ALLA VI SOM ÄLSKAR MENSKOPPEN RÄCKER UPP EN HAND

I samarbete med Organicup.

organicup -3sorganicup -2s

I vinter har jag använt menskopp som menskydd i tre år. Önskar verkligen detta till alla livmoderbärare där ute.

Innan jag skaffade en menskopp hade jag hört ett unisont hyllningsvrål till denna lilla uppfinning. Så jag köpte en. Första dagen jag provade min silikonkopp kändes det obekvämt. Andra dagen klippte jag av piggen och efter det kändes det lite bättre. De två första mensperioderna var det ganska fumligt; jag fick inte riktigt in den, den läckte och kändes lite obekväm. Den tredje mensperioden, när jag lärt mig att använda koppen ordentligt, förstod jag grejen. Jag ska förklara:

Menskoppen känns inte alls, den går snabbt att ta in och ut, jag behöver aldrig oroa mig för att ha glömt tamponger hemma och jag sparar både naturens och mina egna resurser. Dessutom behöver jag inte tömma den lika ofta som jag behövde byta tampong – vilket gör att jag nästintill glömmer bort att jag har mens (jag lider sällan av grov mensvärk). Det är så jäla lyxigt.

organicup -1sorganicup -4s

Hur fungerar menskoppen?
Menskoppen är en liten silikonkopp som fångar upp blodet när du har mens. Emellanåt tömmer du koppen på blod i toaletten, sköljer av den i handfatet och sätter in den igen. SÅ smart.

Varför ska jag använda menskopp?
1. Det är bra för miljön. En livmoderbärare använder i snitt 11 000 tamponger i sitt liv, och tamponger och bindor består ofta av syntetiska material som inte kan brytas ner av miljön. Tamponger sätter bokstavligt talat käppar i hjulet på många reningsverk och det går åt en himla massa bomull för att framställa dem. Du kan använda samma menskopp i fem år och slipper därmed att tära på naturens resurser. Förutom att kemikalierna och blekmedlet i mensskydden är dåliga för miljön så är de även kassa för din kropp.

2. Det är ekonomiskt. En menskopp kostar ca 230 kr och du kan som sagt använda den i fem år. Den genomsnittliga livmoderbäraren lägger 400 kr per år på tamponger och bindor. Alltså: 230 kr vs. 2000 kr.

3. Menskoppen torkar inte ut dina slemhinnor, vilket tamponger gör.

4. Menskoppen rymmer tre gånger mer blod än en tampong eller binda – vilket gör att det inte blir ett stressmoment

5. Du lär känna din kropp. Det är svårt att avgöra hur mycket blod som rymmer i en tampong, men i menskoppen kan du se det med egna ögon. Det är faktiskt rätt så fascinerande och dessutom lär du dig hur din menscykel ser ut.

Hur sätter jag in den?
Du viker ihop menskoppen, sätter in den och sedan vecklas den ut inuti dig. Den ska sitta längre ner än en tampong, men den ska inte kännas. Det finns instruktioner här på hemsidan.

Koppen är lite obekväm, vad ska jag göra?
För mig hjälpte det att klippa av piggen på koppen. ”Jaha men hur ska jag då få ut den?” tänker du. Det är bara att krysta lite, så kan du sedan nypa tag i koppen och därefter dra ut den. Kom ihåg att även tamponger var rätt obekvämt i början innan man fick in den rätta knycken, så ge koppen en ärlig chans.

Kan jag sova med menskoppen?
Ja! Du kan ha i menskoppen 12 timmar (till skillnad mot tampongens 4 timmar). Du kan även använda den när du tränar och badar.

Hur ofta ska jag tömma menskoppen?
Det beror på hur mycket du blöder. Vissa dagar behöver jag bara tömma koppen en gång! Då glömmer jag liksom bort att jag har mens, hur lyxigt är inte det? Andra dagar, när mensen är rikligare, tömmer jag den oftare. Du kan även passa på att tömma koppen om du ska bajsa eller om du vet att du inte kommer vara i närheten av en toalett med handfat på ett tag. Hehe varsågod för tipset

Hur rengör jag menskoppen?
Du sköljer av den i handfatet och tvättar den med vatten och/eller parfymfri tvål. Mellan mensperioderna (eller oftare) kokar du menskoppen i en kastrull på spisen. Finns det inget handfat där du går på toaletten kan du torka av den med en pappershandduk och sedan sätta in den igen, alternativt ha med dig en liten vattenflaska i väskan.

Min menskopp läcker, varför?
För att den sitter snett eller för att den inte har vecklat ut sig ordentligt. Kolla på youtubevideos för att lära dig hur den ska sitta! Känn efter med fingret så att koppen har vecklat ut sig som den ska.

OrganiCup finns i de flesta hälsokostbutiker. Om du köper menskoppen via hemsidan och använder koden”90days” får du 90 dagars nöjdkundgaranti. Läs mer om OrganiCup här.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
28kommentarer
 • Hej!
  Inte min mening att kapa i denna tråd då den inte handlar om vår kopp men jag hoppar in en kort sväng :)
  Tråkigt att höra att kopp inte funkar för dig! Vestibulit och endometrios mfl kan verkligen medföra otroliga smärtor och jag lider något oerhört med er. Jag hade vestibulitliknande problem i flera år tills man i mitt fall insåg att det var p-pillerna som ställde till det. Så jag vet hur det känns att ha ont där det inte borde göra ont.

  Jag tänkte bara berätta att det faktiskt är flera stycken med både vestibulit och endometrios som hört av sig och berättat att det funkat med kopp. Har även fått mail från vestibulitanvändare som har blivit bättre tack vare kopp. Jag kan tänka mig att detta beror på att koppen inte suger upp något och därmed inte påverkar redan känsliga och ömma slemhinnor.
  Jag säger inte att det funkar för alla och det helt individuellt men för många hjälper det :)

  Om det är ok med dig får du gärna skicka ett mail och berätta vilken kopp du testat? Det finns många olika storlekar och hårdheter på marknaden.

  MVH
  Lisa
  www.menskopp.se
  [email protected]

  Lisa 2016-10-03 09:56:05 http://www.menskopp.se
  Svara
 • Jag köpte min första menskopp för en herrans massa år sedan och är fortfarande SÅ nöjd över det beslutet. Menskoppen har verkligen gjort de perioderna lättare att hantera, även om jag tyvärr tillhör skaran med mensvärk.

  Till alla er som inte testat än: Köp en, och gör det!

  Ellen 2016-09-23 21:24:11 http://lindbergellen.com
  Svara
 • jag har testat på menskopp under två eller tre mensperioder nu och får inte till det. nästan varje gång jag ska ta ut menskoppen får jag sitta i en kvart för att till slut lyckas dra ut den och eftersom den ofta är välfylld (pga har mycket mens) gör det sjukt ont. dessutom har jag tappat den i toan säkert tre gånger bara under senaste mensperioden….. wää. vill gilla, men är så himla osugen på att fortsätta pröva efter mina dåliga erfarenheter.

  ps!! vårdguiden skriver att man ska byta var 6:e timme och tror ärligt talat inte att det är speciellt farligt att ha i den längre än så heller (mvh living proof)

  Ellen 2016-09-18 00:35:54
  Svara
  • Svar på Ellens kommentar.

   Dock att tamponger (om man har otur) kan ge TSS, så man bör hålla sig inom 6-timmarsgränsen. Inte värt risken att bli sjuk, även om det i de allra flesta fall ”går bra” att ha den i längre.

   Johanna 2016-09-18 20:44:24
   Svara
   • Svar på Johannas kommentar.

    Både libresse och o.b. anger att en kan ha tampong inne i upp till 8 timmar.
    Dock viktigt att känna till TSS ändå, såklart.

    lotta 2016-09-20 23:46:14
    Svara
  • Svar på Ellens kommentar.

   syftade alltså på tamponger i mitt ps hehe

   ellen 2016-09-18 00:36:44
   Svara
 • Flora! Vart är dina fina svarta linnen ifrån? detta men också det absolut senaste inlägget! du är grym och en sån jävla förebild för mig. massa kramar!!

  Emma 2016-09-17 16:19:42
  Svara
 • Kanske dum fråga, men tar man ut den när man kissar?

  Klara 2016-09-16 20:15:36
  Svara
  • Svar på Klaras kommentar.

   Hej,

   Nej, man behöver verkligen inte ta ut den när man kissar. Menskoppen blockerar ju inte urinvägen på något sätt. Om det är det du undrar?

   V 2016-09-17 21:50:43
   Svara
 • Alltså som många skriver så har denna lill mojäng gjort mensens dagar SÅ mycket bättre! Svårt att förstå hur det kan vara fräscht att se rent blod kanske men om man jämför det med hur en använd binda/tampong ser ut så är det otroligt mkt fräschare! Och som Flora skriver; ge den en chans! Första Och andra mensen kanske man inte får till det men när man väl kommit på det så känns det då jäkla tryggt och bra!

  C.Maria 2016-09-16 09:24:19
  Svara
 • Jag vill bara varna alla människor därute som har vestibulit att det finns en risk att det inte funkar för dem. Jag har själv en lindrig form och det brände som satan varje gång jag försökte stoppa in den. Men så länge allt fungerar där nere så ser jag ingen anledning till att inte köpa en menskopp, alla vänner som provat verkar gilla den! :)

  Elin 2016-09-15 17:17:38
  Svara
 • ger menskoppen för närvarande ännu en chans, men får verkligen inte grepp om när den läcker och inte. kan omöjligt känna runt koppen om den är helt utvecklad, det finns inte plats för det och gör bara ont om jag försöker.
  och på tal om ont, någon som har knep för hur en tar ut den utan att det gör ont? den är ju större då än när man sätter in den eftersom det inte går att vika ihop den på samma sätt…

  vill verkligen få denna mojäng att funka!

  btw kan man ha tampong i upp till 8 timmar, dvs det går utmärkt att sova med :))

  Lotta 2016-09-15 17:10:14
  Svara
  • Svar på Lottas kommentar.

   Testa att trycka in en sida när du ska ta ut den, så att du släpper in lite luft (och kanske ut lite blod). För mig kan den ibland suga fast sig när jag ska ta ut koppen och detta brukar hjälpa. Då blir den ju liksom lite halvvikt. Och kommer det blod på fingrarna då så är det ju bara att tvätta sig ?

   Cicci 2016-09-15 22:24:19
   Svara
  • Svar på Lottas kommentar.

   Skönt att höra att jag är den enda som inte riktigt fått det att fungera felfritt! Har haft den i ett par år redan men varierar mellan kopp och bindor eftersom jag sällan får den att ligga bekvämt eller så läcker den fast jag tycker den sitter bra…OFtast tar det även lite ont (har klippt den, och den är garanterat tillräckligt långt inne), speciellt när den vecklas ut så slår det liksom till i magen. Dessutom kan man inte bajsa med den för då trycks den neråt och blir felplacerad…

   Camill 2016-09-15 17:41:51
   Svara
   • Svar på Camills kommentar.

    Tråkigt att den inte riktigt funkar för er (heller) men skönt att jag inte är ensam. Mitt största problem är att det gör ont att ta ut den, speciellt om den inte är så välfylld. Jag får framförallt ont i fingerlederna eftersom jag måste nypa åt så hårt om den för att få ut den.

    Frida 2016-09-16 19:18:36
    Svara
 • Hej Flora! Tack för en sån himla bra blogg! Fullkomligt älskaren. En tanke: Kan inte du skriva lite om könshår? Tänker kring typ hår som kikar ut utanför trosorna och bikinin på sommaren och som växer lite mer neråt benen. För mig är det så att viljan att vara bekväm bland folk och genuint känna ”äh det är bara lite hår” är större än känslan av att verkligen känna det. Och att en skulle kunna raka bikinilinjen men att det då känns som att en ”förlorar lite” gentemot ideal etc. Och att genrellt känna att en sviker den feministiska kampen när en ”faller för” kvinnoidealet med allt var det innebär. Vilja sminka sig för att känna sig fin, känna förakt inför sin kropp för att den inte är vad idealet säger och som sagt och typ det här med könshåret. En önskedröm är ju att du och Frida pratar om detta i en podd??

  Tack för att du är så himla rimlig hela tiden. Ser så mycket fram emot att läsa Stanna! Kram!

  Felicia 2016-09-15 15:55:11
  Svara
 • Hej! Vet ju att det finns ungdomsmottagning, vårdcentral osv att vända sig men du känns så klok och snäll och bra på så många vis så frågar dig iaf!

  Såhär, jag har ingen partner och är inte heller sexuellt aktiv. Men jag har en stor fundering om detta nu är ngt som kmr hända en dag. Jag har läst att du skrivit en del om preventivmedel osv (NC tex), men känner mig fortfarande otrygg i vad en isf ska göra. En av mina största rädslor (på riktigt), är att bli gravid – särskilt i ung ålder (är 23 nu). Och jag känner att det här påverkar mig i min ”avhållsamhet” även om jag lixom kan känna lust. Dessutom vill jag inte heller använda hormonpiller osv pga det känns så onaturligt för kroppen. Kondom är såklart ett alternativ men jag tänker att det kanske blir opraktiskt i längden också om en nån gång får en partner. NC känns bra men som sagt, vet ej om jag vågar lita på det, särskilt då jag också är en sån som har väldigt oregelbunden mens och då kan jag tänka mig jag istället skulle bli jättestressad ifall den inte dyker upp eftersom det då kanske även skulle finnas en risk att en råkat bli gravid.

  Ja, du förstår kanske. Många tankar som snurrar. Kanske är det nån fler där ute som känner igen sig som vill ge nått råd, eller så kanske du har några ord att ge angående detta.

  Stor kram!

  :) 2016-09-15 15:27:18
  Svara
  • Svar på :)s kommentar.

   Jag rekommenderar kopparspiral! Hade hört mycket hemskt om det innan: att det ska vara fruktansvärt att sätta in, att man får mer mens och mer mensvärk men så blev det inte alls för mig. Den har fungerat perfekt i 1,5 års tid nu. Jag tog alvedon och ipren innan de satte in den och då gjorde det ont i kanske 30 sekunder, medan de förde upp det topsliknande röret genom livmoderhalstappen, men sen var det KLART fem år framöver. Jag har ingen mensvärk över huvud taget längre och mensen är en dag längre än innan spiralen.

   Orsaken till att jag vill ha spiral är att det är det absolut säkraste preventivmedlet och det kräver inget av mig mer än att byta vart femte år. Den åldersgrupp som gör flest aborter är kvinnor mellan hmm….22 och 25 tror jag det var. Läste en rapport från socialstyrelsen om det för ett tag sedan. Jag har alltid tänkt att det främst är folk i övre tonåren som råkar bli gravida mot sin vilja, men så är det alltså inte.

   (Vill man inte ha kopparspiral så finns det en ny mindre hormonspiral nu har samma hormonmängd som om man tog ett p-piller varannan (!) månad. Det är bara att fråga sin barnmorska).

   Frida 2016-09-16 07:08:05 http://instagram.com/fridamyemilia
   Svara
  • Svar på :)s kommentar.

   Jag åt minipiller förut men slutade just för att jag inte ville stoppa i mig hormoner. Sedan dess har jag och min kille använt kondom och det funkar jättebra! Säkert och påverkar inte min kropp alls. Tycker ofta folk överdriver kring att det är så krångligt, det blir naturligt efter ett tag. Jag tycker att du ska börja med kondom när du väl träffar någon och se hur det känns. Jag skulle aldrig våga använda nc för egen del och jag har regelbunden mens. Hoppas du hittar någon bra lösning!

   Jojo 2016-09-15 18:47:18
   Svara
 • Menskoppen, är det kanske en av världens bästa uppfinningar? Den har underlättat mitt liv något oerhört! Det är det absolut mest fräscha, bekväma, säkra, ekonomiska och ekologiska alternativet. Jag kan inte komma på något negativt med den över huvud taget.

  Jennifer 2016-09-15 13:06:28
  Svara
 • hej,

  jag tillhör de 10% som är födda med livmoder som lider av endometrios. det motsvarar ungefär 200 000 personer i sverige – lite slarvigt brukar man säga att var tionde kvinna är drabbad. det är för mig och många andra en mycket smärtsam sjukdom, som är obotlig och som går i skov. det är svårt att veta hur kroppen kommer att påverkas över tid, hur pass sjuk man kommer bli och hur det påverkar ens fertilitet. för vissa är sjukdomen så svår att den blir invalidiserande. en vanlig behandling är att stoppa menstruationerna, t ex med p-piller eller andra hormonbehandlingar. just nu fungerar det för mig och jag har inte haft mens på över 100 dagar (!). sjukdomen är en stor sorg i mitt liv – att det är tabubelagt, att jag aldrig kommer att bli frisk, att det är en så ensam sjukdom. och det blir ännu svårare i den menspositiva anda som dominerar i många sammanhang nu. mens framställs som ok, som bra, något man inte ska skämmas över, nåt som ”alla” har. visst ska kroppens funktioner, och särskilt de tabubelagda, avdramatiseras, men frågan är hur. menspeppen gör mig så jävla ledsen. ingen ska behöva skämmas över sin mens – men ingen ska heller behöva skämmas över att inte ha mens. kanske kan vi avdramatisera och normalisera på ett annat sätt?

  hejrå

  heter alltså inte liv strömquist 2016-09-15 12:22:54
  Svara
  • Svar på heter alltså inte liv strömquists kommentar.

   Alltså, kom igen. Jag kan inte tänka mig in i hur det är att ha endometrios, det verkar verkligen asjobbigt och jag är uppriktigt ledsen för din skull. Men vad har det med menspepp att göra??? Det är väl asbra att det tas upp som den naturliga avkomman av icke-barn som det är? Jag har inte heller mens pga preventivmedel (vilket ju är väldigt vanligt och vilket jag personligen tycker är jätteskönt) men det motsätter inte att jag tycker det är nice att andra kan slappna av i sitt mensande? Dessutom är ju uppmärksammandet av endometrios en del av samma rörelse, där kvinnors kroppar får stå i fokus och bli avdramatiserade! Superbra!

   my 2016-09-15 15:46:57
   Svara
 • Åh, vågar inte testa men borde verkligen göra det!

  Emma 2016-09-15 11:47:02 http://www.emmae.se
  Svara
 • så himla kul att det fungerar bra för dig. Jag har funderat på att testa menskopp men jag var rädd för att det skulle läcka osv men efter att jag läste detta skulle kunna ge det ett försök :)

  Kram<3
  http://camillaesi.se

  CAMILLAESI 2016-09-15 11:46:50 http://www.camillaesi.se
  Svara
 • Verkar så himla bra. Förresten, använder du fortfarande NS? Hur upplevde/upplever du den typen av preventivmedel? Puss

  kajsa 2016-09-15 11:15:14
  Svara
  • Svar på kajsas kommentar.

   Åh undrar också om du fortfarande använder NC? Eller i alla fall hur du upplevde det om/när du gjorde det?

   Moa 2016-09-15 14:36:02
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!