Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

MENS HELT ENKELT

I samarbete med Apoteksgruppen & svenska FN-förbundet.

mens by flora wiströmIllustration av mig.

Hälften av jordens befolkning har mens under drygt 2000 dagar i sitt liv. Ändå visar en undersökning genomförd på uppdrag av Apoteksgruppen att en av fyra svenskar känner sig obekväma med att andra vet om att de har mens. En fjärdedel. Det är inte klokt.

Och även om vi pratar mer om mens nu än förr, så är det fortfarande för lite. För fortfarande smusslas tamponger mellan handflator, fortfarande blir tonåringar generade när en binda ramlar ur väskan, fortfarande blir bilder på blodiga trosor och tampongsnören borttagna från sociala medier, fortfarande bortprioriteras mensrelaterade problem inom vården. Fortfarande kallas människor äckliga när de har sin månatliga blödning. Och i vissa kulturer anses mens som ett tecken på att man är redo för äktenskap, vilket gör att barn gifts bort från ca 11 års ålder.

Så vråla högt nästa gång du behöver låna en tampong. Prata öppet om din menskopp på tunnelbanan. Snacka med livmoderbärarna i din närhet om mens på ett obrytt sätt. Ryck på axlarna åt mensfläckar på lakanen. Ha menssex om du är kåt och råkar ha mens. Utagera din PMS eller din mensvärk. Det här är våra kroppar, såhär beter de sig och det ska skeptiker vara glada för, för annars skulle vi inte kunna klämma ut fler ungar i den här världen.

mens flora wiström-1

Den specialframtagna tampongasken ”Mens helt enkelt” innehåller 8 stycken Svanenmärkta tamponger och säljs på Apoteksgruppens apotek för 20 kr. 10 kr går oavkortat till Svenska FN-förbundets projekt Flicka. Det drivs i Afarregionen i Etiopien där huvudfokus är att stötta unga kvinnors rättigheter och verka mot barnäktenskap och könsstympning. Kampanjen bidrar till att fler kan fortsätta att utbilda sig och därmed få en bättre framtid.

Här kommer några mensrelaterade länkar. MMM vad härligt:

Boken Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry
Sommar i P1 med Liv Strömquist från 2014
Serieantologin Kvinnor ritar bara serier om mens
Rupi Kaurs fotoserie som blev borttagen från Instagram
Mitt diskussionsinlägg på tema mens

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Lyssnade på Liv Strömquists sommarprat, och när hon pratade om hur viktigt kvinnlig vänskap har varit för hennes skapande tänkte jag direkt på dig och Frida :)

  Hanne 2016-09-01 10:12:44 http://rougeimaginaire.com
  Svara
 • SÅ viktig tema, takk som tar det opp!

  marire 2016-08-18 08:51:34 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • Det kanske inte riktigt faller under temat, men jag måste tipsa om Annika Norlins sommar från förra året, då hon pratade om hormoner och PMS! Det var asbra. Och så värt att lyssna på igen när en är PMS-arg!

  Svara
 • Åh!

  Emma 2016-08-16 14:50:34 http://www.emmae.se
  Svara
 • Amen!

  Ida 2016-08-15 23:03:10
  Svara
 • Flora! Jag har en undran: du har ju läst skrivarskola på Ölands folkhögskola en period och jag undrar hur du tyckte det var? Jag funderar själv på att söka och vill veta om det var en bra skola och hur det var. Har du några tips till en som funderar kanske?
  TACK för en superbra blogg som jag har följt från första början, gillar dig!

  Frida 2016-08-15 21:54:00
  Svara
 • Just ett sådant paket fick jag tryckt i handen nu under Almedalsveckan och jag måste säga att de är nog bland de bästa tampongerna jag provat!
  Jag är så himla glad över att jag lyckats hamna i ett gäng där vi faktiskt pratar om mens. Jag har alltid tyckt att det har varit ett jobbigt ämne, och i viss mån tycker jag det fortfarande, men genom att de andra är så öppna så vågar vi andra hänga på och fråga, prata och framförallt få varandra att tycka att det är ”okej” att ha mensvärk och faktiskt be om tabletter eller någon form av skydd!

  Micaela 2016-08-15 16:08:33 http://micaelajanatuinen.blogspot.se
  Svara
 • så himla bra intiativ och så himla bra att hälften av pengarna går till något så viktigt!!

  anna 2016-08-15 11:02:12 http://whiskeysour.blogg.se
  Svara
 • Riktigt bra inlägg!!!!!!

  Ebba 2016-08-15 10:15:02
  Svara
 • Alltså Flora, du är så bra. Du tar upp så viktiga ämnen och gör det på ett så himla bra sätt! Heja dig!

  Lo 2016-08-15 09:44:42 https://feministfasoner.wordpress.com
  Svara
 • Läs mer om just menskopp på www.menskopp.se

  Menskopp.se 2016-08-15 09:00:40 https://www.menskopp.se
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!