14 SAKER SOM FÅR MIG ATT MÅ BRA

flora wiström

1. Närhet.

När vi skedar varandra om helgmorgnarna, innan det är dags att gå upp. När någon kliar mig på ryggen, i håret, lägger handen på min arm medan de talar med mig. Att ligga. Och känslan efteråt, när vi andas ut ovanpå varandra.

2. Brunch.

Smoothies. Nybryggt kaffe. Pannkakor med lönnsirap. Rostat bröd med jordnötssmör och bananslantar. Seriöst.

3. Böcker.

De står i travar på mitt nattduksbord,  i en röra på mitt skrivbord, i  prydliga rader i bokhyllorna. Jag läser när jag åker buss, på toa, i soffan om kvällarna och innan jag ska sova. Böcker är den bästa skrivpeppen. Läsandet är det bästa sättet att varva ner på, men kanske framförallt: Gör att världen blir lite mer förståelig.

4. Skrivande.

Ibland går det bara inte. Ibland låter någonting på ett visst sätt i huvudet men när det kommer ner på pappret (eller i dokumentet) så tar. Det. Bara. Stopp. Men känslan när skrivandet går bra, när en får hänga med sina karaktärer, när en är DÄR och glömmer bort allt annat. Det finns kanske inget bättre.

5. Fredagar med mina kompisar.

Åka hem till Kajsa och Jakob, trängas i köket ett helt gäng, ha knytis, dricka vin, spela spel, prata i mun på varandra, äta Tofulineglass och luta huvudet mot någons axel. Eller: Göra sig i ordning tillsammans. Lägga ögonskugga, fylla på glaset, lyssna på Seinabo Sei, Miley Cyrus och Beyonce.

6. Naturen.

En tyst skog. Ett brusande hav. Karga klippor och lummiga dungar. Fan hörni. Den här världen är för vacker för att vi ska stanna inomhus.

7. Fasching.

Vill dansa till Jackson 5 och Destiny’s Child, dricka öl och glömma bort vad klockan är. Ramla ut klockan fem på morgonen, äta pommes med dipp på Max och sedan promenera de femton minuterna hem och somna tätt intill honom.

flora wiström 2

8. Resa.

Det är något bitterljuvt med resandet: Att släppa tryggheten, stressa till flygplatsen, nervössvettas i säkerhetskontrollen. Att famla med orden på det nya språket, försöka anpassa sig socialt i de nya sammanhangen. Men sedan: Att prova nya smaker, gå på nya gator, lära sig språket bättre (bulk betyder lösvikt, herbs uttalas med tyst h) och känna solen i ansiktet.

9. Städa.

Alltså själva städandet i sig är ju astråkigt men känslan efteråt!? Som att städa upp inuti sig själv.

10. Feminism och brudar.

Älskar brudar som sparkar uppåt och har varandras ryggar och som inte tar någon skit. Streetgäris på Facebook exempelvis. Det är den mest kärleksfulla och peppiga gruppen jag sett.

11. Springa.

Om jag är stressad, ångestfylld, ledsen eller rastlös så springer jag. Det fungerar som någon slags urladdning av dålig energi, samtidigt som jag laddas med ny.

12. Handla och laga mat.

Också ett antistressverktyg. Jag går in i mataffären, väljer länge och med andakt och ägnar timmar i köket med minutiös matlagning. Såsen får puttra länge, datorn vinglar på diskstället och visar en tv-serie. Jag skär av en parmesanbit och äter den på stående fot. Jag skvätter runt, tappar lök på golvet och smakar av såsen med salt och peppar.

13. Produktivitet.

Skriva listor och sedan bocka av dem. Yeez. Älskar det så mycket.

14. Medmänsklighet.

När jag ser människor som hjälper till, lär ut svenska, jobbar på kvinnojourer och tillfälliga boenden, skänker pengar och vågar stå upp för varandra. Finaste som finns.

 

Vad får dig att må bra?

 

Translation: 14 things that make me happy. Translate the post by hitting the translate button below the header.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
21kommentarer
 • -Att ligga ock dra mig på morgnarna med min kära hustru
  -Frukost tillsammans med kaffe och Karums (syrlig lettisk yoghurtbit överdragen med choklads)
  -Skogspromenader
  -Följa med Henne till Lettland, gå på kaffe (Kafejnica´) ock bra restauranger.
  -Fota, filma, måla och teckna ock sätta samman allt i små berättelser på art story bloggen:
  http://www.artstories55.com
  -Läsa spänningsromaner samt böcker om historiska händelser

  Bengt Lindkvist 2015-11-24 11:21:18 http://bengt.webblogg.com
  Svara
 • – Naturen, skogen och gärden.
  – Djur
  – Odling, att få dra upp egenodlade rödbetor från grönsakslandet
  – Måndagsmorgon, älskar att studera på folkis!
  – Lera, timmarna som spenderas i keramikverkstan
  – Ligga på kökssoffan med ipaden på magen och läsa bloggar
  – Kaffe ur små koppar
  – Snö

  Hanna 2015-11-21 17:17:11 http://fotoavhanna.blogspot.com
  Svara
 • min lista är i princip exakt likadan som din! dock känner inte jag det stora behöver av fysisk beröring som du verkar. är väldigt introvert, kan nog handla om det. djupa samtal, djur och att få skratta skulle jag ha haft med på min lista. och långa middagar med kryddigt rödvin!

  Elise 2015-11-21 00:43:01 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • – att min mamma bara för någon månad sedan upptäckte emojis och nu alltid avslutar sina sms med minst tre stycken emojis i rad.
  – att pappa skickar böcker och tipsar om filmer och artiklar som alla på något vis behandlar humanism och antirasism.
  – känslan av att längta efter något. Kan vara vad som helst, en skiva, en resa, en fest, en konsert, en fika med en kompis. Jag bara älskar att ha något att längta efter.

  Veronika 2015-11-21 00:10:59
  Svara
 • nummer 13!! fy fan vad man mår då <3<3

  ISA 2015-11-20 23:40:34 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Efter att känt mig alienerad från andra sedan mellanstadiet tills nu på gymnasiet så säger jag: Känslan av tillhörighet. Den är den det finaste jag vet. Alltså inte bara delaktighet utan T I L L H Ö R I G H E T. Jag är inte bara en del av detta utan jag hör verkligen till i just detta sammanhang. Det finaste är att få ta del av något större utan att vrida och vända på sig själv för att passa rätt. Att få vara sig själv i andras sällskap. Föra tillsammans i någons kök, sjunga med i kör till musiken, sedan tillsammans ta upp alla säten längst bak i bussen, dansa med varandra, för varandra, komma hem och somna vid varandra, dela allt allt allt. Ge bort bekräftelse, få bekräftelse tillbaks och mötas i det.
  Skriva ”jag älskar er” i gruppchatten och få så många ”älskar dig, älskar er”-sms tillbaks.
  Det är det finaste jag vet.
  (Tack Flora för allt du gör förresten!!!!!!!)

  sigge 2015-11-20 22:59:51
  Svara
 • Lyssna på Taylor Swift.

  Fröken Cocco Sohl 2015-11-20 22:06:11 http://coccosohl.wordpress.com
  Svara
 • Att spela fiol. Att totalfokusera på det där jävla instrumentet som är det bästa. Gå upp tidiga morgnar för att öva innan frukost. Ensamtid med tonerna. Känna att jag blir bättre. Det gör mig glad just nu <3 :)

  Agnes 2015-11-20 17:37:02 http://www.astrologen.blogspot.com
  Svara
 • – Att vara ensam hemma och bara umgås med mig själv, skriksjunga när jag lagar mat, dansa, dricka te eller ta ett bad
  – Skrivflow
  – Komplimanger
  – Promenera och lyssna på podcasts (Flora&Fridas eller Alex&Sigges exempelvis)
  – Att fuldansa och kramas med min bästa vän

  Myhrans 2015-11-20 13:36:03 http://myhrans.devote.se
  Svara
 • Vad fint du skriver Flora! Du är alltid så himla inspirerande och det märks att du lägger mycket tid på bloggen, favvo helt klart <3. Håller med om att läsa är bland det bästa som finns, bli helt uppslukad, hamna i en annan värld och tappa tidsuppfattningen. Att vakna hos en kompis, göra en god frukost tillsammans och prata om allt i timmar. Det är livskvalité.

  Charlotta 2015-11-20 13:26:18
  Svara
 • saker som får mig att må bra:
  musik, filmer, att skriva, min bästa vän, promenader, museum, lördagsmorgnar, raspiga vinylskivor, stora koppar te,
  min mammas pianospel, hösten.
  puss&kram<333

  Julia 2015-11-20 12:30:55
  Svara
 • När jag har tid och lugn att sätta mig med en bok och en kopp te i min fåtölj och inte behöve tänka på när nästa tenta är och att jag kan alldeles för lite. Det är det allra bästa!

  Ellen 2015-11-20 12:23:13
  Svara
 • Vad himla fint och välskrivet Flora <3

  Johanna Af Apel 2015-11-20 11:48:28 http://afapel.se
  Svara
 • Fullkomligen ÄLSKAR att du uppdaterar så bra även om du befinner dig på andra sidan jorden. Känns som om att varje gång jag öppnar din blogg (typ 10 gånger dagligen) så finns ett nytt inlägg. Du är så himla bra och peppig. Läser alltid bloggen när jag är trött på världen och blir gladare. Tack Flora!!

  Jenny 2015-11-20 10:47:38
  Svara
 • 1. Kramar. Ordentliga kramar, inte bara hej-vi-ses-kramar utan såna där halsar trycks mot varandra och en hinner dra in doften av en annan människa.
  2. Mental närhet. Att umgås men ändå vara för sig själv, ligga i en soffa och lyssna till ljudet av när ens vänner hackar lök eller klapprar på tangenter.

  Nova 2015-11-20 10:33:49
  Svara
 • Du skriver så fint! Håller med om att läsa är bland det bästa, att vara i en annan värld och glömma här och nu. Att vakna hos en kompis, göra frukost tillsammans och prata om allt i timmar. Men också en till grej, kanske cheesy, men att läsa din blogg. Faktiskt, du är min favvo. Så inspirerande och det märks att du lägger mycket tid på den. Kram!

  charlotta 2015-11-20 09:53:49
  Svara
 • Så trevligt inlägg!! Jag mår bra när jag tecknar och målar. Älskar att komma in i ett flow och glömma tid och rum.

  Agnes 2015-11-20 09:31:14 http://Kreativaagnes.devote.se
  Svara
 • Fast bulk betyder bulk? Alltså order finns på svenska och anspelar på ”volym” eller ”massa” . Alltså om du köper något i ”bulk” i USA så innebär det att du köper per volym/vikt istället för antal. Ibland kan lärandet andra språk ge lärdom om sitt eget språk- så upplevde jag iallfall det när jag bodde i USA. Tack för en helt fantastisk blogg Flora- jag avgudar sig, utifrån och in!

  J 2015-11-20 07:43:50
  Svara
  • Svar på Js kommentar.

   hehe jaha jag visste inte att det var ett svenskt ord :)) MEN PUSS OCH FAN VAD FIN DU ÄR

   Flora Wiström 2015-11-23 20:59:32
   Svara
 • Handla och laga mat, känslan av glittriga grejer (typ att dra fingrarna över en glitterklädd pumla eller klappa på min mammas paljettkjol), skriva, få massage och att vara liiiiite lite berusad, sådär ”ett glas är nog-berusad”.

  Julia Müller-Sandvik 2015-11-20 07:41:24 http://juliamullersandvik.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!