte var gravid, jag var så himla ung och hade ju inte ett så himla aktivt sexliv. Jag är alltså 20 idag och det här var kanske för…5 år sedan? Efter kuren hade jag kanske en finne i månaden. Nu har finnarna börjar komma tillbaka men inte alls i samma mängder förstås. Har knappt haft en enda finne på ryggen sen dess! Så himla himla värt det!

    Emma 2015-01-05 17:11:47
    Svara
  • Kolla myllenberg.se och hennes kategori om Roaccutan. Hon har skrivit hur mycket som helst om det och lagt upp massa bilder. Lycka till!

    Andrea 2015-01-05 17:08:02
    Svara
  • Jag tog Roaccutan för några år sedan och är så glad för det! Har varit helt fri från acne sedan dess. Ända biverkningen jag kände av var att jag blev extremt torr men det var så värt det. Öste på med lotion bara och behövde inte tvätta håret så ofta.

    Anna 2015-01-05 16:50:35
    Svara
  • Jag har själv ingen erfarenhet av Roaccutan MEN skulle gärna vilja, om du börjar med den kuren veta hur dem funkar. Uppdaterar även kommentarerna här för att läsa om andras erfarenheter. Men till det jag ville säga: Herregud vad glad jag blev över att läsa detta inlägg som är så öppet och ärligt för jag känner igen mig så. Har så svår acne att jag svarade 8/10 på en ”jobbighetsskala” hos en hudläkare för ett par år sedan men det togs aldrig på allvar. TILLS för ett par veckor sedan, då jag var på läkarstationen i ett helt annat ärende och träffade världens bästa läkare som lite försiktigt lade fram frågan om hur jag såg på min acne och när jag visade min rygg och sa att jag tycker det är väldigt jobbigt just för tillfället så skrev hon ut ”Lymecycline actavis” (antibiotika-tabletter) som jag ska äta i tre månader. Har bara ätit två kartor (av typ 20) men HERREGUD vad jag märker skillnad och nu börjar även andra runt omkring märka skillnad.
    Pratade med min lillasyster om just samma tankar och ångest som du hade, att visa sig bar inför pojkvän/nya killar igår och insåg att jag har kommit över det eftersom jag nu inte har problem att sminka av mig innan jag sover. Tack Flora för att du skrivit detta inlägg, du är en förebild för många unga och hur fin som helst. <3

    Elin 2015-01-05 16:33:49
    Svara
  • Jag åt bara halva kuren, för jag blev så sjukt torr om läpparna att dom sprack och blödde när jag log eller skrattade, men det går verkligen att preppa mot bättre. Nu ska jag ta en ny kur för att få bort alla pormaskar osv, för första gången försvann verkligen alla inflammerade finnar. Rekommenderar verkligen, det låter som att du har precis det jag hade. Lycka tilllllll puss

    Eira 2015-01-05 16:26:03
    Svara
  • Hej Flora!
    Tack för att du vågar ta upp detta ämne. Hade själv mycket acne för några år sedan och knaprar nu själv p-piller. Är inte jättesugen på att fortsätta med detta preventivmedel då jag, precis som du, är rädd för riskerna som det kan medföra. Så min fråga är helt enkelt vilket/vilka andra preventivmedel du funderar över? Känns som att det inte finns så många superbra…
    Kram!

    Lina 2015-01-05 16:25:00
    Svara
    • Svar på Linas kommentar.

      Just nu testar jag p-dator, men vet inte än hur bra det funkar så jag får återkomma med en review lite senare (googla på pearly p-dator!) men annars kör jag på kondom! Kram!

      Flora Wiström 2015-01-05 16:35:56
      Svara
  • Så fint att du delar med dig, hudproblem är verkligen världens törn för självförtroendet. Har själv blivit diagnosticerad med acne, men tror inte själv på det utan har alltid trott det är rocacea. Vilket också suger! (Elise som kommenterat här ovan, I feel ya!!)

    Hedda 2015-01-05 16:11:11 http://heddow.blogspot.com
    Svara
  • Jag åt roaccutan för tre år sedan. Min hy var finnfri helt i ett år efter. Sen de senaste två åren så har der ploppat upp finnar lite då och då, men absolut inte i samma utsträckning. Är 20 nu. Dock har jag en varning, efter kuren hade jag istället för finnar fått en massa vita stora porer såg det ut som över mina kinder. Alltså typ stora inflamerade talgkörtlar tror jag det var. Och min läkare sa att det tar vi bort direkt och jag fick en tid en vecka senare. Dock var det hemskt vad sjuksköterskan gjorde – hade kanske 15-20 stora vita prickar på varje kind – hon tog fram en brännare, en sådan man använde i träslöjden i grundskolan typ, och gick loss i HELA mitt ansikte så jag hade över 100 brännsår i hela ansiktet. Efter detta såg jag ut som att blivit brännskadad och hade SJUKT ont. Allt blev skorpor och jag gick inte ut på en månad… sen hade jag ärr överallt av detta. Nu 2,5 år senare syns fortfarande ärr av brännmärkerna, inte av finnarna. Vet inte vad som gick snett eller om detta är så dom brukar göra… men har aldrig ens vågat prata med sjukhuset eller någon hudläkare om detta då det var så jobbigt att jag bara vill glömma allt. Men summan av kardemumman: om du får dessa vita prickar, se till att du inte låter dem bränna hela ditt ansikte. Jag litade på min hudläkare så trodde de skulle hjälpa. Men lycka till! Hoppas du slipper detta, de flesta gör det som tur är :)

    Felicia 2015-01-05 16:07:16
    Svara
  • Jeg har ikke gått på det, men min venninne tok det i rundt 6 mnd. Hun hadde ikke veldig mye acne, mest i pannen, men det forsvant aldri og til slutt fikk hun begynne på roaccatan. Det gikk veldig bra for henne, hun sa hun ikke merket bivirkninger og huden er fortsatt fin, rundt 8 måneder etter at hun sluttet.

    Selv sliter jeg en del med acne rundt munnen/haken, men jeg kvier meg veldig for å begynne med Roacctan, mest fordi jeg er redd for å bli deprimert. Jeg kan bli veldig lei meg til tider og er redd for å skulle bli skikkelig deprimert. Men samtidig hadde det vært utrolig skjønt å endelig få fin hud. Håper du holder oss oppdatert på hvordan det går. :)

    Maria 2015-01-05 16:07:14
    Svara
  • Jag själv har aldrig ätit den medicinen men jag har flera kompisar som ätit det! En av dom blev ganska nere från början, men han gick samtidigt igenom en breakup med min dåvarande bästa vän så det kan ju ha påverkat hans humör. Jag har en annan kompis som käkat det, han har precis slutat, och hans hy ser mycket mycket bättre ut! Dock blev han väldigt torr, typ i ansiktet och om läpparna. Jag vet inte hur han mådde annars för vi pratar inte riktigt om sånt än, men jag tror det har gått ganska bra för honom! Sen har jag min allra bästa vän som äter det och hon har också blivit väldigt torr i hyn, läpparna och ögonen men hon försöker använda så lite ögondroppar som möjligt! Hennes humör är mycket desamma som förr, hon känner sig inte påverkad på det sättet. Sen har hennes slemhinnor blivit väldigt torra också.
    Dock har ALLA tre som käkat medicinen haft väldigt svår acne, min allra bästa vän svullnade upp helt gaaaaalet mycket, och alla tre har såååå fin hy nu! Inget har kommit tillbaka, hyn är slät och fin och det är helt sjukt att se gamla bilder för man ba WOW!! Jag tror det kommer gå jättebra med medicinen! KRAM

    tine 2015-01-05 16:06:55
    Svara
  • Så modigt av dig att visa upp dig! Inte för att det är
    Något att skämmas för, utan för att jag vet hur jobbigt det är med acne. På gymnasiet var det som värst och efter att ha provat alla krämer och mediciner återstod roaccutan. Jag åt dem i ett halvår och det funkade jättebra! Märkte inte av några humörförändringar. Det jobbiga var just torrheten, på mig satte sig det på läpparna och jag smörjde mig konstant och hade ett tjockt lager idomin på nätterna. Vissa dagar hade jag så ont av sprickor som bildades i mungiporna att jag knappt kunde äta (kunde inte öppna munnen tillräckligt för att få in en gaffel). Håret behövde man knappt tvätta!
    Acnen försvann och nu har jag lite problem ibland, men det är trots allt 12 år sen jag åt medicinen. Och jag skulle göra om det hundra gånger om, trots torrheten! Kör!

    Tove 2015-01-05 16:01:43
    Svara
  • Hei vakre deg! Først og fremst vil jeg bare si at jeg kjenner meg veldig igjen – og at jeg vet at du ikke vil høre om noe annet enn roaccutan, men må bare nevne en ting fordi jeg synes det er så viktig: huden vår er en refleksjon av hva som skjer innvendig i kroppen. Acne er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt. Det er alltid en underliggende årsak til acne, og legemidler vil bare undertrykke den og manifistere seg på en annen måte i kroppen (som mer alvorlige sykdommer). Anbefaler på det sterkeste å ta et bredt spekter av blodprøver + tester (særlig av tarm) før du eventuelt begynner på roaccutan, det er verdt det (snakker av erfaring). Søsterlig klem

    natalie 2015-01-05 15:42:42
    Svara
  • Alltså, du vill inte äta p-piller för att du inte vet vad hormoner kan göra för kroppen men väljer att äta roaccutan…. (Det finns en viss risk för mer allvarliga biverkningar, t ex hepatotoxicitet, hyperlipidemi och skelettpåverkan. Allvarligast är dock risken för fosterskador, CNS-biverkningar och tarmpåverkan, vilket diskuteras senare i denna artikel.)

    Jag har själv ätit roaccuatan, men fick avbryta för att jag blev jävligt deppig, samt att jag var så himla rädd för att få skadliga biverkningar. Vet andra som blivit nöjda med sin hy efteråt, men jag kände inte att det var värt den risken. Jag har fortfarande dålig hy och är 21 nu. Jag fick problem och var hos hudläkaren första gången jag var 14 år, så det har varit ett tag. Men jag har istället bestämt mig för att lära mig leva med det, istället för att trixa med farliga ämnen och mediciner. Jag tänker att dom där röda prickarna inte kan få ta ett sådant stort utrymme i mitt liv som det har fått göra, för det är bara röda prickar. Grejen är att mina nära och kära älskar mig i vilket fall. Jag går på dejter med snygga killar, jag trivs ändå med mig själv och det är aldrig någon som ens har nämnt min hy för mig. Borde det inte vara bättre att du försöker acceptera det (Blondinbella har gjort en så bra video om detta, hon åt också roaccutan förut). Typ lära dig att dom är en del av dig, istället för att proppa kroppen med farliga saker <3

    Elin 2015-01-05 15:39:25
    Svara
  • Hej Flora!!

    Jag åt Roaccatan när jag gick i 2an på gymnasiet. Jag tycket att det fungerade hur bra som helst och helt klart värt det även ifall jag fick endel biverkningar.
    Jag märkte att det påverkade mitt temprament endel, blev lättare arg. Jag blev supertorr överallt och tror även att det påverkade min mörkersyn till det sämre men märker endast av det när jag kör bil i mörkret.
    Nu fyra år senare börjar jag få tillbaka endel i ansiktet men mycket mindre än innan, ungefär 20 % av de som äter roaccatan behöver ta två kurer. Men det har du säkert redan hört.
    Jag tycker att du ska äta dem men vara uppmärksam på biverkningar!
    Allt gott
    Carolin

    Carolin 2015-01-05 15:36:33
    Svara
  • du är fabulous som delar med dig av detta, måste jag säga. när jag bestämde mig för att sluta gå på p-piller (pga påverkade mitt humör så djävulskt, och precis som du, tyckte jag det känns rätt vidrigt att proppa i kroppen massa hormoner) fick jag massvis med vad jag trodde var acne. det visade sig dock snarare vara rosacea, en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som gör att du är helt jävla blossigt röd i ansiktet typ hela tiden och ofta dessutom väldigt knottrig :( :( och fy fan vad detta påverkade mitt mående. som tur var dämpades det hela ganska så mycket när jag sa upp mig från mitt förra jobb (stressen förvärrar, helt klart) och slutade använda skitbillig och skräpigt smink. but it’s still there och skitsvårt att behandla även det, har verkligen provat allt. så jag kan relatera till din frustration :/
    jag har en vän som gick på roaccutan och det har förbättrat hennes hy, definitivt. har inte hört henne nämna något om depressionssymptom. MEN upplevelsen/biverkningar och allt sådant kommer ju ändå vara olika från person till person, så jag tänker att man inte ska gå alltför mycket på vad andra upplevt utan gör vad som känns rätt för dig <3
    anyway, tack för att du delade med dig. och spännande att följa Malins behandling.
    lycka till!

    elise 2015-01-05 15:18:53 http://singmyspring.blogspot.com
    Svara
  • <3
    Min mamma led av acne tills hon var runt 40. Ingenting hade hjälpt förrän hon fick Roaccutan. Det var en jobbig kur med alla biverkningar men klart värt det. Acnen har inte kommit tillbaka.

    Sara - litetarkiv.blogg.se 2015-01-05 15:18:48 http://litetarkiv.blogg.se
    Svara
  • Hej!
    Jag har haft exakt samma problem som dig. Började få acne i 13-årsåldern kanske, och började äta tetralysal vid 15-17 års ålder i ungefär 2 år, vilket inte hjälpte särskilt mycket. Blev efter det hänvisad till roaccutan och har tagit två stora kurer vid två olika tillfällen på ungefär 1-2 års tid vardera. För mig hjälpte roaccutan och acnen försvann under tiden jag åt tabletterna, men några månader efter att jag hade slutat kom den tillbaka (efter båda omgångarna). Efter den sista kuren valde jag att inte fortsätta för att biverkningarna var för jobbiga och jag fick väldigt ont i ryggen av tabletterna. Hade ont i ryggen även innan jag började med roaccutan, men jag misstänker att tabletterna gjorde det värre och att jag fortfarande ibland har ont i ryggen pågrund av tabletterna. Kommer ihåg hur det bara sträckte i hela ryggen varje gång jag la mig ner i sängen under tiden jag åt tabletterna. Dessutom blir huden så extremt torr, alltså verkligen, läkarna överdriver inte. Mina läppar var spruckna jämt och huden har aldrig varit så torr. Kan tänka mig att man också lätt får svamp just för att huden och slemhinnorna blir så torra. Alltså, jag var ändå jätteglad att acnen försvann under tiden jag tog medicinen, och huden blev verkligen fin. Även fast jag har kvar min acne idag så ser den mycket bättre ut än vad den gjorde innan jag tog roaccutan. Men fan alltså, tycker typ att det är läskigt med alla biverkningarna, särskilt med att man får ont i ryggen och i kroppen och att huden blir så sjukt jävla torr (!!!). Du kanske inte får samma biverkningar förstås, och att ta tabletter i ett halvår kanske är okej, men som sagt är det lite läskigt med att jag fortfarande har ont i ryggen (även om det kan bero på annat också iochförsig). Däremot så hjälper den ju mot acne och så, men är ju lite läskigt om man inte vet om man får biverkningar som håller i sig länge!

    karin 2015-01-05 15:16:00
    Svara
  • Gå in på Myllenberg.se, hon har skrivit jättebra om sin behandling av roaccutan!

    E 2015-01-05 15:09:51
    Svara
  • Jag har tyvärr ingen koll, då min acne inte var så illa varken i tonåren eller nu ett par år senare. Ville mest bara önska lycka till och hoppas att det fungerar utan alltför många problem! Kram Flora, du är fin oavsett acneproblem!

    Beatrice 2015-01-05 15:09:06 http://herbariumet.blogg.se
    Svara
  • Hej! Gick du till hudläkare via vårdcentral eller hur gjorde du? Behöver också hjälp nu och ifall du kan få roaccutan är det nog aktuellt för mig med. Kram!

    Linnea 2015-01-05 15:06:36
    Svara
    • Svar på Linneas kommentar.

      Halloj! Jag gick till Hudläkartjänst på Hötorget. Det kostade 350 kr utan en remiss från en läkare. Kram och lycka till!

      Flora Wiström 2015-01-05 15:18:47
      Svara
      • Svar på Flora Wiströms kommentar.

        Tack! Bor i Gbg och här verkar det kosta runt 700 för ett besök. Tror det är värt det såklart. Om någon i Gbg ser detta får ni gärna tipsa om bra hudläkare.

        Linnea 2015-01-05 15:27:32
        Svara
  • hej Flora! Så tråkigt att höra om dina acneproblem. Jag är lika gammal som du och tog en kur Roaccutan när jag var sjutton. Det funkade utmärkt bra för mig, om än otroligt jobbigt att bli så torr i ansikte och på läppar. Men det är ju på ett sätt lättare att leva med, iallafall var det det för mig. Jag hade dock önskat att jag började ta min kur i september eller oktober, istället för i januari, då en helst inte skall vara i direkt solljus under behandling, och min behandling sträckte sig över sommaren. Däremot kan en ju inte styra över sin acne och den dyker ju upp när den själv vill.
    Jag har inte haft över huvud taget några problem med acne sedan jag slutade ta Roaccutan, förrän detta året. Efter ett halvårs jobbande på snabbmatsrestaurang har min acne blivit ”framprovocerad” och nu har jag besvär igen, dock inte lika omfattande. Den här gången bestämde jag och min läkare oss för att inte ta till Roaccutan med detsamma, utan jag testar nu en ny produkt som heter Acnatac. Det är en kräm den också, med samma verksamma innehåll som i Roaccutan. Vet inte ännu hur den fungerar då jag inte använt den särskilt länge och det är en relativt otestad produkt, men vi får se. Jag hoppas du får bult med fin acne, Flora, för det är fan inte roligt att gå och se ut som ett stoppljus i ansiktet. Lycka till!

    Frida 2015-01-05 15:06:23
    Svara
  • När jag var ca 17 hade jag extrema besvär med finnar, på ryggen, brösten och i ansiktet. Det kändes som att ingenting hjälpte och självförtroendet skönt bara mer och mer MEN tillslut så var det är läkare som skrev ut Roaccutan till mig och det hjälpte faktiskt. Som sagt kan det tillkomma en hel rad med biverkning, tror dock att jag hade extremt tur för jag fick mest bara torr hud. Jag var tvungen att springa in på toan nästan varje rast för att smörja in ansiktet. Såklart beror det från person till person men förhoppningsvis är det värt det i slutändan ändå, för det hjälpte iallafall mig! (åt bara i ett halvår och har inte ätit sedan dess. Självklart får jag fortfarande finnar då och då men inte alls så farligt längre) LYCKA TILL!

    Anna 2015-01-05 15:05:45 http://anagr.blogg.se
    Svara
  • Det är så fint att du delar med dig av detta. Alla har vi våra problem, och det är så fruktansvärt dumt att vi ska gå runt och skämmas och oroa oss var för sig. Visste inte ens att man kan ha så ont av just acne, ingen pratar ju någonsin om det. Lycka till och hoppas det blir bättre!

    Ellen 2015-01-05 15:04:34
    Svara
  • Började med Roaccutan i höstas och det är nästan det bästa som hänt mig! Låter lite sjukt haha men det har verkligen gjort underverk. När jag kollar mig i spegeln kan jag inte fatta att det är min hy jag ser! Visst, huvudvärk, torra ögon och läppar är inte det roligaste som finns men om det är värt det? Absolut! Ipren, vaselin och ögondroppar har varit mina bästa vänner under behandlingen och man står ut. Resultatet är så fantastiskt och kan inte ens räkna hur många kommentarer jag fått att min hy strålar. Hoppas allt går bra för dig och att biverkningarna inte blir alltför jobbiga!

    Ellinor 2015-01-05 15:03:24
    Svara
  • Har själv inte använt det själv, men vet massa som har gjort det och är supernöjda. Min moster är hudläkare och hon rekommenderar roaccutan STARKT! Har hört henne berätta så många historier om patienter vars liv verkligen har förändrats av den så du gör verkligen rätt av att prova den<3

    Rebecka 2015-01-05 15:02:09
    Svara
  • Både jag och min brorsa har ätit roaccutan och det har hjälp otroligt mkt. Vi vart inte ens så himla torra eller fick andra biverkningar förutom lite ont i ländryggen om man gick mkt i början av kurren. Dock torra läppar men det är ju bara att använda cerat:))) Detta är verkligen det bästa och du behöver inte vara rädd:)!

    fanny 2015-01-05 14:55:14
    Svara
  • Husläkaren sa säkert detta till dig, men tänk på att Roaccutan kräver att du antingen står på p-piller eller sätter in en spiral. Detta då det är så fosterskadande att man absolut inte får riskera graviditet när man står på det.
    Gällande ångest/depression är det oklart om det beror på medicinen eller om det är kopplat till de svårare acneformerna i sig.
    Mvh läkarstudent

    Ulrika 2015-01-05 14:35:17
    Svara
    • Svar på Ulrikas kommentar.

      Halloj!
      Ja, han berättade det där om att det är fosterskadande men p-piller eller spiral är inte tvång (det är helt orimligt att folk ska tvingas gå på preventivmedel) däremot har jag skrivit under ett papper om att jag känner till omständigheterna. Lovar att använda kondom, du behöver inte oroa dig ;)
      Bra att höra tankar om ångest/depressioner i anknytning till läkemedlet. Tack!

      Flora Wiström 2015-01-05 14:49:44
      Svara
      • Svar på Flora Wiströms kommentar.

        Är inte sjukvårdsutbildad men instämmer med kommentaren ovan angående depressioner och nedstämdhet som biverkning till Roaccutan. Jag skulle få Roaccutan utskrivet av min hudläkare för några år sedan och diskuterade då biverkningar med honom som också menade att det inte gick att bevisa huruvida nedstämdhet och depression hade med läkemedlet att göra, eller om det berodde på att patienterna var nedstämda pga sin acne. Jag anar att den största gruppen människor som äter Roaccutan är tonåringar, och i denna grupp är det ju vanligt med nedstämdhet och humörsvängningar oavsett om man har acne eller ej. Om man förutom att vara i en fas i livet som är känt prövande dessutom har acne så är det inte så konstigt att man är nedstämd. Troligen har då inte Roaccutan i sig något med nedstämdhet att göra, men det går väl inte heller med hundraprocentig säkerhet säga att det inte är så, därav varningar.

        Helena 2015-01-05 22:38:21
        Svara
  • Du gör helt rätt, Roaccutan är det ENDA som hjälper. Jag är äldre än dig, och äter nu min tredje kur i livet. På mig har effekten hållit i sig i ca tio år. Man kan må ganska dåligt tyvärr, och ser inte så vacker ut under behandlingstiden. Stora torra hudflagor i ansiktet, ögon som är jätte torra och blödande slemhinnor i näsan. Jag använder nu ansiktsprodukter ifrån Neostrata, de är de absolut bästa när huden är sååååå torr och flagig. Och sönderspruckna läppar. MEN bättre effekt på acnen finns inte, kör på bara. lycka till o kram

    Carina 2015-01-05 14:33:44
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!