Den här veganska sötpotatisgrytan med kokosmjölk, aubergine och jordnötssmör improviserade jag och Yrsa ihop när vi behövde en paus i skrivandet.
När vi tog de första tuggorna stirrade vi på varandra och upprepade Å HERREGUD och DET HÄR ÄR TYP DET GODASTE JAG ÄTIT och HELVETE VAD GOTT, gång på gång. Sedan dess har jag lagat den två gånger. Smaken är rund, kryddig, syrlig, söt och nötig, och tillsammans med riset som har kokats i kokosmjölk blir det fan heaven.
Det här är ett praktexempel på att vegansk mat äger.
SÖTPOTATISGRYTA MED AUBERGINE, KOKOSMJÖLK OCH JORDNÖTSSMÖR
4 portioner, tillagningstid: ca 75 minuter
1 aubergine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja till stekning
1 msk röd currypasta
2 sötpotatisar, skalade och tärnade
1 burk kokosmjölk
200g passerade eller krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
riven ingefära (en bit på ca 5 cm)
0,5 dl vin (jag har testat med både vitt och rött vilket båda funkade prima, men för alkoholfritt alternativ kan du använda matlagningsvin eller extra limesaft)
2 msk jordnötssmör
1 dl röda linser
1 lime (halva till grytan och halva till servering)
färsk koriander
salt och peppar
TILL KOKOSRISET:
jasminris
1 burk kokosmjölk
0,5 dl kokosflingor
1. Börja med att skiva auberginen i centimetertjocka runda skivor. Strö över salt och ställ åt sidan (detta är för att vattna ur dem).
2. Hacka lök och vitlök och tärna sötpotatisen. Fräs currypastan i 30 sekunder i olja. Tillsätt lök och vitlök och fräs i några minuter på medelvärme tills de är mjuka och glansiga.
3. Tillsätt sötpotatis, kokosmjölk, passerade/krossade tomater, buljongtärningen, vinet och sedan linserna. Tillsätt även riven ingefära, 2 msk jordnötssmör, saften från en halv lime och ett par matskedar hackad färsk koriander. Låt småputtra tills sötpotatisen och linserna är mjuka, ca 40 minuter. Tillsätt vatten eller mer passerade tomater om grytan blir för tjock.
4. Koka riset enligt förpackningen, men byt ut 2 dl vatten mot kokosmjölken och tillsätt kokosflingorna. Du ska alltså koka riset i både vatten och kokosmjölk.
5. Torka av vattnet från aubergineskivorna med hushållspapper och stek dem i olja på medelhög värme. De är klara när de är genomstekta och mjuka och har färg på båda sidor. Lägg ner dem i sötpotatisgrytan och smaka av alltihop med salt och peppar.
6. Servera sötpotatisgrytan med kokosriset, färsk koriander och en limeskiva. Ät och hör änglarna sjunga.
–
→ Ps. Om du tycker att det är bökigt att steka auberginen på sidan av så kan du tärna den och tillsätta den samtidigt som sötpotatisen. Det är också asgott, men inte riktigt lika!
→ Ps 2. Jag har ätit den här grytan med vanligt ris, råris och couscous också. Funkar prima det med, men kokosriset är typ det godaste du någonsin kommer ha haft i din mun. Lovar.
Translation: Sweet potato curry with coconut milk, eggplant and peanut butter. Served with coconut rice. HEAVEN on a plate. Translate the recipe by hitting the translate-button below the header.
Sån loss att min kille är allergisk mot cocosmjölk och nötter så kommer aldrig kunna laga detta för han kommer bli så avis :((( läste upp titeln på blogginlägget och han såg såå ledsen ut o ba ”det låter ju sååå gott”
Det var en gryta.
Här kommer receptet på god sötpotatisgryta.
Anneli
Riset – byts 2 dl vatten ut mot 2 dl kokosmjölk eller tillsätter du hela burken? :)
Håller med…Blev jättegott! Tack ?
Hej!!
Tack så himla mycket för detta recept. Så sjuktgott :)
Bara måste tacka för detta recept!! Så så jäkla bra! En ny favorit helt kart
Så sjukt jävla gott! Jag tog curry istället för currypasta, hade inte ingefära utan tog garam masala. Hade extra jordnötssmör, vin och lime yum!
Flora! TACK FÖR RECEPT! Både mitt skafferi och min butik svek mig så var tvungen att tänja på det. Men vilken mat sen! Testa med grötris och använd pumpa istället för sotpotatis samt krydda med kanel, ramslök, vitpeppar och sju kryddor (kockens kryddor från Rosengård). Verkligen magiskt!
Den här grytan var så god! Jag hade inte currypasta utan körde på sambal oelek och cayennepeppar istället. Tog en morot istället för en sötpotatis. Torkad ingefära och koriander. Mycket gott, även min köttälskande och vegetarisk skeptiska pojkvän gillade den! T.o.m. Riset. Nya favoriträtter!
Står och lagar detta just nu, provsmakade lite och shit va gott det var!!! Älskar när du lägge rupp recept, mera sånt gärna<333
Alltså TACK! Jag lagade detta igår det var såååå gott!
Åh jag älskar att du lägger upp recept på vegomat! Jag har gått från att äta 2kg kyckling i veckan till att äta vegetariskt till nu någon slags… ovo-vegan? På ett halvår! Tack vare dig haha :D Hur som helst, mår så dåligt av mjölkprodukter men mår toppen av allt växtriket har att erbjuda! Tänk om alla kunde göra en förändring i kosten, vad mycket bättre vår jord skulle må! Och hur mycket bättre vi människor skulle må?! Nu delar inte alla min åsikt och jag respekterar det, alla får äta som dem vill. Men det är kul att bloggare som många ser upp till inspireras till att ändra sina kostvanor! Fortsätt så :)
Åh det här måste jag testa!! Älskar kokos! <3
Åh, ser supergott ut. Jag och min kära sambo försöker äta mer veg (hurra!). Min sambo är dock nötallergiker och MÅNGA vego-recept innehåller ju i princip alltid något med nötter/mandlar/etc. Nötter är ju superbra pga mättande osv, men har du något tips på vad man kan ersätta nötter med som funkar bra? :) Ibland känns det nämligen som att det inte riktigt funkar att bara plocka bort nötingediensen (vilket såklart kan vara ett alternativ annars). Tack för superbra blogg!
KRAM
Jag tycker sesamfrön/tahini är utmärkt! Eller solrosfrön/mixade solrosfrön! Kram och tack för pepp!
Låter som himmelen i grytformat!
Måste göra detta! Och förresten: äter du aldrig onyttigheter, typ godis eller chips eller ostbågar? Hur sällan äter du det? Har du fått mindre sötsug ju äldre du blivit eller ju bättre du ätit?
Allt låter fullständigt fantastiskt ju! Mer jordnötssmör och kokosris till folket :D
JA JA JA JA.