Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Vegetariska basvaror.

vegetariska basvaror

I juni förra året beslutade jag mig för att bli vegetarian. Jag hade slutat köpa hem köttprodukter sedan flera månader tillbaka och när jag läste Äta djur blev jag övertygad på riktigt. Jag är så himla glad för det beslutet. Att laga vegetariskt är mycket roligare än att laga kött, för det handlar inte bara om att steka på en kycklingfilé och koka ris, utan det handlar om att kombinera smaker som ger ett gott, näringsrikt och mättande resultat som är snällare mot miljön, djuren och mot kroppen.

Några av er har efterfrågat ett inlägg där jag tipsar om vilka basmatvaror som är bra att ha hemma för en vegetarian. Och er önskan är min lag. :))

Alla vegetarianers kylskåp och skafferier ser olika ut, men innan jag redogör vad jag brukar handla så vill jag understryka att jag är lakto-ovo-vegetarian. Jag äter alltså ägg och mjölkprodukter. (Obs! Ibland innehåller osten löpe, som inte är vegetariskt). Eftersom jag äter mjölkprodukter och ägg får jag i mig mycket av de ämnen som annars främst finns i kött, men annars brukar jag tänka på att äta linfrön (eller linfröolja) för att få i mig omega 3, samt ordentligt med protein (t.ex. bönor, quinoa och ägg). Mina blodvärden är bra, men som vegetarian kan du behöva äta kosttillskott i form av zink, järn, vitamin B12 och vitamin D.

vegetariska basvaror

Förutom typ vanliga saker såsom vetemjöl, pasta, potatis, olivolja, lök etc så brukar jag köpa:

Baljväxter:

→ Bönor – mina favoriter är de svarta. Bara att blanda i tomatsåsen, i salladen eller som bönsalsa i tacos i stället för köttfärs.
→ Kikärter – äter jag som de är eller använder i hummus.
→ Linser – puylinser för sallader och röda linser för grytor.
Ps. Alla dessa går att köpa i torkad form, vilket är megabilligt.

Mjölksubstitut och mejeriprodukter:

→ Ost – feta, halloumi, gorgonzola, mozzarella, parmesan, prästost etc. Att ha på pizzan, i salladen, i pastan eller på mackan.
→ Ägg – uteslutande ekologiska. Kokt eller stekt till frukost, i havregrynsgröten eller i bananpannkakorna.
→ Havremjölk och havregrädde. I smoothies, pastasåser och grytor.
→ Soygurt eller kvarg.
→ Kokosmjölk. Gott i linsgrytor, wok och soppor.

Grönsaker, rotfrukter och frukt:

→ Avokado – min största last. Innehåller bra fetter och är gott på mackan, i smoothien, i salladen eller när som helst egentligen.
→ Spenat – gott och bra i smoothie!
→ Rödbetor.
→ Morötter – gott i biffar eller bara finriven vid sidan av maten.
→ Sötpotatis. Så mycket godare och roligare än vanliga potäter.
→ Banan – gör jag veganglass av, har i smoothies eller i yoghurten.
→ Dadlar – att äta som de är, ha i smoothies och i bakverk.
→ Grönsaker och frukt efter säsong

Nötter och fröer:

→ Jordnötssmör – äter jag på mackan, har i smoothies, bakverk och i veganglassen. Proteinrikt och bra fetter. Jag äter upp en burk i veckan.
→ Tahini – i hummusen, dippsåsen eller bakverken.
→ Linfrön – har jag i smoothies, i gröten eller på yoghurten. Rikt på Omega 3.
→ Solrosfrön – perfekt att mixa och använda i biffar och vegetariska köttbullar.

Spannmål:

→ Couscous.
→ Bulgur.
→ Quinoa – mycket proteinrikt!

I frysen:

→ Färdiggjord falafel. Lätt att steka på om jag har brådis eller är väldigt hungrig. Plus gott.
→ Frysta bär – till smoothies.
→ Glass. Alltid glass.

Ni andra som är vegetarianer, vad brukar ni köpa hem?

Translation: These are the groceries that I almost always have in the pantry, fridge and freezer. The vegetarian basics! Translate the post here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
59kommentarer
 • Hej!

  Bra lista. Har precis också börjat köra veg men läste precis att ost (parmesan, gogronzola speciellt) gjort på traditionellt sätt innehåller
  rennet som är gjort på komage. Bara en liten så uppdatering :)

  mikaela 2016-02-08 00:39:46
  Svara
 • Vilka bra tips! :) älskar vegetarisk mat

  Ninni 2015-10-11 09:06:17 http://ninnidot.blogg.se
  Svara
 • Dadlar är typ det bästa som finns!

  Hanne 2015-02-19 15:37:40 http://rougeimaginaire.blogspot.com/
  Svara
 • FLora!!!! vilket toppeninlägg!!! jag har varit vegetarian sedan jag var 12 (är 19 nu) men aldrig aldrig kännt mig inspierad eller intresserad av att laga mat. men nu på senare tid har det kommit och din blogg gör mig ännu mer peppad och intresserad, tack som fan för det!!!! <3

  botellonz 2015-02-12 00:08:53 http://botellonz.blogg.se
  Svara
 • Många av de ingredienser du nämnde är enligt mig ganska dyra, speciellt om en är student eller på annat sätt låginkomsttagare. Jag köper nog hem lite mer oglamourösa varor, som till exempel quornfiléer. Vet inte vad ni andra tycker om att äta köttsubstitut, men just dessa filéer tycker jag verkligen är goda och användbara. Grillade, i grytor eller vad som. Köper även jättemycket fryst broccoli och spenat eftersom det är billigt, även de ekologiska alternativen, och håller länge.
  Mitt bästa veggotips är att äta någon slags citrusfrukt efter maten, eller dricka citronvatten till. Då tar kroppen upp järnet i maten lättare och en blir pigg och glad. Det finns även kosttillskott från ”Mitt val” som är för vegetarianer, tar dem för säkerhets skull. Mår mycket bra!

  Hanna 2015-02-11 20:56:48 http://hannajacobsson.blogspot.se
  Svara
 • Flora! Måste säga att jag tycker det är superbra att en person som du med möjlighet att nå ut tar ställning i de här frågorna. Annars när en ser bloggare som äter vegetariskt känns det mest som ett sätt att bli ”fit”. Tycker du skickar ut ett himla bra budskap, du äger helt enkelt!

  Och för en annan som varit veg i ca ett år langar du grymt bra recept också ;)

  fanny 2015-02-11 20:53:38
  Svara
 • brukar köpa en himla massa grönsaker och frukter, torkad frukt, superfood, olika frön, coucous, bovete, hirs, havremjölk, havregurt, linser (oftast röda eftersom de går snabbare att koka!), kikärtor och andra bönor, ibland färdiga produkter som sojakorv, quornfärs, vegobullar osv., tofu någon enstaka gång, med mera.

  vad tänker du om sojaprodukter? har läst både negativt och positivt om det och försöker att inte äta så mycket av det. brukar du köpa hem sådant eller satsar du på mer bönor och linser?

  matilda 2015-02-11 19:38:18
  Svara
 • Flora! Så fint att du börjat göra illustrationer och mönster till inläggen. Blir så härlig stämning :)))

  Alice 2015-02-11 15:32:45
  Svara
 • Avokadp
  Havregryn
  Banan
  Linser
  Spenat
  Ägg
  Kexchoklad
  Lakrits

  ida 2015-02-11 13:55:57
  Svara
 • Hej bästa Flora!
  Jag är också vegetarian sedan två år tillbaka och har helt nyligen börjat fundera kring ost. Ost innehåller ju löpe som är malda kalvmagar, dvs två-tre månader gamla kalvar som slaktas för dera magar. I tex Storbritannien är det inte svårt att hitta vegetetariskt löpe men i Sverige pga gamla traditioner är det mer regel än undantag att löpen i osten är bovinskt (dvs kommer från kalvar). Hur tänker du kring detta? Är det något som du har reflekterat över? Skulle bara vara kul att ha någon att diskutera detta med då jag alldeles nyligen fick reda på detta och nu inte vet hur jag ska göra!
  PS i hård ost används löpe dvs inte i mozzarella, en annan ost som använder sig av vegetabilisk löpe är port salut tex!

  Anna 2015-02-11 10:54:58
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hej! Jag är lakto-ovo-vegetarian sedan 8 år tillbaka och försöker undvika löpe så mycket som möjligt. Kan tipsa om att många av Arlas hårdostar, och även deras keso, numera är löpefria! Annars är ju även de flesta getostar löpefria :)

   Johanna 2015-02-11 15:14:50
   Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hejsan! Jag har skrivit om detta i förra frågeinlägget: http://flora.metromode.se/2015/01/29/fragor-och-svar-11/
   I nuläget äter jag ost med löpe ibland. Kram!

   Flora Wiström 2015-02-11 11:25:36
   Svara
 • Jag älskar vegetariska maträtter och vilken bra inpiration och bra tips!

  Anette Starby 2015-02-11 07:13:13
  Svara
 • Nu blev jag nyfiken ¨på varför du skrev: Ägg – uteslutande Ekologisk? Varför är det så viktigt jämfört med alla de andra sakerna du har på din lista? Ibland så får folk för sig att ekologiskt är samvets-rätt för djurhållningen… men det stämmer inte det minsta. Var det så du tänkte eller?
  Och sen vill jag veta varför du vill äta så mycket protein? vad är anledningen till det? Jag vet att det är viktigt att få i sig.. precis lika viktigt som kolhydrater, fetter etc… inte mer ovh inte mindre.. vi behöver bara 11-15 gram om dagen.. och det får vi naturligt i oss genom grönsaker. Ja vet så sjukt?! men det är sant. Faktum är (jaaa ett faktum) att animaliska proteiner är väldight dåligt för våra kroppar. beroende på vilket protein vi pratar om så triggar det olika typr av cancer :( Så var försiktig snälla du med vad du rekomenderar. :(

  Älskar din blogg och dina recept :)

  Melody 2015-02-11 06:57:44
  Svara
  • Svar på Melodys kommentar.

   En teori kan ju va att många ickeveganer ofta drar proteinargumentet ”va äter du inte ens ägg/fisk, protein då??!” att det lett till att man vill förtydliga att det faktiskt är lätt som en plätt att även som vego få i sig allt. Jag hoppas att omvärlden fattat den grejen nu, o att det liksom inte funkar med sådana spydiga motargument. Men det kanske är nåt som hänger kvar, att en som vego vill förtydliga sig om sina källor till näringsämnen..

   Amanda 2015-02-11 21:39:53
   Svara
  • Svar på Melodys kommentar.

   Tycker också att den här proteinhetsen är intressant (och lite jobbig faktiskt) – jag själv var där för cirkus ett årsedan. När jag sen blev vegetarian började jag läsa på om protein, fett och kolhydrater mera, och vilket awakening det var! Man får ju i sig tillräckligt med protein vad man än äter, och om man äter mat från djur, kanske t.o.m skadligt mycket. Det är sjukt intressant! Jag tror att det mångt och mycket är media som ställer till det för folk och får dem att tro att protein är något sjukt sjukt viktigt. Det är ju lustigt att typ atkins/lchf och alla de högprotein”dieterna” faktiskt marknadsfördes och stöddes av amerikanska kött- och mjölklobbyer. (Detta är vad jag läst mig till)

   ellen 2015-02-11 12:41:14
   Svara
   • Svar på ellens kommentar.

    Om en som vegetarian är orolig för det här med protein (det var jag för ett tag sen, trots att jag varit vegetarian hela livet och borde fatta att jag får i mig det jag ska) så kan en skaffa en sån där app som en egentligen ska använda för att gå ner i vikt. Där lägger en in all mat som äts och så kommer det ut diagram på allt. Jag åt för mycket protein! Och då åt jag bara på som vanligt.

    Sabine 2015-02-11 20:53:43
    Svara
    • Svar på Sabines kommentar.

     Instämmer. Tittar man på mängden protein per 100g på vegetabilier o jämför med animaliska produkter är det ofta så att vegetabilier t.o.m innehåller mer protein, MEN precis som ni påpekar finns det ingen anledning att jaga protein som om det vore en skatt. Vanligtvis käkar ju en vego mycket grönt och baljväxter = tillförlitlig proteinkälla:)

     Amanda 2015-02-11 21:26:47
     Svara
 • för det första: du är bäst och grym, särskilt när du skriver om så vettiga saker. för det andra: jag funderar på att bli pescetarian, som en ”mjukstart” innan jag, så småningom, övergår till vegetarian. är det en bra ide tycker du? vad anser du är det största problemet med att äta fisk och skaldjur, är det miljön eller för att det skadar haven? ha gärna med denna fråga i nästa frågestund, för jag skulle verkligen verkligen vilja ha svar!

  Cassandra 2015-02-10 22:53:38
  Svara
 • Är inte vego (än, men äter så mycket jag kan), men brukar ALLTID ha pasta, mozarella, SOLTORKADE TOMATER<3, bönor, krossade/passerade tomater, svarta bönor, mjöl+ägg (eko), och mest sånt där som man kan använda i mycket. Men alltså, soltorkade tomater, har världens craving på det jämnt typ numera.

  Beatrice 2015-02-10 21:56:49 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Hej flora och alla andra. Panik. Jag har sen 1,5 år tillbaka träffat en man (ja, man, 25 år äldre…). Först enbart för sex, men sen i somras har vi faktiskt varit ett par. Jag vet att det låter knäppt, men jag älskar honom så otroligt mycket. Hur som. Nyss lämnade han mig. Ålderskris typ, panik över vad som ska hända. Han vill inte prata, vill bara vara ifred. Jag har ringt typ hundra gånger, han svarar inte. Vi bor i olika städer. Han svarar inte på något sätt, mess eller annat. Jag tror seriöst att jag ska dö, visste inte att jag älskade honom SÅ mycket. Jag tror faktiskt att jag dör när som. Aldrig älskat någon såhär, och då har jag ändå haft en kille i fyra år innan detta. Hur faaaan ska jag överleva???

  Lotta 2015-02-10 21:38:03
  Svara
 • Tips på något riktigt näringsrikt är ju chiafrön som bl.a innehåller mer omega3 än många fiskar för att nämna ett av många braiga saker med det!!
  Kram<3

  Emelie 2015-02-10 20:59:32 http://juniflickan.blogg.se
  Svara
 • Äter viltkött eftersom min pojkvän jagar, kanske två dagar i veckan, annars äter vi vego. En grej som jag alltid vill ha hemma är tortillabröd (i frysen), äter inte jättemycket tacos men tycker det är toppen att använda till annat, typ som wraps. Med t.ex falafel, fetaost, grönsaker, vitlökssås och sriracha (älskar sriracha) eller bönor, avocado, haloumi osv. Går att variera och kan anpassas efter vad man har hemma. Annars kan man göra quasedillas, om man vill ha något lite marigt till typ soppa eller bönchili. Vi har en påse i frysen där vi river och sparar alla ostkanter, man tar en näve därifrån och lägger mellan två tortillabröd, sen på med lite kryddor eller någon grönsak och stek i pannan på hög värme tills man har fin färg på båda sidor. Vips så har man goda quasedillas! Älskar också granatäpple och vill alltid ha det hemma. Har det till och på allt (yoghurt, gröt, sallad, bananpannkakor, i wraps osv. osv.) Det är gott och gör allt lite vackrare!

  Anna 2015-02-10 20:17:34
  Svara
 • Längtar så mycket tills jag och min pojkvän flyttar till större i april (vi bor på 19 kvm nu, med cirka världens sämsta kokvrå och världens sämsta förvaringsmöjligheter). Är så peppad på att tex ha frys! Vilken lyx! Att kunna ha mat i frysen kommer göra matsituationen så mycket lättare. Och typ kunna ha lite skafferi, just nu har vi dammsugare, allt möjligt och lite torrvaror i ett och samma skåp. Inte helt inspirerande. Men väldigt bra inlägg, ska leta upp det här igen när vi bor i nya läggan!

  Mirjam 2015-02-10 20:14:06
  Svara
 • Verkligen bra inlägg! Har sedan jag flyttade hemifrån nästan uteslutande ätit vegetariskt när jag lagat mat själv. Men eftersom jag bott på folkis de senaste åren har jag ju mest fått mat i skolan. Sedan en vecka tillbaks har jag fått en egen lägenhet (yey) så nu ska jag laga massor med god vegetarisk mat!

  Fredrikapåvinden 2015-02-10 19:38:14 http://fredrikapavinden.com
  Svara
 • Alla sorters kål! Vitkål, blomkål, brysselkål osv osv billigt och mättande, speciellt är brysselkål så jäkla värt att bara steka upp och lägga till typ i fried rice eller liknande.

  Ella 2015-02-10 19:33:21
  Svara
 • Jag fullkomligt ääälskar Anammas vegobullar! Nu var det förstås över två år sen jag åt kött, men jag känner inte skillnad i smak mellan dessa vegobullar och the real deal. De är inte jättebilliga (runt 40 spänn tror jag för 300 gram) men veganska, och det är så himla najs att kunna göra köttbullar och spaghetti när man inte orkar lägga nån tid eller energi på att laga mat. Anamma finns inte i alla butiker men Coop Daglivs på Fridhemsplan har det iaf!
  Vill också tipsa om Oriental Supermarket nere i Hötorgets tunnelbana (uppgång Sergelgatan)! Så himla ball affär, jag och min pojkvän gick omkring där i över en timme första gången vi var där och bara tittade på allt. Det finns hur mycket som helst, och så kan man köpa svensk ekologisk tofu jättebilligt! Den har kort hållbarhet så inget man kan bunkra upp, men ska man laga nåt med tofu samma vecka så är det guld!

  A 2015-02-10 19:04:44 http://adwink.blogspot.com
  Svara
  • Svar på As kommentar.

   Jaa, Anammas vegobullar så bra!! På ”mitt” ICA kostar en påse ca 60:-/kg, inte mer än kött iallafall! Superbra att ha i frysen.

   Annars, creme fraiche, frysta sojabönor, soltorkade tomater, fryst spenat = världsbäst pastasås! Den måste ni prova nån dag när ni har brådis. Krydda med soltork-oljan + salt o peppar.
   Samtliga ingredienser är sånt jag gärna har hemma.
   Annat: Krossade tomater (!!!!!), kokosmjölk, linser (röd o grön), morötter, havremjölk, vitlök. Då klarar man sig ganska långt.

   Misan 2015-02-10 19:57:19
   Svara
 • Mycket bra grejer! Kul att läsa om vad andra vegos bunkrar upp med hemma :) Jag slevar också i mig kopiösa mängder jordnötssmör och tahini – gör att allt blir så mycket mer mättande! Tummen upp för det. Med tanke på hur billigt det är med ekologiska sesamfrön så kan en ju lätt göra egen tahini och ba ringla på allt.
  Min favoogrej att alltid ha i skafferiet (förutom typ havregryn) är hirs! Alltså SÅ bra grej. Billigt! Går snabbt att koka. Mycket mer näring och smak än t.ex bulgur eller couscous. Det är ju rätt poppis nu med sånadär ”uråldriga” gryn, men hirs har alltid för mig varit en otroligt ohipp och tråkig grej som liksom alltid har funnits där. Det är först nu jag har upptäckt hur gott det är!
  Annars är ju alla sorters kål en bra salladsbas under vinterhalvåret när allt bladgrönt bara ser ledset ut och håller i typ en dag hemma :(((
  Ha en fin kväll!
  Agnes

  Agnes {Cashew Kitchen} 2015-02-10 19:04:10 http://cashew-kitchen.com
  Svara
 • Älskar dina inlägg om mat! Mitt bästa tips är att köpa frukt och grönsaker efter säsong, bättre för miljön och plånboken. :)

  Evelina 2015-02-10 18:35:46
  Svara
 • Vi äter enbart vegetarisk kost. Vi äter också mycket grönsaker (spenat, broccoli, kål, rödbetor, tomater osv.) Vi äter mycket tofu som man kan göra oändligt mycket med (alltid ekologiskt) mycket bönor och linser, nötter. Vi gör färskpressad juice varje morgon, äter också mycket ägg, kesella (bra med protein), mjölk och yoghurt. Och bananpannkakor :). Vi gör allt från grunden i princip, köper aldrig färdigfryst. Vi gör tex vår egen pasta alltid, och har inte köpt pasta på mer än ett år. Vi tränar mycket så det är viktigt för oss att vi äter en varierad kost som ger oss all den näring vi behöver. Vi tycker om asiatiska smaker och det är så bra att använda det asiatiska kökets kryddor när man äter vegetariskt!

  /Sofi

  Sofi Nilsson 2015-02-10 18:31:01 http://activebeans.wordpress.com
  Svara
 • så bra liste! tusen takk! <3

  marire 2015-02-10 18:21:03 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • Så himlans, himlans bra lista! Perfekt att utgå ifrån.

  Ellen Lindberg 2015-02-10 18:13:43 http://lindbergellen.se
  Svara
 • Tack för ett jättebra inlägg! Jag flyttade hemifrån i höstas och har sedan dess alltmer sällan köpt hem kött. Helt enkelt för att det är dyrt och känns olustigt. Dock har jag inte riktigt lyckats bygga upp något bra ”grundförråd”, kanske p.g.a. dålig koll, och mest kört på känsla — men den här listan får nog komma med på shoppingtur i mataffären snarast! Nu ska här byggas skafferi :)

  maria 2015-02-10 17:53:47
  Svara
 • pumpakärnor, mycket nyttiga, innehåller främst mineralen zink.
  alla sorters kålväxter, goda och rika på vitaminer, kalcium och järn.

  wilma 2015-02-10 17:03:34
  Svara
 • Vilket bra inlägg! Fick massa inspiration av dig och läsarkommentarer :) Dessutom så älskar jag att kolla i folks kylskåp/skafferi och att titta vad personen framför en i kön på matbutiken köpt. Det här känns ju som en tjuvtitt i ditt kök :)

  Ingrid 2015-02-10 17:02:59
  Svara
 • I mitt skafferi finns det alltid havregryn för det äter jag varje morgon. Kikärter ser jag också till att ha hemma- jag blötlägger en stor mängd och kokar, använder det i så mycket (dessutom kompletterar havregryn o kikärtor varandra väldigt bra för att få i sig fullvärdigt protein).

  A 2015-02-10 16:54:42
  Svara
 • Det hade kunnat varit min inköpslista, plus massor av kryddor till alla indiska grytor som är så perfekta när man inte äter kött. Eftersom du gillar ost, har du provat att göra egen paneer någon gång (om du gillar typ palak paneer/paneer masala såklart)? Så himla lätt och värt!

  Linnéa 2015-02-10 16:24:29 http://berglundlinnea.wordpress.com
  Svara
 • Oh this was so useful! I love to find out what other people eat as vegetarians. Have you tried quinoa porridge? It’s soooo good and gives you so much energy and it’s easier to digest than oats!I eat a can of peanut butter a week too :P x

  Daria 2015-02-10 15:59:00 http://www.dot-daria.blogspot.com
  Svara
 • Åh jag älskar att du har fått ett så stort intresse för vegetarisk matlagning Flora!

  Jag har testat att göra soja korvstroganof, men bytte ut sojakorven (som är så dyr) till blomkål. Blev supergott och billigt!

  Ebba 2015-02-10 15:51:34
  Svara
 • Men vaaaaar hittar du quinoa??? Det finns ju ingenstans nu för tiden!! :(

  Anonym 2015-02-10 15:48:49
  Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Du har rätt, det är svårare att hitta, men jag tycker ändå att det finns lite här och där. Jag brukar köpa Risentas!

   Flora Wiström 2015-02-10 15:50:58
   Svara
 • OBS! Linfrön innehåller cyanid och kan faktiskt, i större mängder, vara giftigt. Så det är bra att hålla koll på sitt intag och inte överkonsumera, trots att det är väldigt mumsigt att ha på gröt eller i müsli.

  Sofia 2015-02-10 15:47:22
  Svara
 • Hade kunnat vara min egen inköpslista. Chiafrön är ju dessutom toppen för att få i sig omega 3, om man vill variera linfröna.

  Matilda 2015-02-10 15:19:17 http://www.matildigt.se
  Svara
 • – Vitkål. Håller i en evighet i kylen till skillnad från de flesta andra grönsaker och är billigt och gott. Rå i sallad, stekt tillsammans med exempelvis sojafärs, i nudelsoppa, wok osv.
  – Matvete. Nyttigare än vanligt ris eller couscous, god konsistens och mättande.
  – Fryst grönkål (finns sällan färsk och i frysen håller det ju länge). Såå gott med grönkålssoppa + nyttigt.

  Gabriella 2015-02-10 15:17:39
  Svara
 • Hej! Ett tips är att byta ut bulgur, couscous och quinoa mot mathavre, matvete etc, då de är lättare att få svenskproducerade :). Som jag har förstått det är produktionen av quinoa inte schysst (finns ett Korrespondenterna-avsnitt på SVT om detta) varför det kan vara extra viktigt är byta ut om man vill göra skillnad i världen!

  Anna-Maja Sundberg 2015-02-10 14:51:40
  Svara
 • Roligt! Mitt matlager ser typ likadant ut, förutom att jag dricker komjölk men sällan köper ost ;) Av rena ekonomiska skäl. Nu är jag student och i samma varv tänkte jag sluta med frysta köttsubstitut och fisk, ska bli spännande. Det svåraste är dock att hålla sig i kragen när man går runt på affären och inte köpa alla nya intressanta nötter och gryn man aldrig sett förut..

  Sophie 2015-02-10 14:46:50 http://sophistikerad.wordpress.com
  Svara
 • bra och vettigt inlägg! bovete brukar sta pa min inköpslista ibland, ger en god och nyttig frukost i form av bovetegröt med valfri mjölk, frukt och kanske en sked nötsmör! fint recept pa det t ex här: http://vegoteket.se/2014/07/ra-bovetegrot-med-jordnotssmor/

  och chiafrön för att göra chiapudding, bästa frukost/mellanmal!

  sedan kan jag tipsa om att blandar man tahini med lite agavesirap eller honung blir det en perfekt dippsas till frukt (gott med t ex päron tycker jag)!

  silja 2015-02-10 14:39:06
  Svara
  • Svar på siljas kommentar.

   Tack för bra tips! Jag brukar koka gröt på boveteflingor och har gjort pankisar på bovetemjöl ett par gånger. Älskar chiapudding! :)

   Flora Wiström 2015-02-10 15:51:59
   Svara
 • Heja vilket bra inlägg! Vill tipsa alla havremjölksälskare om att göra egen; mixa ca 1-2 dl havregryn med 7 dl vatten, en nypa salt och en skvätt rapsolja i rymlig mixer och sila sedan ner i flaska/tillbringare (jag använder en vanlig sil av mindre storlek, optimalt är en lite större) Blir så gott och är så mycket mer ekonomiskt. När den stått i kylen kan det vara bra att röra om/skaka mjölken då det tunga (själva havren) kan lägga sig på botten men det tar ju bara tre sekunder. :) mums!

  Emma 2015-02-10 14:35:58
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Det enda är väl att man missar D-vitamin och kalcium som havremjölken i affären ofta är berikad med. Jag inbillar mig att det är bra att få sig den vägen… Tar du några tillskott annars?

   Misan 2015-02-10 19:52:58
   Svara
   • Svar på Misans kommentar.

    Som vegan kan du ju äta D-vitamintillskott, skulle säga att det är ett mycket säkrare sätt att få i sig D-vitamin eftersom den kan vara ojämnt fördelad i växtmjölksförpackningar, + man kanske inte dricker det varje dag men man behöver D vit varje dag på vintern typ.
    Kalcium är lätt att få i sig ändå, om man äter bladgrönsaker, frön och/eller nötter varje dag!

    ellen 2015-02-11 11:51:38
    Svara
    • Svar på ellens kommentar.

     Bra argument! Men Carlshamns ekologiska sojadryck är berikad med t ex kalcium, gäller förbudet endast havredryck? Förstår inte. Tror även att eko komjölk får berikas med t ex d-vitamin pga lagkrav på mjölk (om en dricker komjölk dvs). Trist att behöva välja mellan berikad dryck och eko hur som helst. Blir nog ändring på det snart.

     Ska börja odla groddar!!!!!

     Misan 2015-02-11 16:31:12
     Svara
   • Svar på Misans kommentar.

    Odla groddar så kan du dricka billig havremjölk utan att behöva oroa dig för att missa ngt viktigt från köp-havremjölken!!! Asgott att ha på typ knäckemacka eller i sallad + nice att ha en mini-trädgård i sitt kök.
    Ps. den ekologiska havremjölken är ej berikad bara så du vet. En får inte sälja berikade produkter som eko Ds.

    Siljon 2015-02-10 23:59:06
    Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!