FYRA BOKTIPS FROM ME 2 U

hälsingland flora wistrom-20

Tänkte att jag skulle berätta om några böcker jag har läst på sistone (återkommer om Att vara jag en annan dag).

flora wistrom-109

REGNET LUKTAR INTE HÄR

Duraid Al-Khamisi
★★☆☆☆

”När 8-årige Duraid sticker ner handen i det decemberkalla vattnet utanför Gotlands östkust möter han Sverige för första gången. Det är vackert, stolt och avvisande. Tillsammans med sin familj har han överlevt den livsfarliga färden i en liten fiskebåt över ett stormande Östersjön. Men den största utmaningen ligger framför dem. Bakom sig i Bagdad har familjen lämnat en välbärgad tillvaro för ett liv som invandrad underklass i Stockholms förorter. Fadern en av Iraks skickligaste guldsmeder får aldrig in en fot på arbetsmarknaden, modern lider svårt av sin ensamhet, och hos den unge Duraid växer hatet.”

→ Förra månadens bokklubbsbok. Ett familjeporträtt med ett asviktigt budskap och många starka inslag, exempelvis om upploppen i Husby. Men för mig faller boken på den spretiga formen och bristen på dramaturgi. Den utger sig för att vara en skönlitterär roman, men den är snarare som ett lite oredigerat sommarprat. Men allt som allt är Regnet luktar inte här en väldigt tänkvärd bok om klass, rasism, integration och familj.

DET ÄR NÅGOT SOM INTE STÄMMER Martina Haag

DET ÄR NÅGOT SOM INTE STÄMMER

Martina Haag
★★★☆☆

”Man hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning. Det här är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre.”

→ En extreemt gripande bok om att bli bedragen och att därför skilja sig. Fyfan vad sorgligt och träffande det är. Jag stör mig dock ganska mycket på de övernaturliga inslagen. Det blir snudd på oseriöst i kombination med allt det nakna och ärliga. Sandra har skrivit om boken här.

VI SES I MÖRKRET David Wiberg

VI SES I MÖRKRET

David Wiberg
★★★★☆

”Linnea är ihop med Love, i det första riktiga förhållandet. När Love flyttar till Gävle för att gå tekniskt basår lämnas Linnea ensam med sin längtan. Vi ses i mörkret är en skildring av förhållandet som betyder allt, som man riskerar att tappa bort sig själv i och som omvärlden aldrig kan förstå.”

→ Jag tycker så himla mycket om David Wibergs sätt att leka med romankonceptet (jag fullkomligt älskade den första boken om Linnea, Dagboksanteckningar från ett källarhål) och låta Linnea träda fram på scen, i youtubeklipp och mellan boksidor. Ibland var dialogen lite väl experimentell till och med för mig (kunde bli väldigt förvirrad under läsningen), men förutom det tyckte jag om Vi ses i mörkret så jävla mycket.

ÅRHUNDRADETS KÄRLEKSSAGA Märta Tikkanen

ÅRHUNDRADETS KÄRLEKSSAGA

Märta Tikkanen
★★★★☆

”Märta Tikkanen skriver i diktberättarform om hur hon lever med sin stora kärlek konstnären och alkoholisten Henrik Tikkanen. Om äktenskapet. Om hur olika sorters alkohol luktar när hon stiger in i det gemensamma hemmet. Om hur hennes konstnärskap är mindre värt än hans. Om passionen. Och om hur hon hellre tar emot hjälp med barnen än en bukett rosor.” (Via Bokhora)

→ En så fruktansvärt stark och magknipig bok i diktform. Läs den.


Ur Århundradets kärlekssaga:

Tidigt
dolde jag min sårbarhet 
för dej

Hur skulle jag kunna
göra dej så ont
att jag lät dej förstå
hur ont
du hade gjort mej

FLER BOKTIPS HÄR

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Åh, den dikten på slutet var så bra och fin! Fick lust att läsa den boken. Blev också intresserad av Dagboksanteckningar från ett källarhål och Vi ses i mörkret. Förresten, skulle du kunna göra ett inlägg om att skriva en bok? Typ tips och processen att skriva en bok, hur du gjorde och hur man planerar en bok. För det vore väldigt kul att få läsa. Är själv intresserad av att skriva.

  Emilia 2016-04-20 18:11:02
  Svara
 • !!!åh!!! Märta Tikkanen. Så vackert, så knivskarpt. Känner du också rädslan över att livet en dag kunde bli sådär?

  Jorunn Lavonius 2016-04-20 15:50:58 http://www.jorunnlavonius.forme.se
  Svara
 • Blir tårögd bara jag tänker på martina Haags bok. Så fin.

  Minna Torstensson 2016-04-20 14:21:02 http://www.minnaelvira.devote.se
  Svara
 • märta <3 du <3 gu vad jag saknar dig

  yrsa 2016-04-20 10:10:16
  Svara
 • Jag såg att någon av er på creative gjort en artikel om twitterbajs, SÅ nu måste jag länka till en mycket rolig tråd jag hittade inatt. Den handlar om den där lilla procenten risk för graviditet vid användande av preventivmedel och folk som får sina fantasivärldar krossade.

  Frida 2016-04-20 09:35:09
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!