ISLANDSSYSTRAR KLAPPAR HÄSTAR & TITTAR PÅ ERUPTERANDE KÄLLOR

Island flora wistrom-90

Lördagen var utflyktsdag. Vi gick upp tidigt och åt frukost med grusiga ögon. Somliga åt skyr såklart. Det är en väldigt sur isländsk yoghurt.

Island flora wistrom-93

Sen satte vi oss i bilen.

Island flora wistrom-92

Bara en kvarts bilfärd utanför Reykjavik ser det ut såhär. Liksom okej.

Island flora wistrom-91

Felix gick Adolf Fredriks musikklasser i grundskolan och då åkte de på en körresa till Island och sjöng i typ varenda kyrka. Med denna erfarenhet sa han att vi ABSOLUT behövde kolla in kyrkorna, men när vi lydigt stannade till vid den här spetsiga byggnaden så var den stängd. Vanja ba :-/

Island flora wistrom-94

Brrr, fort in i bilen igen.

Island flora wistrom-99

Vi körde vidare och pratade om flyktingmottagande och snubbar och spekulerade i hur den här världen kommer se ut om hundra år, när vi plötsligt passerade dessa vackra. Stopp! Stanna bilen!

Island flora wistrom-95

De var supernyfikna på oss och våra fingrar som var kladdiga av chips.

Island flora wistrom-97 Island flora wistrom-98 Island flora wistrom-100 Island flora wistrom-101

Alltså islandshästar, hur fina är de inte. Gud.

Island flora wistrom-104

När vi åkt i sammanlagt 1,5 timme kom vi fram hit, till Geysir.

Island flora wistrom-105

Där vi, precis som namnet skvallrar om, tittade på gejsrar. Vattnet i jorden börjar koka och sedan slungas det upp och förångas i luften. På det här stället, Strokkur, händer det var femte minut och fontänen kan bli upp till 90 meter. Helt sinnes.

Island flora wistrom-108

Såhär står det i Illustrerad vetenskap:  Drivkraften bakom en gejser är vulkanisk aktivitet nära jordytan på cirka fyra till fem kilometers djup. De flesta gejs­rar är därför knutna till zoner där de stora kontinental- och oceanbottenplattorna kolliderar. De förekommer också i samband med så kallade ”hetfläckar”, där magma tränger upp från jordens inre. Det måste dessutom i berget över den vulkaniska magman fin­nas sprickor och hålrum, där vattnet kan cirkulera och komma i kontakt med magman.

När vattnet värms upp, söker det sig mot jordytan genom sprickorna och samlas på vägen i hålrummen. Där stiger trycket, då vattnets temperatur når kokpunkten eller gaser strömmar in i hålrummet. När trycket är tillräckligt högt, pressas vattnet med stor kraft mot ytan och skjuts ut som en jetstråle.

Island flora wistrom-109

När tårna blivit hårda som stenar och fingrarna börjat domna, sprang vi till kafeterian. Gejsern är ju ett superpoppis turistmål så en är ju inte direkt ensam med att vara där.

Island flora wistrom-112

Vi slog oss ned och åt vår medhavda matsäck trots att det stod NO OUTSIDE FOOD överallt. Mycket rebelliskt.

Island flora wistrom-111

Tunnbröd med hummus, avokado och en burk saltgurka som vi skickade mellan varandra under bordet för att inte ~dra till oss uppmärksamhet~.

Island flora wistrom-110

My hittade en mycket lämplig plats för att ladda sin telefon. Obs att det satt en tant två decimeter under sladden. Oroväckande.

Island flora wistrom-113

Sen övade vi på att se så ledsna och besvikna ut som vi bara kunde, för det är ju en bra skill att kunna fiska upp ur bakfickan. Här är mitt ledsenfejs.

Island flora wistrom-114

Och här är Mys besvikenfejs. Vet inte hur bra jag tycker att det är??? Snarare ”Är du dum eller?”

Island flora wistrom-115

Detta leddes således till reaktionen ovan ↑

Sen åkte vi till Gullfoss som är Europas största vattenfall!! Snart på en blogg nära dig!

MER ISLAND:

ISLANDSSYSTRAR BESÖKER KRÝSUVÍK

ISLANDSSYSTRAR ANDAS HAVSLUFT OCH GÅR PÅ BADHUS 

 

Translation: Saturday on Iceland. We hung out with Icelandic horses and watched the geysers (a periodically spouting hot spring). Then we ate our picnic in a restaurant that had NO OUTSIDE FOOD-signs all over the place. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Extreeeemt bra ledsen-fejs <3

  Jaana 2016-03-21 13:05:57
  Svara
 • Så fint inlägg. Hästarna, otroligt söta!! Åh!! Kram.

  Tora (torahansson.blogg.se) 2016-03-20 22:33:44 http://torahansson.blogg.se
  Svara
 • Hej! Vill bara hälsa att det inte alls är snällt att äta medhavd matsäck på café, om du nu inte får det okejat av personal förstås. Inte snällt mot de som jobbar där, inte snällt mot den som äger cafét/restaurangen. Det är jättesvårt att gå med vinst, ibland ens plus minus noll, i servera-mat-branschen. Fattar att det kan vara knep med vegan- och specialkost men på de flesta ställen går det utmärkt att få en specialrätt om en frågar. Mvh en som jobbat som servitris i mången lången år och är gift med en restaurangägare (och blir asledsen när folk inte respekterar min tid, mitt arbete och det gemensamma spacet genom att va ”rebellisk”).

  julia 2016-03-20 19:44:20
  Svara
  • Svar på julias kommentar.

   hej! alltså maten på det där cafét hade helt sjuuuuka priser. en påse popcorn för 70 kr (true story), bara för att det kryllar av turister där. så jag tror inte att det går någon nöd på dem att vi äter vår medhavda matsäck (det fanns liksom ingen annanstans att sitta och äta den). men det är självklart att jag inte äter medhavd mat på andra caféer. skulle aldrig falla mig in!

   Flora Wiström 2016-03-23 15:42:19
   Svara
 • hästarna har ju värsta 80-tals fripporna <3

  Linnea | (Chick)peas and Understanding 2016-03-20 09:45:13 http://peasandunderstanding.wordpress.com
  Svara
 • haha gud vad jag fnissar åt hästarna. De har ju skägg! så söta <3

  ISA 2016-03-19 23:40:57 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • power of nature säger jag bara. vill verkligen resa till island och vandra och utforska. vilket äventr, och v i l k e n miljö!

  Karin 2016-03-19 21:43:46 http://lilyofmyvalley.blogspot.com
  Svara
 • Hej Flora! Jag gillar verkligen din blogg och har läst den superlänge <3 Jag har ett frukostkonto på instagram (@goodmorningbreakfast) och jag har sett att du har gillat några av mina bilder (tack!!!!!) och nu har jag precis startat en frukostblogg! Jag vore så så glad om du ville gå in och läsa någon gång och kanske säga vad du tycker om den eller så! Kram!

  Lisa 2016-03-19 17:33:19 http://goodmorningbreakfast.for.me
  Svara
 • Har sån längtan att semestra på island! Men kanske i augusti om jag har tur! Jag har en fråga till dig Flora, jag undrar bara hur de går att hitta ställen med vegmat på island? Är det svårt, hyfsat lätt?

  A. 2016-03-19 11:45:04
  Svara
 • Ja längtar till nästa islandsinlägg!! Gullfoss står på min lista att se på när jag ska åka dit. Först nästa år men :)

  Carro 2016-03-19 11:17:13
  Svara
 • ISLAND OM VINTERN!!! Så fint! Ps, jag tänkte köpa mig en ny systemkamera för sommarjobbspengar i sommar då jag fotograferat med min pappas Nikon D90 since 2012 typ då jag sålde min egna. Vilken kamera har du nu? Vad rekommenderar du? Vad vore nice för någon som vill lära sig lite mer?

  Jorunn Lavonius 2016-03-19 10:24:03 http://www.jorunnlavonius.forme.se
  Svara
 • Hej bästaste Flora! Jo, jag har en fråga kring hur du gjorde med din systemkamera back in the days när du gick på gymnasiet. Vad jag förstått hade du något som du kallade fotofredagar, tog du bara med systemkameran dem dagarna? Och bar du då omkring på den överallt eller hur gjorde du? Reagerade folk på att du tog bilder i skolan? Tack för svar, väldigt nyfiken bah, funderar på om jag ska våga ta med mig min kamera till gymnasiet sen

  mono 2016-03-19 10:10:04
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!