BOKTIPS: AMERICANAH

Chimamanda Ngozi Adichie är en av mina favoritförfattare och även en av mina främsta feministiska förebilder. Om du har en halvtimme över borde du titta på hennes Ted-talk ”We should all be feminists”. Det är briljant.

IMG_4575Nu till boken.

IMG_5533Ifemelu och Obinze, båda från Nigeria, träffas i tonåren och blir hutlöst kära i varandra. Den amerikanska drömmen häckar över Obinze och han längtar efter att få studera i USA, men det blir Ifemelu som åker först. Tanken är att Obinze ska komma efter, men efter 9/11-attacken blir det svårare för män att ta sig över atlanten.

IMG_5540Ifemelu har inte upplevt ras som ett direkt problem i Nigeria, men så fort hon sätter foten i USA börjar hon uppfatta sig själv som svart – och därmed notera hur andra uppfattar henne. Hon ser det oerhörda rasförtrycket. Med dessa betraktelser bygger hon sin blogg där hon börjar skriva om rasism i USA. Det går bra för Ifemelu. Samtidigt reser Obinze till London och lever som papperslös.  Ifemelus blogginlägg är insprängda i texten och får oss läsare att fundera kring den dolda och den öppna rasismen.

IMG_5546Americanah är en historia om kärlek och längtan, men främst en skildring av klass- och raskonflikter i såväl USA som i Nigeria. Det är en bok att lära sig mycket av, och en bok att försvinna in i. Ska jag klaga på något så är det längden (587 sidor i pocketversionen). Jag har ju, som ni vet, lite svårt med tjocka böcker. Vissa delar kändes helt enkelt för mycket som onödiga utsvävningar, men det gör inte så mycket för i det stora hela är Americanah en strålande och viktig roman. Läs den plz, den finns på bokrean nu! Och läs En halv gul sol när ni ändå håller på.

★★★★★

Kika i kategorin böcker för att få fler boktips.

Translation: Americanah by Chimamanda Ngozi Adichie is a terrific book about racism and racial conflicts in America and Nigeria. Also, it’s a breathtaking love story. Just read it.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • jaa den är ju så himlans bra <3

  Ebba 2015-03-09 20:28:16 http://ebbaoctavias.blogg.se
  Svara
 • Åh, har du sett hennes andra TEDtalk (the danger of the single story)? Vi diskuterade det på ett sociologiseminarium idag. En så fantastisk kvinna!

  Elin 2015-03-09 19:11:18 http://emliarnia.blogg.se
  Svara
 • Take your time to read it in English instead! So much more ”real”, with the vocab and everything she refers to.

  Alva 2015-03-09 15:26:54
  Svara
 • ska läsa SNARAST!! läste precis klart en halv gul sol efter dina lovord. och alltså. DEN VAR SÅ BRA. nu ska jag läsa dona tartt som alexandra tipsade om. ni har så himla bra smak hela bunten ååååh

  chrissy 2015-03-09 12:32:57 http://highfivelivet.blogspot.se
  Svara
 • Vi läste den här i bokcirkeln, och jag var så så peppad pga hade hört så mycket bra om den! Men jag fastnade inte alls, även om hennes språk är superbra och handlingen egentligen skulle kunna vara superintressant, jag vet inte liksom…. Det kanske var längden och att det kändes som att den aldrig riktigt tog sig framåt? Nu läste jag visserligen inte klart den, den kanske blir bättre sen, men den var bara så seg i början att jag tappade lusten liksom. :(

  Beatrice 2015-03-09 12:09:56 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Har precis läst Purple Hibiscus, den var väldigt bra! Ska nog läsa mer av henne :)

  Ellie 2015-03-09 09:06:26 http://elliemariah.tumblr.com
  Svara
 • Å, høres fin ut!
  Gjerne stikk innom Bokbloggen vår: Bokfinkene.wordpress.com

  Anna 2015-03-09 09:03:26 http://Bokfinkene.wordpress.com
  Svara
 • jaaa. när jag läser sådana här inlägg ser jag så himla mycket fram emot sommaren och bokläsning i flera timmar <3

  elise 2015-03-09 08:52:38 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Tack. Älskar att få boktips av dig!

  Amanda 2015-03-09 08:09:16
  Svara
 • Hej alla fina! Jag och en till tjej i Stockholm har startat en bokcirkel. Fokus är framförallt ungdomsböcker, men tänker att det kan slinka med andra spännande och intressanta böcker också. Maila mig om du eller en vän vill prata böcker och livet över en kaffe eller en öl tillsammans med oss! <3 [email protected]

  Pauline 2015-03-09 07:33:05
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!