Häromdagen gick jag och Felix på Herha Hillfon-utställningen tillsammans med farmor, mamma och min styvpappa Calle. På Liljevalchs närmare bestämt, inträde 10 kr!
Hertha var en fantastisk skulptör och keramiker som gjorde stora verk i lera. Hon är dessutom Calles faster vilket förstås gjorde det extra extra att se utställningen. Calle brukade hjälpa Hertha i hennes verkstad och det är mycket tack vare henne som han är keramiker idag.
Här är Calles fot avskulpterad, exempelvis!
Det jag gillar särskilt med hennes verk är att de är så stora och bastanta men samtidigt så jäkla mjuka i sina former.
Calle berättade att Herthas man Gösta ständigt fixade och donade för att Herthas konst skulle få den upprättelse och omtanke den förtjänade. Exempelvis fyllde han en hage med får bara för att hon skulle kunna titta på hur de rörde och betedde sig, och därefter skulptera av dem.
Om ni vill förkovra er i konsten så tycker jag abso att ni ska se utställningen! Hertha Hillfon är en av de främsta konstnärerna vi har i Sverige och en pionjär inom skulpterandet. En feministisk förebild.
I höst slår förhoppningsvis Hertha Hillfons hus och verkstad upp dörrarna för allmänheten! Om de får in tillräckligt med donationer dvs. Hoppas.
I ett av Liljevalchs främre rum kunde barn dreja och skulptera.
Så himla fin idé tycker jag.
När vi var färdigtittade stupade vi i gräset på Djurgården. Slumrade i solen i en timme eller så innan magarna började kurra upproriskt.
Då åkte vi hem och lagade en krämig spaghetti med körsbärstomater och mozzarella. Här kommer ett stycke recept:
Till två personer behöver du:
Spaghetti
1 Grönsaksbuljongtärning
1 pkt körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
0,5-1 dl havregrädde
Fryst eller färsk basilika
Citronolivolja
1 pkt mozzarella
Salt och peppar
1. Koka spaghettin med en grönsaksbuljontärning i vattnet.
2. Skiva vitlöken tunt och fräs den i olja på låg värme. Den får inte brännas. Snitta körsbärstomaterna på mitten och tillsätt dem i pannan. Tillsätt basilika, tomatpuré, havregrädde, salt och peppar. Låt puttra på svag värme.
3. Häll en skopa av pastavattnet i såsen. Häll av pastan när den fortfarande är al dente och blanda ihop den med tomatsåsen.
4. Bryt över mozzarellan, ringla över citronolivoljan, salta och peppra. Ãt upp!
Här är två andra smarriga pastarecept:
Vegetarisk lasagne.
Pasta with roasted red onions, walnuts and gorgonzola.
Translation: A couple of days ago, I went to the Hertha Hillfon-exhibition at Liljevalchs. Hillfon is the aunt of my step father and was an amazing sculptor and ceramist. Afterwards, we lay on the grass for an hour or so, before heading home to make spaghetti with cherry tomatoes & mozzarella.