Måndag, klockslag för klockslag.

DSC_0966

07.30. Min p-dator piper och jag tar tempen på mig själv i munnen för att den ska kunna räkna ut om jag är fertil eller inte. Pearly håller fortfarande på att lära sig min menscykel, men när den har gjort det lovar jag att skriva en review om detta (förhoppningsvis) smarta och hormonfria preventivmedel. Så länge kan ni läsa vad Hej Blekk har skrivit om p-datorn.

Just det! Jag har hängt upp en ljusslinga i taket för att de mörka morgnarna ska kännas lite mer mänskliga och kvällarna lite mysigare. Mitt bästa inredningstips såhär i vintertider.

DSC_0824

08.00.  Frulledags. Det får bli avokadomackor med flingsalt, yoghurt med müsli och banan, ett kokt ägg och ett aptråkigt glas vatten i brist på annat.

DSC_0974

08.30. Felix går till jobbet och jag sätter mig vid matbordet för att blogga om min lilljul och skriva upp viktiga saker i min 2015-kalender. Den peppen alltså, att fylla helt tomma sidor med bläck! Tänk att en sammanställning av siffrorna 2, 0, 1 och 5 kan frammana så mycket framtidsoptimism.

dsc_1440_54aadf829606ee42de398450

10.20. Jag har en tid hos hudläkaren och får Roaccutan utskrivet. Men hörni, efter att jag har läst alla era kommentarer (140 stycken!! Ni är underbara!) så tror jag att jag avvaktar lite. Ja, det är onekligen en effektiv behandling, men den känns lite väl drastisk eftersom jag faktiskt inte har SÅ mycket acne. Jag ska ringa hudläkaren idag och be om krämen Acnatac (efter tips från er, merci!) så får vi se om det hjälper. Om inte, så får jag kanske tänka om angående Roaccutan. Bilden ovan är förresten Johannas!

DSC_1007

11.30. Går till kontoret i Gamla stan och jobbar en stund. Exempelvis så svarar jag på mejl och skriver blogginlägg.

DSC_1010

12.30. Sedan går jag den korta biten till Grillska huset som tillhör Stockholms stadsmission.

DSC_1024

Där har jag nämligen lunchdejt med Johanna!  Vi pratar om julen och killar och mat och musik och har det väldigt fint ihop. <3

DSC_1027

14.20. Sedan visar jag henne mitt kontor.

DSC_1033

14.30-18.15. Jag sitter på kontoret och jobbar med en text till en antologi om sex. Det är svinroligt men supersvårt att skriva om det allra heligaste. Ni kaaanske får läsa slutresultatet i framtiden!

DSC_1052

18.40. Dags för bokklubbsträff! Vår tredje bok närmare bestämt. Maria och Hanna är pepp.

DSC_1043

Alexandra poppar en flaska bubbel, hurra!

DSC_1040

Sedan sätter vi igång med att prata om boken. Här är Sarko.

DSC_1044

Och Andrea i fin hatt.

DSC_1049

Not that kind of girl av Lena Dunham får 3,5 av 5 möjliga i genomsnittligt bokklubbsbetyg. Sammanfattningsvis kan jag säga att boken är lättläst, fylld av igenkänningsfaktorer, har ett roligt Lena Dunham-typiskt språk som ofta är spot on, tar upp ämnen som i många sammanhang är tabu (sexuella övergrepp, tvångssyndrom och sjukdomen endrometrios), bjuder på fina scener, roliga karaktärer och viktiga funderingar och kan vara upplyftande och peppande för många som läser den.

Samtidigt är boken bristfällig när det kommer till inkludering och det finns ett kapitel som handlar om ätstörningar som vi alla reagerade väldigt starkt på, det är triggande och bara helt fel. Why Lena, why? Boken är skriven i essäform och vissa delar känns mindre intressanta medan andra verkligen är medryckande (jag älskar till exempel att läsa om kapitlet om hennes jobb). Jag hade hoppats på att Lena Dunham skulle tänja MER på gränserna, men kanske handlar det om att Sverige ligger ett snäpp före USA när det kommer till många kontroversiella frågor. Alla i vår bokklubb är inbitna feminister och därför känns inte Dunhams resonemang så banbrytande (tvärtom ibland), men jag kan förstå att hon är en inspirationskälla till väldigt många.

Translation: My monday. Amongst other things: lunch with Johanna, work and book club where we talked about Not that kind of girl by Lena Dunham. We gave it 3,5 stars of 5 possible. Translate the post here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
33kommentarer
  • Jag åt roaccutan under 2014 och kan med hela mitt hjärta rekommendera det alltså! Hjälpte mig fantastiskt mycket men du ska självklart följa dina känslor! Behöver du tips (har hittat läpprodukt ex som hindrar från uttorkade roa-läppar vilket för mig var den värsta bieffekten) så säg till!!

    Stina 2015-01-10 16:41:48
    Svara
  • Hej Flora ! Har också varit sugen på hormonfritt preventivmedel typ Pearly och Natural Cycles etc men sedan fick jag reda på av min barnmorska att de inte alls är godkända preventivmedel i Sverige och att 99% säkerhet bara är bullshit i princip. Därför har jag inte vågat prova pga vore sån ångest att bli gravid. Har du hört ngt om detta??

    carro 2015-01-08 19:55:29
    Svara
    • Svar på carros kommentar.

      Peraly och lady-comp är godkända som preventivmedel i Sverige, det är däremot inte Natural Cycles, så vitt jag förstått!

      Emma Svensson 2015-01-09 11:51:22
      Svara
  • Hej Flora. Tänkte skriva om att jag har haft exakt samma acne-upplevelse som du, men såg att många andra gjort det också, haha. Men ja, jag började käka p-piller för att jag hade acne (och precis skaffat pojkvän) men efter att ha gått på piller i 2 år så tröttnade jag. Jag mådde sämre och ville inte hålla på med p-pillrerna mer, jag testade ”snällare” piller och p-ring men tyckte inte det var bättre alternativ. Så jag la av med hormoner. Några månader senare kom acnen tillbaka.

    En sak kan man ju konstatera, och det verkar gälla dig med: Det har med hormoner att göra. Att äta annorlunda kanske hjälper en del, att använda viss tvål/kräm kanske också hjälper. Men det mest logiska att testa känns ju att jobba med hormoner.. men precis som du vill jag INTE TA P-PILLER. Jag gick till en hudterapeut och berätta min hud-story och sa att jag inte ville käka p-piller. ”Det här löser vi utan det!” sa hon och föreslog att jag skulle testa Efamol. Det är tabletter som är gjorda på nattljusolja som balanserar den hormonella balansen. Jag har testat det i en dryg månad så det är inte tillräckligt, men jag tycker ändå jag har sett framgång.

    Hur som helst tycker jag du ska se roaccutan som en sista utväg. Asså, jag vet att det är SKITJOBBIGT med acne och man vill bara springa iväg till närmaste apotek och hämta ut de där jävla p-pillrerna igen. När jag var på vårdcentralen för att kolla en heeeelt annan sak så sa läkaren sen ”jaha, och vad vill du göra åt din acne?”. Men jag sa bestämt nej men nej tack, jag vill varken käka p-piller eller antibiotika. Jag babblar men my point is: prova allt innan starka läkemedel som ger dig massa annan skit. Jag peppar dig och jag peppar mig att våga beta av hela jävla listan (om det krävs) tills vi hittat något som inte kommer fucka med oss på andra vis. Hudläkare låter bra, men jag vill ändå tipsa om att gå till Hälsa För Alla och prata med en hudterapeut där, jag blev verkligen så himla bra bemött och hon förstod att jag inte ville ta antibiotika eller p-piller, hon har liksom inte ens möjligheten att skriva ut det till mig!

    Jag vet inte om det jag skrivit hjälper något, men jag vill peppa dig till att stå ut, haha. Och ge dig ett till/annat alternativ som någon annan kanske inte hunnit ge än! Många kramar till dig.

    Ellen 2015-01-08 18:27:00
    Svara
  • En fråga!
    Jag är på glasögonjakt och Marias glasögon var jättefina, vet du möjligtvis var hon har köpt dem?

    Mycket tacksam för svar :)

    Josefina 2015-01-08 13:13:22
    Svara
  • En fråga!
    Jag är på glasögonjakt och Marias glasögon var jättefina, vet du möjligtvis var hon har köpt dem?

    Mycket tacksam för svar :)

    Josefina 2015-01-08 13:13:22
    Svara
  • Tack för varningen ang kapitlet/delen om ätstörningar i Lenas bok, nu skippar jag att läsa den eller är i alla fall beredd. <3

    Maj 2015-01-08 10:44:00
    Svara
  • ååh, såg att någon annan requestat detta redan men jag vill instämma; skulle vara superfint med en liten guide eller typ bara smygtitt på hur du strukturerar din kalender! älskar allt som har med list-skrivande och kalendrar att göra men får aldrig till en bra ordning och blir mest bara ledsen och frustrerad.

    henrietta 2015-01-08 09:42:03
    Svara
  • fan vad jag älskar vår bokklubb!!!!!!!!!! och tak florp för ägig pinterestguide snart kanske jag blir haj på det där. ps. vad jag ser uttråkad ut </3 hehe

    saran 2015-01-07 23:16:51
    Svara
  • Har ganska nyss hittat hit, så
    1. BRA BLOGG puss!
    2. ASBRA att du provar p-dator. Ser så fram emot att läsa vad du tycker. Hej Bleck-Michaela verkar ju gilla den, men vill veta mer av fler! Slutade själv med p-piller för ca 2 år sen efter 4 år med flera olika sorter med noll sexlust och tillslut så ont att det var fysisk omöjligt att ens ha sex. Kondom <3 men det är liiiiiite en mood killer, men vägrar ta hormoner igen. Hur som, ser fram emot att läsa ditt omdöme!
    Hej hej!

    Lotta 2015-01-07 22:57:51
    Svara
  • Hej Flora!

    När min morfar var ung hade han acne, ganska mycket, eller vad man säger. Han fick då tips av sin läkare
    att börja tappa blod, alltså att bli blodgivare. Och efter bara några månader så började hans acne försvinna
    av det. Vet inte om detta är testat? Men det fungerade för honom.

    Tack för världens bästa blogg. /Annie

    annie 2015-01-07 22:06:30
    Svara
  • Jag läste att du inte ville ha några tips på kurer utan endast höra åsikter om roaccutan. MEN jag kan ändå inte låta bli att tipsa dig om dessa piller: http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/pantothenic-acid-1000-mg-90-st
    Jag var precis som dig påväg att börja använda roaccutan men var som dig ändå rädd för biverkningarna. Jag bestämde mig för att dessa piller var det sista jag skulle försöka mig på innan jag påbörjade roaccutan. Det var en på mitt jobbet tipsade om dessa piller. Anledningen till att jag valde att testa var för att hon innan hon började äta dessa piller hade grov acne. Därmed hade jag ett bevis på att det funkade! Och det gjorde det för mig med! Och om jag hade testa massa saker innan; utesluta mejeriprodukter, gluten, krämer, tetralycal, vitamin b5 pulver osv. Men med dessa piller måste man vara tålmodig och stå upp med en kanske bubblig mage och lite torr hy till en början. Man ska äta två stycken om dagen i samband med måltid och det kan dröja upp till tre månader innan det börjar hjälpa! Men det är värt det och har inga biverkningar förutom en kanske gasig mage. Så snälla! Innan du börjar med roaccutan testa dessa!!!

    Ellen 2015-01-07 21:29:31
    Svara
  • Hej Flora! Läste ditt inlägg om acne och att du nu tänkt avvakta med roaccutan. Jag har haft exakt samma problem som dig dvs hade acne började med p-piller, den försvann och när jag slutade med dem så kom den tillbaka igen. Efter jag fick tillbaka acnen fungerade inga krämer så jag slutade att äta gluten för jag fick det som tips vilket fungerade väldigt bra för mig då gluten hela tiden bidrar till inflammationer i kroppen. Det är jobbigt till en början att byta ut och behöva ändra sin vardag men så värt det för mår faktiskt även bättre i kroppen och magen efter jag slutat med det :) Jag smörjer även in ansiktet med Virgin kokosolja istället för hudkräm vilket har dämpat mycket av rodnaden jag hade. Dock tog det några månader innan riktiga resultat kunde ses. Lycka till hur du än går till väga!

    Emma 2015-01-07 21:05:40
    Svara
  • Hej fina du!
    Jag hoppas verkligen du förstår hur mycket det faktiskt betyder för oss med acneproblem när du publicerar ett inlägg om din acne. Det är så lätt att glömma bort att en inte är ensam om detta problem som så många mår riktigt dåligt över.

    Jag vet att du fått extremt mycket tips men kände, nu när du verkar bestämt dig för att avvakta med roaccutan, att jag vill dela min erfarenhet. Jag har haft väldigt mycket ärrbildande acne de senaste åren, det har under de bästa perioderna sett ut som på dina bilder och jag kände tillslut att jag inte orkade mer. Jag har efter mycket om och men fått en kur med antibiotika vilket redan efter en månad har givit resultat. självklart är det individuellt hur en svarar på olika behandlingar, men om det är något med lindrigare biverkningar du vill ha kanske detta är något du kan fråga din läkare om.

    Hoppas att det löser sig!

    Henri 2015-01-07 16:52:12
    Svara
  • Hej Flora! Jag har äntligen blivit vegetarian (inte vågat förrän nu pga människor i min omgivning som tycker det är så jobbigt och omständigt och töntigt och ska hålla på och hacka på en). Men ju mer jag lär mig ju mer vill jag sluta äta allt animaliskt. Jag är vegetarian med målet att bli vegan till nästa år. Hur tänker du kring att utveckla din vegetarianism? Även om en äter ekologiska animalier är det dåligt för både djur och miljö! Djurhållning är ju 1/5 av alla koldioxidutsläpp och av de är det 1/2 från köttindustri och 1/2 från ägg och mejeri. Plus att man utnyttjar djuren.

    Att vara vegan är ju ännu mer normbrytande, jobbigt enligt omgivningen och gör det mycket svårare att bli bjuden på mat och att gå på restaurang. Nöjer du dig med att vara vegetarian eller vill du bli vegan? Bara intresserad av dina tankar menar inget dömande eller så! Är ju själv ”bara” vegetarian.

    fanny 2015-01-07 16:15:10
    Svara
  • Åh vad kul att du skriver om din p-dator. Jag slutade med p-piller för ett tag sen, och har använt mig av min p-dator i någon månad. Ska bli kul att se om det funkar för mig, jag hoppas verkligen det!

    Emma Svensson 2015-01-07 16:12:11
    Svara
  • Åh, har du tips på var en kan hitta en fin och inte alltför dyr ljusslinga, jag tycker det är omöjligt! Var har du köpt din till exempel? :) Tack för underbar blogg <3

    Tove 2015-01-07 15:58:41
    Svara
  • Tråkigt nog har Lena Dunham inget intersektionellt perspektiv då lena flera gånger trampar på beslöjade kvinnor! väldigt väldigt tråkigt då hon är en så mainstream feminist

    Idil 2015-01-07 15:55:41
    Svara
  • Här kommer en request av den konstigare typen; skulle in du kunna visa hur det ser ut i din kalender? Jag fick en likadan i julas men är typ sämst på att föra in saker, tycker alltid det ser så plottrigt ut. Så skulle vara najs att få sin din inuti :)

    Sofi 2015-01-07 15:34:41
    Svara
  • har under en tid tänkt låna just ”Not that kind of girl” då den varit omtalad bland olika bloggar och formus. men det är det där med ätstörningsbiten som får mig att avstå… skulle du kanske kunna göra en lite djupare analys kring boken och berätta lite kring den mer ingående?

    karin 2015-01-07 14:58:13 http://www.appelmoln.blogg.se
    Svara
  • Hej Flora! Förstår att ni inte kan ha kommit så långt i lägenheten ännu men det vore super kul att få följa med i processen sen när ni kommit igång!! Jag och min kille bor på 25kvm i en lägenhet med världssämst planlösning och köksvägg i hallen typ, så är så nyfiken på hur ni tänker kring att möblera så platseffektivt som möjligt etc…? Tycker alltid att du gör allting så fint och är så konstnärlig så det ska verkligen bli inspirerande att se hur ni väljer att göra:) Hoppas du får en fin onsdag! Kram Hanna

    Hanna 2015-01-07 14:48:50
    Svara
  • är så pepp på att läsa lena dunhams bok så det var spännande att få en lite sneak-peek via er recension.
    har själv lidit av anorexi och blir nyfiken på delen hon skrivit om ätstörningar. visst är det oerhört problematiskt med triggande saker. tyvärr är det ju dock så att om man vill triggas så hittar man vägar att bli triggad, tyvärr :( vi lever i ett samhälle där det finns ”triggers” öööverallt, beroende på vad man triggas av. vi reagerar ju olika på olika saker, triggas av olika saker, blahblah. men ska bli intressant att se vad hon skrivit. er bokklubb verkar så fin!

    elise 2015-01-07 14:31:04 http://singmyspring.blogspot.com
    Svara
  • Ang roaccutan: Jeg har mild acne, men den forsvinner sakte og jeg får alltid arr. For et par år siden fikk jeg cyster langs kjevelinjen, og det tok 1,5 år før arrene ble borte. Så jeg skal til legen og høre om jeg kan få en veldig mild dose av roaccutan. Har prøvd lignende kremer som Acnatac. De fungerer ofte veldig bra etter en 6 ukers tid, men effekten går vekk når jeg slutter med kremene. Den siste jeg brukte var maks anbefalt å bruke i to måneder. Den hjalp mye, men så kom det jo tilbake noen uker etter at jeg sluttet. Så jeg ser på Roaccutan som et middel for å faktisk bli kvitt acnen, ikke bare midlertidig. :)

    Maria 2015-01-07 14:05:47
    Svara
  • Hej Flora! Jag och mina tjejkompisar ska ha bokklubb med ”Femtio nyanser av honom” inför premiären av filmen den 14 februari. Problemet är att vi inte vet hur man gör. Utifrån vilka frågeställningar bör vi starta diskussionerna? etc etc. Hur gör ni? Vad har ni för upplägg inför era träffar? SÅ tacksam för svar! Kramiz

    Emmy 2015-01-07 13:57:14
    Svara
  • Hej Flora & gott nytt 2015! Ville bara säga att jag tycker din blogg är tiptop!
    Kram

    hanna 2015-01-07 13:41:25 http://ackribi.blogspot.se
    Svara
  • haha nä vad kul att du valde en bild när jag rockar saras brillor!! såg ju absolut noll i dem men vad gör man inte för ett lite, lite smartare appearance

    maria 2015-01-07 13:17:48
    Svara
  • hej flora! :) tror jag kom och tänka på detta när jag såg att du tittade på downtown abbey men hursomhelst, har du sett tv-serien ”call the midwife”? finns på netflix och utspelar sig i östra london på 50-talet. det är mycket fina vintagekläder, frisyrer, smink, möbler m.m och majoriteten av karaktärerna i serien är kvinnor. serien handlar om barnmorskor, gravida kvinnor och utsatta kvinnor i london på 50-talet. sen så lite kärlek och annat fint också! om jag minns rätt är den baserad på en bok.. kanske något för dig? (lite intressant nu när du pratar p-piller och sådana saker också)
    kanske har du redan sett den serien men om inte, tips tips!

    martina 2015-01-07 12:14:59
    Svara
    • Svar på martinas kommentar.

      Jaa call the midwife är ett jättebra bokklubbstips! Jag har både sett serien och läst boken, älskar båda <3

      C 2015-01-07 15:34:37
      Svara
  • Åh, nu saknar jag min lilla bokcirkel! Just nu läser vi Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie! Och än så länge är den helt otroligt bra. Hoppas på att den är lika bra i fortsättningen!

    Beatrice 2015-01-07 11:46:26 http://herbariumet.blogg.se
    Svara
  • den står på läslistan!

    dani 2015-01-07 11:33:55 http://daniellacaspian.blogg.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!