HUMMUS PÅ VITA BÖNOR & SOLTORKADE TOMATER

I samarbete med Falksalt.

Falksalt har gjort en undersökning som visar att hälften av alla svenskar känner prestationsångest relaterat till matlagning. 63% anger i samma undersöknig att de vill bjuda hem folk oftare, men att den vanligaste orsaken till att folk inte gör det är brist på tid och pengar. Så kan vi ju inte ha det! Ju! Därför kommer jag, i tre olika inlägg, tipsa om recept som 1. Är snabblagade. 2. Är billiga. 3. Är bra bjudmat. Dessutom är de veganska i vanlig ordning.

Hummus with sundried tomatoes and white beans - florasblogg.se, @florawis

Att bjuda folk på mat ska ju inte kännas krångligt och ångestfyllt – det ska ju vara kul! Jag tycker att hummus är den perfekta bjudmaten. Antingen som snacks innan middagen (med grönsaker och typ kex att dippa), eller som tillbehör till grillat, en stor sallad, eller ugnsrostade rotfrukter i all enkelhet. I det här receptet har jag bytt ut de klassiska kikärtorna mot vita bönor och lagt till soltorkade tomater och bladpersilja. Så-å gott.

Hummus with sundried tomatoes and white beans - florasblogg.se, @florawisHummus with sundried tomatoes and white beans - florasblogg.se, @florawis

Ingredienser:

1 burk stora vita bönor
soltorkade tomater (ca en halv burk)
2 msk olja från de soltorkade tomaterna
1 vitlöksklyfta
2 msk tahini
saften från 1 citron
persilja efter tycke och smak
1 tsk spiskummin
en skvätt vatten

en nypa salt (jag tog Falksalt wild garlic)

Tillvägagångssätt:

Mixa ihop samtliga ingredienser.  Konsistensen ska liksom vara lite yoghurtaktig. Toppa med paprikakrydda, olivolja, flingsalt och persilja. Ät!

Vad har ni för braiga hummusrecept förresten? Så nyfiken pga äter hummus flera gånger i veckan.


Translation: Hummus with white beans and sundried tomatoes. Sooo good. In collab with Falksalt. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Alltså, dina recept ger mig matglädje = livsglädje. Så jäkla grymt att du äter veganskt också! Peppkram!

  Elsa 2016-05-14 23:14:33
  Svara
 • Bästa tipset, använd lite av spadet från kikärtorna. Det gör den fluffig som fan. + då kan man bara typ använda hälften så mycket olivolja som man annars hade gjort, vilket gör att man sparar pengar och slipper hälla ut spad som är användbart. Najs

  Sara 2016-05-11 20:55:12
  Svara
 • Hummus med rödbetor!
  Ugnsrosta 2-3 skalade rödbetor med massa vitlök och chili tills de är mjuka och släng med i när du mixar din vanliga hummus. Släng i chilin och vitlöken också, brukar även ha i lite rökt paprikapulver.
  Så himla gott. Och så himla fin med sin starka rosa färg <3

  Klara 2016-05-11 20:22:26
  Svara
 • Mitt bästa hummustips alla kategorier: skala kikärtorna! Det tar lite tid men går snabbare om man liksom ”masserar” dem i vatten och fiskar upp skalet som flyter upp. Då blir hummusen fluffig och mjuk som på restaurang.

  Julia 2016-05-11 19:09:39
  Svara
 • ooh detta inlägget fick mig att testa göra honmus med vita bönor! Jag gjorde mina vanliga rostade bönor men mixade den med lite spiskummin och lime såhär:
  Rosta/stek på hög värme 1 konserv vita bönor i sesamolja tsm med vitlök, spiskummin, sambal oelek, salt och peppar. Mixa ihjäl med 1/2 limes saft och lite vatten. SUPER! Ät med broccoli wokad i sesamolja och soja.

  Ellen 2016-05-11 14:33:17
  Svara
 • brukar blanda i någon matsked mango chutney ibland, supergott!!

  Nathalie 2016-05-11 13:20:20
  Svara
 • Mitt allra bästa hummusrecept är från Jamie Olivers blogg. Inte hans recept, men ändå. Den blir dock lite lös så man får minska på mängden vätska och olja lite.

  molntant 2016-05-11 10:07:23
  Svara
 • Vad är tahini och hur tillagar man det? Jag har alltid trott att det är en röra som hummus men det låter som en krydda i ditt recept, spännande!

  Danni 2016-05-11 02:39:04 http://Vapenbroder.blogg.se
  Svara
  • Svar på Dannis kommentar.

   det är sesampasta, liksom lite likt jordnötssmör! finns färdigt i affären :) du kan även göra eget genom att mixa sesamfrön, men det brukar vara rätt billigt att köpa färdigt.

   Flora Wiström 2016-05-11 08:23:43
   Svara
 • Tips: ha i rödvinsvinäger!!!

  Emma 2016-05-10 22:07:53 http://nouw.com/emmamedentrefemma
  Svara
 • Guuud älskar hummus. Ska också testa med vita bönor, aldrig tänkt tanken!

  Tilda 2016-05-10 21:14:43 http://cokest.tumblr.com
  Svara
 • Det där är inte hummus. Det är en bönröra! Hummus är en specifik grej kopplat till en viss typ av matkultur. Det är liksom lite CA att adoptera en rätt från nån annanstans och döpa om den. Typ som att vi skulle börja kalla fiskbullar med potatis för sushi

  R 2016-05-10 21:07:32
  Svara
  • Svar på Rs kommentar.

   Jag förstår inte hur en twist på en maträtt som en kallar för samma sak, i detta fall hummus, kan vara CA? Menar absolut inte att förminska eller trampa någon på tårna, är uppriktigt nyfiken!

   Frida 2016-05-11 10:30:09
   Svara
   • Svar på Fridas kommentar.

    just därför att ”hummus” betyder i princip kikärtor. Och hummus som det ska vara är en röra på kikärtor, tahini osv. Att byta ut dels själva kikärtorna och samtidigt slänga i soltorkade tomater, då har du ju liksom inte kärn-ingredienserna kvar, så det kan omöjligt vara samma sak. Det kanske mer är en hummus-inspirerad bönröra? Jag vet inte. Det är CA för att det är en grej som blivit trendig i väst på sistone, efter att ha tillhört en matkultur som tidigare ansetts konstig och annorlunda. Nu gör all massa varianter och smaksätter det hur som helst och fortsätter kalla det hummus, liksom tar det ur kontexten och gör det till ”sitt eget”. Då borde det inte kallas hummus. :) lätt att tänka att CA bara handlar om typ kläder och hår osv men det innefattar ju allt kulturellt, som typ musik, språk, och mat.

    R 2016-05-11 20:52:45
    Svara
 • Men åh Flora du har väl inte missat klassikern att göra hummus fast med gröna ärtor istället för kikärtor hoppas jag?! Annars gör det bums, precis som vanlig hummus fast med gröna ärtor. Vegolycka!

  Sofia 2016-05-10 21:01:34
  Svara
 • Åh verkar supergott, måste testa!! Smart att göra med vita bönor istället för kikärtor. Ska lagas här hemma ASAP.

  elin 2016-05-10 20:51:08 http://elinsparis.devote.se
  Svara
 • Åt också precis hummus!! Med tacos-chips med ostsmak :))))) Jag gjorde vanliga hummusreceptet men ersatte citronen med massa limesaft istället (pga det enda jag hade i kylen) men blev asgott. Lite syrligare liksom.

  Alexandra 2016-05-10 19:43:00
  Svara
 • Hejhej,

  en dröm recept till en drömlik cool Flora:

  kikärtör
  bockhornsklöver
  kummin
  chili
  kurkuma
  ingefära
  koriander
  salt peppar

  Blanda allt. Blanda mer. Vatten kanske? Prova.

  Mums.

  Kram,

  Viola :)

  Viola 2016-05-10 19:37:27
  Svara
 • Mitt bästa hummusrecept hittar du om du googlar ”flora hummus” och är alltså ditt hehe! Bästa jag vet! Ska äta det ikväll faktiskt, så får prova detta en annan gång!

  Ser fram emot fler inlägg med tema ”billigt och Enkelt” för jag ääääälskar allt som har med mat och matlagning att göra (kolla i receptböcker, titta på matlagningsprogram, följa matbloggar) men är så feg i köket så blir att jag aldrig lagar maten själv, så jag är fett pepp nu!!

  Tora 2016-05-10 18:40:21 http://toraelvira.blogspot.com
  Svara
  • Svar på Toras kommentar.

   Så himla gullig kommentar ”flora hummus” <3 äääälskar hummus (well who doesn't ) men har blivit lite lat med att göra egen då det enda återkommande veganvänliga på caféet där jag jobbar är just hummus och potatis så det är vad jag äter 90% av tiden! kom dock att tänka på denna: http://imgur.com/gallery/PedUiDZ 13 ways to make hummus, mkt comprehensive hummuskarta! x

   Chickpeas and Understanding 2016-05-10 22:25:41 http://peasandunderstanding.wordpress.com
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!