Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

JAG STRÄCKER UT EN HAND

tumblr_myvxxeZZRR1qfvsofo1_500

Bildkälla.

En bekant till mig öppnade upp dörren till sitt hem för att husera en grupp flyktingar. Hon, tillsammans med en grupp vänner, tog initiativ till detta utan att ha någon organisation i ryggen. Alla pengar och resurser är från egna fickor. De bara släppte allt – studier, planer och förpliktelser – för att åka till Stockholm och hjälpa till.

De hjälper människor som inte vill registrera sig i Sverige (och sedan bli tillbakaskickade hit på grund av Dublinförordningen) att ta sig vidare. Transporterna kräver pengar till såväl bensin som mat. I nuläget har de hjälpt 30 personer att få en värdigare tillvaro och ett drägligare liv. Mat i magen och en madrass att sova på.  Nu har en annan grupp som heter Allt åt alla tagit vid. Men pengarna räcker inte till.

Jag sträcker ut en hand nu. Swisha vad ni kan till 1230834887. En hundralapp, en femtiolapp, en tia. Vad som helst. Det är det minsta vi kan göra.

Tack.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • Swishat en peng! Vilken god gärning! KRAM

  Kajsa Svensson 2015-09-28 11:25:04 http://kajsasven.se/
  Svara
 • Har swishat!

  Emma 2015-09-26 23:34:37
  Svara
 • Hej! Så himla bra att människor engagerar sig och hjälper där det behövs! Dock undrar jag vart pengarna går om man skickar till detta nummer? Om det är organisationen Allt åt alla det handlar om, så verkar det inte gå till ett 90-konto, vilket gör mig tveksam. Skulle uppskattas om du informerade mer, man vill ju hjälpa rätt!

  Ida 2015-09-26 22:52:27
  Svara
 • blir så varm i hjärtat när det finns så fina människor som verkligen hjälper andra! <3

  Moa 2015-09-26 16:37:33 http://littlecoffeebreak.com
  Svara
 • Alldrig

  Simone 2015-09-26 12:11:50
  Svara
 • Varför vill de inte registrera sig i Sverige? Ta sig vidare vart? Varifrån kommer de? Du ger för lite information!

  Anna 2015-09-26 11:30:15
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hej Anna!

   Nu har flyktingströmmarna nått Europa, detta har alltså pågått under månader ( år för en del konflikter), det kan vara så att en person som flytt från konflikter och krig
   har anhöriga och eller vänner i ett annat land än Sverige och då vill få sin asylansökan prövad där. Dessutom så ser det lite olika ut på listan över ”säkra” länder. Tex så anser Sverige att Irak är ett säkert land att leva i och flyktingar därifrån får 9/10 avslag ( se migrationsverkets statistik tex) Medans Finland har Irak markerat som ett konfliktsdrabbat land. En person från med Irakiskt ursprung har då alltså större chans att få asyl i Finland än Sverige. ( Sen tar Finland in väldigt mycket färre flyktingar än vad Sverige gör och är ännu flitigare på att tillämpa Dublinförordningen ( Se UNHCR’s hemsida tex för att jämföra siffror)

   Dessutom är Finlands anhöriginvandring något humanare än den svenska – leder till att om en person får uppehållstillstånd i Finland har den något enklare att få dit sin familj senare.

   Så vart kommer dessa människor ifrån? Det är väldigt blandat, många är från Syrien tillföljd av det inbördeskrig som råder där sam IS ockupation av landet. Många är även från Afghanistan, där inbördeskriget pågått i mer än 30 år, Sudan, Somalia är också länder som människor flyr ifrån. Om en är intresserad av att lära sig mer om de pågående konflikterna som gör att människor flyr så länkar jag två bra sidor nedan.

   https://www.landguiden.se/Konflikter och/eller http://www.globalis.se/Konflikter/Afghanistan

   Sen tänker jag i mitt huvud att informationen finns otroligt lättillgängligt om en bara börjar leta så du kan säkert hitta mera bra material:)
   Nu gäller det bara att vi börjar lita på varandra, att när en grupp har möjligheten att ta ansvar och engagera sig, men behöver finansiellt stöd, pga att
   det inte finns tillräckligt solidariska strukturer (att det tex är privatpersoner som lagt multom på att köpa tågbiljetter istället för att det ordnas gratis bussar motsvarande, eller att Nobelberget i Sthlm har hyror på ca 70 000 natten för att kunna hålla härbärge, de borde inte behöva betala hyra alls. Men det är en helt annan diskussion,,, sorry för sidospår) så kan en antingen tänka ”nej, det känns inte tillräckligt legit, jag startar en egen insamling”. motsvarande. Eller, ”TACK! för att ni orkar, här jag hjälper det jag kan” Har en inte möjlighet att ge peng finns det så många andra sätt att hjälpa till. Bara att lyfta diskussionen i sin skola/arbetsplats/bland vänner eller utbilda sig själv i situationen, volontär jobba, samla ihop kläder.

   Vi är så många som har och kan så mycket! :)

   C 2015-09-28 17:48:07
   Svara
 • Asså förlåt men hur tänker dom/du? Inte vill registrera sig, hur ska det fungera i längden har ni tänkt? Är bara en tillfällig lösning och ingen hållbar lösning övh.

  sandra 2015-09-26 10:06:47
  Svara
  • Svar på sandras kommentar.

   Som inte vill registrera sig I SVERIGE förstår jag det som, de vill till andra länder men behöver hjälp på vägen <3
   Rätta mig om jag har fel?

   Frida 2015-09-26 20:27:38
   Svara
  • Svar på sandras kommentar.

   Hej Sandra!
   Nu vet inte jag hur mycket du vet redan och ber om ursäkt om du känner att jag skriver dig på näsan, men som såhär ligger det till.

   Dublinförordningen är ett av EU ”Försök till att förhindra att samma person söker asyl i flera länder”. Det som infört i samband med detta är ett system som heter Eurodac. Eurodac är en databank med fingeravtryck, och enligt Dublin måste alla som är över 14 och tar sig från ett land utom EU lämna sina fingeravtryck i det första EU medlemsland de kommer till.

   Funktionen med det hela är att du i regel måste söka asyl i det land där du först anlände/registrerade dig. Så, detta innebär att det blir ett väldigt tryck på länder som ligger vid gränsen att ”försvara”dem, som tex Spanien, Grekland, Italien och Ungern osv. Därav läggs det miljarder kronor på att bygga stängsel/murar vid dessa gränser och dessutom stor militärbevakning. Där deras främsta uppdrag är att se till att ingen kommer in i landet, och att om någon mot förmodan kommer in ( och inte blir tillbaka kastade över gränsen – så vanligt förekommande att det fått termen ”push back”-) så är det gränsländernas uppgift att registrera de flyktingar som kommit in i landet.
   Gränsländerna får stora summor pengar av EU för att hålla dessa gränser men också för att hantera de människor som har registrerats i Eurodac och nu väntar på asyl ärenden.

   Detta leder till: I dessa gränsländer finns det en växande nazism och rasism som speglas i deras partipolitiska läge, tex Gyllene gryning i Grekland och Jobbex i Ungern. pga dessa länder är redan i en ekonomisk situation som inte är särskillt gynnande så att säga, och sådana lägen leder ofta till ”syndabocks politik” att en i sin retorik skyller på ”Dom Andra” osv.
   I flera av dessa länder finns det sk Detention camps där människor hålls fångna i standard som i många fall är värre än ländernas fänglese, där hålls flyktingar frihetsberövade tills dess att deras ärende prövas.
   – och det är inte som att de människor som flyr inte kan komunicera med varandra, hade jag hamnat i ett sådant camp hade jag gjort allt jag kunnat för informera de som inte tagit sig lika långt att undvika det landet tex..

   Nog om detta! Alltså, det finns gränsländer som redan är ekonomiskt instabila och/eller har ett politiskt läge + ”stämmning” i samhället av främlingsfientlighet (minst sagt). Det finns Dublin förordningen som säger att alla flyktingar måste söka asyl i det medlemsland de först anlände till och det finns Eurodac som tar allas finger avtryck.

   De flesta av de som behöver fly gör det inom sitt hemland, många till gränsländer och få av de som bestämmer sig för att försöka ta sig till Europa lyckas. Den största anledningen till att Sverige ger avslag på Asylärenden är Dublinförordningen, att personens fingeravtryck finns i ett annat land. ( några länder tex Grekland skickar inte ens sverige tillbaka människor till längre,,) Så inte nog med att EU bygger murar och lägger multum belopp på att människor som flyr inte ska komma in vi har dessutom ett system som gör att de inte kan välja vilket land de skulle vilja få sitt case beprövat. För i teorin innebär detta att inga flyktingar skulle kunna ta sig till norra Europa. För alla skulle bli reggade i ett land vid gränsen och det var där deras fall skulle prövas. I praktiken betyder det att människor smuglas och håller sig undan myndigheter för att komma till ett land där det kanske:

   1- vet att deras chans för uppehållstillstånd eller asyl är större
   2- Har familj/vänner
   3- Har en humanare anhörigsinvandring – så att deras familjer också får en möjlighet att stanna i det nya landet och komma bort från situationen dem är i.
   4- ELLER ATT DE BARA INTE VILL LEVA I ETT AV GRÄNSLÄNDERNA

   Om en person lyckats ta sig genom hela Europa utan att reggas och sen blir fast i tex danmark när den har familj i finland eller dylikt. Är inte då det enda rimliga att hjälpa den att ta sig genom danmark + sverige utan att bli tagen av myndigheterna?

   Det är inte att hjälpa de som inte vill bli registrerade som är ohållbart, det är inte det som är den kortsiktiga lösningen. Det är att vi byggt murar av byrokrati och ståltråd runt EU som är helt ohållbart. Det är det som är kortsiktigt. Försvara gränser som ändå är godtyckliga och förändrats X antal gånger under tid.
   Det är det som är ohållbart.

   Så, det där kanske redde upp något för någon,, jag hoppas det.

   C 2015-09-26 12:54:39
   Svara
   • Svar på Cs kommentar.

    Tack C, för att du nyanserar bilden av ”flyktingkatastrofen”, som det rapporteras ytterst bristfälligt vad gäller orsaker och långsiktiga konsekvenser i dagens medier.

    Rebecka 2015-09-27 15:15:14
    Svara
  • Svar på sandras kommentar.

   Om du läser ordentligt så ser du också att hon skriver ”att ta sig vidare”. Om ditt land exploderade och inte gick att vistas i något mer och du hade släkt i kanske frankrike, skulle du då vilja blir fasthållen i exempelvis ungern då? för att du råkade registrera dig i fel land…för att du kankse inte förstår språket och någon bara gav dig papper där du ska fylla i namn osv på…
   Var så god och tänk lite.

   Natalie 2015-09-26 12:13:34 http://Webbadress
   Svara
 • Har swischat 100 <3

  Sofia 2015-09-26 08:19:20
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!