Boktips: Beckomberga: Ode till min familj

DSC_1342

Månadens bokklubbsbok var Beckomberga : Ode till min familj av Sara Stridsberg. Jag gav den 5/5 i betyg, och medelbetyget i bokklubben blev 4/5. Det är alltså en superbra bok. Nu kommer en bunt citat och jag vet att det är jobbigt att läsa dem ibland, men jag lovar att det är värt det. Stridsberg skriver som ingen annan.

P1000424

Jackies pappa Jim försöker begå självmord men misslyckas och hamnar på mentalsjukhuset Beckomberga. Mamman är fotojournalist och reser iväg och fjortonåriga Jackie blir kvar i Stockholm. Hon åker ut till Beckomberga jämt. För att träffa Jim, och för att träffa de andra patienterna Paul och Sabina.

P1000404

Det är en lågmäld, melankolisk bok som ställer frågan vem är frisk och vem är sjuk? Fylld av korta fragment om hur Beckomberga mentalsjukhus liksom blev en egen stad för de som bodde där. En egen värld. Boken skildrar en plats som varken är hemsk eller fantastisk. Vissa vill därifrån medan andra inte kan tänka sig att leva ett liv utanför sjukhusgrindarna.

P1000411

I vissa avsnitt är Jackie vuxen (ovan) och i vissa avsnitt är hon ett barn, men trots att den dramatiska kurvan inte är särskilt kraftig så är boken så jäkla medryckande.

P1000431

Och språket är så vackert att det gör ont.

Andra böcker av Sara Stridsberg som jag har läst, älskat och skrivit om:
Drömfakulteten.
Darling River.

Och här är böckerna jag läste 2014:
Böcker jag läste 2014, del 1.
Böcker jag läste 2014, del 2.
Böcker jag läste 2014, del 3.

Translation: I read the book Beckomberga : ode till min familj by Sara Stridsberg and loved it.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Hej! Kan rekommendera att läsa hennes tolkning av pjäsen Medea (Medealand).. Visserligen ett manus med scenanvisningar men som du säger använder hon sig av ett fantastiskt språk vilket gör att det känns som en kortare roman! Herregud, den är verkligen läsvärd, så läs! :)

  emilia 2015-02-23 22:22:44
  Svara
 • Blev himla peppad på att läsa denna nu!
  Ps. Vilka jättefina sängkläder, var har du hittat dom? :)

  Erica 2015-02-13 13:38:28 http://attorda.blogspot.se
  Svara
 • Jag har hört mycket fint om den där boken. Tack för citaten, så man fick titta in i den på riktigt. :)

  maja 2015-02-13 09:49:05 http://majjaeriksson.blogg.se
  Svara
 • Åh, borde kanske ta tag i den igen. Jag började men kom liksom av mig iom allt plugg så nu ligger den på nattugsbordet som en prydnad. Nu blev jag inspirerad att läsa klart, tack för det!

  Linnéa 2015-02-13 07:46:33 http://berglundlinnea.wordpress.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!