Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

HARRY POTTER & DET FÖRDÖMDA BARNET

I samarbete med bokförlaget Rabén & Sjögren.

flora harry potter

Du har väl hört om den nya Harry Potter-boken? Den som är baserad på pjäsen Harry Potter och Det fördömda barnet av J.K. Rowling, Jack Thorne och John Tiffany. Nu har pjäsen alltså blivit bok, på svenska!

Berättelsen utspelar sig nitton år efter Harry Potter och Dödsrelikerna. Såhär står det om boken på Rabén & Sjögrens hemsida:

Det har alltid varit svårt att vara Harry Potter, och det är inte mycket enklare nu när han är en överarbetad anställd på Trolldomsministeriet, make och pappa till tre skolbarn.

Medan Harry brottas med ett förflutet som ständigt gör sig påmint, måste hans son Albus slåss mot ett arv han aldrig velat ta del av. Det förflutna och nutiden smälter samman på ett olycksbådande sätt och både far och son blir medvetna om den obekväma sanningen: Ibland kommer mörkret från platser man inte väntat sig.

☆✮☾✮☆

Gjorde precis ett par test för att se vilket elevhem på Hogwarts som jag skulle bli placerad i, och blev Hufflepuff båda gånger. Vet ej hur jag ska hantera detta. På en fansite står det såhär:  ”Hufflepuffs egenskaper: Rättvisa, sanningsenliga, lojala, tålmodiga och flitiga.” Jo, men det är ju bra. Men sedan står det: ”Stereotypen: Snälla men dumma – de som inte passar in i något annat elevhem.”

GRÅTER. Men får väl leva med det. Vilket elevhem blev du?

0a3994ad4940afb805b1df62cb405097_980x0_c_85_ns_v4

Den 11 oktober öppnar Rabén & Sjögren en tillfällig butik på Stockholms Centralstation för att fira utgivningen. På morgonen torsdagen den 13 oktober släpps sedan den nya manusboken i popup-butiken och under hela veckan kommer besökarna kunna lyssna på högläsning, läsa, lösa quiz, pyssla och träffa bokens översättare. De hundra första besökarna varje dag får en poster. Butiken kommer att sälja alla Harry Potter-böcker som är utgivna på svenska och stänger sedan för gott söndagen den 16 oktober. Hallå! Vad mysigt! Läs om alltihop här.

Jag känner skräckblandad förtjusning inför att läsa den här boken. Det är alltid lite vanskligt att läsa sånt som var heligt när man var barn, men samtidigt: vem är inte nyfiken på att se hur Harry och gänget har det? Och gissa vem som är trolldomsminister nu? Om ryktet stämmer så är det den här personen (klicka inte om du är rädd för spoilers). SÅ KICKASS.

Och så gillar jag att läsa dramatik, så jag är mycket pirrig inför allt det här. Har du läst den engelska utgåvan, och vad tyckte du i sådana fall?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
28kommentarer
 • Också alltid huffelpuff. Som andra säkert redan sagt, så himla underskattad grupp av folk. Känns som alla vill vara gryfindor som folk vill vara hipsters. Medan vi är coola på riktigt.

  agnes 2016-10-13 16:43:45
  Svara
 • jag har läst den på engelska (typ så fort den kom ut haha) och tyckte den var gullig, men som en fanfic. alltså jag ser det inte som canon, utan mer som ”what if”. tyckte inte Harry var sig själv heller. Jag är btw också i hufflepuff och tycker personligen att det är det bästa elevhemmet, tänk typ cedric och cho chang. också newt som är huvudpersonen i fantastiska vidunder och var man hittar dom är i hufflepuff. kram

  Anna 2016-10-13 14:00:54 http://annamariaa.blogg.se
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Också alltid alltid Hufflepuff. Och min patronus är nån liten uggla. Inte så ballt kanske men JKs ord är lag. Tyckte faktiskt inte att boken va nån vidare, väldigt mycket fan fiction känsla på den.
   PS. Ganska säker på att just Cho Chang är Ravenclaw dock…. Men däremot är Tonks det <3. (Förlåt för besserwisseri, jag kanske hör hemma i ravenclaw ändå…)

   Mikka 2016-10-14 00:59:07
   Svara
 • Flora! <3 Du måste göra testet på Pottermore det är det enda som gills;) Där står det också en massa fint om elevhemmet när du har blivit placerad. Jag är med i Hufflepuff och det äger! Heh. //från en nörd.

  Hanna 2016-10-13 12:30:58 http://fikapauser.blogg.se
  Svara
 • Jag blir själv alltid Hufflepuff. Och som så många andra så försöker jag övertyga om varför det är det bästa elevhemmet! Vem skulle inte vilja bo här?! ”
  A sloping, earthy passage inside the barrel travels upwards a little way until a cosy, round, low-ceilinged room is revealed, reminiscent of a badger’s set. The room is decorated in the cheerful, bee-like colours of yellow and black, emphasised by the use of highly polished, honey-coloured wood for the tables and the round doors which lead to the boys’ and girls’ dormitories (furnished with comfortable wooden bedsteads, all covered in patchwork quilts).

  A colourful profusion of plants and flowers seem to relish the atmosphere of the Hufflepuff common room: various cactii stand on wooden circular shelves (curved to fit the walls), many of them waving and dancing at passers-by, while copper-bottomed plant holders dangling amid the ceiling cause tendrils of ferns and ivies to brush your hair as you pass under them.”

  Och en äkta Hufflepuffperson:

  ”J.K. Rowling says to look at how they act during the Battle of Hogwarts. ‘The Hufflepuffs, virtually to a person, stay – as do the Gryffindors. Now, the Gryffindors comprise a lot of foolhardy and show-offy people… You know, there’s bravery and there’s also showboating, and sometimes the two go together. The Hufflepuffs stayed for a different reason. They weren’t trying to show off, they weren’t being reckless. That’s the essence of Hufflepuff House.’”

  Lise 2016-10-13 11:38:42
  Svara
 • … Och ja, heteronormen i pjäsen gjorde även mig gravt besviken :(

  Hille 2016-10-13 11:11:34 http://heleneryden.blogspot.se/
  Svara
 • En Hufflepuffare här! Om man gör testet på Pottermore så skriver JK en massa bra och fint om Hufflepuff. Det mest underskattade elevhemmet är det, helt klart. De har t.ex haft minst dark witches and wizards genom tiderna! #hufflepuff4lajf

  Har läst manuset och sett pjäsen och jag tycker helt klart att den ska ses och inte läsas, men jag förstår såklart att det är svårt att få tillfälle att se den. Tyckte bara att allt som var värt att uppleva med den krävde att man var där och såg den! De gjorde en fantastiskt magisk föreställning måste jag säga!
  Är verkligen inte särskilt förtjust i storyn dock, it makes no sense, och som någon annan sa så kände jag inte igen karaktärerna. Jag tröstar mig med att det är Jack Thorne som faktiskt skrivit det och INTE JK, och tänker se det som fan fiction och inte en faktisk fortsättning. Men jag ger ändå höga poäng för karaktären Scorpius (och hur skådespelaren Anthony Boyle brought him to life) som var freaking amazing!

  Ursäkta all svengelska och tack för mig!

  Hille 2016-10-13 11:04:39 http://heleneryden.blogspot.se/
  Svara
 • Läste boken på engelska innan jag såg pjäsen i London i augusti. Kände mig inte alls imponerad på storyn när jag läste den men själva pjäsen i London var hur magisk som helst! Känns verkligen som en berättelse som ska ses och inte läsas. /Ravenclaware

  Linnéa 2016-10-13 11:01:48 http://babybel.blogg.se
  Svara
 • Jag tycker INTE att en ska läsa Cursed Child. Gillar personligen inte hur karaktärerna är skrivna (känner knappt igen dem), jag gillar inte storyn (fattas logik och känns allmänt småtöntig), och jag gillar inte all påtvingad heteronormativitet och queer baiting. Jag gissar att själva pjäsen säkert är jättesnyggt gjord och hade varit väldigt rolig att titta på, men själva STORYN… Eh. Om en inte är ett jättestort fan kanske den är lite kul, jag vet inte. Men jag var personligen nästan i tårar i flera dagar efter att jag läste ut den, för att jag verkligen inte tyckte att den var bra. Hade kanske varit okej om det var en fanfiction men nu är det ju inte det.

  Och Hufflepuffs = BAES. Om det är något elevhem en kan vara riktigt jävla stolt över är det Hufflepuff!

  Nellie 2016-10-13 00:23:38
  Svara
 • Tyvärr tyckte jag inte att boken var bra alls :/ var sjukt peppad på den men den kändes lite.. barnsligt skriven? Och ganska överdriven. Synd, för annars älskar jag HP!

  Magda 2016-10-12 23:05:59
  Svara
 • Har läst den på engelska och den är så himla bra! Fotade av flera citat för att de var så fina och kloka.

  Anna 2016-10-12 22:06:10
  Svara
 • Jag får ju faktiskt skryta med att jag i slutet av juni var i London och såg en förhandsvisning av pjäsen! Det var lätt en av topp tre coolaste sakerna jag gjort i livet, den var sååå himla bra och jag tycker på riktigt synd om alla som inte har chans att se den! Sedan har jag i efterhand läst den engelska utgåvan av boken och det var ju också najs, men verkligen ingenting i jämförelse med pjäsen.

  Elin 2016-10-12 22:00:43
  Svara
 • Hm.. jag verkar vara helt ensam om att inte tycka om boken alls! Jag fullkomligt ääälskar HP dock, läser böckerna om och om igen och liksom drömmer om deras värld haha.. men det nya boken tyckte jag var alldeles för överdriven, typ lite väl extrem och inte alls vad jag hade föreställt mig. Jag kan tänka mig att den gör sig urbra som en fristående pjäs, men jag tänker ärligt talat låtsas att boken inte existerar som en fortsättning på de första sju böckerna. Så mycket knäppa grejer i boken (som jag såklart inte tänker spoila!) som liksom känns alldeles, alldeles, alldeles för absurda.

  T 2016-10-12 21:37:45
  Svara
 • Hufflepuff är inte någonting att skämmas över! De är definitivt inte dumma, eller sådana som är ”leftovers” och inte passar in i de ”bättre” husen. De är lojala, roliga, mysiga och accepterar alla precis som de är. Alla borde vilja vara en huffelpuffare! Jag har levt i lycklig tro att jag var en hufflepuff tills jag tog det officiella testet och blev en ravenclaw, blev faktiskt besviken. Hehe. Men ja, jag vill också väldigt gärna läsa boken. Snart så!

  Bernadett 2016-10-12 20:34:16 http://dottes.blogg.se
  Svara
 • Jag köpte den engelska utgåvan precis när den släpptes och slukade typ hela på några dagar. Har de sista sidorna kvar pga har inte hunnit läsa, men rekommenderar den verkligen! Sjukt lättläst, spännande och bra! Du lär läsa den på en dag eller två! Trodde det skulle kännas underligt att liksom läsa ett manus, men man vande sig cirka på direkten.

  Sofia 2016-10-12 19:41:43
  Svara
 • Du borde spana in denna video:

  Kram från en stolt Hufflepuff:are!

  Josefin 2016-10-12 19:05:07
  Svara
 • Ravenclaw här! Jag har vid några tillfällen fått Slytherin och Hufflepuff också, jag kan känna viss tillhörighet med Hufflepuff – deras rättvisa och lojalitet men jag är en nörd så Ravenclaw it is, flera test har sagt det och även den på Pottermore. Jag tycker Hufflepuffare är riktigt fina och inte alls några att se ned på, de är ju bland de finaste vänner man kan ha.

  Caja 2016-10-12 18:14:50 http://cajcacreations.etsy.com
  Svara
 • Aahh, måste besöka den där butiken :D
  Jag gjorde faktiskt testet på Pottermore och jag tillhör Slytherin. Ska inte ljuga, blev besviken för jag är raka motsatsen till Slytherin men jag kanske har en mörkare sida inom mig som jag inte är medveten om XD

  Daniella 2016-10-12 16:56:18 http://daniellamaraui.weebly.com
  Svara
 • Läste den engelska versionen och blev verkligen positivt överraskad! Den är lite som den fanfictionen man aldrig skrev haha. Tyckte även att hela grejen med att boken är skriven som en pjäs var rätt charmig.

  Agnes 2016-10-12 16:12:08 http://www.theagenesarchives.com
  Svara
 • Jag har alltid skiftat mellan hufflepuff och ravenclaw i tester sen jag var liten (sjukt seriöst hp-fan som yngre) men nuförtiden stämmer nog Ravenclawbeskrivningen bäst in på mig :) älskar ju Luna Lovegood så det är ju bra om man skulle likna henne lite.

  anna 2016-10-12 16:01:28 http://whiskeysour.blogg.se
  Svara
 • Åhh förstår dig! Blev också hufflepuff.. :( men sen kom jag att tänka på att bland andra Cedric och Tonks var hufflepuffare och då kändes det lite bättre. <3

  Filippa 2016-10-12 15:44:35
  Svara
 • Detta är en bok jag gärna vill läsa om jag snart kommer in i en läsperiod.

  Jeanette 2016-10-12 15:19:47 http://jeanettethomsen.se
  Svara
 • har den engelska utgåvan hemma på nattduksbordet och väntar på att ge den rätt tillfälle. snart så.

  Amanda 2016-10-12 15:09:59 http://amandamariajosefina.se
  Svara
 • Älskade den engelska utgåvan! I sann HP-anda slukade jag den på några timmar. Rekommenderar <3

  Sara 2016-10-12 14:46:35
  Svara
 • Jag är Slytherin och älskar’t! Ambitiös, slug och kvicktänkt. Enda nackdelen är väl hela den här purebloodgrejen (rasismen) som veeeerkligen inte stämmer in. Men annars passar jag som handen i handsken!

  Älskar boken och alla andra spin offs. ”The Tales of Beedle the Bard”, ”Quidditch Through the Ages” och ”Fantastic Beasts and Where to Find Them” är ett måste för alla HP fans!! Dock kan jag känna att den nya boken känns liiite för mycket ”fanficiton”. Inte riktigt lika trovärdig som de andra böckerna enligt moi.

  K 2016-10-12 14:23:12
  Svara
 • Nu kommer ett riktigt HP fan och måste rätta..
  Hufflepuff är inte ett hus för de som inte platsar i något annat! Tips är ju att se filmen Fantastic Beasts som kommer i November och där huvudkaraktären är en Hufflepuffare. Kuriosa: Hufflepuff är JK. Rowlings favorit-elevhem.

  Malin 2016-10-12 14:11:18
  Svara
 • Jag kan känna igen mig i både Ravenclaw och Hufflepuff, men jag tror att jag ändå skulle välja Hufflepuff för att de står för jämlikhet och tolerans. Jag fick dock Gryffindor när jag gjorde testet på Pottermore :/

  Hanne 2016-10-12 14:09:41 http://rougeimaginaire.com
  Svara
 • Ungefär hur mycket betalt får du för sånhär reklam? :-) tycker bara det är intressant!

  Elsa 2016-10-12 13:47:02
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!