Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

KAMPEN FORTSÄTTER

demonstration folkkampanj för asylrätt-5

Förra veckan röstades en vidrig ny lag igenom som gör att Sverige lägger sig på miniminivå i EU när det gäller asylsökandes rättigheter. Det här går emot de mänskliga rättigheterna och bryter mot barnkonventionen.

De som får asyl ges tidsbegränsade uppehållstillstånd och det blir svårare för personer i Sverige att återförenas med sina familjer utomlands. I rädsla för att separeras kommer fler familjer fly tillsammans, och därmed kommer fler små barn färdas i gummiflottar över ett farligt hav. Tusentals liv står på spel.

På omröstningsdagen hölls en demonstration utanför riksdagen. Jag fotograferade för Folkkampanj för asylrätt. Såhär såg det ut:

demonstration folkkampanj för asylrätt-1bea demonstration folkkampanj för asylrätt-4 demonstration folkkampanj för asylrätt-24 demonstration folkkampanj för asylrätt-27 demonstration folkkampanj för asylrätt-40 demonstration folkkampanj för asylrätt-44 demonstration folkkampanj för asylrätt-16 demonstration folkkampanj för asylrätt-15 bea demonstration folkkampanj för asylrätt-5demonstration folkkampanj för asylrätt-2demonstration folkkampanj för asylrätt-29

För ett år sedan sa Stefan Löfven: ”Mitt Europa bygger inte murar”. Ändå röstade han ja till att skärpa asyllagarna och försvåra situationen för tusentals människor:

Skärmavbild 2016-06-28 kl. 23.56.54

Nära 60 miljoner människor är på flykt globalt. Det är mer än någonsin. Att stänga gränserna och skärpa vår asyllag är att blunda för verkligheten. Det är att frånta dessa människor deras värde.

Vi kan inte ha det så.

Om du vill engagera dig hänvisar jag till Refugees Welcome, Ingen människa är illegal (finns i flera olika städer), Asylgruppen Malmö och Folkkampanjens lokala grupper (hittas lättast på Facebook).

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Hej!
  Superviktigt inlägg och bra att du lyfter det. Ett annat tips på om en vill engagera sig, RFSL har grupper för nyanlända,asylsökande, papperslösa hbtq-personer runt om i landet. Det heter Newcomers. Tror det finns på 14 platser. Det är sociala mötesplatser för hbtq-personer och de har olika aktiviteter där det behövs volontärer.

  Kram och tack igen för ett viktigt inlägg!

  Caro 2016-06-30 16:22:15 http://car0.blogg.se
  Svara
 • Hej flora det är så att jag saknar jätte mycket att få träffa dig och jag hoppas att vi träffas så snabbt som möjligt

  Melker 2016-06-30 14:14:46
  Svara
 • Så intressant diskussion! Känns som att jag är din enda icke-feministiska, köttätande, högerställda bloggläsare, som tycker att förslaget är helt rätt då Sverige inte kan vara det enda barmhärtighetsintagningslandet. Att splittra familjer är givetvis inte ”rätt” (det är givetvis inte baktanken), och det är fruktansvärt det som sker. MEN det finns fler länder att få komma till! Vi kan inte ”öppna våra hjärtan” och sen ha en totalt misslyckad integration. Hade varit intressant att diskutera på en vuxen nivå!

  Caroline 2016-06-29 22:55:11
  Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Jag håller inte med dig. Sverige bör vara ett föregångsland och fortsätta ta emot människor som tvingas fly. Vet du varför? För att det inte finns ett vettigt alternativ. Alternativet är att flera människor kommer tvingas avsluta sina liv, detta på grund av vad som sker utanför Sveriges gränser, men också för att ”Sverige inte kan vara det enda land som tar emot personer på flykt”. Den som ens skapat sista meningen har okunskap om verkligheten. Sverige är långt ifrån det enda land som har tagit emot människor på flykt. Usch, blir mörkrädd. Det är MÄNNISKOR och LIV vi pratar om.

   Frida 2016-06-30 13:04:18
   Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Intressant att du först beskriver dig själv som icke-feministisk köttätare och sen vill diskutera på en vuxen nivå. Lycka till!

   Moa 2016-06-30 12:32:11
   Svara
 • om man bor på lie mindre mindre orter har expo startat ”tillsammanskapet” där fokuset ligger på lokal sammanhållning och antirasism om man vill engagera sig. finns på några orter runt om i sverige, annars suuuper enkelt att starta upp i sitt lokalsamhälle

  victoria 2016-06-29 22:35:22
  Svara
 • Fast sverige kan inte vara det enda landet som tar stort ansvar. Vi behöver redan tiotusentals lärare vårdpersonal osv med de som kommit. Sverige klarar inte den plötsliga ökade folkmängden, det är kaos ute på skolorna /lärare

  ingrid 2016-06-29 18:05:24
  Svara
 • ASSÅ. EN BLIR HELT JÄVLA VANSINNIG! De politiker som röstade igenom detta har en sådan total brist på empati & medmänsklighet att en bara häpnar. & så denna totala känsla av maktlöshet…

  FEMINISTEN 2016-06-29 16:08:40 http://latossbedja.blogspot.com
  Svara
 • Fler tips att kolla in är ingen människa är illegal (finns i flera olika städer), Asylgruppen Malmö och folkkampanjens lokala grupper (hittas lättast på Facebook)!! När lagen väl börjar gälla kommer tusentals människor behöva hjälp både i asylprocessen och om de får avslag!

  Bea 2016-06-29 15:15:06
  Svara
 • Alltså fy. fy fy fan. Jävla omänskliga människor. Bra inlägg flora

  Johanna 2016-06-29 11:39:59
  Svara
 • Just därför bör vi införa kvotflyktingar, välj ut vilka vi ska ta hit och flyga över dem. På så sätt skulle vi inte behöva acceptera de som flyr över Medelhavet = finns ingen poäng att fly över Medelhavet = färre kommer ta risken.

  Tillfälliga uppehållstillstånd är bara dumt, hur ska vi kunna motivera någon till att integrera sig i samhället om den ändå åker utom 13 mån/3 år?

  Julia 2016-06-29 11:12:16
  Svara
 • Det är helt sjukt..

  Eira 2016-06-29 10:00:50 http://www.eiramattsson.blogg.se
  Svara
 • ”I rädsla för att separeras kommer fler familjer fly tillsammans, och därmed kommer fler små barn färdas i gummiflottar över ett farligt hav.”
  Mitt hjärta går sönder.

  Yasmin 2016-06-29 09:14:36
  Svara
 • Jag tycker att det är så bra att du lyfter det här i din blogg! Vi måste fortsätta att kämpa!

  Lovisa 2016-06-29 08:24:24 http://www.wildisland.se/
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!