FORMGIVAREN TILL MITT BOKOMSLAG ÄR…

Skärmavbild 2016-03-16 kl. 08.10.36Inspirationsmapp till mitt bokomslag.

För en månad sedan var jag på möte på mitt förlag för att prata bokomslag. Vi hade fått en skiss på ett omslag som, trots en svinduktig formgivare, kändes fel.

Det kändes inte som min bok.

Det här med bokomslag är svårt. Det ska rikta sig till rätt målgrupp (unga vuxna – inte för tonårsaktigt och samtidigt inte för allvarligt), sälja, men samtidigt representera bokens stämning och kännas rätt rent personligt.

Jag fyllde kinderna med luft, släppte ut den med en suck och sa ”Det här kommer inte funka.” Då lutade sig min förläggare fram och sa ”Flora, du som är en så duktig illustratör, ska du inte göra ditt eget bokomslag då? Jag tror att det kan bli jättefint.”

Och jag har ju det som dröm, att göra bokomslag, men den månaden hade jag så mycket ångest att jag knappt kände igen mig själv. Jag var så jävla skör, och det blev ännu en sak på min att göra-lista. På min prestationslista. Så då frågade jag om jag kunde göra omslaget tillsammans med min kompis.

Det fick jag. Och så blev det.

Processed with VSCOcam with e5 preset

Så jag sms:ade Sara och ba ”Vill du göra mitt bokomslag ihop med mig? Jag litar så strongt på ditt formsinne och känner att vi har lite liknande visioner. Känn inte att du måste tacka ja, jag förstår om det känns för stressigt eller om det blir känsligt. Men vill ändå fråga dig pga du är en stjärna!”

Och Sara sa ja! Trots att hon hade en triljard skoluppgifter och åtaganden. Deadlinen för omslaget var typ en vecka därpå (!) så det var kniven mot strupen.

DSC_4336

Och ganska snart kom vi fram till att hon skulle göra formgivningen och att jag skulle fungera som bollplank. Kan du testa den färgskalan? Vad händer om du byter ut det typsnittet? Kan du testa att lägga på en textur? Ungefär så.

DSC_4335

”Du vet väl att författaren vanligtvis inte får såhär mycket att säga till om?” sa hon till mig. ”Mm”, svarade jag.

edström wiström

Det har varit så jävla fint att få följa hennes process, träffas på möten (Edström & Wiström – alltså vi borde starta byrå) och sms:a idéer fram och tillbaka. Bästa bästa Sara, som jag lärde känna för prick två år sedan (15 mars 2014) efter att jag ba ”Hej vi borde ta en kaffe du och jag”. Ibland tänker jag att vi är samma person. Lika intensiva, pratiga, känner samma otillräcklighetskänslor, tycker om samma saker och resonerar lika. Så glad att vi har fått göra detta ihop.

Lovar att lägga upp bokomslaget i dagarna, så kika in här i helgen!

LÄS ÄVEN:

ETT AVSLÖJANDE – NU KAN JAG DÖ LYCKLIG OSV
OM ATT REDIGERA ETT BOKMANUS
TITELN PÅ MIN ROMAN
SKRIVA DEBUTANTPORTRÄTT OCH ANDRA BOKRELATERADE GREJOR


Translation: My friend Sara has designed the my book cover of my novel
Stanna, that will be published in September. So happy to work together with her!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
 • Ska bli såååå kul att se omslaget! Hur många gånger har man inte varit nära på att köpa en bok pga omslaget? Cirka en miljon gånger haha! Hoppas du snart känner att du kan landa och pusta ut, stress kan vara bra men inte under lång tid. Kramis!

  {"author":"Tula" 2016-03-19 10:47:53
  Svara
 • En liten miss kanske… Prick två år sen är ju 2014, 2013 är ju prick tre år sen!

  Ida 2016-03-18 16:39:08
  Svara
 • Hej Flora! Jag har en fråga väldigt icke-kopplat till detta inlägg:
  Vet du(eller någon annan läsare här på bloggen) var i Stockholm en kan köpa fina tygväskor? Min kompis fyller år om någon dag och hon har trånat efter sådana ett tag nu :), så det skulle vara så fint att kunna ge henne en.
  Tack på förhand!

  Saga Aurora 2016-03-18 13:23:53 http://weheartit.com/sagaurora
  Svara
 • <3<3<3 åå, nu blev jag glad! ni är ju dreamteam. gläder mig SÅ till att se

  j 2016-03-18 11:38:24
  Svara
 • Men gah vilket power-team!! Är mycket nyfiken på resultatet sen!

  Anna María 2016-03-17 23:23:22 http://annamarialarsson.se/blogg
  Svara
 • Åh det kommer bli superfint! Vilket drömteam!

  Maria Ekblad - nyföddfotograf i Göteborg 2016-03-17 21:29:11 http://www.mariaekblad.se/blogg
  Svara
 • åh jag blir så glad av detta och bara ler

  {"author":"Emma" 2016-03-17 19:35:32
  Svara
 • Så utruleg fint og personleg. Tenker det må vere noko av det finaste å bli spurt om av ei venninne!

  Synnøve 2016-03-17 17:31:24 http://itadakimat.com
  Svara
 • Vill bara säga att du inspirerar mig! :) tack för all tid du lägger på bloggen :)

  Anna 2016-03-17 16:14:18
  Svara
 • Hej, hur börjar man skriva en roman? Har typ en idé, i alla fall en liten, men hur gör man sen? Ska man bara börja skriva sida ett eller ska man veta hela handlingen exakt innan man börjar? Har du några tips på hur man kommer igång?

  Lina 2016-03-17 14:43:40
  Svara
 • Oh vad kul! Och vad najs att få så mycket att säga till om!
  Jag debuterar i augusti och håller på för fullt att diskutera omslag med förlaget. Det är många åsikter som ska passas samman. Formgivaren som har estetiska synpunkter, förläggaren som vet vad som säljer och jag som vill att det ska spegla stämningen i boken. Jag tror att det kommer bli himla bra till slut.

  Ida 2016-03-17 13:47:30 http://idaseskapader.se
  Svara
 • Wow! Gud vad spännande!! Så bra att du står upp för dina åsikter och säger till när det inte känns helt rätt. Det är så viktigt! Lycka till med allt nu! Längtar tills din bok kommer ut!

  Svara
 • ALLTSÅ TJOHOOOOO!! Känner redan att denna bok kommer få en självklar plats i min bokhylla. Älskar ditt språk och älskar tametusan allting Sara formger. Så jäkla duktiga är ni!

  Hannah 2016-03-17 13:24:46
  Svara
 • blev inte förvånad! men pepp! båda vettiga personer med uppenbar talang som förtjänar att synas ännu mer.

  E 2016-03-17 13:14:04 http://singmyspring.blogspot.se/
  Svara
 • Hej! Har du tips til et fint og rimelig overnattingssted i Stockholm? :):) Gleder meg til å se bokomslaget!!!

  Maria 2016-03-17 10:57:41
  Svara
 • aah anade detta! så fint ni känns så ett sånt dream team

  ella 2016-03-17 10:03:44
  Svara
 • Åh! Så pepp på detta! Va fint att ni samarbetar. Sara gör ju helt grymma grejer så resultatet blir nog utan tvekan finemang! Kram!

  Agnes 2016-03-17 10:03:28
  Svara
 • Vilket dream team ni är! Drömmen ju att få göra sitt bokomslag tillsammans med en kompis! Litar på att det blev jättefint, så nyfiken på att se resultatet :)

  Kaneli 2016-03-17 09:14:37 http://spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • åh, en har ändå anat att sara haft något med saken att göra! ska bli himla spännande att se resultatet :) x

  Linnea | (Chick)peas and Understanding 2016-03-17 08:42:23 http://peasandunderstanding.wordpress.com
  Svara
 • Åh va spännande och roligt och ÅH vad jag vill se nuu!!

  La Linda 2016-03-17 08:36:11 http://lalinda.se
  Svara
 • Har hela tiden föreställt mig en så himla bra och fin bok inifrån o ut till omslaget ( extra fin nu) :)

  Amanda 2016-03-17 08:30:53
  Svara
 • Jag kan inte se första och sista bilden :c

  Therese 2016-03-17 07:51:56
  Svara
 • Är det bara jag som inte kan se första och sista bilden – de som känns som inläggets själva kärna?

  Adam 2016-03-17 07:14:49
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!