Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

GÖTEBORGSFREDAG

DSC_3672

I fredags vid tolvtiden befann jag mig hipp som happ i Göteborg! Bea mötte upp mig på centralstationen och sedan tog vi spårvagnen till hennes jobb.

DSC_3636

Hon har nämligen praktik på RFSU nu. Bästa grejen ju.

DSC_3640

Hennes arbetsuppgift är att organisera Barnvagnsmarschen som äger rum på den internationella kvinnodagen den 8 mars.

Varannan minut dör en kvinna för att hon blivit gravid. Orsakerna är bland annat bristande tillgång till preventivmedel, säkra aborter och mödrahälsovård. För femton år sedan lovade världens ledare att minska mödradödligheten med 75 procent till 2014. Det målet har inte uppnåtts. Människor fortsätter att dö för att de förnekas sina rättigheter.

Men det går att få bukt med problemet – allt som behövs är politisk vilja och resurser. 9 av 10 dödsfall kan förhindras! Över hela landet marscherar vi för att sätta tryck på politikerna. Läs mer om problematiken med mödradödlighet här.

DSC_3628

Barnvagnsmarschen äger rum i många städer och jag tycker absolut att ni ska gå. Läs mer här.

DSC_3675

Så chefig person <3

DSC_3680

När magarna började kurra styrde vi stegen mot En deli Haga. Där åt vi denna mycket mycket goda lunch.

DSC_3689

Sedan åkte vi till Scandic Rubinen där vi checkade in! De har nämligen – hör och häpna – ett bloggrum.

DSC_3697

Bea: Draw me like one of your french girls. Ändå likt.

Bild 2015-02-20 kl. 16.49 #4

Vi kröp ner i sängen och tittade på Broad City och tog en nap.

IMG_5246

Och så lite piff på det.

IMG_7226

Sååå fint att vara återförenad med henne igen <3

P1000553

När vi blev middagshungriga begav vi oss till tredje lång och åt middag på Kafé Magasinet.

P1000559

Där är det megafint.

P1000561

Jag åt auberginepizza.

P1000565

Sedan gick vi till Publik där vi stötte på Julia som jag inte träffat på sex (!!) år. Vi gick på Blogawards tillsammans 2009 (länk) och det var så himla fint att se na igen. Är ganska säker på att det är Tinder på gång på den här bilden.

Bild 2015-02-21 kl. 03.01 #3

Vi drack öl och hade det nice och natten avslutades med pommes frites på BK innan vi tog vagnen till hotellet och stupade ner i sängen.

Translation: Friday in Gothenburg. A visit at Bea’s job, lunch at En deli Haga, check-in at Scandic Rubinen, dinner at Kafé Magasinet and beers at Publik.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Hej Flora! Detta är helt off topic men skulle du kunna skriva vad du använder för produkter för att fixa dina ögonbryn? Jag har samma hårfärg som du och har letat i en hel evighet efter typ en ögonbrynspenna eller nåt i den där nyansen. Kram!

  Julia 2015-02-25 14:49:29
  Svara
 • Hej Flora! Kan inte du snälla skriva om den här namninsamlingen om att erkänna endometrios som folksjukdom: http://www.skrivunder.com/vi_kraver_att_endometrios_erkanns_som_folksjukdom Finns en superbra endometriosblogg också: http://efterendometrios.blogspot.se/p/endometrios.html Är så himla viktigt! Blir så väldigt ledsen när jag tänker på att massa tjejer inte känner till den här sjukdomen och bara tror att det är helt normalt att ha mycket mensvärk och deras problem bara förvärras för att de inte får någon hjälp. (vanligaste behandlingen är p-piller, inte särskilt kul det heller)

  Stina 2015-02-24 21:56:49
  Svara
 • jag förstår inte riktigt heller detta. absolut – både barnet och mamman är viktiga och skyddsvärda individer, men RFSU anser väl inte riktigt att barnet är ett liv som är värt att skyddas? hade man gjort det så skulle man ha handlat på ett annorlunda sätt. människovärdet har blivit ytterst skevt i vårt land och alla politiker anser värna om alla människors lika värde – men man glömmer alla de barn som faktiskt dödas varje år. närmare 38 000 stycken. är inte det sjukt? eller att vi i Sverige, sedan abortlagen infördes år 1975, har förlorat över 1,3 miljoner invånare. Flora, jag älskar din blogg och läser den varje dag, men jag förstår inte riktigt hur du kan tycka att abort faktiskt är en mänsklig rättighet när det faktiskt är att döda ett annat liv.

  upprörd 2015-02-24 20:39:46
  Svara
  • Svar på upprörds kommentar.

   Tusen tack att du skriver detta! Ibland känns det som att jag är ensam i världen om att tycka såhär. Abort måste börja debatteras på riktigt i det här landet.

   Hanna 2015-02-26 11:11:11
   Svara
  • Svar på upprörds kommentar.

   Hur kan du ens skriva nåt så dumt? Det handlar om varje kvinnas rättighet att bestämma över sin egen kropp. Det är en fucking mänsklig rättighet att göra abort – det är kvinnans val och hon har ett egenvärde. De ”barn som dödas” du pratar om är FOSTER. Fattar du hur många oönskade barn som skulle födas om inte möjligheten till abort fanns? Tänk realistiskt.

   malin 2015-02-25 09:57:28
   Svara
   • Svar på malins kommentar.

    Ja, kvinnan har rätt att bestämma över sin egen kropp men enligt min åsikt har hon inte rätt att bestämma över andras kroppar, inte över det ofödda barnets kropp och liv. I Sverige har kvinnan, undantaget vissa fall av våldtäkt, all möjlighet att använda preventivmedel. Och ja, jag vet att det händer att barn blir till trots användning av preventivmedel men det är inte ofta om man verkligen sköter preventivmedlet ifråga på rätt sätt och det är absolut inte en majoritet av alla aborter som görs på grund av att preventivmedlet failat, utan de flesta aborter görs helt enkelt för att preventivmedlet uteblivit helt. När det gäller kvinnor som behåller barn mot männens vilja används ofta argumentet att han kunde ha tagit eget ansvar för att skydda sig och att det är lite sent påtänkt efteråt att han inte vill ha barn, vilket jag håller med om. Detsamma gäller dock kvinnan. Istället för att döda det barn hon varit med om att skapa kunde hon i förebyggande syfta ha skyddat sig och har hon inte det får hon faktiskt stå sitt kast, precis som de män som får barn mot sin vilja.

    Angående det här med oönskade barn ger jag dig samma svar som jag skrivit ovan:
    Jag är stereotypen av ett oönskat barn. Mina föräldrar hade varken praktiska, ekonomiska eller sociala färdigheter att ge mig en bra barndom och jag har tillbringat en hel del perioder i andra hem än mina föräldrars. I affekt har jag sagt (till andra, inte dem) att det hade varit bättre om de gjort abort, då de helt uppenbart inte var redo för barn. Idag är jag vuxen och har själv barn. Min barndom har jag med mig men jag har landat i ett liv jag trivs med och är oerhört glad att mina föräldrar INTE gjorde abort, trots att förutsättningarna kanske inte var de bästa. Jag är glad att få vara vid liv, fast jag är ett ”oönskat barn”.

    Klara 2015-02-26 17:59:27
    Svara
  • Svar på upprörds kommentar.

   Du tycker det är bättre att oönskade barn föds till världen än att man tar bort en liten pyttegrej i kroppen som helt bergis inte kommer fara illa av det?

   Hanna 2015-02-24 22:46:35
   Svara
   • Svar på Hannas kommentar.

    Jag är stereotypen av ett oönskat barn. Mina föräldrar hade varken praktiska, ekonomiska eller sociala färdigheter att ge mig en bra barndom och jag har tillbringat en hel del perioder i andra hem än mina föräldrars. I affekt har jag sagt (till andra, inte dem) att det hade varit bättre om de gjort abort, då de helt uppenbart inte var redo för barn. Idag är jag vuxen och har själv barn. Min barndom har jag med mig men jag har landat i ett liv jag trivs med och är oerhört glad att mina föräldrar INTE gjorde abort, trots att förutsättningarna kanske inte var de bästa. Jag är glad att då vara vid liv, fast jag är ett ”oönskat barn”.

    Klara 2015-02-25 22:52:20
    Svara
 • Det där med barnvagnarna känns ju faktiskt lite smaklöst. Mödradödligheten är en viktig fråga och abort bör absolut inte vara tabu. Men hur man än vänder och vrider på det så dör barn vid abort, oavsett vad man har för personliga värderingar, precis som djur dör vid tillverkning av köttmat, hur man än vänder och vrider på det och oavsett vad man har för personliga värderingar. Du som är vegetarian borde förstå den liknelsen, det är därför jag väljer just den. Det här känns ungefär som att ta med levande djur och marschera för öppnandet av ett nytt slakteri. En sådan marsch skulle nog göras bäst utan grisar. Och en pro-abortmarsch görs bäst utan barnvagnar.

  Klara 2015-02-24 20:03:55
  Svara
 • beautiful photos, you both look happy together

  LOVE FROM LOS ANGELES

  http://hesses.blogg.se

  elsa 2015-02-24 19:40:41 http://hesses.blogg.se
  Svara
 • Jag är mot den marshen! Det är dummast ide som jag har någonsing hört. Säkra aborter?! Ska vi döda barn? Ska vi låta kvinnor förlora förmåga att ha barn? Det är mest hemsk sak i världen. Kära tjerer tänker vad ni gör! Jag tror inte att den statisktiken är rätt. Kvinnans livets mål är att föda barn, så hur kan kvinna dö på grund att hon blir gravid? Att ha barn för en kvinna är samma naturlig process som att ha mens. Ska vi göra marsch mot mens? Så många kvinnor dör, på grund att män inte tar ansvar och inte tar hand om kvinnor. Aborter är helt onaturligt process som går mot alla världens heliga skrifter. Det är mest grov synd som kvinna kan göra i sitt liv. Skyldig ska bli den som tvingar henne att göra det, det kan vara samhälle, eller någon annan. Man måste finansera familjs institut och popularisera familjens värderingar. Kvinnor har rätt att vara kvinnor! Varför måste vi gå mot vår egen natur? Varför kan vi inte ha kvinnliga kläder varje dag? Jag anser att kvinnans rätt är att ha barn, ha man som tar hand om henne, kunna klä finna kläningar på sig och få choklad och vackra blommor! Det är kvinnans rättigheter! Varför vill vi vara som män och minskar våra egna rätter? Jag tycker att vi måste stoppa försöka vara som män men visa till alla att kvinnor har också rättigheter.

  En upprörd tjej

  evita 2015-02-24 19:05:12
  Svara
  • Svar på evitas kommentar.

   Jag tycker det du skriver är extremt okänsligt, abort borde vara en mänsklig rättighet. En kvinna borde få välja om hon vill få barn eller inte och kunna få den vård, trygghet och stöd oavsett val. Alla har inte möjlighet (fysiskt, psykiskt, ekonomiskt, tidsmässigt- så många olika plan) att bära, föda eller uppfostra ett barn och det har inte någon annan rätt att döma. Kvinnor dör i samband med graviditeter på grund av bristande vård, sjukdom eller osäker abort- inte för att ‘män inte tar ansvar’. Du kanske är bekväm i din roll som vad kanske en kan tycka är en stereotypisk bild av hur en kvinna ska vara- bära ‘kvinnliga’ kläder (vad det nu innebär), bli omhändertagen samt uppassad av män och vars mål är att föda barn- och det är okej. Men att säga att det är en kvinnas sanna och ända natur och dessutom en kvinnlig rättighet att få choklad och blommor håller jag inte med om. En kvinnas natur är det hon väljer att det ska vara och hennes rättighet bör vara att få göra det valet själv och ändå få samma respekt som alla andra. Hur ser du på kvinnor som fysiskt inte kan bli med barn, har de misslyckats i livet? Och tycker du inte att det kanske är riskabelt att säga att abort är den värsta synd en kvinna kan göra, med tanke på att en del som kanske läser det har genomgått just detta och kan trigga igång något negativt om de har blivit psykiskt påfrestade (samtidigt som vissa inte alls behöver vara det, givetvis)? Om du är emot abort, gör inte en. Punkt slut.

   Om detta verkligen är något du känner starkt för och du bryr dig om kvinnor, varför inte bara förespråka skyddat sex och bättre utbildning om sex till exempel? Istället för att trycka ner på andra kvinnor.

   M 2015-02-24 20:24:35
   Svara
   • Svar på Ms kommentar.

    Hej M!

    Tack för din åsikt.
    Ja, kanske jag låtade okänsligt bara eftersom det var så känsligt för mig med den marshcen. Det gör så stark ont när man önskar allt bäst för alla tjejer och kvinnor men får veta att de kommer göra så många problem till sig själva. Jag dömar inte kvinnor som har blivit tvingade att göra det men man måste veta också att alla handlingar har konsekvenser. Ofta kan man göra någon handling som kan leda till dåliga konsekvenser. Därför måste man vara försiktig. Det är väldigt synd om alla kvinnor som gjorde det. Många männsikor är omedvetna om vad de gör. Men som du har sagt, varje kvinna kan välja själv vill hon vara glad eller inte oavset vad hon gör. Jag bryr mig om kvinnor och jag önskar glädje till alla kvinnor eftersom de alla förtjäner att vara glada, lyckliga och få kärlek.

    På grund att män inte tar ansvar och inte beskyddar kvinnor finns bristande vård, sjukdom eller osäker abort – allt som leder till kvinnors dödhet. Tänk att alla de männen var pojkar och om de skulla få bättre uppfostran från sina föräldrar skulle de aldrig låta bli sådana dåliga händelser. Lyckliga familjer kan uppfostra upphöjda pojkar som när de skulle bli män ska ta ansvar och ska beskydda kvinnor.

    Den saken som jag säger om syndar är faktum , det är inte min åsikt. Men skyldiga är oftast alla som låter det hända.

    Jag skulle aldirg förespråka utbildning om sex men jag skulle gärna förespråka utbildning som skulle lära kvinnor att vara glada och respektera sig själva.

    Jag respektrar din åsikt och hoppaas att du inte är sur på mig.

    Jag hoppas att du har en fin dag!

    evita 2015-02-25 13:52:04
    Svara
   • Svar på Ms kommentar.

    Sverige är det mest sexualupplysta landet i världen, och ändå är det här det sker flest aborter (lika många som i Norge, Finland & Danmark tillsammans!) När man har sex så tror jag att man vet att det faktiskt finns en chans att bli gravid, varför skyddar man sig då inte om man nu inte vill ha barn?

    upprörd 2015-02-25 10:21:19
    Svara
    • Svar på upprörds kommentar.

     Hej, jag håller med om allt det M skriver, men jag vill ändå skriva ett svar till dig. Jag arbetar själv för RFSU inom flera olika projekt och jag stödjer Barnvagnsmarschen till 100%. Du skriver att dom personer som inte vill ha barn bara kan skydda sig. Och det vore ju fantastiskt om det vore så. Men marschen är till för att uppmärksamma hur det ser ut på internationell nivå – och även om det finns kondomer att köpa i varenda gathörn i större städer i Sverige, så är det inte lika tillgängligt runt om i världen. Det finns stora brister gällande kunskap om den egna kroppen, hur en kan bli gravid/undvika det eller hur en skyddar sig mot könssjukdomar. Detta gäller i Sverige och andra delar av världen. RFSU arbetar med dessa frågor på nationell och internationell nivå. Jag är själv aktiv inom RFSU och är bla ute i skolor och träffar fyra olika målgrupper. Kunskap om den egna kroppen, reproduktion och att kunna skydda sig mot könssjukdomar och graviditet tillhör mänskliga rättigheter.

     Och ja, det sker aborter i Sverige, sen om du vill klassificera det som många, så får det stå för dig. Det all forskning visar på är att det sker aborter i alla länder, oavsett om det är lagligt eller ej. I de länder där abort är olagligt sker det med osäkra metoder som ofta innebär fara för den gravidas liv. Vilket innebär att många, många kvinnor dör pga att det är olagligt med abort. Att det är förbjudet minskar inte antalet aborter, utan leder enbart till att fler kvinnor dör.

     Gällande att en abort är = att döda ett barn, håller jag inte med om. Det är extremt okänsligt och felaktigt skrivet. En abort innebär att en tar bort något som skulle kunna bli ett barn, men det är inte detsamma som mord. Dessutom så sker ungefär 90 % av alla aborter innan vecka 10. Och det är en mänsklig rättighet att bestämma över sin egen reproduktion. Kvinnor har absolut rätt att vara kvinnor, men kvinnor har också rätt att bestämma över sina egna kroppar, sin egen lust, sitt eget sexliv och om hen vill ha barn eller inte. Oavsett om det finns med en man i bilden eller inte.

     Caro 2015-02-25 10:46:23 http://car0.blogg.se
     Svara
 • Hej flora! Tittar in här på din blogg lite då och då, för att jag tycker den är så himla mysig och inspirerande, även om du och jag är otroligt olika funkar det ändå! Älskar själv att laga mat och gjorde här om dagen ett alldeles eget recept, och det var bara SÅ gott, att jag måste tipsa dig. Tror det skulle passa dig i smaken!

  Jullans megagoda bulgur:
  – Stek 1vitlöksklyfta, 1 paprika och 1/2 lök(hacka löken fint å paprikan grovt) i ett par minuter på en medelhög stekpanna i olja. Krydda med CIRKA 1/2 tsk chilipulver (byt gärna ut mot 1/2 färsk chilli om du har) en lite dust av malen koriander och sen ca 1-2 tsk curry. Kryddornas mängd beror helt på vilken hetta du vill ha. Men det ska vara mest curry(gul).
  – Koka under tiden upp rätt mängd vatten till bulgur på en platta. Jag hade fullkornsbulgur. Lägg en en grönsaksbuljongstärning i vattnet.
  – efter stekpannan gått ett par minuter häll i bulgur i pannan. Jag har baserat detta på 4 personern. Läs på paketet hur mycket bulgur du ska ta. Blanda runt ordentligt
  – häll på vattnet med buljongen, rör runt och låt koka på medelvärme med lock så länge paketet anvisar. Det ska inte bli helt snustorrt så häll i lite mer vatten bara isåfall. När det är några minuter kvar på koktiden häll i ett paket avskjölda kidneybönor.

  Detta är grundreceptet. Till detta kan man ha grillad kyckling om man inte är vegetarian. Sist åt jag det med tortillabröd. Ha gärna vanlig eller smaksatt turkisk youghurt till. Givetvis kan du ha i andra bönor/linser etc också. Detta är vad jag föredrar bara.

  Så himla busenkel mat! Vore jättekul om du testade och kanske sa vad du tyckte om det :) låt fantasin flöda när det kommer till tillbehören. Lite fetaost vore kanske gott?? Eller halloumi??

  Bamsekram

  Julia 2015-02-24 17:29:30
  Svara
 • Så bra och viktig grej med barnvagnsmarschen!
  Skrev en kort feministisk text som du gärna får läsa om du vill: http://lizzymurdah.blogg.se/2015/february/en-kvinna-ar-en-kvinna-ar-en-kvinna.html

  Kram!

  Elisabeth 2015-02-24 17:02:10 http://lizzymurdah.blogg.se/
  Svara
 • Gött!

  Christian 2015-02-24 16:19:23 http:/stabil.blogg.se
  Svara
 • vart är din kompis keps ifrån? Sååå snygg!

  Ellinor 2015-02-24 16:15:43
  Svara
 • men vilken grej med gratis rum for bloggare??? <33

  danni 2015-02-24 16:12:16 http://daniellacaspian.blogg.se
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!